cim fotite?
canon 29% [ 294 ]
pentax 4% [ 39 ]
nikon 23% [ 234 ]
panasonic 9% [ 96 ]
sony 11% [ 108 ]
olympus 13% [ 137 ]
samsung 4% [ 40 ]
minolta 1% [ 9 ]
fuji 6% [ 60 ]
Celkový počet hlasov : 1017
Aj na kompakt sa da pouzit slnecna clona za predpokladu, ze mas nasadeny adapter na filtre. Co viem, tak min. na G7X od Canonu a RX100 od Sony take riesenie existuje :-).
27.12.2018 - 10:00:21
00
TO : Fokel
D90 bolo druhe telo od Nikonu co som pouzival. A bol som s nim nadmieru spokojny. Robilo to fakt dobre fotky. Principialne ale fotky nerobi telo ale objektiv. Ta f35 je slusny zakladny univerzalny objektiv. Je sice pomalsia na ostrenie, ale fotky z nej liezli slusne ak clovek tomu venoval trosku pozornosti. Fotim zasadne do RAW a snazim sa fotit tak, aby fotka nepotrebovala nejake vyrazne korekcie v post procese. Ak chcem prejavit trosku kreativity tak potom zvladat nejaky program je viac ako nevyhnutne. Nuz a tu je aj odpoved na tvoje otazky. Ak chces fotit iba pekne, ostre obrazky bez nasledneho PP tak by som isiel do slusneho compactu napr Sony RX 100 pripadne nieco ine v podobnej kvalite. Compact v mojom ponimani by mal mat moznost fotit do RAW, plny manual, zoom v nejakom uni rozsahu napr 18-80. Ak sa chcem venovat foteniu seriozne, tak by som si nechal zrkadlovku, ale investoval do kvalitnejsieho objektivu. Vseobecne plati, ze pevne skla maju lepsie parametre ako zoomy. Kvalitny zoom sa pohybuje v cene cca dvoch pevnych skiel. A teraz este k zanru fotenia. Ak chces krajinky potrebujes siroke ohnisko v rozsahu cca 11-20. Na portrety cca 80mm, priroda min 200mm. Cize uz su to tri objektivy + telo + prislusenstvo a mas plny batoh :D. Compakt to riesi elegantne. Cena dobreho compaktu napr SOny RX 100 VI sa pohybuje niekde okolo 1000 €. Za tu cenu kupis max dva objektivy a telo mas moralne stare ktore ani nevyuzije potencial kvalitnych objektivov. Takze nove telo napr D7200 + 2-3 objektivy a dostanes sa na cenu 2000-2500€. Takze som to dobre zamotal, ale snad sa z toho vysomaris :D
27.12.2018 - 12:22:36
01
Noldo : kazdy vyrobca ci Nikon ci Canon vyraba zrkadlovky ktore su viac alebo menej vhodne na niektore zanre. Cize vybrat si spravne telo na preferovany zaner znamena vediet preco som si vybral prave ten dany tip. A taka otazka Praktica BCA nema nahodou bajonet ? Mam dojem ze ano a bohuzial tento bajonet je taky atyp, ze na neho asi redukciu nezozenies. Mam doma BX20 co je nejaky klon od BCA.
27.12.2018 - 12:28:46
00
Noldo pokial mi je znamo, privela elektriky je v tom novsom objektive, tzn. so starsimi m42 objektivmi ti telo nebude cez redukciu vediet komunikovat - nerobil by som to (zrejme nebude rabotat expozimeter). Ako spomenul drotar to telo ma bajonet, jeho velkou vyhodou je, ze pri tazsom ostreni si neodsrobujes objektiv z tela :-D ja to v zime robim casto. Kvalitativne su tie objektivy totozne.
Co sa tyka BCA - nechaj to na policke, pokial ku tomu nemas citovy vztah, tak rovno predaj. Nie je otazkou ci, ale kedy sa ti pokazi. Ten fotak je nespolahlivy a v sucasnosti ti to neopravi nikto. Sam vlastnim aj BCA, aj BX20 a uz ma to v stichu nechalo. Ale chybu tipujem i na objektiv. Alternativ na M42 tiel je extremne vela, ja so skoncil u spotmatic F, v ciernej verzii.

