Hovorí ti niečo slovné spojenie "články v recenzovaných vedeckých časopisoch"?
Dáš odvolávku na amatérsky web splácaný neumětelom a tomu chceš dávať rovnakú validitu? A síce tam spomína nejaké "štúdie na ľuďoch", ale kde sú citácie? Odvolávanie sa na necitovaný zdroj je to isté, ako keby zdroj ani neexistoval.
Ak sa máme vážne baviť, na to sú nejaké nepodleziteľné štandardy. Takže, citácia na zdroj indexovaný minimálne na MedLine, Scopuse alebo Web of Science. To sú jediné zdroje, ktoré majú vo vedeckom svete relevanciu. Nie bulvár či polobulvár a už vôbec nie amatérske weby.
(Ku Scopusu a WoK sa väčšina z vás nedostane, PubMed je však zadara.)

Príklad, ako sa to robí - na Cycling Weekly spomínali článok, kde sa overovala presnosť a správnosť (to neznamená to isté, hoci si to asi 80 % z vás myslí) powermetrov a samozrejme, že uviedli aj odkaz na zdroj. Potom je jasné, že uvedený výskum bol naozaj urobený a publikovaný (na tom webe je to len nejaké tvrdenie), môžeš si ho stiahnuť (resp. kúpiť), overiť si, či autor článku na Cycling Weekly správne pochopil, vo co go (98 % novinárov nevie písať o vede, pracovať so zdrojmi, faktami, interpretáciami a často "prerozprávajú" pôvodný článok úplne protichodne) a hlavne prečítať si tých dosť veľa strán vrátane pracovného postupu, výsledkov, záverov. Samozrejmosťou je kontakt na autorov a - keďže pri diskusii o tomto článku sa vynorilo, že "tí Nemci" (v skutočnosti Švajčiari) boli iste podkúpení SRMkom, môžeš si napr. skontrolovať deklaráciu konfliktu záujmov (a v článku sa dočítať, že sa to robilo tak, že sa cez švajčiarsky cyklistický zväz pozháňali dobrovoľníci a skúmala sa reálna vzorka, ktorú tí dobrovoľníci mali doma, nie niečo, čo - starostlivo vytunené - dodajú výrobcovia). [BTW že vôbec padol žblept o nemeckom stranení SRM, ktorý zjavne nemal oporu ani na jednej strane reality, sa dá aplikovať aj na túto diskusiu - ľudkovia, ktorí žijú v presvedčení, že svet je všeobjímajúce konšpiro, by mali vyhľadať odbornú pomoc.]


Naposledy upravil tulenik dňa 14.12.2017 - 00:43:19, celkovo upravené 1 krát.

14.12.2017 - 00:29:52
08
tulenik,lenže Fruňova kauza nie je problém lekársky,ale etický.Je úplne nepodstatné,či mu tie lieky na astmu pomáhajú v zmysle nejakého zvyšovania výkonu,regenerácie atď,alebo naopak nemajú na výkon žiadny vplyv(ako sa to nám nevzdelancom snažíš podsúvať) Podstatné v tejto kauze je to, že tá niekoľkonásobne prekročená hodnota nemá čo v jeho organizme hľadať,to je jediná dôležitá vec.To či mu to pomohlo alebo nie,je úplne irelevantné.Ak si pamätáš Contadorovu kauzu s clebunterolom,tak tá jeho hodnota v organizme bola taká smiešna,že sa pri obhajobe opieral o analýzy niekoľkých nezávislých biochemikov,ktorí tvrdili, že táto nameraná hodnota mu v nijakom prípade nemohla zvýšiť výkon.Aj napriek tomu bez milosti vyfasoval 2 roky a spätne mu odobrali titul.Tu je hodnota prekročená brutálne,nevidím jediný dôvod merať rozdielnym metrom.Keď sú stanovené nejaké pravidlá a hodnoty,tak by mali platiť pre každého,bez ohľadu na to,kto sa ako volá a aké úspechy dosiahol.A justice for all...
Chcem napísať,že ku Froomovi ako športovcovi mám absolútne neutrálny postoj,nijako ma neirituje,ale ani mu nefandím :)
14.12.2017 - 00:40:33
011
Čiže, tupo poslúchať nezmyselné predpisy, neozývať sa, nepoukazovať na chyby. Takto nejako sa reprodukuje fašizmus :D
Ja to zhrniem takto: na základe ad hoc z prsta vycucanej referenčnej hodnoty látky, ktorá nemá ani len dokázanú reálnu účinnosť, a na základe prezumpcie viny ti bude zlikvidovaná kariéra, budeš povláčený médiami a každý pako si o teba poutiera jazyk. Fuckt great. Hlavne v kontexte kvákania o akejsi etike.

