Prvy tohtorocny vyjazd: Skala a Mociarna. Skala trail cely pod listim. Stracal som sa,ziaden pozitok😔 Mociarna naopak super stav, odhrnuta.

Prílohy:

IMG_0428.JPG
IMG_0428.JPG 1.28 MiB thumb_up2thumb_down

17.03.2017 - 23:13:29
02
vukie, išiel si do Levár potme? Niekoho som stretal pri nadjazde nad dialnicou, ja som ťahal na Malacky z lampášikom...Inak pekná trasa, ako vždy...
17.03.2017 - 23:41:30
00


Toto musel spravit niekto z fora. To su legandarne 3 konske hlavy. :D
18.03.2017 - 09:34:49
06
bonfo napísal:
vukie, išiel si do Levár potme? Niekoho som stretal pri nadjazde nad dialnicou, ja som ťahal na Malacky z lampášikom...Inak pekná trasa, ako vždy...

Vďaka bonfo, som rád, že zaujala. Snažím sa o to nenudiť sa na výjazdoch, preto mám rád podobnú rozmanitosť lokalít aj objektov.
Z fotky na rohožníckej stanici je vidieť čas tesne pred 18tou, čiže keď zapadalo slnko. Následne je to do Levárov cca 16km. Čiže áno, ten kto to tam na zjazde z nadjazdu osvetlil som bol ja. Najprv pozerám niekto na motorke, ledva ho bolo vidieť, preto som prepol na silnejší režim svetla a hneď potom sa objavil niekto asi na elektrobicykli. Nestihol som ti odzdraviť, keďže si ma prekvapil.
V lete som išiel tou cestou ako ty, do Malaciek, škoda, že asfalt nie je v celom úseku. Po dažďoch blatové a hlavne dýchať ten smrad z diaľnice v prvej časti, nič moc.

Včera som stretol ešte jedného cyklistu na modrej pod Babou a potom druhého v stúpaní na Konské hlavy. Tak mu to išlo zo začiatku pekne, ale nevyšlapal to. Ale vďaka, že ma pustil.

V popisoch fotiek sa to možno stratilo, chodník cez Gašparovú až priamo dole do Perneku je plne zjazdný. Čiže nemusí sa naň človek napojiť až na konci vojenskej asfaltky, ale dá sa ešte pred Gašparovou. Pekný úsek.
Ináč všetko suché, prášilo sa. Len škoda, že táto informácia už pri pohľade z okna nemá význam...

Ešte mi napadlo k tomu Podhradiu a Uhliskám: jasné, že sa dá ísť po žltej a potom lesnou cestou hore. Len úsek v prvej časti okolo vysielača Červenica je celkom kamenistý a strmý. Treba skúsiť asi aj to, aj Suchú dolinu. Ale dolinka sa mi osobne páči viac. V smere dole je viac možností, dajú sa tam nájsť zaujímavé lesné cesty.

A ešte jedno doplnenie, časť trasy do Rohožníka okolo bývalej hájenky Dávid je v trase starej modrej značky. Je to lesná cesta, alternatíva k asfaltke cez Baďuru.
18.03.2017 - 10:30:48
03
vukie:
som rad, ze Ta zaujala informacia o sprevadzkovani vlacika v useku Zohor - Plavecke Podhradie. Bol to celkom boj, ale nakoniec sa nam podarilo ho sprevadzkovat od 29.4. do 1.10 2017 pocas vikendov a sviatkov... Uplnu prevadzku nie sme schopni odfinancovat... Ale ak sa ukaze, ze bude o vlacik zaujem, tak buduci rok mozeme uvazovat o zvyseni poctu jazd... Vlacik bude ten, co jazdi do Zahoskej Vsi, len bude mat pripnuty vagon na cca 20 bike, tuto info este od ZSR nemame presnu, bike vagon sa este robi....
Inak niektore spoje s pripnutym bike vagonom bude chodit aj do Zahorskej Vsi, treba pozriet grafikon...
Tesim sa, ze sa niekde stretneme, napriklad aj vo vlaciku 29.4., ci inokedy...
Pozvanku na slavnostne spustenie vlacika poslem este sem poslem neskor...
A vdaka za prijemny popis vyjazdu, rad chodievam pozriet bane, takze mam inspiraciu na dalsi vylet....
18.03.2017 - 11:47:37
02
vukie celkom sa vyznas v historii Malokarpatskeho banictva. Si len nadsenec alebo mas aj nieco spolocne s Malokarpatskym banickym spolkom?
18.03.2017 - 12:08:07
00
Laco: prvé reálne info o vlaku som čítal niekedy na jeseň 2016. Ono lepšie takáto podoba ako nič.
Vieš, že som sa ťa chcel spýtať na podrobnosti. Týkajú sa, akoby som to nazval, spropagovania cyklomožností v danej oblasti. Bude niečo také? Mapky, články, info,... Pretože je síce pekné, že vlak dovezie cyklistov na Záhorie a potom čo? Bavme sa teraz o bežných cyklistoch, starších ľudoch,..., nie mtb jazdcoch, čo nemajú problém šlapať do kopcov a asfalt je pre nich kyselina.
Prekopírujem som svoj príspevok z inej stránky, aby som to nemusel písať dva krát:

