Kozicky dorazili

Prílohy:

IMG_6895.JPG
IMG_6895.JPG 388.1 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_6896.JPG
IMG_6896.JPG 602.31 KiB thumb_up0thumb_down

18.05.2018 - 15:26:49
00
fevlad napísal:
nemyslim si, ze vyssia cena znamena automaticky kvalitu...

1/ Vyssia cena neznamena automaticky vyssiu kvalitu.
2/ Vyssie hodnotena kava (SCA score) znamena automaticky vyssiu cenu. ;)
3/ Z 1/ a 2/ vyplyva, ze za nizku cenu nemozno dostat vyssiu kvalitu*, ale dostat nizku kvalitu za vysoku cenu mozne je.

* "akcie" a vypredaje tesne pred zarukou su z toho vylucene, to nie je standardny nakup
18.05.2018 - 23:12:19
00
1/ Vyssia cena neznamena automaticky vyssiu kvalitu.
2/ Vyssie hodnotena kava (SCA score) znamena automaticky vyssiu cenu. ;)
3/ Z 1/ a 2/ vyplyva, ze za nizku cenu nemozno dostat vyssiu kvalitu*, ale dostat nizku kvalitu za vysoku cenu mozne je.


A ako poznáš kvalitu kávy, ešte pred nákupom u ktorej neuvádzajú SCA score? Napr. La Cabra ... atď. :lol:
A čo je to kvalita? Niekomu môže chutiť káva bez scóre a niekomu nechutí káva aj keď má vysoké SCA scóre. ;)
Ťažká debata. :headbang:
19.05.2018 - 07:44:44
00
Tažká, veru ťažká ... najme uz po mnohýkrát :D No nepoznáš :) ! A ani nespoznáš ;) .Kvalita a "chutiť" sú dve rozdielne veci, myslím, že to nepíšem prvý krát. Kvalita je objektívna kategória posudzovaná odbornou skupinou (v prípade kávy napr. SCAA; a prosím nešpekulovať, že rozhodujú subjektívne, sú na degustáciu trénovaní - aj vo futbale platí len gól, ktorý uznal rozhodca bez ohľadu na to, že rozhodol subjektívne, je to definícia). "Chutiť/nechutiť" je subjektívna kategória daného jedinca. Chutiť môže niekomu aj dezertné jablčné víno za nula nič eur, ale kvalitné víno to nie je. Chutiť môže niekomu aj spálená pomletá káva zo supermarketu v kilovom balení, ale opäť to kvalita nie je. A naozaj ako píšeš, z vyššie uvedeného chutiť nemusí ani káva s vysokým SCA skóre. Ale keďže dopredu o kvalite (a chuti) nič nevieš, SCA skóre je len vodítko k výberu (podobne ako označenie V.S.O.P. u koňakov, u vín klasifikácia typu neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber, u rumov doba zrenia, atď). Neviem (a pochybujem), či každá káva prechádza testovaním SCAA, uznávaní pražiči si môžu vyberať pri nákupe suroviny podľa seba (viem, že sa to tak robí) a ich renomé je zárukou, že nenakúpia shit (napr. spomínaná LaCabra).
Stačí?
19.05.2018 - 10:34:50
02
Dal si vyčerpávajúcu odpoveď. :) Ramon1, čo na to hovoríš? :^)
Chlopi a čo nová Gardelli, ešte stále ladíte, keď ste sa ešte nepochválili? :lol:
19.05.2018 - 12:34:28
00
...Ako vždy, PeterG to zhrnul v podstate presne... Kvalita profilovaná na základe nejakých kritérií môže byť skupinou "rozhodcov" kvalifikovaná ako chcú, skóre môže byť až do neba, ale individuálne chuťové preferencie každého jednotlivca sa diametrálne líšia, teda aj pohľad na "kvalitu" je určite rozdielny. Navyše tu vstupuje do deja "syndróm kvality", keď je dokázané, že automaticky sú ľudia ochotní priznať vyššiu kvalitu drahším veciam...Osobne mi často chutí viac rum 12-ročný, ako 18-24 ročný...atď...
Moja pôvodná otázka mala nabrať smer skôr tým smerom, že či vie niekto ešte o CZ/SK pražiarni, ktorá je schopná pražiť na max nejaký "stredný" stupeň (American Light City/City Plus Medium), a nie všetko len na tmavé talianske praženie, ktoré mi nechutí... Coffespot som také objavil, score majú (udavaju pri niektorych) od 84 do 87, čo síce nie je ako Gardelli, ale aj cena je inde...
19.05.2018 - 13:19:05
01
Kamarat objednaval z GreenPlantation (gpkava.sk) naturalku Rwandu Nyungwe, co ma byt velka rarita, skore 86.5 (prvykrat uviedli skore, co si ja pamatam), tak som sa pridal tiez s dvoma baleniami. Ja som mal s GP len dobre skusenosti (prazia svetlo), PhilJ naposledy nie, ale aj tak som objednal. Tak pripadne skus.

