Určite, u všetkého treba vedieť, čo robím, ak neviem, radšej zanesiem do servisu. Treba sa vzdelávať, vzdelávať a vzdelávať než niečo urobím, lebo ak sa nevzdelám a opomeniem niečo dôležité, potom môžem plakať keď sa mi niečo nepodarí alebo rozbije.
12.04.2018 - 14:59:34
00
Spytovat bezne zazivane veci je niekedy rozumne (teda neverit slepo vsetkemu co je napisane, napriklad vyrobcom) ale rovnako je dolezite aj trochu pouzivat rozum a neverit kazdej konspiracnej teorii. :-)
Ako som uz pisal, ked vyrobca vyrobil brzdovy system, ktory je navrhnuty na pouzitie s kvapalinou so specifickymi vlastnostami, tak len somar by tam daval iny typ kvapaliny.
A DOT ma odlisne vlastnosti ako MO a aj ked sa vyuziva rovnaky fyzikalny princip v brzdovom systeme, kazdy z nich zohladnuje specifikum vybranej kvapaliny.
Rovnako si treba uvedomit, ze DOT ma svoj vlastny standard regulovany DOT. Takze kvapaliny DOT5.1 od roznych vyrobcov budu mat rovnake vlastnosti. To pri mineralnych olejoch urcenych do brzd neplati, takze Shimano MO nema rovnake vlastnosti ako MO od Magury. Ak mas z nejakeho zdroja ze Magura MO je preznaceny olej znacky XY, ktory je lacnejsi, tak super, kludne ho pouzivaj. Ale nerad tu na fore, ze MO mozes naliat to DOT systemu a naopak.
12.04.2018 - 15:20:09
04
Takže myslíš, že tie stovky ľudí, čo si zmenili Epicona z vazelíny na olej sú somári, pretože Suntour to navrhlo a testovalo s vazelínou? Ako toto tvrdenie je mylné a hlúpe. Výrobcovia v prvom rade šetria na výrobných nákladoch. Prípadne pri výrobe môžu mať iné priority, ako koncový užívateľ. Preto v niektorých prípadoch nedodávajú do svojich výrobkov úplne tie najoptimálnejšie a najlepšie diely a náplne. Ako veď o tom všetkom je tuning, prečo si myslíš, že to tí ľudia robia? To sú podľa teba všetci tí ľudia, čo si niečo modifikovali, aby dostali lepšie vlastnosti podľa teba somári? Ak niekto otestuje a zistí, že Magura alebo Shimano lepšie idú na DOT, len DOT rozožerie rýchlejšie tesnenia, prečo by niekto bol somár za to, že obetuje životnosť za vyšší výkon? Alebo ak niekto chce obetovať trvácnosť a výkon za nízku cenu, prečo by mal byť somár?

Mimochodom, výrobca Juice Lubes v článku, čo som postoval vyššie tvrdí, že podľa ich testov fungujú ich oleje/kvapaliny dobre vo všetkých DOT aj MO systémoch, tak teraz kto má pravdu?
"Our view is quite simple in that having tested our Mineral and DOT oil in all Mineral and DOT systems we are happy to recommend it for any brand of brake manufacturer including Shimano. We have sold thousands and thousands of units worldwide and never had any problems reported.

Clearly the manufacturers have a vested interest in recommending and insisting that consumers use only there oil and to be fair why wouldn't they? It does make perfect commercial sense and does allow them to maintain quality control standards so I can completely understand there point of view and stance on the matter.

As Juice Lubes is a non-OE supplier, all we can do is test our products, ensure they are of the highest grade and work as intended - which is exactly what we do."


Naposledy upravil miso2012 dňa 12.04.2018 - 16:01:41, celkovo upravené 1 krát.

