Ramon1 :^) :)
10.11.2017 - 19:51:53
00
Došlo . Skusmo ristretto z LM Strada , lievik a tooldistributorom premiešané = ***** ... iné je to oproti LF , žiadne tampovanie na 2-3 X ... zamatovejsia chuť , nespalena aróma , homogennejsia extrakcia , rovnomernejšia distribúcia a absolútne žiadne kanalikovanie ani na konci extrakcie / bez typického víru na konci / :) Buna expresso zmes - svetle praženie poskusam ak miniem tuto zmes .

Prílohy:

Komentár súboru: Výška lievika 30 mm , sedí pod násypku ako riť na šerbli
C4C5759F-3C3E-447A-8723-4B10518D24B2.jpeg
C4C5759F-3C3E-447A-8723-4B10518D24B2.jpeg 1.03 MiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Vľavo lievik na 15 gramovke , vpravo na 7 gramovke LM
1E4108AA-50AB-42E9-B997-6CE41EC0F29F.jpeg
1E4108AA-50AB-42E9-B997-6CE41EC0F29F.jpeg 1.03 MiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Vľavo lievik na veľké sitko a tamper do 58,5 mm! Vpravo lievik na tamper 41 na sitko LM 7 gramov.
AF1E2B6F-4F4E-424E-A62E-02B02EAB6C46.jpeg
AF1E2B6F-4F4E-424E-A62E-02B02EAB6C46.jpeg 528.73 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Pohľad zhora
C136E6C3-9F5B-4E8E-8D80-B4B29002B0FB.jpeg
C136E6C3-9F5B-4E8E-8D80-B4B29002B0FB.jpeg 510.08 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Zospodu
DA7EC26B-8D6A-487A-BC51-86CC56580AAF.jpeg
DA7EC26B-8D6A-487A-BC51-86CC56580AAF.jpeg 614.05 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: 21 gramovka LM Strada pre dve šálky alebo smrtiace ☠️ kapučíno
282FAAE7-E633-438F-AE90-29DFDA2E4F21.jpeg
282FAAE7-E633-438F-AE90-29DFDA2E4F21.jpeg 611.18 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: LM 7 gramovka
4E2C571B-CAF4-40CE-AB62-E788E5DCCF3C.jpeg
4E2C571B-CAF4-40CE-AB62-E788E5DCCF3C.jpeg 566.69 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Pohľad zboku
83001536-EDFB-4272-85B1-676A61262CFF.jpeg
83001536-EDFB-4272-85B1-676A61262CFF.jpeg 523.76 KiB thumb_up1thumb_down

Komentár súboru: Poseidonova vidlica - tool distributor
A79C7142-5B77-48A5-9C9B-8509C4FD2248.jpeg
A79C7142-5B77-48A5-9C9B-8509C4FD2248.jpeg 1.89 MiB thumb_up0thumb_down

10.11.2017 - 22:27:17
00
Roman, a v ktorej miske si robil? V tej singlovke ci v tej double?
10.11.2017 - 22:46:05
00
Ristretto 7 gramov LM / 15 gr. extrakcia 26 sekúnd ... treba mlieť jemnejšie ako do LF . 7-7,5 gr. sa vmesti do sitka s lievikom pri tmavom prazeni .
11.11.2017 - 00:02:25
00
Ristretto 7 gramov LM / 15 gr. extrakcia 26 sekúnd ... treba mlieť jemnejšie ako do LF . 7-7,5 gr. sa vmesti do sitka s lievikom pri tmavom prazeni .

Skús si spraviť skutočné ristretto, toto je malé espresso. ;) Bez urážky, keď už máš také vybavenie. :headbang:
11.11.2017 - 07:48:32
00
Daj ešte niečo zo zásoby ...

Trosku si zadefinujeme : https://espressocoffeeguide.com/how-to-pull-a-ristretto-shot/
11.11.2017 - 08:15:10
00
Daj ešte niečo zo zásoby ...