Lance, Contador, Chris sú mi u nižného otvoru, tu je chybný celý koncept a na to poukazujem.

A mimochodom, nič nepodsúvam. Oboznamujem s výsledkami vedeckého výskumu, publikovanými nie v Závodnom trénerovi, Cementárskom obzore alebo Zemiaku a fete, ale v karentovaných časopisoch. Výskumu, ktorý hovorí o faktickej neúčinnosri b2-agonistov alebo EPO. Z toho by si mohli adepti dopingu vziať za svoje, že zbytočne sa budú presýpať neúčinnými substanciami s citeľnými adverse effects (b2-agonisty) alebo tlačiť nechutne drahým EPO. Keby to dokázali bežné mozečky getnúť, táto info je antidopingovejšia ako celá WADA s jej honmi na bosorky a možnosťou zlikvidovať kohokoľvek na počkanie.
14.12.2017 - 02:05:12
02
A teraz este dat hlasovanie koho v prvom rade zaujima ako su nastavene kriteria zakazanych substancii a koho zaujima fungovanie UCI ako takej (napr. opakovatelnost pri rozhodnutiach ohladom udelenia trestu pre roznych jazdcov, neinformovanie o NOK vysledku analyzy A vzorky, unik informacie ohladom vysledku testovania atd.).
Aj ked sa nikto nepyta tak mna napr. zaujima aj preco su nastavene povolene hodnoty napr. pre aktualne pretriasany Salbutamol ale omnoho viac ma zaujima nekonzistentnost UCI v rozhodovani a informovani a celom fungovani. Pride mi ako organizacia este viac hnila ako cela banda dopujucich atletov / timov.
14.12.2017 - 07:26:40
01
Keďže vedomosti o fungovaní ľudského tela sú stále na nedostatočnej úrovni na to, aby vedeli spoľahlivo vysvetliť všetky procesy a prečo sú odrazu výsledky aké sú, bude sa IMHO momentálne točiť hlavné vysvetľovanie okolo príčiny prečo hodnota v tento deň po ťažkej etape 18. vyskočila nad limit a všetky ostatné testy predtým aj potom boli v poriadku. Petacchi v rozhovore vyslovil domnienku, že sa mohlo v jeho prípade keď jemu namerali vysokú hodnotu jednať o dehydratáciu po ťažkých pretekoch. Čítala som (bez citácie), že aj top vrchári sa snažia s vodou moc neplytvať a piť "tak akurát", aby si vraj nepridávali v kopcoch na hmotnosti.
14.12.2017 - 07:53:49
00
Nepridá na hmotnosti, ale stratí na výkone bez tekutín.. To nie je moc rozumne
14.12.2017 - 08:02:53
00
To nie su ziadne nezmyselne pravidla. Vychadzaju z jednoduchej idei cisteho sportu. A teda PODOZRIVA chemia nema v tele co hladat. Je to obdobne ako vahovy limit bajku ci sklon sedla. Jednoduche pravidlo, ktore maju vsetci dodrziavat a hotovo.
Mimochodom tvoje jednourovnove chapanie veci je usmevne. Ludske telo je komplexny system a ucinok roznych latok vobec nemusi byt priamociary. X krat tu zaznelo, ze salbutamol mohol len zakryvat nieco podstatnejsie. Takze neviem preco neustale trvas na jednoduchej kauzalnosti.

Ps: co toto?