12.04.2018 - 15:46:28
01
Ako môže byť niekto tak tvrdohlavo hlúpy, a stále kričať svoju vymyslenú teóriu :D aký to má význam? Alebo vlastne pokračujte len si zbehnem pre pop corn :rofl:
12.04.2018 - 15:58:45
06
Zrovna ty a ostatní, čo ste mi dali nepáčika na to, že človek by sa mal informovať a konať vzdelane a informovane, vedieť, čo robí a prečo robí a čo sa mu deje vo veciach, čo používa a nie hlúpo poslúchať, čo mu niekto hovorí, ste svojou ignoranciou nebezpeční a fakt by som vás nechcel stretnúť na traile, ceste ani nikde... :)

Mimochodom, ja som nikdy netvrdil, že človek má a musí liať DOT do bŕzd na min. olej alebo opačne, len, že niektorá možnosť je lepšia, ako tá druhá, čo ani neznamená, že je správna a dobrá, iba, že je lepšia. Ako som sem dával tú tabuľku, 3 vs 4, zlé vs. horšie, z dažďa pod odkvap, oceán vs. more.
12.04.2018 - 16:12:36
01
Preco sem pleties oleje a vazelinu, ktore su urcene na mazanie a tlmenie, ked sa bavime o brzdovom systeme? A rovnako sem neplet tuning - nebavime sa tu o tom, ci je ok vylepsit si nieco (auto, atd) ale o tom, ze odporucas zamenit DOT a MO a naopak.
Predpokladam, ze tvoja anglictina je slaba, pretoze som cital ten clanok a nikde nepisu, ze je to ok, dat DOT do MO systemu ci naopak.
A k tomu Juice Lube textu, pozri si produkty na ich strane. Nemaju ziadnu jednu "zazracnu kvapalinu" vhodnu do DOT aj MO systemov zaroven, ale maju 2 produkty, kazdy z nich vhodny do vsetkych systemov podla typu kvapaliny - teda jeden pre DOT a druhy pre MO. :-)
S tym, ze je to tiez len tvrdenie vyrobcu, ktory predava svoj produkt. Takze mozes mu verit rovnako ako Shimanu, ked vravi ze mas pouzivat len ich brzdovu kvapalinu.
Kludne si kup Juice Lube a vyzkusaj, cena je dobra. Akurat si kup tu spravnu kvapalinu a este raz prosim, netvrd, ze je ok zamienat DOT / MO a naopak. ;-)
12.04.2018 - 16:27:34
01
Filip80 napísal:
nebavime sa tu o tom, ci je ok vylepsit si nieco (auto, atd) ale o tom, ze odporucas zamenit DOT a MO a naopak.

"Nebavíme sa tu o tom, či je OK si vymeniť niečo za účelom vylepšenia ale o tom, že je OK si niečo vymeniť" no ja neviem, ale ja som vždy mal na mysli práve výmenu s cieľom zlepšenia... Ak by som mal DOT brzdy, vyskúšal by som to...

A znova. Ty máš problém s čítaním a pochopením slovenčiny, pretože nikdy som nepovedal, že to je OK(to som fakt nikdy nenapísal), že to odporúčam ani som nikdy nenapísal, že to niekto má robiť. Znova, napísal som, že jedno je lepšie, ako to druhé.

Čo som jezusovi vyčítal je to, že niekomu niečo prikazuje a nakazuje bez toho, aby povedal prečo a očividne aj bez toho, aby vedel prečo. Tak isto som mal problém s tým, že považuje všetko, čo povie výrobca za sväté.

Btw. v tej vidli je tiež olej a gumové tesnenia, ktoré sa pri nesprávnej kombinácii dokážu zožrať... ;)


Naposledy upravil miso2012 dňa 12.04.2018 - 16:54:14, celkovo upravené 1 krát.