Nie každý vie, že sa ľahko dá vyraziť (bicyklom) zo skoro každej obce na trati:
LOZORNO-Košarisko, Červený domček, biofarma a Stupava
JABLONOVÉ-vojenská asfaltka do Malaciek, napojenie na ďalšie poľné cesty
PERNEK-okolo letiska Kuchyňa, malacké rybníky (1.-4.rybník), Podbabská dolina, Baba
KUCHYŇA-asfaltka Modranskou dolinou na Čermák a Zochovu chatu, dolina Vývrat-Hubalová
ROHOŽNÍK-pekné lúčne, lesné a poľné cesty do Studienky, Malaciek. asfaltka a lesná cesta na sedlo Skalka, Vývrat
SOLOŠNICA-asfaltka Sološníckou dolinou na Sklenú hutu, poľná a lesná cesta do Studienky
PODHRADIE-takisto poľná cesta do Studienky, druhá poľná cesta smer Mikuláš a krajom vojenského obvodu do P.Petra. Prípadne napojenie na vojenskú asfaltku a smer Senica.

Trasy nemusia byť okruhové, s celodenným lístkom na bicykel za 2,5E sa dá nastúpiť na vlak úplne niekde inde. Napr. vo Veľkých Levároch, Malackách, Pezinku, Šenkviciach,...

Čiže možností je veľa, na 99% bez áut. Len to spropagovať, zrušiť víkendové zákazy vstupu do vojenského obvodu a bude to fajn.


Viem si predstaviť ľudí ako sa budú motať po hlavnej ceste, namiesto nejakého zmysluplného výletu mimo áut.
Je mi jasné, že s VO Záhorie kraj nič nespraví, ale predsa, aspoň zrušiť víkendové zákazy vstupu, keďže nie vždy je tam voľno. Napríklad aj tento víkend.

bubulak nemám s nimi nič spoločné. Čiže status nadšenec sedí. Ale určite sa nebránim sa do niečoho zapojiť. Hlavne keď vidím ako dopadli Rudné bane Pezinok...
Celkom ma to posledný rok chytilo, predtým som baniam nevenoval žiadnu pozornosť. A ako to po roku dopadlo je jasné. Snažil som sa prejsť (pešo aj bicyklom) takmer všetky MK banské lokality. Známe aj tie menej známe. Na prstoch jednej ruky by som spočítal miesta, kde mám ešte resty, ale sú to len bočné dolinky, nie hlavné ložiská.
Na internete je len malá časť informácii, hľadať treba v knihách a záverečných správach z prieskumov. V nich je všetko podrobne. Odtiaľ sú niektoré menej známe fakty. Čiže túto tému beriem seriózne.
V Malých Karpatoch je stále čo objavovať a možno ak raz za čas sem niečim podobným prispejem, niekoho to môže zaujať.
Aby som to zakončil cyklotémou, často sa bicyklujeme kade tade po lesoch a ani nevieme, že pod sebou máme stovky a v niektorých prípadoch až kilometre chodieb.

