Dnes som sa dostal k prvým shotom o 20:00 ... keď som zohnal tamper . Obrovský rozdiel je v pracovných tlakoch oproti klasike E61 . Pod 1 barr , skôr 0,9 barr v kotliku . Pracovný tlak určite pod 9 barr a preinfuzny tlak prednastaveny na 3 barr . Puk po vyextrahovani absolútne suchý , taký na E61 nedosiahneš . Používal som dnes espresso zmes Buna caffe . Nie je to síce moja ☕️ kávy , no výsledný produkt bol veľmi chutný a to aj napriek tomu , že je zmes amerik . Zajtra alebo v nedeľu možno skúsim Kenya alebo Etiópiu v tmavšom prazeni ... cesta , ta je najdôležitejšia . A ešte poznatok . Treba na lever mašinu mlieť viac hrubo . Asi je to dane nižším tlakom piestu ako pôsobí čerpadlo na puk pri E61 .


Veď aj pri klasike E61 môžeš mať tlak v kotlíku 0,9 bar pri mnastavení PID na 119°C. S pracovným tlakom tiež môžeš experimentovať ako písal Peter. Máš pravdu v tom, že u niektorých mašín máš k regulácii horší prístup, tak ako u mňa, musím dať dole kapotáž. A čo sa týka puku, tak nemáš pravdu, lebo ja mám puk vždy super suchy, keď používam IMS The Single. ;) Ale ako sa hovorí, dôležitý je výsledok a že si si urobil radosť. :y: :y: :y:

to co su za potery na tych natrubkoch na tom bojleri? :?: to vyzera,ako keby to bolo vynate z nejakeho smetiska ci co ... za tie € som si predstavoval inu robotu


Veď je to Hand Made. :facepalm:


Naposledy upravil luper dňa 31.03.2018 - 08:21:43, celkovo upravené 1 krát.

31.03.2018 - 08:17:48
00
luper za tie prachy to vyzera na poriadne odflaknutu robotu: ty handmade.... si myslis,ze ako sa zvaraju kotle,snad nie robotmi?
31.03.2018 - 08:21:36
00
Dnes je nedostatok kvalifikovaných odborníkov, ľuďom sa nechce manuálne makať, tak tam zaučia makačenkov z dovozu, lacná pracovná sila = väčší zisk. :headbang:


Naposledy upravil luper dňa 31.03.2018 - 08:58:33, celkovo upravené 1 krát.

31.03.2018 - 08:33:02
00
luper napísal:
Veď je to Hand Made. :facepalm:


... nerieš ho . Na tvoje konštatovanie by som chcel reagovať . Porovnaval som s dualbojlerom R58 , nie s jednokotlom . U R58 nastavujem zvlášť servis bojler / parný / a zvlášť brew bojler . Pri jednobojlery je to stále kompromis , pretože inú teplotu vyžaduje kava a inú mlieko / napenenie / . U singlebojleru je to kompromis . A k tomu puku ... mám jednodruhove odrodove kavy Nensebo , Duromina a teraz momentalne kávu veľmi podobnú profilom Nensebo-u , Cheleleketu . A u tých je puk aj v VST 7gr. dosť suchý . Ale , u tmavšie pražených amerik je puk pri identických podmienkach vlhký ... to som chcel tým povedať .

Brew bojler mám nastavený PIDom na 111 stupňov . Na hlave počas extrakcie po ustálení 93,2 stupňa . Parný bojler mám ALE nastavený na 122 stupňov , pre moje potreby pri napeňovaní mlieka . Mikropena “ celkom “ slušná :) ... no a teraz mi povedz , či vieš ideálne extrahovať pri nastavenej teplote jednokotla na 119 bez toho aby si kávu spálil . Bez termosurfingu nerealne ... a už vôbec nechápem , prečo máš až taku vysoku teplotu kotlíka .
31.03.2018 - 08:56:50
00
PID 119°C=92,3°C v hlave, takže nespálim. ;) Tmavšie praženie nepoužívam. :)
31.03.2018 - 09:07:17
00
Takze niekto z nás ma PID na <>zňu ... ale samozrejme dôležitá je teplota na hlave E61 . Ďakujme petergovi . Ináč nedá mi ... to ako vysvetľuje taký Luper , že nastavuješ 119 a meriaš 92,3 :^) ?! Ja som na R58 mal v manualoch 106 nastaviť a na Hlave E61 malo byť 90-91 ... a aj teplomerom od Petra to tak sedelo . Ale že 119 a 92,3 ?! To ti tečie cez potrubie od susedov :lol: ?
31.03.2018 - 10:04:03
00
Zaujímavé, že aj pri mojich 119°C nameral Peter u seba teplotu pri extrakcii 91,7°C, takže ako som už písal pohybuje sa to okolo 92°C. :lol:
31.03.2018 - 10:13:41
00
Trojnožka ...

peterg heeej , zapoj sa do dišputy . Urob už niečo s tými notifikáciami .

