Robio napísal:
Preco by sme vsetci mali trpiet nezmyselnymi zakonmi pretoze par ludi je dementnych a ide s deckom po prechode bez toho aby sa kukol ci nieco nejde ?

možno preto, že pár ľudí je dementných a má problém spomaliť, alebo zastaviť auto, aby ľudia s deckom mohli v kľude prejsť cez prechod..
12.06.2018 - 12:01:08
04
Výsledkom bude, že na prechodoch zomrie viac ľudí. Fyzikálne zákony sa nezmenia tým, že odhlasujeme rovnicu 2+2=5...
12.06.2018 - 12:52:31
01
výsledkom akurát bude, že keď niekto zomrie na prechode, tak vinník bude jasný a nebude sa nikto doťahovať, či vstúpiť mohol, alebo nie. Preto si rozumná väčšina rozmyslí a zafixuje, že pred priechodom sa má spomaliť a zvýšiť opatrnosť. A s tým zvyškom nenarobíš nič, preto ani nemá zmysel sa mu prispôsobovať...pretože celá tvoja argumentácia je postavená na tom, že sa zrazu ľudia začnú vrhať cez priechody a vodiči nebudú tušiť prečo a tým pádom nikto nebude vedieť zastaviť...
12.06.2018 - 13:09:56
07
podla mna to este posili v ludoch ten pocit nesmrtelnosti na prechodoch co uz teraz maju
uz teraz sa vrhaju na prechody s tym ze ved som na prechode a ty kludne flekuj na 5m alebo "ja som na prechode = som nesmrtelny"
toto sposobi len viac nehod, nic viac
12.06.2018 - 13:13:23
07
obcas sa mi stalo, ze som zastal pred priechodom na aute, lebo som si myslel, ze ti dvaja chodci na okraji chcu prejst a oni sa pritom len rozpravali a nechceli prejst...S tymto zakonom by bolo fajn aj prijat zakon, ze ako blizko musi chodec stat od hranice priechodu, aby sa na neho vztahovalo to, ze musi dostat prednost od auta.....Alebo vyznacit koridor na oboch stranach priechodu, v ktorom sa musi chodec nachadzat, ked chce dostat prednost . V opacnom pripade nesmie stat v koridore, ked nechce prejst cez cestu. Zbytocne to komplikujem??
12.06.2018 - 13:18:33
02
ak flekuješ na 5 m pred prechodom, lebo ti tam "nečakane" vošiel chodec, tak verím, že tento zákon je pre teba hrozný...
12.06.2018 - 13:18:34
08
este si neflekoval ked ti niekto vbehol z chodnika necakane na cestu/prechod? stastny clovek
12.06.2018 - 13:21:39
01
nie, ešte ani raz.. Ale asi som naozaj šťastný človek, lebo ako to tu čítam, tak sa to každému deje aspoň raz denne a s novým zákonom očakávajú minimálne 100% nárast na každom prechode.
12.06.2018 - 13:31:20
00
janovarga napísal:
výsledkom akurát bude, že keď niekto zomrie na prechode, tak vinník bude jasný a nebude sa nikto doťahovať, či vstúpiť mohol, alebo nie. Preto si rozumná väčšina rozmyslí a zafixuje, že pred priechodom sa má spomaliť a zvýšiť opatrnosť. A s tým zvyškom nenarobíš nič, preto ani nemá zmysel sa mu prispôsobovať...pretože celá tvoja argumentácia je postavená na tom, že sa zrazu ľudia začnú vrhať cez priechody a vodiči nebudú tušiť prečo a tým pádom nikto nebude vedieť zastaviť...


Výsledkom je, že zomiera na prechodoch viac ľudí. Je tak trochu tragikomické, že bežná verejnosť sa uspokojí s predstavou, že to "natrieme tým zlým motoristom" a budeme ich môcť zatvárať na bežiacom páse, ale v realite je to vyslovene zlý nápad: http://ekonomicky-denik.cz/absolutni-prednost-chodcu-vzala-krvave-konce/
12.06.2018 - 13:49:07
07
výsledkom je graf, v ktorom počet mŕtvych osciluje okolo nejakej hodnoty a nedá sa z neho vyčítať dokopy nič, keďže neuvádza žiadne dáta pred zavedením prednosti, kedže takéto dáta nie sú. Pričom počet mŕtvych chodcov reálne skôr klesá, pri viditeľnom náraste dopravy.
Stále nerozumiem tejto tvojej utkvelej predstave, že vstupom zákona do platnosti sa to v chodeckej komunite rozkríkne a všetci sa začnú vrhať do premávky, lebo prednosť..a samozrejme vodiči, ktorý by mali o zákone vedieť ako prvý nebudú nič tušiť. Pričom prakticky sa nič nezmení, keďže hovädo za volantom nejaký zákon nezmení a drvivá väčšina chodcov tak rýchlo svoje správanie nezmení a hádzať sa pred autá nebudú..viď iný článok od susedov https://zpravy.idnes.cz/vyzkum-dopravni-psychologie-prednost-prechod-chodec-p09-/domaci.aspx?c=A140411_134616_domaci_hv
Akurát teda ako som už uviedol, vina bude automaticky na strane vinníka. Pretože ak nejaký scarinko musí flekovať na 5m, tak to nebude chodec, kto sa zrazu zjavil na prechode, ale scarinko, ktorý buď išiel tachometrových 60, veď to je v norme a prechod nevidel, lebo..??
12.06.2018 - 15:09:53
03
V článku autor hovorí, že sa počet mŕtvych skokovito zvýšil práve po zmene zákona:

