Ignorovať pulz v tréningu je samozrejme (dnes módna) chyba, napr. hodnoty TF (vysoká pokojová napr.) sú indikátorom začínajúcej choroby, mizernej regenerácie, nemožnosť sa dostať k TFmax je tiež early warning... no a keďže tu boli vznesené (dávno vyriešené) otázky, tak comment:
"To rozmedzie by mohlo by byť v podstate aj viac ako 14 W ale iba v prípade že výkyvy zaťaženia by nemali väčší vplyv na odozvu organizmu - výraznejšie zvyšovanie, znižovanie pulzov, laktátu..."

Však ani nemajú. Už z doby pulzmetrovej (ktorá pre väčšinu ľudí stále trvá a tak sú jej poznatky stále pohodlne dostupné) sa vie, že pulz reaguje na zvýšenie záťaže s oneskorením niekoľko (desiatok) sekúnd. To aj bola jedna z akože nevýhod tréningu podľa TF - že "pacienti" začali počítať interval nie od začiatku úsilia (ako mali a ako to aj s wattmetrom dnes robia), ale až od dosiahnutia cieľovej TF, takže notoricky prepaľovali.
Takisto hladina laktátu reaguje s odstupom, ako aj pO2 (cez pO2 je preložená aj nejaká vlnka daná - premenlivou - TF, keďže každá kontrakcia srdca vyženie do svalov nejaký objem krvi s vyšším pO2 ako krv ktorá z nich bude vytlačená do pľúc) a iné ukazovatele, pretože človek je z hľadiska biochémie zhruba stolitrová kadička naplnená niekoľkými tlmiacimi systémami, ktoré udržiavajú všetky tie koncentrácie, parciálne tlaky a pod. čo najbližšie k nejakým (individuálnym! všetci sme mutanti, takže tie "tabuľkové hodnoty" pre c(lact) pri AeP, ANP sú blbosti a isteže premenlivé s vekom, trénovanosťou, momentálnym stavom organizmu a ešte aj druhom zaťaženia) hodnotám, na ktoré je konkrétny jedinec "urobený". Keď organizmus zistí, že mu jeho "užívateľ" začal robiť zle, tak "začne robiť paniku" a u netrénovaného jedinca okamžite zapojí anaeróbny mechanizmus (preto nemajú netrénovanci badateľný AeP - už keď sadne na ergometer, je za ním), hoci to objektívne netreba. U trénovaného jedinca táto "panika" ustupuje a prahy sa zjavia, aby neskôr AeP zasa "zmizol", keď sa nástup anaeróbneho metabolizmu stane prakticky nebadateľným. BTW ANP u takéhoto brutalistu môže byť pokojne 3 mmol/l - na výkone, ktorý je pre väčšinu bežných smrteľníkov mokrým snom. Tie tabuľkové hodnoty, ktorými tu operuješ (2 mmol/l AeP, 4 mmol/l ANP) sú totiž iba priemer z masovej populácie. Takže ich použiteľnosť treba vidieť v tomto kontexte a nie ich brať ako akési prikázanie. Keby som vzal nejakú prekysnutú kancelársku krysu, čo chodí aj pre noviny autom, tak by si videl dokonale neučebnicovú laktátovú krivku (a určité absurdum je, že v tom prípade by tie bulharské konštanty, napodiv, určité využitie mali).
Všetky tieto procesy sú v rádoch desiatok sekúnd. Zaťaženie kľuky sa mení v priebehu otáčky pri frekvencii rádu desatiny sekundy. Opäť - stačí ovládať teóriu merania periodických dejov a vieme, čo vôbec, ale vôbec netreba riešiť.
01.12.2017 - 11:48:24
06
Veľmi pekne napísané. Poučné a aj zábavnou formou :)
Pre ivan To, že tu s tebou diskutujem neznamená, že chcem nejako znevážiť tvoje výsledky alebo tréningové úsilie. Osobne som ti chcela len poradiť ako posunúť tvoj tréning na vyššiu úroveň, ktorá by ti pomohla k ešte lepším výsledkom.
01.12.2017 - 12:02:07
00
Rád by som ho posunul, len - podmienky - limitujći faktor - ako u väčšiny hobíkov. S tým sa nepohne. Predpoklady - to isté. Mám obavy, že šesťmesačný intenzívny ,,rýchlokurz,, zlepšenia FTP /november- apríl 2015-16/ bol strop.


Naposledy upravil ivan dňa 01.12.2017 - 16:09:07, celkovo upravené 1 krát.

