Príklad na troj prevodníku s osmičkovou kazetou.
Reťazová linka je vzdialenosť od stredu rámu po stredný prevodník (meria sa po vnútornú stranu 2. prevodníka, cize nie na stred druhého prevodníka)
Zároveň je reťazová linka v tom mieste kde je reťaz v stave úplnej rovnobežnosti s rámom.
Zároveň vzdialenosť od stredu rámu po stred kazety?
Reťazová linka by mala byť na druhom prevodníku štvrtý pastorok? alebo druhý prevodník a medzi 4. a 5. pastorkom?
Má na reťazovú linku vpliv aj zadný náboj alebo kazeta (neberte do úvahy 9tku, bavme sa len o 8kole)?
Prečo napr. na kľukách FC-M410 je napísané ze tie kľuky majú reťazovú linku 50mm a má byť oska 113mm?Official SHIMANO Tech Doc
Chápem tomu asi tak, ze na kľukách FC-M410 bude reťazová linka 50mm s oskou 113.
Ale celkom to tam mýlia, lebo s tými kľukami môžem predsa dosiahnuť aj reťazovú linku 47,5mm ak pouziem 100,5mm osku.
Keď mám na starých kľukách so starou oskou reťazovú linku 47,5mm, myslím že by som s novou oskou a novými kľukami mal dodržať reťazovú linku na pôvodných 47,5mm. Čiže ak chcem kľuky FC-M410, mal by som si kúpiť osku 110,5mm a nie 113mm ako odporúča shimano?
Ako je možné že mám reťazovú linku 47,5mm (Za predpokladu, že naozaj ma 47,5mm a nemýlim sa) a nie 50mm? Pri prevodníkoch rozumiem, tam sa to da regulovať dĺžkou osky. Ale pri pastorkoch za to môže myslím že len náboj. Rôzne náboje sú teda inak stavané? Napríklad SHIMANO Alivio sa líši od QUANDO v umiestnení kazety?.
Dá sa od výrobcu bicykla zistit retaz. linka? Mam author a tam nic nespominaju.
Majú rôzne kľuky rozdielne vzdialenosti prevodníkov od rámu? (Pri použití rovnakej osky)
Ako sa dá reťazová linka zmerať presne a dôkladne? Či je to možné iba od oka?
Máme dve osky: 110,5mm a 113mm. To znamená že pravá strana osky L2 na oske 110,5 je o 2,5mm kratšia ako pravá strana osky L2 na oske 113mm? Alebo kde je tá oska kratšia? Dufam teda ze je rozdiel len na pravej strane. Lebo rozmer L2 nezvyknú udávať.
Ak som sa v dačom pomýlil, prosím opravte ma a vopred ďakujem za odpoveďe na moje otázky.
posledný komentár: 18. 6. 2021 o 21:28
posledný komentár: 1. 8. 2017 o 21:03
Jedine ak by si mal uz teraz problem s tym, ze Ti zavit na oske siaha len do polovice zavitov v tom protikuse / v pätke ramu, tak by mohlo byt otazne, ci dalsie zmensenie poctu zavitov nebude prilis. Ale ak Ti oska teraz siaha az k vonkajsiemu koncu zavitu, tak no problem.
Rám: Ibis Mojo HD3 (nie boost, 2015)
náboj:Hope Pro 2 Evo, os 12/142mm
Kazeta: Sram X1 XG-1180 kazeta 11sp. 10-42z
Reťaz: Sram PC X1 HollowPin 11sp
toto som riesil na drbnutom canyone raz. skusil som stupel pro2 vymenit za pro4. nepomohlo. logicky.. riesil som to tak ze som vykrutil na sustruhu nove stuple a vyosil som cely naboj do lava o 2mm. podlozkami som upravil na 104mm retazovu linku.
Mal by som tam mat tento orech: https://www.bike24.com/p250309.html
Tak by to teoreticky malo byt ok, preto aj keby som chcel vymenit cely naboj, tak nie som si isty za aky. Ci ked vymenim za Hope Pro 4 nebude to to iste. Zvlast ked marina_militare skusal uz stupel z pro 4 na pro 2 a nepomohlo.
http://www.mtbiker.sk/shop/kolesa-a-rafiky/naboje/mtb-kotucove/hope-pro-4-zadny-naboj-142x12-cerveny-32-dier.html
Mal by som tam mat tento orech: https://www.bike24.com/p250309.html
Tak by to teoreticky malo byt ok, preto aj keby som chcel vymenit cely naboj, tak nie som si isty za aky. Ci ked vymenim za Hope Pro 4 nebude to to iste. Zvlast ked marina_militare skusal uz stupel z pro 4 na pro 2 a nepomohlo.
http://www.mtbiker.sk/shop/kolesa-a-rafiky/naboje/mtb-kotucove/hope-pro-4-zadny-naboj-142x12-cerveny-32-dier.html
no podla vsetkeho stuple by mali byt rovnake na pro4 a pro2. mam pro4 kolesa a vsetky rozmery stuplov., tak ak chces a si z BA, viem ti pozicat koleso, resp. porovnat stuple s tvojimi. ale ako pisem, ja som to riesil kamaratovi na canyone vyrobou novych stuplov, z titulu ze kupil novy set kolies a zadne bolo de facto nepouzitelne. viem ze sa toto riesilo na starej dogme od pinarella, tam bol tusim nejaky problem campa vs. shimano naboj. neviem ako to doriesili.
prosim neviete poradit? Kupil som nove kluky Acera FC-T3010 stvorhran ale su prilis blizko ramu a nevojde na velku pilu retaz kedze je to prilis blizko trubky z ramu ktora ide k zadnemu kolesu. Predtym som mal tez Aceru nahodenu, akurat starsi model ktory mal ten stred taky viac vysunuty. Este pre info: Vzadu mam 8 kolo kazetu.
Co odporucate? Vymenit zapuzdreny stred na sirsi? A ked ano tak za aky? Alebo nejake ine riesenie ktore by pomohlo?
Dakujem
Nenašiel som bližšiu tému tak moju otázku hodím sem.
Mám tieto kľuky a začal mi pukať stred. Preto som sa rozhodol to celé rozobrať vyčistiť znova namazať a zložiť. A tu nastal problém. Podľa video-návodu stačí asi povoliť len ten jeden imbus no lenže mne vôbec nejde povoliť a to som si pomohol aj pákou a nič. Preto by som bol rád ak by ste mi vedeli poradiť. Prikladám fotky a spomínané video.
ďakujem za rady
https://www.youtube.com/watch?v=lmOSu8JGJks&t=51s
bud skrat paku alebo zmensi hmotnost zavazia (9x ?) ...