Chalani, na vianoce pribudol aj V60 dripper
Kedze nechcem zbytocne vyhadzovat vela kavy, viete dat tip ako nastavit mlyncek? A este otazka, da sa tonpouzit aj s obycajnou varnou konvicou alebo to ani nemam skusat a rovno zhanat taku tu s tenkou vylevkou?
Na začiatok sa dá aj s normálnou konvicou, ale lepšie je vodu preliať napr. do konvičky ako písali predrečníci. Výhodou väčšieho zohriateho objemu vody však je, že nestráca počas zalievania tak rýchlo teplotu. S "gooseneck" konvicou sa pracuje oveľa pohodlnejšie, je to proste "iná káva":). Lepšie sa mieri a reguluje prúd vody. Okrem toho na obyč. konvici, keď sa zalieva slabým prúdom, tak voda steká dole po konvici. Ja používam kombináciu:
https://www.gourmetkava.cz/sk/konvice-na-vareni-vody/hario-buono-1-l-varna-kanvica-vkb-100hsv-341phttps://www.gourmetkava.cz/sk/prislusenstvo-ku-kave/digitalny-teplomer-rhinowares-575p .
Pokiaľ človek netrvá vyslovene na elektrickom ohreve a "made in china"
, tak za tie peniaze nemá zmysel čínu riešiť. Stačí jednu z tých dierok vo vrchnáku mierne zväčšiť a teplomer tam pekne sadne a aj dĺžkovo to sedí. Nastaví sa teplota tak o 1 stupeň menej ako očakávam ( ono to ešte trochu dojde ) a keď to zapípa, vypnem ohrev, opláchnem/ohrejem filter, nasypem kávu, nastavím váhu a akurát to ochladne ako potrebujem ( teplomer tam mám stále strčený ) a zalievam. Celkom dobre je mať aj špec. váhu so stopkami - má dôležitú funkciu oproti obyčajným kuchynským váham, že sa sama nevypína uprostred "práce". Tu už by som kľudne volil čínu (neprichádza to do priameho styku s výsledným produktom, na rozdiel od kanvice a teplomera), lebo tam sa dá kúpiť za 10-15 eur.
Najdôležitejšia je ale surovina - svetlejšie pražená káva. Ja osobne preferujem ovocnejšie kávy. So svetlosťou praženia súvisí aj teplota vody. Ďaľšia dôležitá vec je zvoliť si pomer vody a kávy. Na nete je spústa receptov, kde sú rôzne pomery a množstvá kávy. S pomerom a množstvom vody súvisí aj čas extrakcie a mletie.
Je dobre si zapisovať údaje o každom "shote"
aby to vedel človek korigovať.
Keď začneš s menším množstvom kávy ( povedzme 12 g ) a pomerom 1:13 ( je trochu silnejšia ), mlynec v strede rozsahu ( možno u espresso mlynca, aj v 2/3 rozsahu ), voda 93 a zalievaš kým neminieš očakávané množstvo vody ( čas môže byť kľudne medzi 2 - 4 minúty ), tak sa to podľa mňa vždy bude dať vypiť ( v prípade, že máš dobrú kávu ). Potom sa už človek môže hýbať so spôsobom zalievania, časom zalievania/mletím, množstvom vody, s teplotou vody . Tak ako u espressa je dobré meniť len jeden parameter. Oproti espressu tu nie je taká "ostrá" hranica medzi dobrá a zlá, neplatí žiadne 25/25 a pod. . Na druhej strane so zlou kávou to bude vždy len zlé, t.j. nedá sa trénovať s nekvalitným materiálom
Osobne používam na drip ( nie klasický spôsob cleveru, ale posadí sa hneď od začiatku na hrnček ) aj kombináciu CleverDr. + Moccamaster filtre a tu je potrebné hrubšie mletie, čim pádom je to menej citlivé na čas.