julo93 napísal:
Ja neviem či má zmysel až takto analyzovať tie odhadované waty. Možno by stálo za to začať používať tepák, čo síce tiež nie je ideálne, ale aspoň to meria presne nejakú veličinu, s ktorou sa dá pracovať. Keď sa potom chceš testovať, tak to skús na nejakom lokálnom dostatočne dlhom a strmom kopci, kde záleží trochu menej na CdA a aj tie Strava waty budú presnejšie ako na rovine.


Myslíš absolvovať takýto test na lokálnom 20 - 30 minútovom kopci ? Už sa stalo - v máji, ...

https://www.strava.com/segments/6874061?filter=overall
284 W - pri váhe 71 kg mi vychádza opäť 4,0 W/kg.

https://www.strava.com/segments/6979374?filter=overall
287 W - 71 kg - 4,0 W/kg - takmer to isté ako na rovine -

https://www.strava.com/activities/1018996132
286 W - 71 kg - 4,0 W/kg.

Takže hodnotenie výkonnosti a manažovanie tréningu by malo byť podľa takejto presnosti na strave pre hobíka postačujúce. V kopcoch aj na rovine sú namerané hodnoty v priebehu jedného mesiaca takmer rovnaké - presnosť do 1 %.
30.10.2017 - 00:22:49
00
OK, jediný problém je, že tie waty nevidíš v reálnom čase, ale až po tréningu.
30.10.2017 - 04:25:07
00
Ale pre mňa sú aktuálne watty počas jazdy na bicykli vonku v jednom tréningu irelevantné - musel by som jazdiť len na rovine alebo v dlhých kopcoch . V zjazdoch, v zákrutách sú mi wattové hodnoty nanič. Aj keby som ich videl. Počas samotného tréningu - vonku na bicykli v členitom teréne /tvorí väčšiu časť prejdenej vzdialenosti/ sa riadim skôr subjektívnymi pocitmi - viem, že pri posúvaní, zlepšovaní anaeróbneho prahu - absolútnch wattov - musím ísť prvých 30 minút /pri polhodinovom tréningu - sobota - je to aj posledných 30 minút/ maximálnym úsilím - to budú /na konci prípravy v máji/ 4 - 4,1 W/kg - dlhšie ako pol hodiny /tréning nie test/ tie štyri watty neudržím. 100 percentným subjektívnym úsilím pokračujem aj ďalšie dve hodiny /pri 2,5 hodinovom tréningu - nedeľa/ ale wattov bude už menej - vtedy udržiavam vytrvalosť - relatívne watty - potrebné pre moju hobby úroveň pretekania. V daných podmienkach, dispozíciach a veku som na maxime /stabilizácia výkonnosti/. Pridávanie počas týždňa ďalších tréningov v ďalších ako týchto dvoch pásmach /na úrovni ANP a tesne pod ňou/ by bolo v mojom prípade kontraproduktívne /3 a viac krát do týždňa - mám odskúšané - superkompenzácia, ...bla, bla, bla/. Tieto suchariny sa možno blbo čítajú, ale našťastie je tu ešte káva, poštárka, galéria nových cesnakov, cibule, ...
30.10.2017 - 10:15:48
00
Je tazko spoliehat sa na pocit z jazdy. Prve jazdy z wattmetrom som bol fakt dost prekvapeny ako odlisne mozu byt prave pocity od real cisel. Hlavne vo vyssich intenzitach alebo ked uz mas trosku nakupene.Nozno to bude iba moj pripad
30.10.2017 - 10:35:25
00
Ivan: osobne si myslím, že cielené posúvanie výkonnosti na ANP bez wattmetra, znalosti ANP meraním laktátu a ešte bez merania tepu bude asi trochu problém. Tréningom výkonnosť určite posúvaš, no otázka je ako efektívne a rýchlo ju posúvaš. Posúvať ju efektívne bez merania asi nebude úplne optimálne, ale zas v rámci hobby to môže postačovať. Ja som napríklad prišiel na to, že vonku na bicykli sa dokážem kontrolovať ďaleko menej ako doma na stacíku. Súvisí to s tým, že naozaj nevidím svoj aktuálny výkon, vidím len kadenciu a tep. Viem sa síce držať podľa tepu, ale tiež to nie je úplne ono, lebo keď napr. nemáš svoj deň, tak ti kľudne tep vyskočí vyššie pri rovnakej záťaži. Z tohto dôvodu trénujem rovinatú "časovku" resp. tempo alebo si to nazvite ako chcete radšej doma na stacíku. Viem veľmi presne kontrolovať svoju záťaž, nastaviť ju podľa želania resp. cieľu a kontrolovať ostatné parametre, ktoré mi dávajú obraz o tom, či som sa posunul alebo nie. Výkon, tep, kadencia a pocity dáva ucelený obraz. A tento prístup tiež asi nie je úplne optimálny, lebo svoje ANP vlastne presne nepoznám. No snažím sa trénovať tak, že mám nejaký svoj strop tepu, pri ktorom dokážem isť od 20 do povedzme 40 min v stálom tempe, dlhšie nedávam a tomu prispôsobím udržateľnú záťaž a robím si poznámky. Na základe toho potom viem, kam smerujem a snažím sa zvyšovať záťaž, no nejdem podľa pocitov na úplnu hranu resp. na "maximálny výkon". Lebo čo to je maximálne úsilie? Čím ho definuješ? Pocitom? Ja svoje "maximálne" úsilie definujem hranicou tepu v súvislosti so záťažou.

