Falošná sviečková hovädzia. Pekne že si pamätáš že som bol vo Vietname 😉😂😂
25.01.2019 - 22:17:45
00
Čo sa týka ovocia už som sušil všeličo, ale konečne som sa odhodlal aj na hovädzie jerky :) Zo zhruba 1600g zadného zostalo po marinovaní a sušení asi 650g.
Ak by bol záujem môžem sem hodiť stručný recept, nabudúce sa chystám na bravčové stehno.

Prílohy:

Snímka1942.jpg
Snímka1942.jpg 791.93 KiB thumb_up0thumb_down

Snímka1943.jpg
Snímka1943.jpg 585.21 KiB thumb_up0thumb_down

Snímka1946.jpg
Snímka1946.jpg 880.12 KiB thumb_up0thumb_down

Snímka1948.jpg
Snímka1948.jpg 824.3 KiB thumb_up0thumb_down

Snímka1953_1.jpg
Snímka1953_1.jpg 675.08 KiB thumb_up0thumb_down

Snímka1955.jpg
Snímka1955.jpg 388.57 KiB thumb_up0thumb_down

04.02.2019 - 01:22:43
07
Hosť napísal:
...Ak by bol záujem môžem sem hodiť stručný recept...

zaujem by bol
04.02.2019 - 11:57:22
03
Receptov na nete je kopa, ale myslím že niekedy sú zbytočne dosť zložité.

Takže kúpiš si u mäsiara čerstvé /podľa kapacity sušičky/ mäso, buď hovädze zadné, sviečkovicu, bravčové stehno... Zbavíš tuku, blán, vyumývaš pod horúcou vodou, dáš na pár hodín do mraziaku nech sa lepšie krája. Potom ostrým nožom krájaš po vlákne asi 3mm plátky, necháš chvíľu pri izbovej teplote(bolo v mraziaku) a potom ukladáš do marinády tak aby bol každý plátok ponorený.
Marinada by mohol v tomto lepšie poradiť :D ..ale ja som marinádu zarobil na 1600g mäsa takto: 2dcl dobrej tmavej sójovej omáčky, fľašku(180ml) Worcestrovej, lyžicu medu, čerstvo nahrubo namleté čierne korenie, sušený cesnak, mleté horčicové semienko, údenú mletú papriku, trochu chilli a soli. Zloženie korenín je na tebe, ale radšej opatrne, na tom sušenom plátku je to všetko o dosť výraznejšie. Nabudúce sa chystám skúsiť iba soľ a mleté č. korenie.
V marináde to teda necháš asi 12-16hod., potom povyberáš, osušíš na sitku, papieri, alebo čistej utierke a ukladáš natesno vedľa seba na platá. Teplotu nastav na 70°C a nechaj asi 3 hodiny sušiť, potom stačí dosušovať na cca 50-60°C. Platá treba sem tam prehadzovať, nech sa masisko suší rovnomerne. Záleží od sušičky, mne prvá várka trvala asi 8-9 hodín(neosušil som mäso pred samotným sušením, vyberal som rovno z marinády :) ). Tých 1600g mäsa som mal na rovné dve várky sušenia, mám klasickú sušičku na ovocie s 5timi platami, priemer 27cm. Jerky sú hotové keď sú plátky také kožovité, ale nesmú sa lámať, to už je presušené.
Ak nemáš sušičku, dá sa s rovnakou teplotou a postupom použiť aj teplovzdušná rúra(s pootvorenými dvierkami), ale neskúšal som.. Treba dodržovať čistotu, mať pri manipulácii ruky, dosku, nôž, atď poriadne umyté pod horúcou vodou.
Teraz v zime sa dá s balíkom jerky a ploskačkou luxusne prežiť celodenný výjazd v mraze :)
04.02.2019 - 13:12:46
05
Ramon1 napísal:
... vyser sa na tu žemľu

Neskoro.Vyzerá,že sa už...
04.02.2019 - 15:56:06
01
Ja som skúšal aj bravčové no nikdy viac, nechuti mi to. Hovädzie je proste lepšie. Už nedávam ani tak moc sojovky a worchestru,chcem tam cítiť to mäso. Na pol litra prevarenej vody dám 0,4dcl sojovky a worchestru, soľ, cesnek, korenie 4 farieb. Ja si ho suším úplne do sucha. Tak mi to viac chutí.
09.02.2019 - 16:51:37
00
Stále čakám, 😂😂 a ešte dlho budem. Dnes som ich odbalil a spravil kontrolu, zatiaľ paráda, no vidím to ešte na 3 týždne, sviečková bude skôr. Normálne to pri cca 25stp trvá cca 2-3 týždne. Korenia som dal všelijaké, skúšam. Stehno už je na rade do visu, v utorok hodím krkovičku do cukru.

