cykel nič v zlom ale prosím ťa kolko máš rokov?
07.08.2017 - 17:17:14
01
Česi mysleli v zákone o premávke pri používaní ľavého jazdného pruhu aj na cyklistov:

Zákon č. 361/2000 Sb.
------------
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361


§ 12, ods. 2:
... cyklista smí levý krajní jízdní pruh užít k jízdě, jen jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.
07.08.2017 - 23:29:58
00
Ako pisu chalani na predchadzajucej strane, mysli na to aj zakon na SK. Lenze na SK jazdenie na bajku nie je celkom o dodrziavani zakonov. Je skor o pozivani sedliackeho rozumu. Ked sa stretnu dvaja co ho nemaju, je to zvycajne pruser.
08.08.2017 - 09:15:24
01
Vodič je povinný na vozovke alebo v jazdnom pruhu jazdiť vpravo pri pravom okraji vozovky alebo jazdného pruhu; to neplatí pri obchádzaní, predchádzaní, otáčaní alebo odbočovaní.


Áno, lenže cyklista smie podľa osobitných ustanovení pre cyklistov, jazdiť IBA pri pravom okraji VOZOVKY (vozovka = súhrn všetkých jazdných pruhov!), zákon teda neurčuje, či smie cyklista jazdiť aj v hocijakom jazdnom alebo odbočovacom pruhu v prípade potreby (napr. keď chce cyklista odbočiť vľavo, alebo ísť vedľa vyhradeného BUS pruhu), ale na druhej strane to ani explicitne nezakazuje (s čím sa už dá troška pracovať aj v praxi, ale predsa, pre väčší poriadok by bolo vhodnejšie zmeniť zákon pre cyklistov).

Aj napr. v situácii, keď cyklista míňa pravý odbočovací pruh (taký typ, v ktorom by nemohol pokračovať rovno, lebo mu napr. zavadzia ostrovček), aby mohol pokračovať v jazde rovno, tak nejde určitý čas pri pravom okraji vozovky, t.j. porušuje tým pádom zákon, ktorý cyklistovi prikazuje, že sa musí pohybovať iba pri pravom okraji vozovky!
Podobne, ak je na vozovke vyznačený parkovací "pruh" pre autá a ak sa ten pokladá za súčasť vozovky (toto neviem).

Preto tvrdím, že zákon je nutné v prípade jazdy na bicykli, resp. pre cyklistov upraviť - lepšie formulovať, alebo doplniť o výnimky pre situácie ohľadne cyklistov, alebo oboje.
Čiže, ak toto číta niektorý z vás dopravných legislatívcov, tak vás prosím, spravte v tom väčší poriadok, nakoľko ja mám rád vo veciach poriadok a fungujúci systém (ktorý si ja potom nemôžem vytvoriť, lebo niektorí vodiči protestujú aj v takých prípadoch, keď sa cyklista snaží odbočiť vľavo a predtým sa musí zaradiť do pruhu, v ktorom sa dá pokračovať aj rovno i vľavo, teda niektorí vodiči protestujú aj vtedy, keď sa v takomto pruhu cyklista presunie viac vľavo, aby nezavadzal tým vodičom, čo chcú ísť napr. na zelené svetlo semaforu rovno - no proste evidentný bordel v pravidlách cestnej premávky).

Dokonca aj ten český zákon je dosť vágny, keď presne nedefinuje, čo je to ľavý krajný jazdný pruh, či do neho patrí aj odbočovací ľavý jazdný pruh a ako dlho v ňom môže cyklista ísť.
08.08.2017 - 16:25:38
00
Ešte doplním, že napr. ísť na bicykli aj zo 100 metrov v ľavom jazdnom pruhu (ktorý sa v určitom mieste vozovky po pribudnutí ľavého odbočovacieho pruhu zmení na stredný pruh), teda nie pri pravom okraji ale vo vnútri vozovky, aby sa človek na bicykli mohol na vhodnom mieste preradiť do ľavého odbočovacieho pruhu pre odbočenie doľava, je pre cyklistu značne riskantné až životu nebezpečné, nakoľko sa cyklista nachádza v zovretí áut z každej strany, ktoré ho predbiehajú aj zľava v jeho jazdnom ľavom pruhu, v ktorom ide, dokým sa nepreradí do ľavého odbočovacieho pruhu, aj po pravej strane v pravom jazdnom pruhu.

Takéto situácie, keď potrebujem pred rušnou križovatkou odbočiť doľava, ale predtým sa musím zaradiť do ľavého odbočovacieho pruhu, riešim ja osobne tak, že si počkám na vhodnom mieste pri pravom okraji vozovky a až keď sa mi "vyčistia" všetky jazdné pruhy v mojom smere jazdy, tak rýchlo krížom prejdem na bicykli cez všetky jazdné pruhy a zaradím sa do ľavého odbočovacieho pruhu. Tento spôsob sa mi javí ako najbezpečnejší, bohužiaľ nie je "posvätený" pravidlami o cestnej premávke týkajúcich sa cyklistov, pretože podľa nich cyklista smie jazdiť IBA pri pravom okraji vozovky!
08.08.2017 - 17:21:02
00
Tvoj sposob je dobry az do momentu kedy mas uzku krajnicu na pravej strane a ostanes zavadzat v pravom pruhu! Ja radsej vystrcim lavu ruku sliapnem do pedalov a celu dlzku pruhov vyuzijem na postupne preradovanie sa. Takto sa kludne premotkam aj cez 4-5 pruhov ak treba
08.08.2017 - 17:34:28
01
cykel napísal:
Áno, lenže cyklista smie podľa osobitných ustanovení pre cyklistov, jazdiť IBA pri pravom okraji VOZOVKY (vozovka = súhrn všetkých jazdných pruhov!), zákon teda neurčuje, či smie cyklista jazdiť aj v hocijakom jazdnom alebo odbočovacom pruhu v prípade potreby (napr. keď chce cyklista odbočiť vľavo, alebo ísť vedľa vyhradeného BUS pruhu), ale na druhej strane to ani explicitne nezakazuje (s čím sa už dá troška pracovať aj v praxi, ale predsa, pre väčší poriadok by bolo vhodnejšie zmeniť zákon pre cyklistov).