Ale písania už stačilo, aby som sa nedostal do štádia 4 alebo 8 rokov dozadu :)
18.03.2017 - 12:34:04
012
vukie:
jasne propagacia bude na potrebnej urovni, okrem ineho budeme rozdavat mapy, opis niektorych vyletov a na stranke KOCR budu aj cyklovylety upravenek vlaciku...
Co sa tyka VO, tam je to dost beznadejne... ale skusime aj tie volne vikendy, nech ich je co najviac...
18.03.2017 - 12:43:49
00
vukie
Ja som sa k baniam a ich historii dostal cisto zo zvedavosti a sam som ostal prekvapeny ked som zistil aka bola aktivna banska tazba v MK. Aj samotny komplex Rudnych bani bol celkom rozshialy na velkost MK.
18.03.2017 - 13:50:47
00
dnes som to riskol a dobre som spravil, poobede ani vecer v lese uz vobec neprsalo. Napriek tomu dost malo ludi, ale kedze som nechcel ist daleko, tak som si len presiel asi vsetky blizke single. Ziadny strach, vacsinou uz boli suche, kedze cely den fucal vietor a tak to rychlo vysychalo. Vyhol som sa len tomu novemu pod Panovou lukou, ten byva mokry snad furt.

-na tych ostatnych Pedal trailoch nad Peknou cestou pribudlo od minuleho roka dost vela jednosmernych prvkov, tazko sa tadial jazdi. Vedia o tom povodni stavitelia (asi OZ Pedal), alebo si to tam niekto stavia svojvolne? Jezus Laco Findl neviete nahodou?

-na cerovke uz lezu ropuchy so samcekmi na chrbte, a po velmi dlhom case som tam videl aj salamandru.
18.03.2017 - 22:37:22
00
Včera po ceste s5 po "spacíre" nad vn Buková sa promenádovalo po asfaltke značné množstvo žiab. Niektorým sa nedalo vyhnúť.
19.03.2017 - 07:53:38
00
Nedavno som bol pozriet trasu byvalej lesnej zeleznicky pri Losonci.
V tejto lokalite je vidno nasypy a najazdy na mosty , ale mosty uz nie su.
http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html#x17.41661y48.47787z15m2v36
modre bodky - treba ist po poli, teleso je uplne zarastene
zelene bodky - najlahsi pristup po lesnej ceste od Losonca
cervene bodky - trasa zeleznicky, pri krizovatke na Majdan je len priblizna, ale je tam vidiet zarez. Na Majdan zeleznicka pokracovala zhruba po trase dnesnej cesty - tu tam spravili relativne nedavno kvoli priehrade.

Prílohy:

zeleznicka-Majdan.jpg
zeleznicka-Majdan.jpg 81.41 KiB thumb_up0thumb_down

19.03.2017 - 21:41:08
04
PaloTT:
pozri aj tu: https://www.geocaching.com/geocache/GC68QZH_fabrika-grofa-palffyho
Je tam zbytok mostu, vidiet i nasyp byvalej zeleznicky....
19.03.2017 - 21:45:52
00
Poje.... GC. Niekedy sa vsetko dalo pozriet na mapach bez registracie.
Nieco urcite je dole pri potoku pri fabrike. Tusim aj cela povodna budova, ale dlho som tam nebol.
http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html#x17.40094y48.46955z18m2v36

Treba ist od zakruty
http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html#x17.40511y48.47067z18m2v36
19.03.2017 - 22:02:21
00
Palo TT:
Tak nieco z historie som skopiroval z GC:
V rokoch 1880-1883 dal smolenický gróf Jozef Pálffy postaviť na Majdáne chemickú továreň. Suchou destiláciou z bukového dreva v nej vyrábali octan vápenatý, kyselinu octovú a acetón a ako vedľajším produkt drevené uhlie. Z miesta parkingu je výhľad na mnohé, ešte pôvodné stavby starej fabriky.
Na výrobu bolo potrebné zvážať drevo z okolitých lesov. Na tento účel bola vybudovaná sieť lesných železníc. Spočiatku ťahali nahor ku skládkam dreva vagóny pomocou koní. Smerom dole využili prirodzené klesanie trate a v prípade potreby vagóny pribrzďovali.
Na odvoz hotových výrobkov z Majdánu k železničnej stanici v Smoleniciach postavili neskôr v rokoch 1899-1901 úzkorozchodnú parnú železnicu. Na obrázku štvornápravový rušeň, ktorý majitelia nazvali menom Golian.

Prílohy:

most Mjadan.jpg
most Mjadan.jpg 154.18 KiB 17.4048,48.471 thumb_up0thumb_down

zeleznica Majdan.jpg
zeleznica Majdan.jpg 143.19 KiB thumb_up0thumb_down

19.03.2017 - 22:14:03
04
keyboard_arrow_up