V prvním roce účinnosti nového zákona stoupl podle statistik publikovaných Policií ČR počet nehod, způsobených nedáním přednosti na přechodu, na více než dvojnásobek. Stejně stoupl počet chodců, při těchto nehodách zraněných. Počet mrtvých stoupl ještě mnohem dramatičtěji: více než čtyřnásobně.


Mám svoje objasnenie, prečo je to tak, ale to asi nie je relevantné. Dôležitejšia vec v diskusii sú štatistické údaje. Teoreticky to znie celé ľúbivo, ale čísla z reálneho sveta hovoria, že zákon pôsobí presne opačne, ako bol jeho deklarovaný zámer, preto ho považujem za škodlivý a nedomyslený.

Mimochodom, keď sa dobre pozriete na tú rodinku, oni úplne fatalisticky idú cez prechod, v akomsi vedomí nedotknuteľnosti, takmer ako kandidáti na dvojnásobnú Darwinovu cenu.

Stiahol som si video aj do FinalCutu, súprava prechádza cez začiatok prechodu presne sekundu a 20 políčok, čo pri dĺžke 18 metrov zodpovedá rýchlosti 48,7km/h (určite predtým brzdil, takže neviniatko celkom nebude).
12.06.2018 - 15:34:39
07
ale ty, resp. autor nemáte čísla z reálneho sveta, resp. nemáte tie čísla s čím porovnať, kedže polícia čr číslami z pred roka 2000 nedisponuje, keďže ich nemali dôvod evidovať. A aj evidencia krátko po zavedení môže byť značne skreslená. Čo však existuje, sú celkové čísla zranených a usmrtených chodcov. Tie ako ich pozerám, tak síce narástli v počte usmrtení v roku 2000, ale určite sa nedá hovoriť o nejakom skokovom náraste, pričom ten nárast nedosiahol ani zďaleka maximá z 90tich rokov a zároveň počet zranených (a mŕtvych) prakticky každým rokom klesá. Takže dávať do súvisu absolútnu prednosť s nejakým nárastom je smiešne a mne to pripadá len také ospravedlňovanie si vlastnej potreby mať prednosť. A podkladať to extrémami ako hentá rodinka, ktorá by zrejme išla rovnako prednosť neprednosť...v tom prípade zakážme rovno akékoľvek púšťanie, resp prechody ako také, lebo veď ľudia si zvyknú a prestanú byť obozretný..
12.06.2018 - 16:39:07
00
Začnime tým, že ja sám zastavujem chodcom toľko, že sa to možno iným šoférom aj nepáči, to ale neznamená, že nemám vlastný názor na rôzne predpisy, ktoré vyslovene popierajú zdravý rozum. Dať absolútnu prednosť chodcom znamená viac mŕtvych na prechodoch, lebo to najzraniteľnejšiemu účastníkovi cestnej premávky dáva pocit falošnej istoty. To je rovnaká hlúposť, ako sa snažiť ochraňovať čerstvých absolventov tým, že ich nebude možné prepustiť v skúšobnej dobe (Výsledok? Budú si hľadať zamestnanie ťažšie...), tlačiť ľúbivo-populisticky nahor minimálnu mzdu = ešte viac sťažia hľadanie zamestnania tým najmenej vzdelaným a zraniteľným uchádzačom o prácu.

Inak ten článok o náraste obetí nie je jediným zdrojom, čo som videl, ale už sa mi to nechce hľadať.

Už som to tu písal viackrát: zákonmi a represiou sa nedá dohnať to, čo zanedbávame vo výchove a kultúre našich detí...
12.06.2018 - 17:09:31
06
Moj odhad je, ze tym chcu "riesit" tu dnesnu aroganciu, kde mozes stat aj minuty pri priechode a nezastane ti nikto. To sa potom uz tiez vrhaju chodci pod auta, trpezlivost ludi nie je nekonecna. :) Len ci by nebolo ucinnejsie, keby bolo v uliciach viac dopravakov a namiesto skakania spoza krickov aj realne riesili to co plati uz dnes...mozno by potom aj ich spolocensky statut a respekt bol o niecom inom ako dnes.
12.06.2018 - 18:25:38
04
NADCHODY a fikove dlazobne kocky :-D
12.06.2018 - 18:42:14
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up