In contrast to inhaled beta(2)-agonists, oral administration of salbutamol seems to be able to improve the muscle strength and the endurance performance.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17241101

Under the conditions of this study, oral salbutamol appears to be an effective ergogenic aid in nonasthmatic individuals not experiencing adverse side effects.

https://www.researchgate.net/publication/12406716_Effect_of_salbutamol_on_muscle_strength_and_endurance_performance_in_nonasthmatic_men/amp
14.12.2017 - 08:07:52
01
:)

Prílohy:

25299602_10157748726156515_7649877724218643382_o.jpg
25299602_10157748726156515_7649877724218643382_o.jpg 41.41 KiB thumb_up2thumb_down

14.12.2017 - 09:44:52
026
tulenik napísal:
...
WADA totiž prakticky zakáže všetko "čo by možno mohlo" mať účinok, o čom sa dozvie. Pričom u väčšiny tých látok je účinok sporný, prípadne až opačný (práve tie antiastmatiká napr. mne už v normálnej dávke rozbíjajú jemnú motoriku - teda na chvíľu, takisto tachykardia etc. je bežná).


Si lekar.alebo mas v tom realne skusenosti? Studoval si medicinu? Ak ano som ticho. Ak nie tak sa zamysli preco sportovci dopuju. Myslis ze si platia placebo? Ved ak podava lepsi vykon pp uziti ako pred tak vidi vysledok. A placebo by vydrzalo par pretekov. A myslim ze akekolvek vynimky by mali byt zakazane. Vyrobcovia latok urcite lobuju za vynimky aby mohli robit biznis. Cele je to chore aby si niekto dal latku a tvari sa ze on je vlastne chudacik a vyhra je vlastne jeho zasluha. To si mozme povedat ze ja nemam taku formu lebo chodim do roboty a staram sa o rodinu a tak si mozem dat elektrobicykel na maratone. Za doping by som dal basu bez debaty. Je to len sprosty podvod.
14.12.2017 - 10:39:54
00
matt napísal:
ach, zase ta nasa nestastna astma a sportovec ktory aj napriek nej ( a este sa mu zhorsovala ) je najlepsi na svete...

ratam ze tie lieky na astmu prekryvaju nejake ine "dobroty" ( a nielen v cyklistike ). btw, tiez si nemyslim ze dnes je gro dopingu v tom zeby nejakym brutalnym sposobom zvysoval vykonnost, skor vdaka nemu sportovci ovela rychlejsie regeneruju a mozu denno denne makat ako :)
https://www.youtube.com/watch?v=I33u_EHLI3w

Suhlasim. Niekde odznelo ze uz 1% zvysenie vykonnosti znamena velky rozdiel vo vysledku. A kludne aj medzi 10 a 1 miestom
14.12.2017 - 10:44:38
00
Ked nejaka studia nedokaze vplyv latky na vykonnost, to vobec neznamena ze dana latka vplyv nema. To znamena len, ze za podmienok, ktore boli v tej studii nebol ten vplyv najdeny. Aj ked 150 studii nic nenajde a jedna vplyv najde, vysledok je ze latka vplyv na vykonnost ma. Je to presne ako negativny nalez v dopingu, jedna (pripadne aj 150) negativna vzorka neznamena ze niekto nedopuje.
14.12.2017 - 11:17:10
00
Problém celej tejto debaty je v tom,že náš kolega do nemoty argumentuje tým,že daná látka mu nijako nepomáha,ergo sa nejedná o žiadny doping.Lenže problém je ten,že sa tam našla v takom množstve.Ale ešte raz zopakujem,že antidopingové pravidlá sa nezaoberajú dôvodmi,či tá ktorá látka v organizme má nejaký vplyv na výkon a ak áno aký.To je vecou biochemikov.Jednoducho existuje nejaký zoznam zakázaných látok,alebo ak sú výnimky povolené,tak majú prísne limity,ktoré treba dodržiavať a nie ich dvojnásobne prešvihnúť.No ja som veľmi zvedavý na to ako to celé dopadne.
14.12.2017 - 11:35:17
00
Typicky Slováci ... závidia Fruňovi ešte aj tu astmu . A ešte aj ten inhalátor s pokazeným dávkovaním mu závidia . Tiež by taký chceli :)
14.12.2017 - 11:40:13
010
Zaujimava info inac je ze tento pripad bol zverejneny len kvoli tomu, ze na to prisli novinari. Standardne by to UCI ani nevypustila von. Takze takychto pripadov aj u samotneho Frooma mohlo byt v minulosti viacero.
14.12.2017 - 12:14:30
00
slavomirk napísal:
Si lekar.alebo mas v tom realne skusenosti? Studoval si medicinu? Ak ano som ticho. Ak nie tak sa zamysli preco sportovci dopuju. Myslis ze si platia placebo? Ved ak podava lepsi vykon pp uziti ako pred tak vidi vysledok. A placebo by vydrzalo par pretekov. A myslim ze akekolvek vynimky by mali byt zakazane. Vyrobcovia latok urcite lobuju za vynimky aby mohli robit biznis. Cele je to chore aby si niekto dal latku a tvari sa ze on je vlastne chudacik a vyhra je vlastne jeho zasluha. To si mozme povedat ze ja nemam taku formu lebo chodim do roboty a staram sa o rodinu a tak si mozem dat elektrobicykel na maratone. Za doping by som dal basu bez debaty. Je to len sprosty podvod.

