Ja ti moju odfotím poobede ... niečo medzi
05.11.2018 - 11:22:59
00
peterg napísal:
Aký typ praženia, škandinávsky (svetlý), či klasický?

taktiez nieco medzi skor taky omniroast ... dnes by mali nahodit aj novinky dake... mne osobne tato costa rica velmi chuti a taktiez aj ethiopia kochere boji od nich :)
05.11.2018 - 12:32:35
00
Pre mna (a manzelku snad este viac) uz aj Coffea Circulor bola prilis upecená.
05.11.2018 - 12:51:44
00
Akože , nejdem nikoho presviedčať , ale pokial ste nepopili / nezrobeli kaveju z 20 gramovej VST misky plnenej napr. 21,5-22 gramami kavicky , netušíte aká 💣 to je ... dnes prvý shot. Oproti 15 gramovke plnenej na 18 gr. vizuálny aj chutovy zážitok o etažu , 2 vyššie ... nie nadarmo mu hovoria “ Competition basket “ . A to som ešte ***** 25-ku 😳 .

peterg foto Finca La Pira v mlynci .

Prílohy:

6D44189D-51F4-41F8-A14E-9329E3AF805E.jpeg
6D44189D-51F4-41F8-A14E-9329E3AF805E.jpeg 1.42 MiB thumb_up1thumb_down

05.11.2018 - 17:30:36
00
Standardne (a dlho) robim 20g vo VST 17g ... ale to uz je celkom velka davka.
Btw. na fore H-B majitel DC Mina tvrdil, ze aby spravil stejne dobru kavu v 58mm sitku ako zo 17g v 54mm sitku, musi 58mm sitko plnit az na 20g. Takze existuje nielen cesta zo 17g -> 20+ g@58mm, ale aj z 58mm -> 54mm@17g. :)
05.11.2018 - 19:08:17
00
A teraz si si aj odpovedal prečo tie tvoje dvadsaťgramovky v 17 gramovej miske , nie je to iste ako 22 v 20 gramovke ... hádaj prečo ;) !
05.11.2018 - 19:59:47
00
No ... neuhádnem ... Tak daj!
05.11.2018 - 20:04:24
00
To čo , čím nahrádza DC 58mm hlavu ... výškou . A ta ako som sa aj cez víkend presvedčil na 15 gramovej miske VST s LR , že to nedobra kombinácia . Chýba vyska , puk aj napriek preciznemu tampingu , distribúcii ma tendenciu k kanalikovaniu . Sprcha na LR je moc vysunutá a priamo nalieha na puk . Znížil som výšku puku na úkor hrúbky mletia / zjemnil som / na potom som sa dostal na limit misky a plnenia , pričom som už bol aj na limite mlynca . Proste shot buď kanalikovanie alebo overextraction . Tu / E61 / je to identické , no lepšie korigovateľne hrúbkou mletia ... takze odpoved je výška misky s adekvátnym plnením k povrchu a hrúbke mletia . Redistribution je samozrejmosť .
05.11.2018 - 20:29:02
00
Hmmm ... z uvedeneho vyplyva, ze 20g v 17-gramovke ma lepsi resp. vhodnejsi pomer vysky ku sirke, ako 22g v 20-gramovke. Takze dalej mi unikaju suvislosti, co si chcel povedat v prispevku o 2 vyssie ;) . Pozn. A myslim si, ze tych 20g v 17-gramovke este stale nie je plniaci limit misky, po utampovani ostava viac ako 10mm medzi kavou a spodnym lemom misky (teda asi 13mm po okraj sitka).


Naposledy upravil peterg dňa 05.11.2018 - 20:45:07, celkovo upravené 1 krát.

05.11.2018 - 20:42:23
00
luper napísal:
Já v tom problém nevidím, práve naopak, lepšia extrakcia kávy a myslím si, že aj menej náročné na distribúciu kávy a tým aj memší predpoklad kanálikovania. Voda ľahšie prejde nízkym pukom ako vyšším. :^)

Kua to ste zase objavili Ameriku, veď toto som písal v príspevku už 8.10. 2018. ;)
P.S.: Na konto diskusie 54mm verzus 58mm.
05.11.2018 - 20:44:42
00
... pre mna je to logicke od zaciatku :)
05.11.2018 - 20:47:10
00
Pozn.: ale zas preilis velky pomer vyska/sirka ma aj svoje nedostatky. Na margo 54 vs. 58mm. ;)
05.11.2018 - 20:48:41
00
Tak ako? Ja sa teraz hram s tym tvojim sitkom a prichadzam skor na to ze je lepsie s nim ist do vyssieho puku (viac g hrubsie) ako opacne. Navyse pri jemnejsom mi ostava vela logru v sialke, asi velke dierky.
05.11.2018 - 20:48:52
00
peterg napísal:
Hmmm ... z uvedeneho vyplyva, ze 20g v 17-gramovke ma lepsi resp. vhodnejsi pomer vysky ku sirke, ako 22g v 20-gramovke. Takze dalej mi unikaju suvislosti, co si chcel povedat v prispevku o 2 vyssie ;) . Pozn. A myslim si, ze tych 20g v 17-gramovke este stale nie je plniaci limit misky, po utampovani ostava viac ako 10mm medzi kavou a spodnym lemom misky (teda asi 13mm po okraj sitka).


Ti že ti to uniká , je preto lebo nezohľadňuješ že tam nie je priama úmera ... do 20 gramovky napcham 22 ale “otimalnelsieho” mletia ako do 15 gramovky 18 gramov kavy . Výška košíka je snáď všetkým jasná že u 58 mm narastá s gramážou . No nejak si nepostrehol tu “maličkosť “ že “výšku “ optimálneho puku už dosahujem na úkor optimálnej hrúbky mletia ... toto bolo to hlavne z môjho záveru na dvoch odlišných zariadeniach /LR a R58/ . Keď chceš pochopíš , ak nie nechaj bez povšimnutia . Resp. aj ty vyskúšaj na 15, 20 a 25 a podel sa o závery . To aký okraj dosahujes respektíve nedosahuješ v mm , nám nic nepovie i kvalite extrakcie , nakoľko je tam mnoho premenných / hrúbka mletia , tlak tamperom , dĺžka extrakcie ... / ktorými koriguješ vysledok , teda “ kvalitný shot “ .
05.11.2018 - 21:10:40
00
peterg napísal:
Pozn.: ale zas preilis velky pomer vyska/sirka ma aj svoje nedostatky. Na margo 54 vs. 58mm. ;)

Tak ostáva už len dúfať, že tých 54mm u DC je pomer ideálny. :)

scarinko veď vravím, že výšší puk je lepší a hrúbku mletia musíš prispôsobiť podľa dĺžky extrakcie. A ten správny pomer závisí od veľkosti sitka, veď o tom sa tu práve bavíme. ;)
05.11.2018 - 21:12:46
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up