Profi tréner sa na tomto bude asi baviť :-)
30.10.2017 - 10:53:42
00
A čím dlhšie trénujem "časovku" tak si uvedomujem, že nejaké číslo výkonu je jedna vec, ale ten "maximálny" dlhodobo udržateľný výkon nie je iba o tom, nejak ho udupať alebo ho proste dať, ale je to komplex - kadencia, kruhové šľapanie, dýchanie atď... Minule som napr. skúšal jednu vec: je dosť jasné, že pri vysokej záťaží a vysokej TF je už celkom problém dotovať potrebu vzduchu len dýchaním nosom. Skúšal som však viac dýchať nosom a ústa používať čo najmenej ako sa dá a bol som vcelku prekvapený, aj keď som to tušil, že sa mi podarilo dostať tep aj o 5 bpm nižšie pri rovnakej záťaži. Zníženie o 5 bpm pri napr. 175 bpm dosť vylepšuje pocit ako sa človek cíti :-) Takže je to aj o technike. Pocity sú pocity :-)
30.10.2017 - 12:00:50
00
No profi tréner sa bude skôr asi baviť na tom, ako od teba zinkasuje peniaze /profi/ a dostane ťa možno k mojim zadarmo vypracovaným 4,1 W/kg. To všetko ďalšie čo píšeš je teória - ale čo je podstatné - jej nesprávna aplikácia v praxi. Napríklad spomínaš zlý deň - v podstate je to porušenie základných zásad tréningového alebo pretekového zaťaženia - pravidelnosť, primeranosť zaťaženia, životospráva - vitamíny doplnková výživa, regenerácia, spánok... Tie prvé dve zásady možno vyzerajú napohľad nezaujímavo, ale ich neuplatňovanie v tréningu - hotová katastrofa. Máš nejaký dlhodobý systém - s pravidelne sa - vo vlnách /napríklad v trojtýždňových cykloch - od prvého po tretí týždeň s predĺžujúcou sa dobou zaťažovnia a rovnakými intenzitami v jednotlivých pásmach/ opakujúcim a primeraným zaťažovaním alebo je to skôr náhodné - podľa chuti, pracovných alebo študijných povinností používanie stacionárneho bicykla, bicykla, behu a vykonávanie ďalších x-y pohybových aktivít s filozofiou ,,čím viac a pestrejšie tým lepšie,, ?
Čo sa týka toho cieleného posúvania výkonnosti na úrovni ANP bez wattmetra, meraním laktátu, bez merania tepu - nemusí to byť až taký problém. Základom je správne stanovenie počiatočnej výkonnosti - zistenia ANP. Ďalšie je už len dlhodobé posúvanie tejto úrovne až na osobné maximum - opäť pravidelným, primeraným, primerane často sa opakujúcim /14x týždenne megatalent s podmienkami až 2x týždenne - s priemernými predpokladmi bez podmienok/, vo vhodnej forme používaným zaťažovaním - a čo je najpodstatnejšie - v závislosti od tých dispozícií /talentu/, podmienok a veku.
A ako efektívne som ANP na 4,1 W/kg /máj/ - v 53 rokoch posunul ja ? Klikni si vľavo na ,,Odjazdené´17,, kilometre - hodiny.
Vonku na bicykli sa dokážeš kontrolovať ďaleko menej ako doma na stacíku, vidíš svoj aktuálny výkon. No preteky nie sú na stacíku ale vonku na bicykli bez kontrolovania aktuálneho výkonu /okrem Frooma a jeho SRM v dlhých kopcoch/.
No a tepy - tie sú len informatívne. Pri jednotlivých tréningových pásmach sú približne rovnaké /s odchylkou do dvoch troch tepov/ - s výnimkou pretrénovania /k čomu by pri dodržaní základných hore spomenutých zásad dôjsť nemalo/, alebo zdravotných problémov /opäť zásady výživy -vitamíny - imunita/, prípadne zješ niečo pokazené - to sa ale stáva výnimočne. Ináč by ti tepy nemali ,,vyskakovať,,. Mení sa len intenzita zaťaženia - skokovo po každých troch týždňoch.
A ten zlý deň - by nemal nastať. Ale to už sa bavíme o profi tréningu /kedy nemusíš chodiť do roboty/.
Ešte k tomu subjektívnemu maximu - pocitom počas tréningu. To spoznáš jednoducho - snaha o maximálnu koncentráciu na všetko okolo, podráždenosť, bolesť, slzy od bolesti, neprimerané reakcie na ,,rušivé,, okolité podnety /pes cez cestu, cigáni v strede cesty, viac ako jedno auto - nebodaj kolóna viacerých áut oproti /protivietor/, ...


