peterg
Založený: 04.03.2006
Príspevky: 6 556
Bicykle: Wilier (2018 - ) | Ibis Mojo 3 (2016- ) | Simplon Kiaro
Odjazdené '24:
122 km
Sú agresívne, 12 sekcií, vrch aj spodok. Pre porovnanie: Italmill FF 20 sekcií, SSP 11/12 sekcií (top/bottom), Mahlkonig K30 (asi tiež) 11/12 sekcií, ale 65mm. S kávou v násypke ich motor neroztočí, takže jedine SD mletie.
Metóda zrovnávania je pomerne jednoduchá, ale pracná:
1/ Vypraznit, otvorit a vycistit mlynec.
2/ Zmazateľnou tabulovou fixkou (Table Marker) zafarbit obvod kamenov (vid obrazky hore, zvysky farby). Poskladat mlynec.
3/ Zapnut mlynec a zmenšovať hrubost mletia az kym kamene nezacnu skrtat. Vypnut mlynec.
4/ Otvorit mlynec, vybrat unasac(e). Skontrolovat, kde sa farba zmazala. Ak sa zmazala rovnomerne po celom obvode na oboch kamenoch, zrovnanie je idealne - koniec prace. Ak nie, pokracovat bodom 5/.
5/ Hlboko sa zamysliet a logickou uvahou rozhodnut*, ci je problem v hornom ci spodnom ulozeni resp. oboch. Vyskrutkovat (alebo povolit) problemovy kamen, podlozit ho a naspat zaskrutkovat. Podklada sa nizsie miesto, teda to, kde sa farba nezotrela. Na podkladanie pouzit tenku Al foliu (kuchynsky Alobal) v 1 (postupne 2, 3, 4, 5) vrstve/ach. Zaskrutkovat kamen. Pokracovat bodom 2/
* Ak je farba na kameni zmazana po celom obvode, ten kamen nehadze. Ak je zmazana len na casti obvodu, kamen hadze.
Pred zrovnanim celnej hadzavosti kamenov kamene suchali asi pri nastaveni 0.50, po zrovnani asi pri 0.20, takze zrovnal som hadzavost asi o 0.03 mm (30 um). Pre pochopenie, espresso mletie produkuje castice 40 um (prve maximum, ale maly objem) s 2. maximom (velky objem) na 200 um (Mazzer Mini/SJ, HG One, ...) resp. 300 um (EK43, Ditting, Mazzer Robur) ci 400 um (Mythos One, Mazzer Major) - disperzia potom ďalej pokračuje rôzne. Pred zrovnanim sa nedalo namliet na espresso (single dosing), kamene zacali suchat skor, ako bolo treba nastavit mlynec.