Neviem, že by SD mal nejaký vplyv na zmenu hrúbky mletia a podľa logiky už vôbec nie smerom k jemnejšiemu mletiu....
Ešte raz sa vrátim k mletiu SD vs. OD na konkrétnom príklade. Najprv nepodstatný úvod: Keďže stále robím nejaké (vylepšujúce) pokusy s anti-clumpingom, po úspešnom otestovaní použitia na SD a vyfukovanie som skúsil ten istý anti-clumping aj na OD mletie zvedavý, ako sa bude správať, či sa káva bude sypať rovnomerne, bez hrudiek a bude sa dať použiť časovač.
K samotnému mletiu: Stejná káva (Gardelli Kahondo), dostatočne dlhý čas otvorená, spodná tretina, stejné množstvo 10g, stejná miska, stejná doba extrakcie. Pri mletí metódou true SD (voľne nasypaná káva) som mal mlynec nastavený na čísle 0.8 hlavnej stupnice (teda 8 dielikov, 1d = 0.1 stupnice = 0.01mm v nastavení kameňov) pre dosiahnutie požadovanej extrakcie. Pri mletí OD so závažím 350g v špeciálnej násypke (voláme ju síce "single dose", ale fakticky SD to nie je) som musel prestaviť mlynec na číslo 1.15, teda o 3.5 dielika (!), čo je o 43.7% hrubšie nastavenie mletia.