EDIT:
mari sa mi, ze tu redukciu som videl v kamennom obchode asi pred pol rokom, ale ako to funguje aj elektronicky, netusim.
27.12.2018 - 14:37:43
00
Izzy68 napísal:
Alternativ na M42 tiel je extremne vela, ja so skoncil u spotmatic F, v ciernej verzii.

Dobrá voľba, niet nad originál! :)
27.12.2018 - 14:49:43
01
V návode sa píše a je vyobrazené, že existuje medzikus do bajonetu s m42 závitom, bez el. kontaktov. Nie som si istý, ako potom funguje expozimeter, pretože ten meria cez otvorený objektív a cloní to až pri fotení. Mám to len na hranie a teda investovať do lepšieho stroja nemienim, kým nespravím fotky, z ktorých by som mal radosť.

Mám z toho stroja zmiešané pocity. Nevidím cez to bohvieako ostro a ostrenie na tvár mi príde problém. Chcel by som mať klasický expozimeter a časy, nie len auto a zelenú diodu. Nepodarilo sa mi do toho kúpiť baterku a teda tam išli 4xLR44 a trochu alobalu, aby to tam neločkalo. Ako amatérovi mi dalo celkom zabrať do toho dať film, toto má analogový canon pohodlnejšie vyriešené. Drží sa to ako nové Fujiny, zle :D. Ale páči sa mi ako to vyzerá, aj keď Spotmatic to nie je.
Kde nakupujete filmy? Cenovo najlepšie tuším vychádza Fotoškoda.
27.12.2018 - 16:39:56
00
Máme zásoby v chladničke. :)
27.12.2018 - 16:41:41
00
Noldo napísal:
Nemyslím si, že fotenie do raw ti niečo prinesie, aj keď je pravda, že čím horší stroj, tým väčší zmysel má fotiť do raw. Najvačší rozdiel medzi raw a jpeg je pri mobiloch a malých snímačoch.
.

nezmysel, raw predsa nesluzi na to aby si z technicky zlej fotky z mobilu urobil dobru ... ale raw sluzi len na úpravy (expozicia, doostrenie, vyvaženie bielej, saturacia, orez/vyrovnanie uhlov, atd, teda vecí, ktore sa daju nastavit aj na fotaku) bez straty obrazovej kvality ...
prave naopak, profici na drahych masinach fotia vylucne do raw, raw nikdy nespravi zo zlej fotky z mobilu zázrak/ fotku na urovni profizrkadlovky
27.12.2018 - 16:48:15
01
JPG má 8 bitov na farbu, RAW 12-14, teda 16-64x viac informácií, v tom je celé kúzlo. V jednoduchších svetelných podmienkach často stačí aj dobre implementovaný JPG (napr. Fuji, Olympus), proste sa obraz do tých 8 bitov zmestí (tak ako sa kedysi fotilo na diáky). Ale v dnešnej dobe už nie je (kapacitný a rýchlostný) problém fotiť do JPG+RAW a v prípade, že JPG niečo chýba, to dotiahnuť z RAW-u.
27.12.2018 - 16:58:14
01
Myslel som tým, že rozdiel medzi Raw a jpeg z profi zrkadla nemusí byť na prvý pohlad viditelný, častokrát je aj ten jpeg dostatočný na tebou spomínané úpravy. Tu totiž či už odšum, alebo doostrovanie nebýva až také výrazné. Na mobile je veľmi silné odšumovanie a občas aj doostrovanie. Tu nie je problém na rawe vidieť detaily, ktoré ma jpeg vyžehlené odšumom. Na mojej oly XZ-2 vidím tento rozdiel už pri základom iso, na 500D som necítil výraznú stratu detailov v jpegu.
27.12.2018 - 17:07:34
00
Hlavne upravy v RAW su bezstratove, v JPEG stratove. Fotit do RAW + JPEG nema ziadny vyznam. Telo si RAW iba skonvertuje podla nastavenej schemy a nie vzdy je to to prave orechove. Ja to mam rad pod kontrolou a ak je dobry RAW tak je dobry aj JPEG. RAw ma vecsiu bitovu hlbku preto sa z neho da vytiahnut aj to co v JPEG uz v ziadnom pripade. A co sa tyka Praktici BX20 bol to fajn fotak na vtedajsiu dobu. Dnes je to pre mna iba spomienka na casy davno minule. Hoci s D7200 som uz urobil zopar krasnych fotiek s pouzitim redukcie s objektivom Helios zo stareho Zenitu. Je to ale iba na take hranie. Normalne pouzivam styri objektivy podla potreby a na akcie jeden univerzal zoom.
27.12.2018 - 18:21:26
01
Super debata, uz sa v nej objavila vacsina myslienok, ktore sa mi obmienaju v hlave, takze nie som uplne mimo ;-) hlavne sa v nej prejavuju rozdielne pohlady na vec, ktore mi pomohli sa trochu posunut v tom, co vlastne chcem/nechcem... Napriklad to nosenie, bolo pre mna bezne ist na Kolibu so psami s taskou cez plece, v nej Panaka, tele predsadku a niekedy aj stativ - to uz nechcem. Takisto som bol zvyknuty "vyvolavat" rawy cez nejaky prednastaveny profil - to mi asi stale az tak nevadi. Na PP v zmysle kreativity, uprav cez vrstvy, prace s filltrami atd nemam uz cas, ani chut. Detto skladanie HDR, krajiniek z viacerych fotiek v rastri, malovanie lubivych pohladov na rodne mesto, kraj, atd... Nechcem nosit tri skla, aby som nebol nasraty ze mi to spravne chyba ;-). Ale stale verim, ze fyzika sa ***** neda, resp ze mojmu srdcu je asi blizsi pomensi cip za objektivom velkosti poldecaku nez mini cipcek alebo dva za sklickami velkosti slzy a naslednym uz pomaly AI dopocitavanim chybajucich informacii v nejakom super mobile.

