Pre jeden kotol som sa rozhodol preto lebo je vlastne prietokový a voda na kávu v ňom nestojí, takže priteká vždy čerstvá, čo má pravdepodobne aj pozitývny vplyv na chuť kávy. .
Nie je čerstvá, stojí v plastovej nádržke, pokiaľ nemáš priame pripojenie. Vtedy stojí v prívodnej hadici (to množstvo, ktoré sa spotrebuje na 1 - 2 kávy určite). Podľa mňa dosť irelevantný argument.
A v druhom rade by sa mal jeden kotol ohriať rýchlejšie ako dva ...
Absulútne nie je pravda, oba kotly u DB sa zohrievajú súčasne. Dôležité je nahriatie hlavy, u HX sa nahreje skôr (o 10 min?), lebo v bojleri je vyššia teplota. Dôsledkom ale potom je prehriatie hlavy po čase.
...a taktiež čo sa týka čistenia je to jednoduchšie..
Pravda len čiastočne, HX bojler sa čístí rovnako (komplikovane) ako bojler pary u DB (veď aj rovnako fungujú), bojler na kávu u DB sa preplachovať dá. A napr. Izzo Alex Duetto má na oboch výpuste, čím sa čistenie dá spraviť úplne korektne.
Je pravda, že dual je teplotne stabilnejší ale ako som sa dočítal, pre výslednú chuť to nie vždy musí byť výhoda, hlavne z pohladu širšej škály chuti (viď. profilovanie tlaku pri drahších strojoch).
Z praxe to vidím ako výhodu.
Tiež by ma zaujímal názor na izoláciu kotlov, či to má pri medených kotloch nejaký efekt alebo skôr zápor (ohrev šálok) alebo je to len marketingový trik.
Izolácia znamená úsporu energie, nižšia teplota vnútri znamená vyššiu životnosť vstavanej elektroniky (neviem ale kvantifikovať, o koľko). Avšak pri dlhodobom zapnutí to druhé už nebude relevantné, lebo vnútro sa prehreje tak či tak (teda aj šálky hore). Ohrev šálok je banalita, ohrievam korúcou vodou z kanvice, niekto odpustením z hlavy. Bez šálok sa tiež nepoškriabe horná doska, čo môže mať pozitívny vplyv na hodnotu pri prípadnom predaji.
A čo sa týka značky, tiež sa prikláňam k Bezere, nie len čo sa týka vzhľadu ale aj kvôli tomu, že nemá izolovaný kotol.
Ako som písal, izolácia je skôr výhodou, ako naopak.