Naposledy upravil ivan dňa 30.10.2017 - 22:25:02, celkovo upravené 3 krát.

30.10.2017 - 13:15:11
00
Ivan: ja nepopieram tvoju výkonnosť, ani tvoj vek, klobúk dole v tvojom veku, nikde nepadla narážka na tvoj výkon alebo niečo. Ja "trénujem" na biku častejšie ako ty a nepochybujem, že zlý deň môže mať každý, aj ty, aj keď trénuješ iba 2x do týždňa. Preteky sú iná vec ako cielený tréning. Tvoja príprava je pre preteky asi dobrá, keďže jazdíš v reálnych podmienkach. Ja posúvam svoju výkonnosť a mám v tom plán, nejdem každý deň na plné gule, aby som sa pretrénoval. Budúci rok si chcem zo srandy skúsiť hobby rovinatú časovku na 28km. Nepôjdem ju samozrejme vyhrať :-) Preto sa orientujem skôr na dlhodobo udržateľné tempo a tréning striedam s ľahkou záťažou. Vonku som si to na biku celkom užíval aj poriadne zamakal, no doma sa kontrolovane mačkám a malými krokmi si zvyšujem udržateľný výkon. Keď máš pocit, že robíš svoj tréning správne podľa pocitov, načo riešiš watty zo stravy?


Naposledy upravil transporti686 dňa 30.10.2017 - 13:46:32, celkovo upravené 1 krát.

30.10.2017 - 13:45:20
00
mishox napísal:
Je tazko spoliehat sa na pocit z jazdy. Prve jazdy z wattmetrom som bol fakt dost prekvapeny ako odlisne mozu byt prave pocity od real cisel. Hlavne vo vyssich intenzitach alebo ked uz mas trosku nakupene.Nozno to bude iba moj pripad


