No zatial si keto spojujem s "byt zdravší a schudnut". Nerozporujem keto dietu pre tých, čo maju žiadny alebo nízky výdaj energie a chcu schodit, to je podla mna celkom lahko proveditelné cez restrikci sacharidov, lebo sa bavíme o nízkych hodnotách kcal. Ale chcem počut nejaký názor na tuto hypotézu: "byt zdravší a sučasne byt výkonný cyklista", povedzme na urovni prvej desiatky amatérských slovenských pretekov, mtb či road. Pýtam sa, lebo toto poptávám, celkovo minimalizovat zdravotné riziká a sučasne byt dobrý cyklista. Keto je dost stará vec, ktorá sa dnes tvári ako nový "moderný" trend v stravovaní. Nemám to ale tak detailne zmapované, preto sa pýtam, že či nemá niekdo nové poznatky ohladne tejto stravy, abysom to predčasne nezavrhol jako jednu z možností.
19.11.2017 - 14:02:42
00
petersa: dobrý cyklista bez sacharidov? to asi úplne nepôjde, metabolizmus tela sa dá čiastočne pretransformovať na využívanie energie napr. prioritne z tukov, ale to všetko je aj o intenzite tréningu, trénovanosti, v akých tepoch sa pohybuješ a ešte je to aj individuálne, čo jednému funguje, nemusí fungovať druhému, pozri jedalníček cyklistov, zdravší a dobrý cyklista podľa mňa znamená skôr prijímať zdravé sacharidy a zdravé tuky a proteíny, ale to tiež vyžaduje venovať sa tomu, lebo si už musíš dávať pozor, čo dáš do úst.
19.11.2017 - 14:09:29
01
Neviem, či som ťa správne pochopil: sľubuješ si od nabratia váhy (svalov) vyššiu výkonnosť na bicykli?
19.11.2017 - 16:37:24
00
Áno slubujem. A k téme nič nemáš? díky
19.11.2017 - 17:40:15
00
petersa: bude to mimo témy, ale Froome má napr. 186cm a nejakých 67kg ak si pamätám a to je dobrý cyklista. Ty máš 174cm a máš 63kg. Ale tak zas je to asi kúsok individuálne.
19.11.2017 - 17:48:16
00
No 63kg je fajn, ak si výhradne vrchár. Na rovine, na vetre, výbusnost, tam nula bodov. Mám zato, že ked prihodím pár kíl, cca.na tých 68kg, tak jednak budem "vyzerat ako človek" (čo Froome nevyzerá) a jednak budem lepší, výbušnejší v krátkých kopcoch, stabilnejší na rovinách, čo je alfa a omega SR a ČR amatérských pretekov.
19.11.2017 - 17:54:28
00
Petersa: áno, to máš pravdu, Froome vyzerá horšie ako tyčka do fazule, moja polovička, keď ho videla, tak mi povedala, že keď takto budeš vyzerať, tak ťa vymením za poriadneho chlapa :-) Ja mám 177cm a svoju váhu by som chcel dostať na cca 74kg, teraz mám nejakých 76kg, už teraz si strážim čo jem, lebo mám taký výdaj, že váha mi ide dole. Buď máš veľký výdaj a menší prísun alebo metabolizmus, ktorý veľmi dobre spaľuje. Niekto je aj taký typ, že pribrať nie a nie. Prípadne skús proťáky pre kulturistov a vyskúšaj či nebude telo reagovať na kratšie intenzívnejšie tréningy - intervaly, ale nie nejaké brutálne, budovaním svalovej hmoty, ale musíš dávať proteíny aj sacharidy a aj stíhať regenerovať. Len to si musíš iba skúsiť alebo potom už iba niekoho kto má v tom dlhoročné skúsenosti.
19.11.2017 - 18:04:19
00
Ale tak ja nemám problém pribrat cez vyvazenu "zdravu" stravu, to je celkom easy, resp. ja obecne nemám problém pribrat ci schodit podla toho, ako zrovna potrebujem. Skuseností s tým mám habakúk. Moja otázka predsa stála uplne inak, ale nechce sa mi ju uz znova opakovat. :)
19.11.2017 - 18:48:51
00
Moj postreh na svalovu hmotu znie takto(moj pripad)minuly rok cez zimu ťažke fitnes a nato samozrejme valce ine som nemal vaha 81kg rifle zapinam super ani netlačia ani nepadaju.
