Hneď by som negeneralizoval, že nevie ani základy. Myslím, že vlastnosti dreva z pohľadu gastronómie nepatria k základným informáciám o dreve. Mal som na vysokej dvojsemestrálnu skúšku "z dreva" a veru toto sme tam neriešili. Vzhľadom na rozsah by som povedal, že sme brali iba základy. Ak však vyrába výrobky do kuchyne, bolo by vhodné ich poznať. Doska sa mi páči.
23.12.2017 - 21:03:00
01
lipa? vsak to by sa zodralo za tyzden, mekucke drevo
23.12.2017 - 21:05:04
02
Ja mam z buku- vyrez z pracovnej dosky, a vbpohode. Je to priebezna latovka.
23.12.2017 - 21:06:34
00
bujnoss Odporuješ si. Rozhodne negeneralizujem. Veď pokiaľ vyrobím drevený výrobok pre styk s potravinami, je úplný základ poznať, z ktorého materiálu ho môžem vyrobiť a z ktorého nie. Pri dizajnových je to jedno.

Bikejoring skutočne? Mám dosku, ktoru stále pouzivam. Vyrobil ju môj dedo, keď mal 20. Z lipy. Na rúčke má klincom vypálený rok 1929.

Ako doska, čo dal MP, je ozaj pekná. Neviem síce, čím je povrchovo ošetrená, ani čo sú tie oranžové diely, ale je to dizajnový prvok. Materiálovo nie funkčný na použivanie. Napr. v Rakúsku by mi ju ani nezobrali na certifikát nezávadnosti ani do domácnosti, nie to ešte do HoReCa siete.
23.12.2017 - 21:28:55
04
dosku na krájanie či na cesto? lebo tie sa lipové robili. ja s lipou robím skoro denne a dosku na krájanie by som z nej v živote nerobil.
inak podľa mňa aj alkohol sa radí medzi potraviny a dosť veľa destilátov sa dáva do dubových sudov.
23.12.2017 - 21:39:00
00
Netreba to takto prezivat. Ide aj o olej ktorym je to napuatene
23.12.2017 - 21:42:02
00
malo a matne si pamatam ked sme riesili na VS dubove parkety a vseobecne podlahovinu z tohto materialu, ale na odbore environmentalistiky nam jedna p. RnDr. vravela, ze prave mikro castice z neustaleho obrusovania su zdraviu skodlive pri inhalovani.
23.12.2017 - 21:45:25
00
tak na nich nedáš obrus a hotovo :)
23.12.2017 - 21:49:38
02
Bikejoringak dobre čítam, tak Mišo dal dosku na krájanie. O nej je celá debata.
Lipa je síce mäkké drevo, ale robili sa z nej niekedy aj drevené lyžice a podobné veci. Okrem úplnej neutrality pachute a ľahkosti vie byť aj veľmi tvrdá napriek tomu, že je mäkká. Sú na to jednoduché techniky, ktoré používali starí ľudia a rezbári odjakživa.
Áno, alkohol sa do dubového suda dáva. Pre jeho tvrdosť (lebo inak sa správa drevo v kontakte s vodou a inak s alkoholom) a pre schopnosť zafarbenia destilátu.
23.12.2017 - 21:59:20
00
Klídek šak to je len *****, zbytočne hrubá, morená či lakuvaná deska nevhodná na čokoľvek týkajúce sa bicykla.
A túto poznáte? Štyri klince jedna deska ......
23.12.2017 - 22:03:29
09
si zaklincoval :-D
23.12.2017 - 22:55:39
00
Nový Murphyho paradox...
ceruzka napísal:
Lipa je síce mäkké drevo, ale... vie byť aj veľmi tvrdá napriek tomu, že je mäkká.
23.12.2017 - 23:09:43
02
Prečo pardox?
Keď tvoja hlava dostane ranu hranolom mäkkej lipy, iste uzná tvrdosť toho drievka. :-)
23.12.2017 - 23:20:51
016
napúšťané to je včelím voskom a olivovým olejom, 5 krát :) + ešte nejaký iný olej (nezapamätal som si) :)

ehm.. pre istotu som ešte raz zavolal kamošovi že čo to je za drevo :D :D a už vidím že zááás z toho bude ďalšia hláška ktorá tu bude ešte pol roka kolovať...

ale nebol by som to ja keby som niečo nedoplietol -_-

takže správna odpoveď je Americký orech (tmavá časť) + čerešňa (svetlá časť) :lol: takže som to skoro trafil... tesne vedľa rohovej zástavky :rofl: soráč ľudia :D


Naposledy upravil misopetrovic dňa 24.12.2017 - 08:18:45, celkovo upravené 1 krát.

24.12.2017 - 00:42:51
02
Mišo teba je zabit nieledy malo. :tmi: :)
24.12.2017 - 00:46:12
08

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Komponenty)
keyboard_arrow_up