1. prečo si myslíš, že k tomuto je relevantná osoba len lekár? Lekári často majú iba hmlisté poňatie o tom, ako/prečo liečivo funguje. Ale odpoveď mám - napríklad tieto články majú spoločného autora, ktorý požiera ryby a povaľuje sa na ľadovej kryhe:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19879736
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21907778
čiže zjavne sa okolo farmaceutického výskumu motajú aj štruktúrni kryštalografi. Bodaj by nie :D stačí sa pozrieť na obsah 2 plátkov vydávaných IUCr a je jasné, že prečo:
https://journals.iucr.org/d/issues/2017/12/00/
https://journals.iucr.org/f/issues/2017/12/00/
už sme aj baktérie svetielkom vraždili:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21741659
a momentálne točím na difraktometri nejaký kasiopeín... to je skupina zlúčenín, čo sú nádejné cytostatiká
FYI môj kamoš končil biochémiu, PhD robil z molekulárnej biológie, potom bol vo FR, kde sa stal asi prvým slovenským bioinformatikom, potom robil na katedre mikrobiológie a momentálne robí na onkológii klinickú genetiku
medicínsky relevantný môže byť aj environmentálny geológ, napríklad aj v epidemiológii :D
by som to uzavrel, že vykríkanie na nete je nebezpečné aj v tom, že do tohoto okamihu si možno nemal ani tušáka, že na druhej strane sedí týpek s reálnym výskumom in da fíld, ale "si sa naviezol" :D
2. áno, väčšina ako (pseudo)výživárskych žbleptov, tak aj dopingu je placebo
3. cyklistika nie je hrubý výkon, ale šach, takže aj keby sa presypal, že by mu niečo reálne účinné z uší padalo, nemusel by vôbec vyhrávať
4. nikto nijako nelobuje a už vôbec nie za použitie látky mimo jej prebádaného rámca účinku
vzhľadom na to, že väčšina dopingu sa musí odohrať v akejsi gray zone, ktorej rozsah je nutne malý, nie je market share tohoto segmentu zaujímavý (nijaký dopingový preparát na svete nebol vyvíjaný ako dopingový preparát - keby bol, existovali by vopred! články dokumentujúce reálnu! účinnosť) natoľko, aby sa kvôli nemu "lobovalo" (mimochodom, trh s liečivami je najregulovanejší trh vôbec)
5. nie sú to výrobcovia liečiv, čo z tohoto profitujú, ale tí "dopingoví poradcovia", podobne ako z antivaxu najviac profitujú "šíritelia ideológie" - ani jedno, ani druhé nemá na výrobcu preparátov väčší vplyv (zvýšenie spotreby v prvom alebo zníženie v druhom prípade je marginálne)

cokupit tebou spomínané články boli zahrnuté do mnou spomínanej metaanalýzy z 2011 s výsledkom, že dôkazy, že by b2-agonisty mali nejaký pozitívny efekt, zostávajú slabé

zo sociologického hľadiska zaujímavý thread, ukazuje, že väčšina ľudí preferuje hony na bosorky, striekajúcu kreff a sekernícke riešenia bez racionálneho podkladu, to celé ešte podčiarknuté hlbokými fašistickými tradíciami pospolitej hejslopače - a svätá WADA im to dala :D čo mi to len pripomína, sídlilo to v Španielsku a velil tomu Tomasso Torquemada...
14.12.2017 - 13:40:23
07

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Bicykle / Cestné)
keyboard_arrow_up