Prílohy:

IMG_20190209_125240_HDR.jpg
IMG_20190209_125240_HDR.jpg 1.34 MiB thumb_up0thumb_down

IMG_20190209_124216_HDR.jpg
IMG_20190209_124216_HDR.jpg 1.39 MiB thumb_up0thumb_down

IMG_20190209_124450_HDR.jpg
IMG_20190209_124450_HDR.jpg 1.36 MiB thumb_up0thumb_down

09.02.2019 - 16:56:12
02
Chlapci a nieco aj na chut ?
Niesu este fasiangi ale aj kalorie treba trochu doplnit

Prílohy:

20190210_162616.jpg
20190210_162616.jpg 370.57 KiB thumb_up1thumb_down

20190210_162623.jpg
20190210_162623.jpg 486.2 KiB thumb_up1thumb_down

20190210_162629.jpg
20190210_162629.jpg 515.67 KiB thumb_up3thumb_down


Naposledy upravil Roman74 dňa 10.02.2019 - 19:17:52, celkovo upravené 1 krát.

10.02.2019 - 16:49:57
05
To maju naschval taky tvar? :-D ci to je len nahoda?
10.02.2019 - 19:02:13
04
Tak fantazii sa medze nekladu
10.02.2019 - 19:17:10
00
Fanky tak maju vyzerat :) ale neviem preco
10.02.2019 - 22:42:33
00
Martis napísal:
Ja som skúšal aj bravčové no nikdy viac, nechuti mi to. Hovädzie je proste lepšie. Už nedávam ani tak moc sojovky a worchestru,chcem tam cítiť to mäso. Na pol litra prevarenej vody dám 0,4dcl sojovky a worchestru, soľ, cesnek, korenie 4 farieb. Ja si ho suším úplne do sucha. Tak mi to viac chutí.


Je to o chuti každého súdruha. Ja som včera dosušil plátky z bravčového stehna, naložené boli v rovnakej marináde ako som popísal hore a chuť výborná podobná kvalitnej šunke. Obsahom bielkovin to samozrejme na hovädzinu nemá, ale na výjazdy bude fajn.

Odporúčam veľmi opatrne so soľou, hovädzie sa mi minule zdalo málo slané tak som marinádu prisolil a trochu som to prehnal. Po usušení a ochutnávke šli plátky stehna na pol hodinu namočiť do studenej vody a zase do sušičky :)

Inak koľko nechávaš napr. karé(v celku) sušiť? Ja som robil jeden kus podľa toho poľského receptu, už visí asi 10 dní pri 18st. a zdá sa mi veľmi tvrdé. Treba už zvesiť?

Sranda že ja údeniny a mäso celkovo nemusím, ale toto ma baví robiť :D

Prílohy:

1111.jpg
1111.jpg 856.56 KiB thumb_up0thumb_down

13.02.2019 - 12:46:33
01
Hosť napísal:
Je to o chuti každého súdruha. Ja som včera dosušil plátky z bravčového stehna, naložené boli v rovnakej marináde ako som popísal hore a chuť výborná podobná kvalitnej šunke. Obsahom bielkovin to samozrejme na hovädzinu nemá, ale na výjazdy bude fajn.

Odporúčam veľmi opatrne so soľou, hovädzie sa mi minule zdalo málo slané tak som marinádu prisolil a trochu som to prehnal. Po usušení a ochutnávke šli plátky stehna na pol hodinu namočiť do studenej vody a zase do sušičky :)

Inak koľko nechávaš napr. karé(v celku) sušiť? Ja som robil jeden kus podľa toho poľského receptu, už visí asi 10 dní pri 18st. a zdá sa mi veľmi tvrdé. Treba už zvesiť?

Sranda že ja údeniny a mäso celkovo nemusím, ale toto ma baví robiť :D



Mne je to bravčové dosť sladké,neviem prečo. Možno ešte nabudúce skúsim ešte raz v inej marináde :)
Tak karé som robil prvý krát,ale čo mi kamarát pisal malo by to byť cca 2-3 týždne pri cca 22stp,ale dosť závisí od vlhkosti a prievanu. Ono by to malo byt velmi tažko zmačknuté prstami. Tak podla toho čo si pisal by to už mohlo byť. Potom daj fotku ;)
13.02.2019 - 14:04:26
00
Martis Tak som to rozkrojil, ale usušené sú ešte asi iba okraje, zhruba 1cm. Vnútro je ešte mäkké a chuťovo nič moc...na vzhľad také sklovité tak som to rozkrojil na 3 kusy a ešte zavesil.

Omáčky si mi už poslal? :)

Prílohy:

Snímka2065.jpg
Snímka2065.jpg 636.83 KiB thumb_up2thumb_down

Snímka2068.jpg
Snímka2068.jpg 590.44 KiB thumb_up2thumb_down

14.02.2019 - 15:41:07
00
Tak nemôže to byť úplne ako kameň, kto by to potom krajal 😂😂😂 malo by to byť také skoro tvrdé, no sám skúšam a keď to nevidím na živo ťažko sa to posudzuje. Kamarát písal : keď to horko ťažko stlačíš s jednou rukou tak je to OK. Tak asi tých 10 dní je ozaj málo. Aši cez tých 20 by to bolo ok. Tak ono chuťovo to bude ako mäso, len ten kraj je s korením. Ja mam rád tu chuť mäsa, či už údené alebo sušené.

Omáčky sú zabalené, zajtra pošlem.
14.02.2019 - 18:26:48
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika)
keyboard_arrow_up