12.04.2018 - 16:37:51
01
Mas pravdu, naozaj si nevravel, ze je to OK ale len nieco taketo "Čiže je lepšie naliať DOT do min. olej systému ako opačne." Raz si tvrdil jedno, potom si sa poopravil, ze vlastne opacne a neskor si editoval svoje prispevky.
Aj teraz si zase zmenl text "že podľa ich testov fungujú ich oleje/kvapaliny dobre vo všetkých DOT aj MO systémoch, tak teraz kto má pravdu?" aby to nevyzeralo, ze si to chapal tak, ze Juice Lubes robi 1 olej, ktory je vhodny aj do DOT a MO. :-)
No nic, ja to vzdavam. Ocividne si nevies priznat chybu a siris tu somariny, takze dalsia diskusia nema zmysel. Mam svoj zivot rad a mam lepsie veci na praci. :-)
12.04.2018 - 16:54:11
01
Áno, opravil som to, lebo som spravil chybu, keď som zistil, že to je opačne a priznal som si ju. ;) A teraz som editoval ten príspevok vyššie, aby som pridal ten posledný odstavec... A áno, editoval som to hore, len nie preto, aby som ukázal, že juice lubes majú 1 olej na všetko,to nebolo to, čo som chcel povedať, ja som reagoval na:
Filip80 napísal:
Ako som uz pisal, ked vyrobca vyrobil brzdovy system, ktory je navrhnuty na pouzitie s kvapalinou so specifickymi vlastnostami, tak len somar by tam daval iny typ kvapaliny.
A DOT ma odlisne vlastnosti ako MO a aj ked sa vyuziva rovnaky fyzikalny princip v brzdovom systeme, kazdy z nich zohladnuje specifikum vybranej kvapaliny.
Rovnako si treba uvedomit, ze DOT ma svoj vlastny standard regulovany DOT. Takze kvapaliny DOT5.1 od roznych vyrobcov budu mat rovnake vlastnosti. To pri mineralnych olejoch urcenych do brzd neplati, takze Shimano MO nema rovnake vlastnosti ako MO od Magury. Ak mas z nejakeho zdroja ze Magura MO je preznaceny olej znacky XY, ktory je lacnejsi, tak super, kludne ho pouzivaj. Ale nerad tu na fore, ze MO mozes naliat to DOT systemu a naopak.

Na tomto som ja reagoval, že výrobca juice lubes ale tvrdí, že ich olej je dobrý do bŕzd všetkých výrobcov a že to testoval a teraz tu máme dve protichodné tvrdenia dvoch výrobcov, ktoré majú byť sväté a podľa tvojej a jezusovej logiky by sa mala vytvoriť čierna diera, ktorá vás oboch zhltne, pretože tu máme fyzikálny paradox... :D

Jaj, keď si ľudia nevedia uvedomiť vlastnú logiku a implikácie a nedokážu pochopiť komplexný problém a problémy s ním súvisiace, nechápu ekvivalentné problémy...
12.04.2018 - 17:01:23
01
Mišo, tvoj čas asi nemá hodnotu. (Ak je to tvoj koníček, tak je to samozrejme ok.)
50ml Shimano oleja vidím za 8,02€. Malo by to stačiť na obe brzdy. To vážne mám študovať, aké mám gumičky v brzdách a či nemôžem kúpiť olej za 1€?
Hovoriac o ovciach... Ja by som bol strašne rád ovca, čo sa servisu týka. Kedysi (10-15 rokov dozadu) som nosil dva bicykle do servisu každých 500 km. Vyzdvihol som ich vždy o 24 hodín. Vždy boli v perfektnom stave. (Pre Trenčanov: Sýkora syn) Čo by som za to dal, keby to bolo stále možné.
12.04.2018 - 19:23:55
00
Čo sa hádate? Radšej mi zožeňte Shimano od 445 vyššie za dobrú cenu. Chcem sa zbaviť avidov 😎😋😀
13.04.2018 - 21:28:10
00
a google sa pokazil alebo čo? :^)
13.04.2018 - 21:34:08
02
Ono skor , asi zrusili vsetky eshopy a aj tunajsi bazar 😂
13.04.2018 - 21:36:53
01
Som sa s ním pohádal.
V bazári nič nie je.🤔
13.04.2018 - 21:37:33
00
Na https://www.mtbiker.sk/bazar/komponenty-brzdy/311108/shimano-m-505-a-shimano-deore-m485.html https://www.mtbiker.sk/bazar/komponenty-brzdy/331347/predam-brzdy.html
spokojny?
13.04.2018 - 21:45:51
01
keyboard_arrow_up