peterg napísal:
1. Ja vnimam medzi octovou a citronovou aciditou velky rozdiel, ta prva je neprijemna, ta druha je prijemna, ovocna, s mnohymi chutami (analogia s vinom?)
2. Neviem, co myslis pojmom teplota "na hlave". To je teplota nahriatia hlavy pred extrakciou, alebo teplota v hlave pocas celej doby extrakcie?
3. Ked kupis Slayer/GS3, s coho sa budes tesit potom? ;) Nieco za 20K a viac? :D


1 : Ano ovocmá acidita je príjemnejšia ako octová , no do akej miery sa zvýrazní tá ktorá " poloha " závisí nielen od prípravy / teplota, tamping , preinfusia ...atď / , ale aj od vstupnej komodity . A tu naražam na tvoj druhý príspevok , v ktorom si porovnával aciditu ACHA-y pri roznych stupňoch extrakcie. A presne si trafil klinec po hlavičke , pretože ACHA je aj podla mna presne ten typ kávy , u ktorej sa rozdielna teplota extrakcie až tak velmi neprejaví na chuti/ profile výsledného produktu. Povedal by som , že je z hladiska prípravy "termostabilnejšia " , teda vhodnejšia na prípravu aj pre tých uživatelov čo nemaju PID. Naopak ROBERT ULLOA - EL SALVADOR je jednoznačne ovela citlivejšia na pripravu . Poobede som na nej previedol zopár " pokusov ". Teplota v hlave kávovaru s tvojim teplomerom v čase plnej extrakcie po počiatočnom prekmite o 1,5 stupňa a stabilizácii teploty na 90,5 stupňov celzia dávala acidnu extrakciu s pomerne hutnejšou krémou na povrchu. Následne som teplotu zvýšil na teplotu 91,5 stupňov a následna chuť bola už prostá octového nádychu , zvýraznili sa citrusové tóny. Poslednú extrakciu som " prikúril " na 93 stupňa a konečne až pri tejto teplote sa "otvorila " čo malo za následok , že som dokázal už definovať jednotlivé vnemy. No najcharekteristickejšia pre mňa , čo som ju v predchádzajucich extrakciach necitil bola taká zvlaštna vôňa ktorú som nevedel pomenovať ...A kuknem na obal a , CHERRY :facepalm: . Skutočne na to už treba veľa cviku , pomenovať jednotlivé vône a chute .
2: teplota v hlave E61 po stabilizácii po prvotnom prekmite v čase extrakcie
3: A preto si ho kupim , až nadíde vhodný čas :o:
15.11.2017 - 20:48:14
00
Dnes dorazilo na skusku.Intensivo odskusane moze byt.Kenyu zajtra. A este pre navstevy ak povedia ze chcu kavu z mliekom a cukrom Nespresso.Nebudem minat dobru kavu na meltu -:)

Prílohy:

