Ramon1 napísal:
Niečo mi naznačuje , že som bol spomenutý :^) ... keby si mal v rukach SD od TorrToys možno by si zmenil názor .

Omyl, nic take, ani netusim (resp. uz davno som zabudol), ze nieco take pouzivas ...
20.01.2018 - 14:43:21
00
Po menšej úprave som to vyskúšal a čas mletia sa nepredĺžil, len sa mi zdá, že kvalita mletia sa zlepšila, alebo funguje placebo efekt. :tmi: :lol: ;)

Prílohy:

IMG_0848.jpg
IMG_0848.jpg 536.99 KiB thumb_up1thumb_down

20.01.2018 - 15:47:08
00
S touto plastovou maticou to vyzera super. Moje zavazie vazi 350g, mletie sa mi zdalo akoby jemnejsie, alebo mozno len konzistentnejsie, takze nemusi to byt placebo.
20.01.2018 - 18:00:36
00
peterg ;)

Prílohy:

IMG_0849.JPG
IMG_0849.JPG 820.94 KiB thumb_up0thumb_down

20.01.2018 - 18:34:45
00
... tak je jasne, ze nebude mat rovnaky efekt ako moje tazitko 350g (vychadzal som z toho, ze ma simulovat ciastocne plnu nasypku) ...
20.01.2018 - 18:47:53
00
peterg Ja si myslím, že stačí aby bol vyvinutý mierny tlak na zrno z dôvodu aby neodskakovalo od mlecieho kameňa. Tiež som si všimol, že pri opakovanom mletí s týmto tamperom je mletie rovnomernejšie, čo sa prejavuje na rovnakých časoch extrakcie tej istej kávy, čo predtým nebolo pravidlom. Musel som opakovane prestavovať mlynec. ;)
20.01.2018 - 19:14:11
00
Ano a nie, nie. Aby neodskakovalo, to je len jeden dovod. Nikdy zrno neodskakuje, kym je kava aspon v cca. 1/2 - 2/3 hrdla, ale je velky rozdiel v mnozstve zomletom za stejny cas, ci je kava len v hrdle alebo este 4cm nad nim (v mojej nasypke od Compaku). Preto som sa snazil vzdy dosypavat na cca taku uroven. Ked "hladina" klesala, chyba sa zvacsovala na uroven jednotiek gramov (povedze ked pri dosypanej nasypke bolo 18g, pri mleti len z hrdla trebars len 16g). Na forach som sa docital, ze niektore mlynce rovnako davkuju podla casu pri min. 1/2 nasypke. Myslim, ze aj tvar nasypky ma na to vplyv, cim viac je zuzena (napr. Mahlkonig), tym tento jav bude menej vyrazny, ak je menej zuzena (ako napr. moja Compak small hopper), tak je ten jav markantnejsi (ja mam naviac este zmenseny priemer hrdla kvoli redukcii Compak/Fiorenzato).
20.01.2018 - 19:30:11
00
Kua tu k tomu pristupujete ako k raketovemu inzinierstvu -:)
20.01.2018 - 19:31:22
00
Kua tu k tomu pristupujete ako k raketovemu inzinierstvu -:)

Hlavne, že káva je super, tanečky okolo je už len taká zábava. :D
20.01.2018 - 19:50:55
00
Peťo ma pravdu 🧐 . “ nasypkovy “ tamper by mal mať niekoľko 100 gramov . 300-400 ideál , rovnomerný tlak u SD je zárukou konzistentného a unifikovaneho mletia


Naposledy upravil Ramon1 dňa 20.01.2018 - 20:00:13, celkovo upravené 1 krát.

20.01.2018 - 19:57:37
00
dellax napísal:
Ja by som tu rad otestoval kavu na tych vasich megamasinach.
Zatial ma kaviarne nepresvedcili (ak mate typ na dobru kavu kde je schopny barista a kvalitna kava v BA, tak sem s nim)


URBAN, 5 Points,...
20.01.2018 - 19:58:50
00
Peťo ma pravdu 🧐 . “ nasypkovy “ tamper by mal mať niekoľko 100 gramov . 300-400 ideál , rovnomerný tlak u SD je zárukou konzistentného a unifikovaneho mletia

Ja to nespochybňujem ;) , mne to s mojim zatial funguje, a keby nie, tak nie je problém pridať na váhe. :)
20.01.2018 - 20:11:50
00
Roman, ďakujem za pochvalu :bow: , ale ja to spochybnim. Posledne dni som sa z istych dovodov vela venoval mlyncom: Pri single dosingu sa zavazie nepouziva vobec, len sa kava nasype do hrdla a uzavrie proti pop-corningu. Ved pri 10g kavy ani niet na co tlacit, kedze cela spadne do hrdla. Single-dosing mlynce ako napr. KafaTec Monolith Titan ani EG-1 nie su vobec na zavazie konstruovane.
Zavazie pouzivam len ako nahradu plnenia nasypky pre zabezpecenie rovnomerneho prisunu kavy. Ale ked ma omrzi stale dosypovat, tak sa vratim opat k nasypke. Obcas to tak striedam, aby bol zivot pestrejsi :) .
20.01.2018 - 20:25:33
00
Áno zabudol som napísať že nasypkovy tamper , kt. mám ináč objednaný z USA na môj F10 je účinný a vhodný ako konverzia vysokoobjemovych nasypnikov u klasických mlyncoch . Tie nie sú koncepčne stavané na SD a treba im aj takto “ pomôcť “ . U SD mlyncekoch to samozrejme nepotrebuješ tam je retencia v niekoľkých desatinách gramov a homogénna namleta zmes kávy zaručená samotnou konštrukciou . ... ale to predpokladám že všetko vieme a nepovažoval som za nutne sa o tom rozpisovať .
20.01.2018 - 20:41:52
00
Hmmm ... single-dosing znamena nasypat jednorazove mnozstvo kavy do prazdneho mlynca (teda 10 - 20g), a zomliet vsetko bez ohladu na cas. Take mnozstvo kavy hravo spadne medzi ploche kamene, hlavne u velkych mlyncov. Ziadne zavazie sa kavy ani nedotkne (snad okrem nejakeho specialne konstruovaneho zachadzajuceho medzi kamene, ale s rizikom ich zachytenia, takze to si asi nikdi nedovoli). Akonahle je v hrdle viac kavy tlacenej zavazim, ako jedna porcia, nie je to single dosing per definition. Neviem, ci u konickych mlyncov je situacia ina, ale nemyslim, IMO. ;)
A neber to ako zaparanie ...
20.01.2018 - 20:59:07
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up