Prílohy:

F11D926C-21F1-4146-BF28-9DA0747E2E04.jpeg
F11D926C-21F1-4146-BF28-9DA0747E2E04.jpeg 806.09 KiB thumb_up0thumb_down

31.03.2018 - 10:56:14
01
Ramon1 napísal:
Takze niekto z nás ma PID na <>zňu ... ale samozrejme dôležitá je teplota na hlave E61 . Ďakujme petergovi . Ináč nedá mi ... to ako vysvetľuje taký Luper , že nastavuješ 119 a meriaš 92,3 :^) ?! Ja som na R58 mal v manualoch 106 nastaviť a na Hlave E61 malo byť 90-91 ... a aj teplomerom od Petra to tak sedelo . Ale že 119 a 92,3 ?! To ti tečie cez potrubie od susedov :lol: ?

Ale, ale, ale, jeden kotlik neznamena jednobojler! Pletie sa tu nahrievanie vody na kavu v bojleri (R58, QM67, Unica) s ohrievanim vody na kavu prietokom cez vymennik/HX (Luper/Profitec). Ved v prvom pripade (single bojler, brew bojler z DB) je len teplotny offset (strata) medzi skutocnou teplotou vody v bojleri a ocakavanou na hlave, 15st pre QM (priamo kompenzuje PID, ktory offset odcitava a ukazuje tak zelanu teplotu hlavy), v Tvojom pripade tiez asi 15 st, 91 + 15 = 106, ako pise vyrobca, len u Rocketu to k.kotne vymysleli a PID teplotny offset neodcitava, musis siahnut po tabulke. Pripad HX (Luper) je uplne iny, PID ukazuje priamo teplotu vody v PARNOM bojleri (HX iny nema!), a prietokom vody cez vymenik sa ohreje voda na kavu. Tu teplotu ani zelanu teplotu PID neukazuje a ani sa neda volit, preto velmi pomaha extra teplomer v hlave. V principe u HX sa nastavuje a udrziava primarne TLAK v bojleri, len lepsie stroje na to pouzivaju PID + manometer, horsie presostat + manometer a najhorsie termostat (+ manometer). Preto su samozrejme teplotne pomery medzi strojmi SBDU/DB a HX odlisne!!!


Naposledy upravil peterg dňa 31.03.2018 - 11:20:18, celkovo upravené 1 krát.

31.03.2018 - 11:06:53
00
Ramon1 napísal:
Trojnožka ...

peterg heeej , zapoj sa do dišputy . Urob už niečo s tými notifikáciami .

Sak som sa zapojil ... hned ako som sa naranajkoval ... :)
31.03.2018 - 11:08:50
00
U Londinia, co sa nastavuje v suvislosti s teplotou (nech nemusim studovat)? Tlak ci teplota? Ma to PID? Lebo je to v principe HX, hlava Bosco style, tam sa velmi teplomer dat neda bez uprav (https://www.home-barista.com/levers/temperature-gauge-into-hx-path-of-commercial-lever-t51103.html#p577142) ... ( :tmi: )


Naposledy upravil peterg dňa 31.03.2018 - 11:33:36, celkovo upravené 1 krát.

31.03.2018 - 11:26:48
00
Som rad že si napapaný :) . Ja som raňajkovala zatiaľ proteinovy nápoj a tri 16 gramove espressa . No ale uznáš sám že bez teplomeru na hlave sú tie čísla PIDu na prd . A zvlášť bez znalosti prepočtu , tabuľky ...

Veď preto som opísal R58 . U Rocket Giotto bez termosurfingu a teplomeru v hlave je to ešte viac problematické ... ten tvoj teplomer teraz považujem za skutočnú nutnosť . Teda aspoň pre mna “ onanistu “ nad detailmi ;)

Londinium PID nemá . Je tam nejaký presostat myslím . Tlak nastavuješ , to áno ... ale ani u Pullespresso myslím že nemá PID . A mohol by ho aj Canopus kúpiť za tie jeho kryptomeny :D ... a ma aj krásny bojler ... len či by bol ochotný za neho dať cez 8K $ . Ale ma peknú úpravu , to sa musí nechať 👍👌
31.03.2018 - 11:32:49
00
Ramon1 napísal:
Ja som raňajkovala zatiaľ proteinovy nápoj a tri 16 gramove espressa .

Roman pozri medzi nohy alebo aspoň do výstrihu či je všetko ok :lol:
31.03.2018 - 11:35:15
00
Ramon1 napísal:
.... No ale uznáš sám že bez teplomeru na hlave sú tie čísla PIDu na prd . A zvlášť bez znalosti prepočtu , tabuľky ...

No to ale vobec neuznam! U dobre skonstruovanych DB strojov (teda vsetkych okrem Rocketu :lol: ) netreba ziadnu tabulku a teplota zobrazovana PIDom je +/- zhodna s teplotou v hlave (chybu do 2 st. zanedbavam). Teplomer v hlave len detailnejsie a aktualne zobrazuje priebeh, nahriatie hlavy atd. a je dobry aj na to, ze v pripade vacsej odchylky PID/teplomer je mozne dokorigovat offset na PIDe, aby viac sedel so skutocnostou.
31.03.2018 - 11:39:52
00
Celkom príjemné čítanie o káve
https://www.cas.sk/clanok/667719/ako-si-vybrat-najlepsiu-kavu-poradime-vam-ako-sa-nestratit-v-zlozitom-svete-cierneho-moku/
31.03.2018 - 11:40:46
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up