V lete jun jul vaha celkom spadla od začiatku roka na 78 zaraduje sa pomalšie tempo aby som nebol vyfučany do konca sezony,a na konci sezony teda 10 mesiac vaha 80kg rifle my padaju na stehna tak sa my podarilo odburat tuky a nabranie svalovej hmoty a vykonost sa zvyšila o 10% a strava?Jedol som čo som videl a neodtrhal som si od huby ,absolvoval som 20 pretekov a najazdil som 10 000 km toš moj postreh na stravu a celkovu vahu(vaha ta ista ale vyzeram ako somalec)
19.11.2017 - 19:08:08
00
petersa: neviem akú odpoveď chceš počuť, tak skúsim naposledy, že či sa dá touto diétou pribrať. Treba si uvedomiť, že nízkosacharidová strava alebo keto diéta je vlastne forma díéty, je určená na chudnutie a je moderná hlavne pre tých, čo chcú schudnúť bez nejakého veľkého pohybu. Pri týchto diétach viacmenej nútiš metabolizmus aby sa preorientoval na využívanie tukových zásob a keďže nemá veľmi z čoho premieňať cukry na tuky, tak cukry spotrebuje, lebo už len mozog na svoju činnosť potrebuje cukor a ostatný výdaj potom hradí z tukov a svalovú hmotu si veľmi nevšíma, zmeniť takto metabolizmus ale nie je možné za jeden deň, u niekoho to ide rýchlejšie u niekoho pomalšie, väčšinou však po mesiaci u jedincov je vidieť efekt schudnutia. V prípade aktívnych športovcov je situácia úplne odlišná a môj názor je, že aktívny športovec by mal mať vyváženú stravu a nie keto diéty atď... pokiaľ chce schudnúť ide to aj bez tohto alebo nech si pomôže týmto, ak to nevie inak a nemá dosť motivácie.
19.11.2017 - 19:28:07
00
Transporti: už si mi odpovedal, to stačí. Čakám, že sa aj ostatní členovia tohoto fora pridaju k diskuzii, teda samozrejme ak maju čo to relevantné k tejto problematike resp. mojej otázke povedat.
19.11.2017 - 19:54:48
00
petersa napísal:
No 63kg je fajn, ak si výhradne vrchár. Na rovine, na vetre, výbusnost, tam nula bodov. Mám zato, že ked prihodím pár kíl, cca.na tých 68kg, tak jednak budem "vyzerat ako človek" (čo Froome nevyzerá) a jednak budem lepší, výbušnejší v krátkých kopcoch, stabilnejší na rovinách, čo je alfa a omega SR a ČR amatérských pretekov.

Neviem či je nevyhnutné lepiť 5 kg váhy na to, aby bol človek výbušejší či lepší na rovine. Skôr by som zameral tréning na tie oblasti, v ktorých sa chceš zlepšiť a telo si samo rozhodne či priberie nejaké kilo svalov alebo nie. Možno pridať cviky ako výskoky na bedňu, drepy atd. Stravu by som volil "chytrú" t.j. keď sú na zvládnutie tréningu vo vysokých intenzitách potrebné sacharidy resp. glykogén, normálne by som ich tam dal, bielkoviny by som držal konštantne tak ako máš a hral by som sa a pomerom tukov a sachrov v závislosti na druhu tréningu.
19.11.2017 - 20:17:56
00
Petersa: ešte ma napadlo, že keby si chcel cielene pribrať svalovú hmotu na nohách, tak by si mohol skúsiť jednu vec, dávať si kratšie intenzívne tréningy a po tréningu 1,5 hodiny alebo lepšie aj dve neprijímať žiadne sacharidy ale iba bielkoviny, najlepšie je po tréningu prijať kvalitný srvátkový proteín, ktorý sa dokáže rýchlo stráviť, toto sme kedysi robievali, keď sme chodili do posilky a chceli sme nabrať svalovú hmotu, pri kratších intenzívnych tréningoch sa vylučuje rastový hormón, ktorý vytvára podmienky na rast svalovej hmoty a keď dáš proteíny, tak svaly majú z čoho rásť, len treba potom brať na zreteľ, že regenerácia po tréningu bude vyžadovať dlhšie obdobie, lebo nebudeš môcť po tréningu prijať sacharidy na regeneráciu až cca za tie dve hodiny.
21.11.2017 - 12:05:42
00
Ak nevieme športovú históriu, slabiny a silné stránky, doterajší sposob treningu a prečo neuspieva na pretekoch resp.aké vysledky dosahuje , je radiť dosť ťažko. Ak by sa definovali slabé stránky, dá sa na ne pri tréningu upriamiť a telo sa adaptuje.
21.11.2017 - 12:30:34
00
To chápem, že sa tazko radí bez informácií. Ja moc nepretekám, tak 2-5 pretekov/rok. Stačí pozriet na sportave.com, sportsoft.cz atd. tam mam uvedené výsledky. Moj highlight je 1.miesto krátka Tatry tour tuším 2014 alebo 2.miesto SNP maraton krátka. Tento rok som šiel len Grossglockner bike chalange (tuším 3. desiatka), čo je zase uplne iný typ pretekov (17km iba do kopca). Takže som sa stal "vrchár", ale zase mám záujem byt komplexnejší. Ide mi v zásade o to, či má keto priaznivé ucinky na zdravie obecne, či sa dá nabrat hmotnost/svalová hmota bez negativnych učinkov na zdravie (lebo je to vela tukov čo treba zjest) a či sa dá s touto stravou fungovat na výkonnostnej urovni, ktorá logicky vyžaduje roznorodé motívy tréningu, od vytrvalosti po velmi intenzívne jednotky.
21.11.2017 - 13:03:13
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up