Nedristaj. Linux na windows proste nema :P

neosmart.net
05.10.2018 - 20:42:24
00
xgasko napísal:
Linuxerstvo nie je pridavanie si problemov. Su distribucie, ktore maju stabilne verzie a normalnu dlhodobu podporu tak ako windows a su to plnohodnotne operacne systemy. Vsetko co spravis vo windowse, dokazes spravit aj v hocijakom stabilnom linuxe.


no, s excellovskymi makrami a VBA si teda ziadny alternativny linuxovy ofis absolutne nerozumie... a to su veci co sa bezne pouzivaju od urcitej "kariernej urovne" ;)

(myslim reporting, nie ze manazeri si programuju vlastne VBA :D)
05.10.2018 - 20:49:08
01
Tie kariérne úrovne si MS Offfice zaslúžia, dobre im tak!
05.10.2018 - 21:54:51
01
aky je problem s MS Office? Z pohladu pouzivatela je to softver ktory uz minimalne 10-15 rokov funguje tak ako ocakavam a predstavuje "zlaty standard"... navyse dnes ma uplne zanedbatelnu cenu (nie ako kedysi - 30tisic Sk za balik), takze je uplne zbytocne sa nad nejakymi alternativami vobec zamyslat...
05.10.2018 - 22:04:45
02
tetusky co sa ho najvaic dozaduju nezvladaju ani pisaci stroj...zlate t602...
05.10.2018 - 22:12:44
01
Napríklad ten zlý zlý Office mal debiluvzdorne vyriešenú československú typografiu už vo verzii 95. Fanatickí linuxeri mi ešte o 3 roky neskôr prízvukovali, že načo lokalizácia (a druhým dychom išli, teda verbálne, vydrtiť windows z desktopov). Ignorovali lokalizáciu desktopu, aplikácií, ignorovali GUI as far as possible, čo sa nerobilo vo vičku, bolo nehodné ich pozornosti. OpenOffice resp. LibreOffice musí základné zalomenie riadku v CS prostredí snáď doteraz riešiť externe cez kadejaké short words rozšírenia. O korektnom delení slov ani nehovorím. To, že 99 % z vás nevie, že existujú nejaké typografické pravidlá, je už druhá vec.
A z tohoto vyplývajú legendy ako je v linuchu možné všetko. Z toho, že BFU ani rádoby geeks nevedia, ako to má skutočne byť, aby to bolo allright. Potom im je možné predať hovno ako ustricu.
PhilJ predstava komerčáckeho kravatkobuzíka programujúceho vo VBA ma nesmierne pobavila :D
05.10.2018 - 22:46:31
00
tulenik Ale fuj. Jedine LaTeX :D
05.10.2018 - 22:53:53
01
BTW latexovskú rovnicu napastuješ do Wordu už zo 10 rokov. Nie vždy to síce dopadne dobre, tento modul je stále vo vývoji.
Ale akože hej. Habilitačku aj "mikolajove striptá" robím v TeXu, keďže akosi my kryštalografi máme drsných rovníc po milú riť. Ale asi ti nemusím hovoriť, čo zvykne LaTeX ponechaný sám na seba porobiť s obrázkami (namiesto ponechania kde výklad vyžaduje nacpať na koniec kapitoly) alebo ako vie pokakať zalomenie tabuľky. Nebyť týchto dvoch issues, už by som tú kopu byrokratického shitu mal podanú.
05.10.2018 - 23:03:49
00
akoze ten Word, ktory donedavna formatoval podla defaultnej tlaciarne?
05.10.2018 - 23:13:51
02
len tak zo zaujimavosti, mozes hodit nejake konkretne problematicke veci na ktore narazas(CS = cesko-slovenske?)? Lebo hovorit ze v tom roku 98.... Nebudem sa tu tvarit, ani latex napriklad nezvlada 100% hyphenation, dokonca ani anglickeho textu (zalezi od slovnika aky mas). Ale treba si uvedomit ze su to open-source programy za ktore neplatime, vyvijane komunitou. Preto je myslim troska odveci sa rozculovat nad tym, ze delenie slov na konci riadku nezvladaju podla pravidiel nasej malickej, bezvyznamnej krajinky a rucne musime jednoducho dopisat spravne delenie toho ktoreho slovicka do hlavicky dokumentu.