Trosku si zadefinujeme : https://espressocoffeeguide.com/how-to-pull-a-ristretto-shot/

Pekný odkaz ale bol si nepozorný, keď si ho čítal, lebo inak by si musel minimálne čas extrakcie skrátiť, podľa toho článku, na 15", ja osobne by som ten tvoj čas nechal, len by som zvýšil množstvo kávy na 14g. ;) A čo sa týka pomeru kávy k množstvu extrakcie, to je vec názoru a preferencie chuti. :)
P.S: Možno sa v tomto nezhodneme, lebo ja som vysadený na svetlejšie praženie, tak ako petereg. Neznášam talianske. :headbang:
11.11.2017 - 08:49:08
00
Takto to robia v kaviarňach (teda len skrátia čas) a priznám sa, myslel som, že to nie je správne. V odkaze ma tiež zaujal spôsob prípravy double ristretta "...It’s important to note that a double ristretto needs to be made using two separate espresso pucks – you pull one 15 mL shot using 7 grams, dispose of it, then pour a second 15 mL shot using 7 grams...", teda na dvakrát! Človek sa učí stále, takže vďaka luper, Ramon1. Asi ma viac baví technika, ako teória :)
Na druhej strane som zistil, že chuťovo mi viac vyhovuje ristretto, ktoré pomaly (a dlhšie) kvapká, ako to, čo natečie podľa normy, ale môže to závisieť aj od druhu kávy, lebo napr. slivku v Kamerune som cítil pri normalizovanej extrakcii (a nie pri kvapkanej), kdežto také Etiopie, Kene sú lepšie kvapkané.
11.11.2017 - 10:04:22
00
Čo hovoríte na túto ponuku? https://home.lamarzoccousa.com/product/chefsteps-premium/
11.11.2017 - 12:38:21
00
Ak to vieš priviesť ošetrené bez dane , cla a poštovného tak je cena topkova ... teraz rátaj so mnou : LM linea mini kúpiš v dobrej cene s daňou okolo 4500€ , Mazzer mini E za 650€ , Acaia Lunar 220€ a tie drevené ***** ak oželieš si +/- na rovnakej cene z Európy aj s daňou ! Thing big , you’ll win :)
11.11.2017 - 13:17:19
00
luper napísal:
Pekný odkaz ale bol si nepozorný, keď si ho čítal, lebo inak by si musel minimálne čas extrakcie skrátiť, podľa toho článku, na 15", ja osobne by som ten tvoj čas nechal, len by som zvýšil množstvo kávy na 14g. ;) A čo sa týka pomeru kávy k množstvu extrakcie, to je vec názoru a preferencie chuti. :)
P.S: Možno sa v tomto nezhodneme, lebo ja som vysadený na svetlejšie praženie, tak ako petereg. Neznášam talianske. :headbang:


Tých 15 sekúnd ti vycedia v priblblej kaviarni , čas extrakcie by som urcite neskracoval . Kto nevie urobiť konzistentne ristretto s dĺžkou extrakcie 23-26 sek . je packal bez snahy vypimpovat extrakciu a uľahčiť si to prahsprostym skrátením času považujem za non kóšer . Pričom aj to čo “ vytečie “ po 15 sekunde do 25 je podstatne . Hňupovi sa vycedi len voda , barista dostáva extrakt počas celého času extrahovania ... a áno , svetlejšie praženie vyžaduje všeobecne väčšie majstrovstvo .