Podľa mňa nad tým príliš špekuluješ a snažíš sa hľadať spôsoby, ako si svet skomplikovať :D

V osobitných ustanoveniach sa nepíše, že sa smie jazdiť IBA pri pravom okraji vozovky. Prečítaj si zákon lepšie, slovíčko IBA tam nie je. (Okrem iného sa tam spomína aj cestička pre cyklistov.) Osobitné ustanovenia pridávajú špeciálne pravidlá, nerušia tie všeobecné (nie je tam spojenie "to neplatí" či "len" a pod.)

Najlepšie je používať zdravý rozum a jazdiť bezpečne.
08.08.2017 - 18:21:23
01
Ja radsej vystrcim lavu ruku sliapnem do pedalov a celu dlzku pruhov vyuzijem na postupne preradovanie sa. Takto sa kludne premotkam aj cez 4-5 pruhov ak treba.

Na toto nemá každý cyklista gule a hlavne niekde v Blave medzi vodičmi polo-bláznami. :)
08.08.2017 - 18:47:20
00
Samozrejme, že tam nie je slovíčko "iba", ale ja som to tak pochopil.
Keby tam bol uvedený okrem vozovky aj pruh, to by bolo už iné, takto je to nejasné.

Osobitné ustanovenia o cyklistoch - Zákon č. 8/2009 Z. z., § 55
--------------------
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-8

(1) Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici. Osoby mladšie ako desať rokov smú jazdiť po chodníku.
08.08.2017 - 18:54:45
00
Ešte uvediem (vrátim sa k pôvodnej téme) jednu svoju, v podstate výhradu resp. otázku k pravidlám o cestnej premávke obecne a končím, lebo podľa mňa to nemá moc zmysel, nakoľko zákony sa moc nerobia pre obyčajných ľudí (a potom si musia ľudia všelijako svojpomocne pomáhať):

1. Ako sa vlastne presne definuje pojem predbiehanie/predchádzanie (v obci a mimo obce) podľa pravidiel o cestnej premávke?

2. A kedy vodič automobilu alebo cyklista predbieha v križovatke (v obci a mimo obce)?

Vďaka
08.08.2017 - 19:54:03
00
Cykel, na prvej strane ti astro dal ponuku, ktorá sa neodmieta. Ver mi, pomôže ti to.
08.08.2017 - 21:21:26
01
cykel napísal:
Ja radsej vystrcim lavu ruku sliapnem do pedalov a celu dlzku pruhov vyuzijem na postupne preradovanie sa. Takto sa kludne premotkam aj cez 4-5 pruhov ak treba.

Na toto nemá každý cyklista gule a hlavne niekde v Blave medzi vodičmi polo-bláznami. :)


Neviem co je horsie. Ci jazdit v blave medzi cpckarmi alebo v KE medzi salenymi vychodnarmi. Tak ci tak, kazde rano toto premotkanie cez tri pruhy absolvujem na rychlostnej ceste (v poradi pripajaci-lavy-pravy-krajnica) a som tu. Treb udrziavat ocny kontakt s vodicmi. Ak ta dajaky nevnima uhnut sa mu a ist ked ta pustaju.
08.08.2017 - 22:15:04
00
No pokiaľ mi je známe, tak po diaľnici a rýchlostnej ceste smú jazdiť iba motorové vozidlá, teda cyklisti nie. :)
08.08.2017 - 23:35:03
00
Ja sa len snažím samo-štúdiom správne porozumieť pravidlám cestnej premávky hlavne v súvislosti s cyklistami, ale niektorým úplne nechápem, ako napr. tomu, že cyklista má jazdiť pri pravom okraji vozovky (v prípade, že sa na ceste nenachádza cyklo-pruh alebo cyklo-cestička), no ale človeče, kde na križovatke je pravý okraj vozovky?
Zákon má na mysli nejakú fiktívnu čiaru, alebo tento príkaz sa nevzťahuje pre križovatky, no ale kde je to potom v zákone uvedené?

http://www.aaautoskola.sk/p020.html
08.08.2017 - 23:56:43
00
myslím, že si sa priveľmi zameral na jedno špeciálne ustanovenie ALE ...
... bicykel je v prvom rade vozidlo v premávke a platia pre neho všetky ustanovenia ako aj pre motorové vozidlá, až potom je to niečo, čo má aj niektoré špeciálne ustanovenia
A okrem toho nikde tam nie je zakázané odbočenie v ľavo a čo nie je zakázané je predsa povolené
09.08.2017 - 07:31:11
04
keyboard_arrow_up