Btw, rozoberanie ze co spravi Latex s obrazkami..... prepac, ale toto je uplne odveci - rozhadze ich tak ako mu povies/nepovies - i.e. je na mieste sa rozculovat ked tak ze ci je defaultne spravanie vhodne alebo by to bolo lepsie opacne, ale nie navadzat dojem ze Latex je ***** lebo nedokaze toto a toto ked to pravdaze dokaze.... Navyse, ten MS Word to vpodstate nerobi o nic lepsie, jedine ze ti to neprehodi o 20 stran, ale len o +- 1 stranu. Ako bonus ti ale rozhadze cele formatovanie pokial vlozis 1 novy/prazdny riadok na sposob BFU ked nemas to spravne, "zlozito" nastylizovane..... (to iste LibreOffice)
Navyse, ak sa jedna o domace pouzitie (dovolim si odvazne tvrdit ze aj komunikacia domacnosti/malej firmy s uradmi) tak taketo veci su problem jedine pre ludi ako Adrian Monk.... Pre nas ostatnych, Linux a open source programy zvladaju nahradit Windows na vpodstate 100% pouzitia, ci sa ti to paci alebo nie. Najvacsi blok je ten psychicky, ze ikonka nie je MS Word ale LibreOffice Writer....
05.10.2018 - 23:28:14
03
Sa tu zase preberajú za veci. Predpokladám, že 90% bežných, domácich používateľov PC používa na internet, maily, niečo napísať a vytlačiť. Tým je rozdiel v operačnom systéme ukradnutý.

Napr. moji rodičia sú pekný príklad. Otcovi som tam prihodil ešte Calibre na knihy a pár dalších drobností. Predtým tam mal Windows 7, teraz už asi 3-4 roky Ubuntu. Hlavne, že mu funguje tých pár jeho programov. Prechod kvôli tomu, že Windows nebol kúpený, prestal fungovať a nechcelo sa mi srať s hľadaním aktivatora. Pre Windows 10 som nevedel zohnať funkčný ovládač tlačiarne.


Naposledy upravil volodaj dňa 05.10.2018 - 23:39:12, celkovo upravené 1 krát.

05.10.2018 - 23:37:28
02
stanos4 napísal:
Ale treba si uvedomit ze su to open-source programy za ktore neplatime, vyvijane komunitou. Preto je myslim troska odveci sa rozculovat nad tym, ze delenie slov na konci riadku nezvladaju podla pravidiel nasej malickej, bezvyznamnej krajinky a rucne musime jednoducho dopisat spravne delenie toho ktoreho slovicka do hlavicky dokumentu.


Toto je nazorna ukazka celeho problemu s open source softverom. Mna ako konecneho pouzivatela absolutne nezaujima ake problemy ma alebo nema tvorca softveru, ci je to nadnarodna korporacia alebo to robia stredoskolaci vo svojom volnom case. Jedine co mna zaujima je ci to funguje alebo nie. A z hladiska funkcnosti opensource office nikdy nedosiahne na MS Office rovnako ako Gimp nikdy nedosiahne na Photoshop. Medzi tymito softvermi je priepastny rozdiel, a nevidia ho len ti, ktori su prilis velki fanusikovia OSS. To nie je o nejakom deleni alebo jednej-dvoch featurach. Ten rozdiel je v celkovej vyspelosti a funkcnosti SW.
05.10.2018 - 23:38:56
01
Doma som nechal mame Ubuntu, je spokojná, ja tiež, jediný problém je, že ten NB má asi už 10 rokov ak nie viac a aj na Ubuntu je už pomalý.
Ja som písal 2 záverečné práce na Libre Office, úplne v pohode, rýchlo a ľahko. Možno preto, že s Wordom neviem absolútne nič robiť a som v ňom stratený.
GIMP je super pre tú jednoduchosť, používam na ňom asi 3 funkcie - krivky, orezanie a otočenie


Naposledy upravil milos21 dňa 06.10.2018 - 00:20:24, celkovo upravené 1 krát.

05.10.2018 - 23:47:20
01
a kto tvrdi ze dosiahne/vo vsetkom? Otazne je ale kolko ludi potrebuje aby to dosahoval? Potrebujes aby ti Gimp automaticky dokreslil srdiecka a neuronovou sietou vyvinutou vcera vytiahol dynamicky rozsah na prepalenej foto? Alebo ti staci orezat fotku, troska vytiahnut/posunut farbenu krivku, zapisat si recept na halusky a podat ziadost o potvrdenie o navsteve skoly pre svoje dieta v textovom editore. Podla toho si vyber riesenie ktore potrebujes.