image.jpg
image.jpg 506.41 KiB thumb_up0thumb_down

image.jpg
image.jpg 482.76 KiB thumb_up1thumb_down

15.11.2017 - 22:03:16
00
Ramon1 napísal:
1 : Ano ovocmá acidita je príjemnejšia ako octová , no do akej miery sa zvýrazní tá ktorá " poloha " závisí nielen od prípravy / teplota, tamping , preinfusia ...atď / , ale aj od vstupnej komodity . A tu naražam na tvoj druhý príspevok , v ktorom si porovnával aciditu ACHA-y pri roznych stupňoch extrakcie. A presne si trafil klinec po hlavičke , pretože ACHA je aj podla mna presne ten typ kávy , u ktorej sa rozdielna teplota extrakcie až tak velmi neprejaví na chuti/ profile výsledného produktu. Povedal by som , že je z hladiska prípravy "termostabilnejšia " , teda vhodnejšia na prípravu aj pre tých uživatelov čo nemaju PID. Naopak ROBERT ULLOA - EL SALVADOR je jednoznačne ovela citlivejšia na pripravu . Poobede som na nej previedol zopár " pokusov ". Teplota v hlave kávovaru s tvojim teplomerom v čase plnej extrakcie po počiatočnom prekmite o 1,5 stupňa a stabilizácii teploty na 90,5 stupňov celzia dávala acidnu extrakciu s pomerne hutnejšou krémou na povrchu. Následne som teplotu zvýšil na teplotu 91,5 stupňov a následna chuť bola už prostá octového nádychu , zvýraznili sa citrusové tóny. Poslednú extrakciu som " prikúril " na 93 stupňa a konečne až pri tejto teplote sa "otvorila " čo malo za následok , že som dokázal už definovať jednotlivé vnemy. No najcharekteristickejšia pre mňa , čo som ju v predchádzajucich extrakciach necitil bola taká zvlaštna vôňa ktorú som nevedel pomenovať ...A kuknem na obal a , CHERRY :facepalm: . Skutočne na to už treba veľa cviku , pomenovať jednotlivé vône a chute .
2: teplota v hlave E61 po stabilizácii po prvotnom prekmite v čase extrakcie
3: A preto si ho kupim , až nadíde vhodný čas :o:

Wow, normálne žasnem :o . Tak ešte skús ísť až na 94 st., a potom sa rozhodni, čo Ti chutilo najlepšie. Čo povieš teraz, stačia tieto experimenty na potvrdenie preukázateľných rozdielov v chuti kávy pripravenej pri napr. 92 a 94 st a opodstatnenia PIDu?

Pozn.: Achu mám otvorenú teraz, tak som nemal inú možnosť skúšania.
15.11.2017 - 22:04:03
00
rasto napísal:
Dnes dorazilo na skusku.Intensivo odskusane moze byt.Kenyu zajtra. A este pre navstevy ak povedia ze chcu kavu z mliekom a cukrom Nespresso.Nebudem minat dobru kavu na meltu -:)

Rasťo, a v PO si už bol (na kávu)?
15.11.2017 - 22:05:37
00
Este som sa tam nedostal mam to kapanek dalej.Budem tam koncom mesiaca.Inac ked budes kupovat tie kavicky co o nich pises zobaer aj mne nejake davky -:) ze ba si mi preposlal postou ak by sa dalo
15.11.2017 - 22:08:54
00
luper napísal:

OK, takže: Áno, ja mám ten QM67, hlavne kvôli šírke (najužšie, čo som našiel s 0.75L bojlerom (Vibiemme Junior DB je ešte menší, ale kávový bojler má na úrovni Unici, ktorú som posunul ďalej). Vetrano je o triedu vyšší stroj, má väčší parný bojler, rotačnú pumpu a je krajšie spravený (ale pre mňa príliš široký). Odporúčal a objednával som ho práve pre kamaráta Pastu, ktorý sa tu ozval. Najlepšia cena je v stoll-espresso, teraz ho majú v zľave. Snáď jedinou diskutabilnou vecou je preinfúzia pri rotačnej pumpu, ak nie je pripojená k rozvodu vody, kedy je prirodzená tlakom v rozvode (3 - 4 bar). Pri prevádke z nádržky možno bude stačiť preinfúzia pretlakom v bojleri po nahriatí kávovaru (cca. 3 bary, páka do strednej polohy), možno sa bude dať zopnúť pumpa na krátko pre zvýšenie tlaku (páka hore), potom páka do stredu (preinfúzia pri nízkom tlaku), potom zase hore (extrakcia). Nemám ako vyskúšať.
15.11.2017 - 22:20:42
00
rasto napísal:
Este som sa tam nedostal mam to kapanek dalej.Budem tam koncom mesiaca.Inac ked budes kupovat tie kavicky co o nich pises zobaer aj mne nejake davky -:) ze ba si mi preposlal postou ak by sa dalo
Určite by sa dalo ak by som kupoval, ale dostaneš sa tam skôr ako ja ;) , mám dosť zásob a do mesta takmer nechodím :) .
15.11.2017 - 22:24:05
00
Nemecký výrobca tamperov ... nádhera

http://www.prorista-shop.com/

Prílohy:

