Jazdim na MTB od juna tohto roku, mam najazdenych iba nieco vyse 1500km, snazim sa tri krat do tyzdna v priemere tri hodiny odjazdit (teraz na jesen menej), ale k veci:
Moj tep v klude ma hodnotu od 45 do 50, maximum podla sporttesera 195, ale vacsinou sa snazim nad 185 nechodit. Priemernu TF mi vypocita 145-150 po kazdom vyjazde. Vaha 100kg, vek 26.
Myslite, ze su to normalne hodnoty? Najmä ten pulz v pokoji sa mj zda az prilis nizky, kedze niesom top sportovec.
Aké hodnoty TF mate vy?
Dakujem za odpovede.
podla mna mas tie zony urcene zle, podla toho co pises
treba ist na tie testy, ako ti odporucila Piny, tam ti urcia zony presne
moje tepove zony su podla tych vyzivovych tabuliek ale ze absolutne mimo
Z2 vytrvalost mam cca do 155bpm, co je podla tych tabuliek uz anaerobna Z4ka
chcem tym povedat, ze kazdy organizmus je velmi individualny a nejake tebulky, kde zadas iba svoj vek a pripadne pohlavie, ti nikdy neurcia presne zony (a casto ani priblizne)
Tak pokiaľ viem, a aj je to logické, Garmin vie vypočítať/odhadnúť VO2max pri behu, podľa vzdialenosti, rýchlosti a pulzov. Pri bicykli musíš mať powermeter....
VO2max je údaj ktorý musí byť spojený s výkonom /v laboratórnych podmienkach je to bud nastavená rýchlosť bežeckého pásu pod bežcom alebo nastavená záťaž vo wattoch na cyklotrenažéri u cyklistu, nastavená záťaž na veslovacom trenažéri, .../. Pulzy nehovoria pri hodnote VO2max o ničom. Bežec s hodnotou VO2max napr. 73 ml/kg/min pri výkone 1:06 hod. /môj zverenec/ na polmaratónskej trati môže mať rovnaký pulz ako bežec s VO2max 81 ml/kg/min pri výkone 1:00 hod. /Róbert Štefko/ v rovnako dlhých 21,1 km pretekoch. Vytrvalostný výkon v behu - dosiahnutý čas na určitej vzdialenosti - je vo vytrvalostnom cyklistickom výkone totožný s hodnotou W/kg. Teda pre určenie hodnoty VO2max v behu sa nepoužíva pulzová hodnota ale len dosiahnutý čas na určitej vzdialenosti a pri určovaní hodnoty VO2max na bicykli je potrebný merač výkonu - wattmeter. Hodnota VO2max je tým vyššia čím lepší je dosiahnutý vytrvalostný výkon - čas bežca na dlhšej prebehnutej vzdialenosti /1600 m a viac/, vytrvalostný výkon vo W/kg u cyklistu, vytrvalostný výkon veslára tiež merateľný vo wattoch, ... u všetkých ale bez ohľadu na pulzové hodnoty.
Asi si si nevšimol, ale reagoval som na branomelis, ktorý písal, že Garmin hodinky "vedia odmerať" VO2max a cyklopočítač nie. čiže nebavíme sa o meraní VO2max v laborat. podmienkach, ale o tom ako to počíta/odhaduje Garmin. A trvám na tom čo som napísal - na bicykli Garmin ti nedá VO2max bez powermetra, tak to asi majú nastavené, a je to logické, lebo Garmin nevie, či ideš po/proti vetru, či ideš v háku alebo ťaháš š*****...
A pri behu určite berie do úvahy vzdialenosť, čas, pulzy, asi aj prevýšenie........Mám to vyskúšané....napríklad zvýšil hodnotu VO2max po behu, ktorý bol v pomalšom tempe ako predtým, ale oveľa nižších pulzoch....
Ešte raz zdôrazňujem, že sa nebavíme o tom, ako sa meria VO2max, ale ako to odhaduje/počíta Garmin
snáď komentár k tomu netreba.....
snáď komentár k tomu netreba.....
Treba dodať lebo je to nezmysel. Menej kopíruj a viac rozmýšľaj. Pri výkone napr. 4 W/kg môžeš mať dnes pulz 167 ale o tri mesiace s lepšou trénovanosťou pri tom istom výkone 4/kg bude pulz len 152. Určitému výkonu vo W/kg odpovedá jedna určitá hodnota VO2max ale x - pulzových hodnôt :
Relative VO2Max = [(10.8 x W)/M]
Pri rovnakých hodnotách VO2max budú v oboch prípadoch podstatne rozdielne pulzy. To isté platí o behu len tam nie sú W/kg ale dosiahnutý čas na prebehnutej vzdialenosti. Pulzy nemajú s odhadovaním/počítaním VO2max nič spoločné.
Týmto túto debatu považujem z mojej strany za uzavretú, lebo sa k tomu už nedá nič povedať a končím...
A ty keď chceš, napíš do Garminu, že to je nezmysel /nikto tu netvrdí, že nie je/ a nech vymyslia niečo nové....nedávam ti veľkú nádej
Píšeš "....Pri výkone napr. 4 W/kg môžeš mať dnes pulz 167 ale o tri mesiace s lepšou trénovanosťou pri tom istom výkone 4/kg bude pulz len 152. Pri rovnakých hodnotách VO2max budú v oboch prípadoch podstatne rozdielne pulzy....."
Ta reku, či tá lepšia trénovanosť nie je v dôsledku lepšieho prenosu a využitia kyslíka v organizme a nedošlo k zvyšeniu VO2max?
edit: v predchádzajúcom príspevku som upravil 1 x že som pridal hrubým ten vzorec ale chýba v ňom na konci ešte číslica 7 takže správne má byť:
Relative VO2Max = [(10.8 x W)/M] + 7
idem si zašlapať zo 2h na trenažeri a spočítam znova
Teda už ani to. Niekde som stratil snímač z pásu a hodinky merajú na zápästí bludy ?
Mne sa hodnota meni cca kazdy mesiac, hore dole, mota sa okolo 42, zalezi ako jazdim. Mam powermeter. Neviem ci netreba mat pre tieto caste zmeny aj udaje o vahe.
Veď o to ide volodaj, že hodinky to vedia aj pre bike. Mne to takto kamaráti hovorili, že prečo nemám zapnuté políčko Vo2max...ja mu hovorím, lebo ja mám na riaditkách Garmin530 a ty Lezyne..a na ruke máš hodinky Garmin