01.12.2017 - 12:14:20
00
Ivan, ale skús mi vysvetliť prečo by si potreboval tréning posunúť na úrovni presnosti 1 alebo 2W? Podľa mňa telo potrebuje väčšie šoky, aby sa mohlo adaptovať na nové podmienky, takže ty takú presnosť podľa mňa nepotrebuješ a sleduješ spriemerovaný výkon za určitý čas a môžeš si vyhodnocovať aj 5 hodinový tréning, keď sa pozrieš v správny čas na wattmeter a jeho kontrolou spoznáš svoje tréningy a ich stavbu. Minule som napr. v tréningu mal hranicu, že chcem ísť max. do 145bpm, watty ma vtedy ani tak netrápili, ale videl som ich a mal ich také, aby som tep držal, stalo sa mi, že som to prešvihol kvôli dĺžke koľko som išiel doma na stacionári, ale strašne ma to netrápilo - nebolo to kritické aj keď som mal viac, vedel som, že na druhý deň budem vedieť trénovať v pohode a nič strašné sa nestane. No pri tréningu čo som už dával vyššie ako som mal ten 1min. interval na 480W, keď som mal tep 181bpm a zdá sa mi, že som tam mal viac, ale v tom vypätí som už potom bol rád, že udržím kadenciu a nechcel som povoliť a nemal som už veľmi chuť ešte úporne sledovať tep, lebo som bol rád že "žijem", sa mi to zdalo určite kritickejšie, lebo z odstupom času viem, že som ten interval napálil trochu moc, chcel som ho mať trochu nižšie, ale vtedy som ešte nevedel, takže to bol taký test, trochu som sa s tým prepálením aj zmieril, lebo bolo trochu zámerom "rozbiť sa", no musím povedať, že pre následné tréningy ma to dosť odrovnalo, takže som musel potom dosť povoliť. Tým som chcel povedať, že záleží aj v akej zóne trénuješ, lebo pri nižšom zaťažení keď to nejak prešvihneš, tak sa tréning možno nejak alebo čiastočne minie očakávaniu, ale telo nedostane pecku, ale ak si pri poriadnych zaťaženiach, tak tam už tá citlivosť je dôležitejšia. lebo ťa to môže slušne odrovnať, keď to prepáliš - avšak zase dáš telu impulz, aby sa opravilo, len musí mať na to priestor. Dobre trénovať, chce mať určite dobré znalosti o sebe, prípadne aj o druhých, preto sú tréneri trénermi.
01.12.2017 - 12:40:58
00
Nie na 1 - 2 W ale aspoň na 7, 8,... W - čim menej tým lepšia - presnejšia kontrola zaťaženia. Nie hodnota zaťaženia.
01.12.2017 - 12:49:52
00
Ak budes jazdit vonku,tak to bude kolisat viac ako 7-8w aj ked budes mat nastaveny 10s priemer
01.12.2017 - 13:53:10
00
riesia sa tu blbosti, dolezity je priemer
01.12.2017 - 14:01:26
00
ani to nie je presné vyjadrenie, viem ti urobiť s prstom v riti taký denný rozpis, že priemer bude v pohode lesnej, ale ty zdochneš v polovici :D (nie je priemer ako priemer)
01.12.2017 - 14:13:13
01
tulenik napísal:
ani to nie je presné vyjadrenie, viem ti urobiť s prstom v riti taký denný rozpis, že priemer bude v pohode lesnej, ale ty zdochneš v polovici :D (nie je priemer ako priemer)

jasne ze si viem spravit intervalovy trening a mam priemerku rovnaku ako endurance jazdu
myslel som primerku pri tom intervale / endurance jazde - riesit ze mi raz wattmeter ukaze 250 a potom 200 je ***** :D