2017-11-15 22_35_16-TamperBell _ Espresso Zubehör für Barista von ProRista - Index.png
2017-11-15 22_35_16-TamperBell _ Espresso Zubehör für Barista von ProRista - Index.png 247.03 KiB thumb_up0thumb_down

15.11.2017 - 22:36:46
00
No čo Ti ja viem ... spracovanie OK, ale z toho tvaru až tak uletený nie som ...

Asi by som si mal založiť živnosť na také veci, za takú (teda nižšiu) cenu by sa mi to aj oplatilo :!: .


Naposledy upravil peterg dňa 15.11.2017 - 22:59:35, celkovo upravené 1 krát.

15.11.2017 - 22:40:46
00
Liteville napísal:
Dnešná zásielka.

To nevyzerá zle ..
15.11.2017 - 22:42:59
00
Jostick type ventily mám kúpené už dlho, ale chýbajúcu páčku som doniesol až dnes. Prichádza pomaly čas upgrade na non_vodovod_look :)

Prílohy:

Joystick type valves_01.jpg
Joystick type valves_01.jpg 457.52 KiB thumb_up1thumb_down

Joystick type valves_02.jpg
Joystick type valves_02.jpg 505.5 KiB thumb_up1thumb_down

15.11.2017 - 22:52:21
01
peterg
OK, takže: Áno, ja mám ten QM67, hlavne kvôli šírke (najužšie, čo som našiel s 0.75L bojlerom (Vibiemme Junior DB je ešte menší, ale kávový bojler má na úrovni Unici, ktorú som posunul ďalej). Vetrano je o triedu vyšší stroj, má väčší parný bojler, rotačnú pumpu a je krajšie spravený (ale pre mňa príliš široký). Odporúčal a objednával som ho práve pre kamaráta Pastu, ktorý sa tu ozval. Najlepšia cena je v stoll-espresso, teraz ho majú v zľave. Snáď jedinou diskutabilnou vecou je preinfúzia pri rotačnej pumpu, ak nie je pripojená k rozvodu vody, kedy je prirodzená tlakom v rozvode (3 - 4 bar). Pri prevádke z nádržky možno bude stačiť preinfúzia pretlakom v bojleri po nahriatí kávovaru (cca. 3 bary, páka do strednej polohy), možno sa bude dať zopnúť pumpa na krátko pre zvýšenie tlaku (páka hore), potom páka do stredu (preinfúzia pri nízkom tlaku), potom zase hore (extrakcia). Nemám ako vyskúšať.

Ďakujem!!! :)
16.11.2017 - 08:49:52
00
pasta
... ak Ti napíše to, čo mne poradil, tak ... ten môj dnes doobeda naložili na cestu smer PO.

Keď dorazí a rozbalíš ho, tak daj sem prvé dojmy. :)
16.11.2017 - 09:49:02
00
... z práce som prišiel po 18... vybalené pri melódii Il silenzio, Nini Rossi... kým som poukladal, teraz som na sekundu pri compe, netuším .. idem prekladať a ráno možno niečo nastavím, aby som mohol extrahovať. Chcel si dojmy ... ale ja som od obeda nejedol!
16.11.2017 - 20:12:49
00
... z práce som prišiel po 18... vybalené pri melódii Il silenzio, Nini Rossi... kým som poukladal, teraz som na sekundu pri compe, netuším .. idem prekladať a ráno možno niečo nastavím, aby som mohol extrahovať. Chcel si dojmy ... ale ja som od obeda nejedol!

pasta Dôležité je že dorazil v poriadku. :) Tie referencie stačia až, keď ho budeš mať v prevádzke a urobíš si kávičku podľa vlastnej chuti. ;)
16.11.2017 - 20:59:07
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up