Tak ja napíšem vlastnú skúsenosť podrobnejšie...

Kúpil som bajk a defaultne na ňom bolo SDG Circuit sedlo, šírka 135 mm a tvarovo bolo dosť formované v pozdĺžnom aj priečnom smere s tým, že v oblasti sedacích kostí boli vytvarované výrazné hrče... Celkovo sedlo bolo bez polstrovania, ale poddajné... Zadok už po 30 km v neskutočnom ohni, pritom na tréningovom bajku som mal nejaké lacné sedlo rovné a tvrdé ako doska a bez problémov čím som vylúčil absenciu polstrovania ako problém. Problém boli tie "hrče" tlačiace rovno na kosti takže som sa cítil kvázi nestabilne ako keby ste sa snažili sedieť a pedálovať na dvoch okruhliakoch z brehu váhu a taktiež poddajnosť a forma sedla mi vôbec nesadla... Nehovoriac že praskalo jak brikety v ohni po každom prejazde nerovnosťami.

Preto som po vzore lacného tréningového sedla na druhom bajku siahol po https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/sedla/pro-sedlo-griffon-offroad-142mm.html ... Šírku som si overil podľa niekoľkonásobného ghetto spôsobu pomocou hrubého kartónu nevediac že chalani majú v predajni MTbiker stolec na zadnice, teda aspoň si myslím, že som ho tam videl... podľa výpočtu a rád tu na fóre som určil výslednú šírku sedla na 140mm preto som skúsil sedlo od Pro v šírke 142 mm.

Rozdiel medzi sedlom SDG a sedlom PRO Griffon je hlavne v tom že Griffon je rovný v pozdĺžnom smere, nepoddajný a tvarovaný len v priečnom smere v oblasti sedacích kostí výrazným zaoblením smerom dolu. Taktiež špička je rozšírená. Musím povedať, že sadlo perfektne aj na dlhé výjazdy a taktiež tá širšia špička pomáha vo výšľapoch. Výplň je bohatá ale vôbec nie mäkká, skôr by som povedal, že tvrdá a pracuje skôr formou tlmenia vibrácií a to mi vyhovuje. Sedlo je tuhé / nepoddajné a to mi vyhovuje. Stredom sedla vedie mierny kanálik na odľahčenie partií...

Takže môj happy end je relatívne ploché, tuhé sedlo, s tvrdým polstrovaním a tvarované len zaoblením smerom dolu, kanálik nemusí byť diera, ak je to možné s rozšírenou špičkou (na MTB).
12.10.2018 - 21:39:34
00
Aku mas vzdialenost medzi sedacimi kostami, ked sedlo mas 142mm?
12.10.2018 - 21:51:31
00
No tak na to bol nejaký jednoduchý výpočet už si presne nespomínam, ale myslím, že postup bol v zmysle, že si treba dať na nejakú vyvýšenú pevnú podložku hrubý kartón, nohy vyložiť na nejaký stolec a dať sa zhruba do jazdeckej pozície... nechať odtlačiť zadnicu a potom uhlopriečkami útvarov zistiť stred odtlačkov... to keď som zmeral mám pocit, že to bolo 110mm a metóda počítala s prídavkom + 25 - 30mm čo mi vyšlo teda na 140 celková šírka sedla... Možno ešte niekde nájdem tie kartóny s odtlačkami zadnice a zmeriam presne... :-) V každom prípade šírka sadla, a išlo len o akýsi kontrolný pokus, riadil som sa viac menej sedlom na tréningovom bajku aj tvarom aj šírkou ktoré má taktiež 140mm šírku...
12.10.2018 - 22:00:12
00
To ako sa to zistuje, som samozrejme vedel, len ma zaujimala konkretne tvoja hodnota, kvoli rozdielu. Vacsinou som videl odporucania priratat 2cm k nameranej hodnote, aby clovek dostal vhodnu velkost sedla. 2,5 az 3cm mi pride uz moc :). Zalezi urcite aj od tvaru sedla v mieste , kde sa maju opierat kosti.
12.10.2018 - 22:12:03
00
Ono ten prídavok sa volil podľa jazdeckej pozície a nakoľko nové sedlo bolo určené na full a teda viac vzpriamenú pozíciu resp. pohodlnejšiu tak to bolo + 25 až 30mm... Celkovo tam myslím bolo 5 stupňov prídavkov, od extrémnej pretekárskej pozície až po pozíciu "do krčmy na pifko". Agresívnejšia pozícia napríklad na cesťák odporúčala práve + 20 - 25mm prídavok + ešte tam myslím bola korekčná hodnota +-5mm podľa miery flexibility človeka... Ale celkovo môj názor je, že aj táto hodnota je len orientačná a skôr ako šírka sedla má oveľa významnejší dopad práve tvar... šírka je dosť preceňovaný faktor... To sedlo SDG bolo 135mm a napriek tomu moja zadnica poznala středověk... Mám pocit, že výrobcovia sa predháňajú v tom kto vymyslí viac ergonomicko-vyšpekulovaný "bodyfit" lavór a pritom sa na tom nedá sedieť a úplne by stačila rovná dubová doska - ale vyhladená, bez triesok... :-)
12.10.2018 - 22:22:32
00
Sedlo sa nedá vybrať inak ako skúšaním, všetka teória je nanič, našťastie máš obchody kde si môžeš sedlo zapožičať a vyskúšať "trebars" na týždeň, neviem či mtbiker takúto možnosť ponúka, ale "napríklad" konkurenčný kaktusbike áno. Ešte ťažšie sa hľadá sedlo pre dámy s ešte ťažšie pre deti... Rovnaké je to s tretrami, gripmi, prilbami, v tomto majú kamenné predajne navrch.
14.10.2018 - 06:16:50
00
pre chlapa skús niečo z rady SPECIALIZED ROMIN EVO, pre ženy odporúčam skúsiť SELLE ITALIA DIVA
17.10.2018 - 09:12:25
00
Po dlhšom skúšaní a výbere rôznych výrobcov v šírke 140mm som dva roky jazdil s najviac vyhovujúcim Specialized AVATAR. Vlani som natrafil na Wittkop Race TWIN Medicus 7.0 a to je ONO! Sedne o niečo lepšie a hlavne prekvapila cena(tá je naozaj ľudová pri stejných už. vlastnostiach a podobnej váhe)....
23.10.2018 - 17:52:45
00
keyboard_arrow_up