,,Ešte k tomu subjektívnemu maximu - pocitom počas tréningu. To spoznám jednoducho - snaha o maximálnu koncentráciu na všetko okolo, podráždenosť, bolesť, slzy od bolesti, neprimerané reakcie na ,,rušivé,, okolité podnety /pes cez cestu, cigáni v strede cesty, viac ako jedno auto - nebodaj kolóna viacerých áut oproti /protivietor/, ...
30.10.2017 - 13:46:02
00
transporti686 napísal:
Ivan: ja nepopieram tvoju výkonnosť, ani tvoj vek, klobúk dole v tvojom veku, nikde nepadla narážka na tvoj výkon alebo niečo. Ja "trénujem" na biku častejšie ako ty a nepochybujem, že zlý deň môže mať každý, aj ty, aj keď trénuješ iba 2x do týždňa. Preteky sú iná vec ako cielený tréning. Tvoja príprava je pre preteky asi dobrá, keďže jazdíš v reálnych podmienkach. Ja posúvam svoju výkonnosť a mám v tom plán, nejdem každý deň na plné gule, aby som sa pretrénoval. Budúci rok si chcem zo srandy skúsiť hobby rovinatú časovku na 28km. Nepôjdem ju samozrejme vyhrať :-) Preto sa orientujem skôr na dlhodobo udržateľné tempo a tréning striedam s ľahkou záťažou. Vonku som si to na biku celkom užíval aj poriadne zamakal, no doma sa kontrolovane mačkám a malými krokmi si zvyšujem udržateľný výkon. Keď máš pocit, že robíš svoj tréning správne podľa pocitov, načo riešiš watty zo stravy?


Máš pravdu. Chce to čas. Ja len narážam na množstvo dokonalých ,,nadstavbových,, vecí -teoretických poznatkov, meraní, meracích zariadení, laboratórnych diagnostík trénovanosti, zbytočne za ne vyhodených peňazí, vynaloženej energie keď to u hobíka nakoniec aj tak skončí pri nemožnosti ich využitia z dôvodu zákonitého porušovania dôležitejších základných vecí - elementárnych zásad tréningu /pravidelnosť, primeranosť, .../ vyplývajúcom z amatérskosti podmienok a nedostatočnej miery predpokladov.
Stravové watty ? Nová, celkom zaujímavá zadarmo zábavka - stačí mobil. A tie možnosti ,,analýzy,, ,,tréningov,, - fantázia.
Ináč zlý deň, vyššie pulzy, nutnosť ,,povoliť,, z maximálnej, submaximálnej intenzity v časti výjazdu - za posledné dva roky nebola - asi preto že medzi výjazdami stihnem zregenerovať.
Nič. Fúka jak besné ale čo už - idem klasiku prvýkrát na zimnom biku, kukla, čiapka - včera sa nedalo - 3 výstraha.


Naposledy upravil ivan dňa 30.10.2017 - 22:45:25, celkovo upravené 3 krát.

30.10.2017 - 14:25:51
00
gonnagan.files.wordpress.com
30.10.2017 - 14:46:08
07
Minule som cital clanok o Boudnom, ceskom mtb maratoncovi. Ten kedysi trenoval len v stredu, prezyvali ho Streda :) Zlikvidoval sa na treningu a cez vikend mal preteky.
To len na margo toho, že niekomu to asi funguje, ísť likvidačný tréning a potom pár dní regenerovať. Len či je to ten najefektívnejší spôsob neviem... Inak, ivan, využívaš pri príprave aj trenažér?


Naposledy upravil julo93 dňa 30.10.2017 - 17:47:47, celkovo upravené 1 krát.

30.10.2017 - 15:14:57
00
Tomu sa hovorí aj - rozdiel medzi teóriou /laboratórnou diagnostikou trénovanosti, .../ a praxou.
30.10.2017 - 17:47:16
00
julo93 napísal:
Minule som cital clanok o Boudnom, ceskom mtb maratoncovi. Ten kedysi trenoval len v stredu, prezyvali ho Streda :) Zlikvidoval sa na treningu a cez vikend mal preteky.
To len na margo toho, že niekomu to asi funguje, ísť likvidačný tréning a potom pár dní regenerovať. Len či je to ten najefektívnejší spôsob neviem... Inak, ivan, využívaš pri príprave aj trenažér?

Mám ho v pivnici. Použil som ho 19 krát - november a december 2015 - spolu 32,5 hodiny - základná vytrvalosť.
30.10.2017 - 18:16:25
00
Inak sa všade píše, že v zime sa ma trénovať základná vytrvalosť, áno ale v teplých krajinách, už vidím, ako niekto šľape v zime 5 hodín na bicykli alebo na stacionárnom... Aj keď existujú určité výnimky
30.10.2017 - 18:23:26
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika)
keyboard_arrow_up