btw: omylom som ti to poslal postou, neviem preco tu nie je nejake rychle tlacidlo pre odpoved :D
01.12.2017 - 14:17:29
00
Transporti686: vyzera to, že sa dost vyznáš a aj dost trénuješ ako čítam. Jazdíš aj nejaké preteky, Merida road cup, maratony či niekde v zahraničí? Pytam sa preto, lebo máš tie treningy dost premakané na minuty presne, sleduješ kadeaké čísla z roznych prístrojov, ale funguje ti to potom v rámci transformácie do reálného výkonu v preteku? Ja som dost "stará škola", aj ked som mladý, jazdím výhradne vonku za skoro akéhokolvek počasia, bez wattmetra, občas aj bez tepáku len na pocit, ked sa nedá jazdit tak dávam volno. Teraz to tak nehrotím, lebo viem, že bysom asi mentálne skolaboval drzat sa tak detailne stanoveného plánu resp. tréningu. Zo skusenosti viem, že to nemá zmysel, lebo aj tak preteky začínaju niekedy v máji, čiže času dost na strukturu neskor od feb/marca povedzme. Tiez mám skusenost, že aj ked bysom povedzme 2mes nejazdil (ale športoval!!!!), aj tak za dalsie 2mes natrenujem tak, že budem konkurencieschopný. Takže ja som nie velmi daleko s prípravou, nakolko je neuveritelne dost času, zvláste pre amátera, ako som ja. A výsledky mám solídne, alespon si myslím. :)
01.12.2017 - 14:21:11
00
Petersa: nie ja nepretekám, nevyznám sa toľko, aby som pretekal a vôbec si nemyslím, že to mám premakané, ale možno sa raz niekde pôjdem postaviť na štart :-) v budúcom roku však chcem ísť časovku pre potešenie a možno dobrý pocit, mňa nejak moc neláka ísť nejaký pretek v pelotóne a taktizovať a potom trebárs rozhodnúť o umiestnení, na časovke sa mi páči, že tam ideš sám a buď to dáš alebo nedáš, taktika viacmenej odpadá, mňa osobne z určitého hľadiska viac baví trénovať doma, lebo sa viem presne kontrolovať, možno to je preto, že som výrazne technický typ :-) a okrem toho bicykel je pre mňa metódou ako sa odreagovať od práce, na normálnom biku nemám wattmeter, iba snímač kadencie a nosím tepák, odjakživa bikujem s tepákom, ja bez tepáku ani nevysadnem :-) doma mi vadí, že mi je viac teplo :-)
01.12.2017 - 17:00:42
00
dellax napísal:
riesia sa tu blbosti, dolezity je priemer

Normalizovaný výkon je ten dôležitý údaj o intenzite jazdy. Ale to už som písala, a tak si to určite čítal :)
05.12.2017 - 19:41:25
01
Opravte ma ak to chápem zle, uvediem príklad,,,, Pro kritérium, jazdec má priemer 210w ale normalizovaný výkon 350w,, znamená to že tá intenzita závodu sa rovná ako keby išiel rovnomerné zaťaženie 350w po celú dobu závodu, aj keď priemer je relatívne malý, chápem to dobre?
05.12.2017 - 20:23:12
00
V podstate a veľmi zjednodušene. NP je jednoznačne dobrá hodnota, lepšia ako čistý priemer ALE. Pri kritériu sú tie intenzity buď extrémne vysoké alebo nízke. Príklad z mojich pretekov: 30min kritérium 400w NP!. Časovka pri tej istej dobe by logicky mala tiež byť 400w, no to by som bol veľmi rád, realita niekde okolo 350w :-). Čize nie ani to nie je "rovnomerné zaťaženie".

Ďalšou otázkou zostáva, či má vôbec zmysel tieto hodnoty riešiť. (priemer celého tréningu). Dôležité sú intervaly, celkový tréning pre mňa stráca hodnotu, už len tým, že rozjazdenie a vyjazdenie o dobe 20min na 150-200w hodne mení výsledky. Tieto hodnoty sú výborne aplikovateľné hlavne pri časovkách a tam triafam väčšinou NP a Avg +-5w.
05.12.2017 - 20:29:23
01
Normalized Power je vypocet z nameranych udajov nasledovne: spočíta sa každých 30sekúnd priemerný výkon. Jeho hodnota sa umocní na štvrtú, čím sa špičky patrične zveličia. Z tohto údaju sa spočíta potom priemer za tréning resp. meraný úsek a vykoná sa spätne štvrtá odmocnina aby sme sa vrátili na wattové hodnoty. Takto to vymyslel a popisal tvorca tohto prarametra ( Coggan). Preco to takto robil? lebo mu potom tento udaj dobre koreloval s trenovanim svojich zverencov. Ostatne je to popisane aj v knihe nedavno tu spomenutej.
Priemer celeho treningu nema zmysel riesit. Ale kazdy tester ci Garmin ci Polar... ma predsa tlacidlo LAP (alebo autolap funkcia) a po uploade dat sa tieto useky vyznacene stlacenim tlacidiel spocitaju osobitne a daju sa aj vyhodnocovat. A to uz ma zmysel riesit lebo to je gro treningu. Navyse na dobrych pristrojoch su tieto data dostupne aj pocas treningu ci dokonca prepocitavane v realnom case.
05.12.2017 - 21:44:41
03
keyboard_arrow_up