Povodna otazka bola ci nejaky *nix OS je dostatocny na zakladne domace pouzitie - pod zakladnym si ja ozaj nepredstavujem vytvaranie makier, zlozite upravy fotiek a podobne. A niektori tu vytvarate dojem ze s Linuxom si clovek ani pocitac nezapne. Fungujem na linuxovych distrach snad 10 rokov a ked si odmyslim problemy kvoli "najmodernejsim" kombinaciam SW/HW a tomu ze na linuxe nerozbeham windows hry a programy, tak som nemal problemy. Odvazim sa povedat ze bezny BFU by prakticky mal menej problemov/starosti/nervov s Linuxom (ako napr. Ubuntu abo Debian) oproti Windowsu, napriklad uz len kvoli debilnym aktualizaciam na Win.

Pravdaze, vzdy tu budu veci, ako napriklad webove systemy slovenskej statnej spravy ktore donedavna bezali len na silverlight technologii.... Ale tak isto sa moze niekto rozhodnut ze povoli funkcionalitu len pre uzivatelov OSX. Je potom chyba MS ze nie su OSX?

Btw, kto ti brani platit/prispievat na ten OSS aby sa jeho vyvoj posuval viac dopredu? Tak ako teba nezaujimaju problemy vyvojara OSS, preco by vyvojara mali potom zaujimat tvoje problemy (recnicka otazka na styl psa nahanajuceho si chvost)? Cely problem os OSS urcite nie je toto. Jeho cast je napr. v tom ze jeho financovanie je nestabilne a teda sa mu nema kto dlhodobo full-time venovat.
06.10.2018 - 00:13:06
02
v podstate si hlavný problém pomenoval celkom správne - henten vývoj nie je podľa požiadaviek užívateľov, čo to používajú v produkcii, ale slúži hlavne na individuálnu onániu samozvanej hromady divergujúcich pseudovývojárov
takže pokiaľ to niekoho z tých samozvancov nezaujme, že si na tom pohonká, tak problém bude pokojne neriešený 30 rokov s argumentom, že keď to je zadara, máš držať pitxu a plávať a že 99 % cocotov to aj tak nepozná (ale na druhej strane sa tí istí budižkničemové budú prsiť, akú majú alternatívu k naozaj funkčnému softu - to iste...)
toto síce tak celkom neplatí práve v TeXu, lebo tam sú goals jasné, len povedzme si na rovinu, koľkokrát sa stalo, že čo išlo v MikTeXu nešlo v TeXLive a vice versa? pričom z definície by sa to stávať nemalo...
a nie, LaTeX nie vždy spraví s obrázkami to, "čo mu povieš", ale treba občas "prepracovať" širšie, prípadne a vzdialenejšie okolie, aby si ho vpravil do formy
na NIEKTORÉ druhy sadzby je to síce najlepšia vec, ale nebudem v tom násilne lámať, čo nemusím
no a "maličká bezvýznamná krajina" mala od zlého Billyho +/- dobré delenie slov práve od toho 95 ;)
takže celá spásna "komunita", čo mala byť lepšia, ako zlý Bill, je momentálne v sklze iba 23 rokov, ale že by to samozvanú samospaso "komunitu" pohlo k sebareflexii, to neee, to neee

proste, so zlým zlým komerčným modelom vývoja SW sa dočkám niečoho, čo je oveľa bližšie ideálnemu stavu, oveľa skôr
ŽIAĽ

jo "prispievanie" - akú mám záruku, že za moje prispievanie sa dožijem v rozumnom čase mnou požadovanej funkcionality?
NIJAKÚ
bez tých záruk nech si trhnú, to je vydávanie prachov za márne nádeje, asi ako keď podávaš športku

keď vo fucking GIMPe, ktorý mal ešte donedávna absolútne horrible multiwindow GUI, budem môcť urobiť toto:
https://streamshark.io/obs-guide/converting-cube-3dl-lut-to-image
môžeme sa baviť ďalej - na situácii je najväčšou iróniou, že OBS je docela dobrý kus free softwaru, ale na použitie funkcionality potrebuješ snáď ten najkomerčnejší soft s platením výpalného v podobe prdplatného... :D :D :D
to jsou ty paradoxy


Naposledy upravil tulenik dňa 06.10.2018 - 00:44:29, celkovo upravené 1 krát.

06.10.2018 - 00:24:02
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up