Zaroven som si uvedomil dalsiu vec - mam tak nejako rad tie "stare dobre veci" z dob ked sa este robili poctivo. Preto som si vtedy nekupil D7100, ale D90, ktoru este stale vnimam ako nieco super. To uz celkom nie je pravda a pohlad na nu ako moralne zastarale telo ma tiez niekam otaca.

Uprimny pohlad na mna teda je, ze fotografia uz nie je mojim konickom, som len BFU ktory si z mladosti pamata nejake pravidla, snazi sa ich pouzivat a nechce mat vysledok degradovany uplne zlym HW. Nic viac, nic menej. (Lebo tie fotky budu raz mojou jedinou spomienkou na cas kedy moje deti boli detmi a ja som este nebol stary ujo)

Ak si precitam riadky hore, vidim D90 v skrini a seba fotit stale iPhonom :-( Takze zacnem asi riesit cestu D90 k niekomu inemu a jej nahradu niecim malym. S tym, ze vlastne cestou este mozem zistit, ze prachy za nu dam dcere na sporiaci ucet a nebudem spekulovat uz vobec. Fuh, silny coming out, dakujem za ucast ?
28.12.2018 - 00:40:05
00
Ja tiez vacsinou fotim len mobilom, ale v tvojom pripade by som siel do lepsieho svetelneho kompaktu alebo do bezzrkadloveho fujifilmu... otazka je hlavne kolko si ochotny investovat a kludne by som fotil len do jpg
28.12.2018 - 09:27:07
00
Teraz sa to bude pomaly prevažovať do CSC systemov. Zrkadlovka je ťažka na nosenie na outdoorové aktivity.
28.12.2018 - 10:34:58
00
Fokel pekne si to zhrnul. A davam ti za pravdu. Ak nemas ine ako spomienkove a dokumentacne ambicie dobry compact ti bude robit vybornu sluzbu. Rozmery, vaha hraju v neprospech zrkadloviek. Inac poznam vybornych fotografov co do vybavy investovali nemale prachy, ale presne na otdorove aktivity nosia kvalitny compact a fotky su z toho vyborne. CSC systemy vahu, rozmery a mnozstvo vybavy zasadne neriesia, urcite nie v takej miere aby vecsina fotografov vymenila zrkadlovky za bez.
28.12.2018 - 13:29:27
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Komponenty)
keyboard_arrow_up