peterg
Založený: 04.03.2006
Príspevky: 6 562
Bicykle: Wilier (2018 - ) | Ibis Mojo 3 (2016- ) | Simplon Kiaro
Odjazdené '24:
350 km
Zarovnavam, samozrejme, to je velmi velmi dolezite, aby kava bola pred tampovanim co najviac v rovine. Ak je tamper o nieco mensi (resp. miska vacsia), cerstva nacechrana kava sa zacne utlacat pod tamperom a po obvode moze zostat drobny zvysok. Ale ako sa miska smerom dole trocha zuzuje (vsimol som si, ze basic misky z originalneho prisllusenstva sa zuzuju viac, ako znackove VST, LM, IMS), tak sa aj zmensuje vola medzi okrajom tampera a stenou misky, kava sa utlaci, ale ten zvysok zostane.
Nerozumiem "netlacit tak na okraj", take som nespominal. Ked chcem este utlacit aj ten volny zvysok, tak nan jednoducho dam tamper (na dotyk ku stene misky) a jemne zatlacim. Tak dookola okolo steny az kym nie je vsetok zbytok zahladeny. Kedze je tamper na 99.xx% plochy uz na utlacenej kave, nic nesposobi, len zarovna ten zvysok. Este je aj moznost stetcom tu zvyskovu kavu "rozmiect" po puku a jemne zatlacit (urovnat). Ale kedze je to tak male mnozstvo kavy a na povrchu, tak to povazujem len za esteticko/kozmeticku operaciu...
Este doplnim, ze kym som nemal Tidaka tunel na LM 7g, tak tampovanie na dvakrat bolo uplne bezne - 1x utampovat v strede, potom stetcom pozmetat volnu kavu a tampovat este raz. S Tidakou je to pohodlnejsie, ale stejny vysledok. Dokonca aj pri TIdake ak dam o chlpok viac kavy, tak ked lievik vyberiem, ostane po obvode po nom stopa - taky lem. Ten este jemne doutlacam tamperom. Ziadne kanalikovanie ani pri jednom sposobe som nezaznamenal. Vacsi problem robi, ak je kava nerovnomerne zarovnana alebo krivo utlacena.