kiri napísal:
Káva nejaká štandardná v cene +- 10eur/kg, cca. 9-10g pomleté aj extrahované na Lelit PL042, teplota 96°C. Nová mašinka tak laborujem, no mal som celkom rýchle dni tak som chcel "výsledky ihneď" no zatiaľ mi to vychodí tak, že podstatné pre cremu je hrúbka mletia, teplota pre chuť a samozrejme pri jemne namletej káve ju akurát tak spálim keďže cez páku pretečie minimum vody a "produkt" môže ísť tak rovno do drezu.

96°C je prilis vela na kavu, ako uvadzas, urcite zniz teplotu na 92 - 93°C. Nemyslim, ze sa da kava extrakciou "spalit". Kava sa prazi pri ovela vyssej teplote, ako je teplota extrakcia, takze spalena (ci prepalena) je uz z praziarne a extrakciou pri vysokej teplote sa to z nej len vyluhuje.
Mozno paradoxne, ale chutovo najlepsie ristretta, ake sa mi podarili spravit, boli vzdy kvapkane - ale to bolo z neprepalenej kavy :).
07.04.2017 - 00:08:54
00
Taká skúšobná do skla.

Prílohy:

IMG_20170326_145335.jpg
IMG_20170326_145335.jpg 192.88 KiB thumb_up0thumb_down

07.04.2017 - 08:06:11
01
peterg napísal:
... chutovo najlepsie ristretta, ake sa mi podarili spravit, boli vzdy kvapkane ...
Pomaly kvapkane mozno aj cez 3 minuty. Takychto vybornych "nepodarkov" som si tiez par vychutnal ;-)
07.04.2017 - 15:51:04
00
Predvyjazdova :)

Prílohy:

IMG_3223.JPG
IMG_3223.JPG 873.6 KiB thumb_up0thumb_down

08.04.2017 - 16:44:07
00
Tak po recenziach tuto vo vlakne som kupil nakoniec nuova point palermo a fakt velka spokojnost. Dnes poobedna kavicka. Podarila sa myslim si. Crema stabilna s dobrou farbou jemne tigrovana. Kludne kritizujte ak nieco vidite, som amater a konstruktivnu kritiku ja rad.

Prílohy:

20170412_154025.jpg
20170412_154025.jpg 671.44 KiB thumb_up0thumb_down

12.04.2017 - 22:15:35
01
Vyzerá to dobre, aj objem aj farba. Niet čo kritizovať. :) Aká káva (praženie, pražiareň)?
12.04.2017 - 23:33:01
00
minule som skúsil u známej v kaviarni a veľmi chutná a silná kávička :y:

Prílohy:

DSC_8103.JPG
DSC_8103.JPG 1.04 MiB thumb_up0thumb_down

13.04.2017 - 06:53:34
00
Kava bola bezna ("pre navstevy") https://www.dalko.sk/Jolly-Caffe-Crema-500g
Mal som ju v mlynceku z nedelnej rodinnej oslavy este..
13.04.2017 - 09:08:25
00
Njn, preto ta husta crema :D . Z normalnej ("pre seba") by taka nebola.
13.04.2017 - 10:07:56
00
u mňa to momentálne vyzerá takto: Barista Premium + Zassenhaus Quito + voda zo studničky + Electrolux EEA111

Prílohy:

Komentár súboru: rovno zo stroja
bez mlieka.jpg
bez mlieka.jpg 175.32 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: po zjemnení mliekom
s mliekom.jpg
s mliekom.jpg 194.84 KiB thumb_up0thumb_down

13.04.2017 - 12:32:33
00
Prečo škodí káva s mliekom?



Káva s mliekom sa dostane do žalúdka, kde je kyslé prostredie. Keďže kombinácia kávy a mlieka vytvára kyslú reakciu, daný človek pociťuje v žalúdku príjemné uvoľnenie. No zo žalúdka prechádza do dvanástorníka, kde už je zásadité prostredie. Keďže spomínaná káva s mliekom vytvára kyslú reakciu- dvanástorník zareaguje v kŕči. Do dvanástorníka totiž ústia vývody z pankreasu /slinivky/ a žlčníka. Tieto sa vplyvom kyslej reakcie stiahnu a zabraňujú prívodu tráviacich prvkov do dvanástorníka a celého tenkého čreva, kde trávenie primárne prebieha.



Pankreas- Má dve dôležité funkcie. Vytvára tráviace enzýmy a uvoľňuje ich do dvanástorníka. Alfa-amylázu, trypsín a lipázu. Okrem toho reguluje hladinu cukru v krvi. Inzulín cukor znižuje a glukagón zvyšuje.
Žlčník- Tiež uvoľňuje žlč, ktorá zlepšuje a má vplyv na trávenie.





Možné následky pitia kávy s mliekom.



Oba orgány vyúsťujú vývodmi do spomínaného dvanástorníka. V okamihu kyslej reakcie spôsobenej napríklad kávou s mliekom sa tieto vývody dokážu kŕčovito stiahnuť a tráviace enzýmy so žlčou, sa do dvanástorníka nedostávajú. Kumulujú sa v oboch orgánoch. Opakovaním tohto javu môže dochádzať k destabilizácii pankreasu a žlčníka, napríklad vytváraním kameňov. Ďalším bodom je aj to, že týmto sa v pankrease a žlčníku zvyšuje energia. Dochádza k jej hromadeniu a nadbytku. Tým zákonite niekde v tele musí nastať úbytok energie, ktorá sa môže prejaviť bolesťami hlavy, krížovej oblasti, kolien a podobne.

Viac tu: http://www.cestaksebe.sk/news/kava-s-mliekom-preco-tak-skodi/
13.04.2017 - 12:58:33
03
Takže miesto mlieka dať radšej whisky?
13.04.2017 - 13:07:24
02
K príspevku Lapaloma:
To by ale muselo takto fungovať pri akejkoľvek potrave kyslého charakteru. Takéto články beriem s veľkou rezervou (aj keď kávu s mliekom nepijem).
Mohol by sa vyjadriť Ramon, má na to školu (prípadne doštuduje, čo treba :) ).
13.04.2017 - 13:07:35
05
bedo napísal:
Takže miesto mlieka dať radšej whisky?

Whisky nie, radšej rum :) .
13.04.2017 - 13:08:51
00
nebránim sa ani tejto kombinácii, fajnšmeker kamarát má overené, že plachetničkový je najlepší :)
13.04.2017 - 13:17:12
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up