Poraďte nejaký dobrý dresing na zeleninový šalát
dam teda recept na caesar dressing mojej mamy (je trosku modifikovany, original si vygooglite), pod podmienkou, ze ked si date v restauracii caesar salad a nebude na nom dressing, ktory by sa tomuto aspon priblizne podobal, tak salat vratite a riadne ofrflete, lebo to je uz uplna anarchy, co si ti "kuchari" dovoluju a "casnici", ktori o tom vedia lautr hovno, obhajuju. treba tu gastronomiu na SK niekam posunut (minimalne aspon v domacnostiach):
CAESAR DRESSING
(bez ktoreho ziadny salat nemoze niest meno Caesar salad)
1. 2 sardely, alebo adekvatne mnozstvo sardelovej pasty,
2. 1 strucik cesnaku,
3. 2 gulocky cierne korenie,
4. 2 polievkove lyzice kvalitny olivac (moze sa pridat aj trochu ineho bledeho oleja, napr. z hroznovych jadierok, ostropestrecovy a pod.)
5. 1/4-1/2 citron. stava,
6. 1 hrst struhany parmezan,
7. 5 kvapiek Worchestershire sauce,
8. 2.5dcl husta smotana, alebo biely jogurt (toto je nahrada, origo je 3 surove zltka a 1 caj. lyzica horcice)
recept som napisal v mensom mnozstve, aby neostavalo na druhy den, hoci nahrada zltkov smotanou to umoznuje. kto je nervozny zo surovych zltkov, cerstvost vajca sa da otestovat ponorenim do vody (ak klesne na dno, je cerstve, ak plava pod hladinou, je tak napol a ked plava na hladine, uz nie je cerstve).
recept mojej mamy zacinam tak, ze do mixera dam jogurt a vsetko ostatne tam pridam a rozmixujem (cesnak predtym pretlacim).
origo postup je, ze sa sardely spolu s cesnakom rozkrajaju na drobno (prip. aj v maziari roztlacia) a pridaju sa do rozslahanych zltkov, do ktorych sa potom pridavaju postupne ostatne ingredienty. po pridani sa vzdy kazdy ingredient zaslahava. vzdy po pridani oleja a jeho zaslahani sa chvilu pocka na zhustnutie. korenie sa dava na zaver (cerstvo pomlete).
serviruje sa na rimsky salat (ak nedbate 100% na origo, tak aj zmeska salatov, kludne aj polny, cakanka) a ak je origo dressing, treba dbat, aby bol co najchladnejsi, kvoli obsahu surovych zltkov. az teraz som si vsimol, ze poziadavka bola na dressing na zeleninovy salat. no, najlepsi dressing na zeleninovy salat je cisty extra virgin olivac, co najkvalitnejsi, to znamena, jednodruhovy, z jednej krajiny, napr. chorvatsko, grecko, portugalsko. taliani svindluju. v ziadnom pripade nie "zmes olejov povodom z EU", to je nizka kvalita. kvalitny olivac je akoby horky (svojim char. sposobom) a pali/stipe na jazyku.
modifikacia mojej mamy umoznuje skombinovat salat s horucim masom (kuracie prsia napr., cize hybrid s fitness salatom). kto chce dodrzat aspon orig. obsah ingredientov, tak moze si spravit volske oko a to dat do salatu (ale to ja povazujem za alibisticky krc).
Na vrch salatu sa dava este struhany parmezan a male krutony, opat v pripade origo dressingu musia byt studene.
Caesar salad je stara zalezitost a co je presny origo recept je dnes uz otazne. niektori take reci vedu, ze v origo recepte sardely nie su a ze tu chut ma robit worchester. Ja osobne milujem sardely a ryby vseobecne, vratane ich vone a pre mna je caesar bez nich nulovy, preto vrele odporucam skusit verziu so sardelami. je dostat sardelovu pastu v tube, ktora vydrzi v chladnicke aj pat rokov otvorena (vdaka oleju a vela soli) a priprava drssingu je vdaka nej uplne cista robotka.
Ja pijem k tomu suche biele vino. Moze sa aj cervene, ak mate kvalitne niekde z juhu, ale pivo nie (to sa zase hodi k inym zradlam ako pecene koleno a tak).
Este k bodu 2: cesnak. Aj ked ja patrim k ludom, ktori su zastancom myslienky, z eneexistuje taka vec, ze vela cesnaku, tu by som si dal na jeho mnozstvo pozor, pretoze je rusive, ked jeho chut a sila moc preraza. viackrat sa mi stalo, ze som si povedal, ze vsak co, dam dva a bolo to moc. cize ak mate silnejsi cesnak, tak radsej 1 strucik, ak slaby, tak mozte skusit 2.
Este zdoraznim, ze ked sa robi so surovym vajcom, opatrnosti nikdy nie je dost. zaklad je urobit test s ponorenim, alebo zoberem vajce sliepke spod riti a necham vychladnut. bacha na ulomky skrupin. vsetko musi byt studene, misa servirovacia, misa v ktorej slaham, aj krutony. kalkulujem aj s tym, ze pri slahani metlickou sa vajce rychlo zahrieva. zmeny teploty vajce nema rado. salmonelozu alebo uplavicu moze clovek dostat pri tomto leveli opatrnosti potom skor zo salatu, ktory je zle umyty uz kdesi v hispanii (ak nie je sezona a nemate svoj domaci).