No a ešte prosím kto má názor . Priplatiť za kónické kamene alebo ušetriť a zobrať 83 mm ploche ... formujem sa názorovo k jednej alternatíve , ale rad si vypočujem aj ten váš . A môže aj Scarinko :)
11.11.2017 - 13:28:36
00
Ramon1 napísal:
Ak to vieš priviesť ošetrené bez dane , cla a poštovného tak je cena topkova ... teraz rátaj so mnou : LM linea mini kúpiš v dobrej cene s daňou okolo 4500€ , Mazzer mini E za 650€ , Acaia Lunar 220€ a tie drevené ***** ak oželieš si +/- na rovnakej cene z Európy aj s daňou ! Thing big , you’ll win :)

A na jednu veľmi podstatnú vec si zabudol, že ak je to stroj pre US market (a podľa kontaktných údajov tak bude), tak je na napätie 115V a má nižší topný výkon ako európska verzia.
11.11.2017 - 14:30:26
00
No ale ... keď kupuješ z USA vieš udať napätie aj 230V ! A v štátoch je 110V , nie 115 , či ? Obdobne aj Londinium , Slayer špecifikuješ akú normu požaduješ . V Čechách ináč majú Slayer za 10K ! Ak sa podarí očesať daň , si na cene ako z USA s poštovnym . No a z Čiech je to bez cla, DPH a so EU zárukou
11.11.2017 - 14:50:25
00
Ramon1 napísal:
...
No a ešte prosím kto má názor . Priplatiť za kónické kamene alebo ušetriť a zobrať 83 mm ploche ... formujem sa názorovo k jednej alternatíve , ale rad si vypočujem aj ten váš . A môže aj Scarinko :)

Či kónické alebo ploché o tom nájdeš dosť diskusií na iných fórach, len ich prelúskať. Ak kónické, tak už to musí byť vážny systém, výhodou môže byť nízka rýchlosť mletia, iný je však spôsob mletia. Otázka je, či je rozdiel medzi dobrými plochými alebo dobrými kónickými (ale musia byť veľmi dobre spravené, teda dosť drahšie) na úrovni 0.2, 1 či 5%. Ak si niekedy pričuchol k diskusii hifistov, tak je to niečo podobné, samé woodoo okolo. Odbočím trochu, robili sme slepé testy káblov za 350 euro a homemade za 30 eur nákladov (ale žiaden shit, 4 x 2.5mm2, "krížený" točený dvojpár). Nikto z 5-tich zúčastnených nebol schpný nielen že poznať rozdiel, ale ani okamžik prepnutia (diaľkovo sa prepínali). Tým chcel povedať, že jedine priame porovnanie a slepý test je relevantný, inak sú to veľmi subjektívne hodnotenia a veľmi často ovplyvnené placebom. Ešte jedna poznámka ku mlyncom: ak bude mať mlyn veľký mlecí výkon (napr. 7g/1.6s), tak či bude schopný mlieť dostatočne váhovo presne podľa času (chyba v čase 0.1s = chyba v dávke 0.4g) alebo či nebudeš musieť prejsť na single dosing, ideálne by bolo odskúšať predom. Podľa mňa menej je niekedy viacej.

Poznámka: všetky tu uvedené názory sú čisto subjektívne.
11.11.2017 - 15:07:55
00
Ramon1 napísal:
No ale ... keď kupuješ z USA vieš udať napätie aj 230V ! A v štátoch je 110V , nie 115 , či ? Obdobne aj Londinium , Slayer špecifikuješ akú normu požaduješ .

Slayer je vyrábaný v USA, tak ako ho kupuješ tam od výrobcu, tak možné to je, podobne Londinium. LM su taliani (aspon si myslim :) ), a link bol na predajcu v USA, na stránke nebola žiadna možnosť špecifikovať napätie (načo by predajca v USA vozil do USA mašiny na 240V?).
V USA je síce 110V, ale Linea Mini je podľa tech. špecifikácie na 115V (preto som to tak uviedol), to je podobne, ako u nás je 230V a niektoré spotrebiče s klasickým zdrojom (trafo, usmerňovač) sú napriek tomu na 240V (totiž niektoré krajiny majú aj 240V, tak načo robiť toľko verzii?). Nevadí to.


Naposledy upravil peterg dňa 11.11.2017 - 15:30:25, celkovo upravené 1 krát.

11.11.2017 - 15:15:44
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up