newor napísal:
Osobne mi často chutí viac rum 12-ročný, ako 18-24 ročný...atď...

Toto je zaujimave, prosim posli mi do SS konkretny priklad, nech pripadne vyskusam... ;) , lebo je to nezvycajne, hlavne 12 vs. 24 rokov (nemam tendenciu hodnotit drahsie ako lepsie, Centenario Fundation 20 Solera mi chuti vyrazne viac ako X0 od Zacapa za takmer dvojnasobok, oba kupene za vlastne ;) ). A este technicka poznamka: Solera 20 nie je "starsi" rum ako rum oznaceny 12YO, je to zmes rumov, kde najstarsi je 20 rocny, co ale moze byt kludne len 5%, a moze obsahovat aj rumy.dost mladsie ako 12 rokov (a spravidla aj obsahuje). Takze dobry 12YO moze byt casto lepsi, ako Solera 20 (co si niektori mylne vysvetluju ako 20 rocny rum).
19.05.2018 - 13:26:48
00
Zásielka doma ☕️👌

Prílohy:

B20572D9-B3C2-43DF-A9B3-DD315E372B16.jpeg
B20572D9-B3C2-43DF-A9B3-DD315E372B16.jpeg 768.43 KiB thumb_up2thumb_down

19.05.2018 - 14:43:54
01
Stupnica vyriešená. ;) Ešte nie som taký traslák. :lol:

Prílohy:

StupnicaE37S.JPG
StupnicaE37S.JPG 861.79 KiB thumb_up0thumb_down

19.05.2018 - 15:55:29
00
Dobre si to spravil. Je to aj niecim prelakovane?
19.05.2018 - 16:52:14
00
Nie je, netreba. ;)

Prílohy:

IMG_1406.JPG
IMG_1406.JPG 580.8 KiB thumb_up0thumb_down

19.05.2018 - 16:57:53
00
Ramon1 napísal:
Zásielka doma ☕️👌

Ako si to povedal, ze buzi sada? :)
Vampiri sa mi najviac pozdavaju pri 94st PID (93 - 94st hlava, skusal som aj 92 a 96st), ale stale tam citim taku "nevybrusenu" ostrejsiu aciditu.
19.05.2018 - 17:23:54
01
luper napísal:
Stupnica vyriešená. ;) Ešte nie som taký traslák. :lol:

Az teraz som si vsimol, ze 0 je vpravo .
19.05.2018 - 17:32:28
00
To je pre pravákov. :lol:
19.05.2018 - 17:42:29
00
"Topánočky" na skúšku alias "Mo-ka-síno" alias Casino Mocca.

Prílohy:

IMG_6056.JPG
IMG_6056.JPG 572.02 KiB thumb_up1thumb_down

20.05.2018 - 10:56:23
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up