Mirec_K Vychadzajuc z toho co si poslal, vysledky budu len tak presne, ako udaje ktore si sem zavesil. Idealne by ta bolo samozrejme vidiet a mat moznost zmerat si co potrebujem.
Tvoja pohyblivost v kombinacii s tvojimi mierami by mala byt ok na ktorykolvek bike. Si jeden zo stastlivcov co sa lahko fituju. Potencialny problem vidim vo velmi velkom skoku medzi tvojim jestvujucim bikom a cestnym bikom. Teraz mas bike nastaveny velmi pohodlene. Bavime sa o zmenach radovo cez 10cm. Budes mat inu distribuciu vahy (viac budes drzat na rukach), uzsie sedlo, viac natiahnuty posed, tazsie sa ti bude divat predseba.... jednoznacne tam bude nutne hodne postupneho zvykania si. Nakolko nemas pretekarske ambicie a tiez uz nemas 20 rokov asi by som predsa len vyradil vyslovene agresivne race geometrie (ale take si ani neuvazoval). Z mojho pohladu fittingu mozes mat aj agresivny aerobike, ale nedoporucujem ti to. K velkostiam ramov: Ultimate XS, Endurace S, ORCA 49, Émonda 50.

Az na Ultimate su to vsetko endurance geometrie. Z mojho pohladu to cele konci na dileme ci chces ostrejsiu viac race geometriu co ponuka Ultimate a budes ochotny na sebe trocha zamakat, aby si si zvykol (proporcie na to mas), alebo zvolis pohodlnejsi pristup a siahnes po endurance geo. Co sa tyka konkretneho osadenia bikov a kvality, tam ti moc neporadim, nemam osobnu skusenost so ziadnym z nich. Hadam len asi by som siahol po najlacnejsej variane a usetrene peniaze dal do kolies. Tam to je investiciu citit najviac.

Na dlzku kluk si sa nepytal a ani na sirku rajdov. To su tiez velmi dolezite parametre. Tu ti ale na zaklade mier co si zavesil neviem poradit. Spravnu sirku rajdov vygooglis a kluky vyzaduju videoanalyzu. Ak by si chcel poradit aj s klukami, este pred kupou napis SS hruby odhad sa da urobit vypoctom. Ale ja tak by bolo fajn vidiet ako si sa prisposobil novej polohe a az potom sa ukaze, co este treba doladit ....
06.03.2019 - 14:05:48
00
Ďakujem za poznatky :) O tú zmenu sa troška bojím aj ja, ale zas som optimista, zvládli to kolegovia, dokonca počas dvoch - troch výjazdov a dnes si nevedia predstaviť výjazdy nad 100 km na MTB... V podstate som mal už v minulosti požičané dva cesťáky, ale to boli obrovské mrchy, jeden 56 a druhý tuším ešte väčší, takže som si z toho odniesol len to, že chrbát to zvládol, ruky nie :D Ale tam som bol fakt ako na škripci. O AERO bicykli som ani neuvažoval, proste nejakého univerzála, rovinky - kopce, ani ten Ultimate by mi asi neprišiel prehnaný.

Ku konkrétnej geo, keď sa pozerám, tak tie tri okrem Ultimate sú dosť podobné (stack/reach), asi by som šiel troška aj srdcom potom :) Osadenie majú v podstate rovnaké a neviem, koľko tak treba na kolesá, aby to bol naozaj posun od sériovky (Aksiá čo som čítal majú dosť dobré referencie na to, že sa jedná o najnižšiu radu - nie sú najľahšie, ani naj-aero, ale vydržia)...

Dĺžku kľúk a šírku riadidiel som veru neriešil, tam už sa zatiaľ asi len prispôsobím modelu konkrétnemu.

A k tým šťastlivcom - tri roky dozadu som sa zeme nedotkol v predklone ani náhodou, ale tak večerný ľahký strečing robí svoje :)
06.03.2019 - 20:10:41
00
Kenai Ako si moze clovek vypocitat stack a reach vhodne pre jeho postavu ? Nikde sa k tomu neviem dopatrat, len vsade dookola omielaju, ze to je to hlavne, co clovek potrebuje vediet pre vyber spravnej velkosti :-).
06.03.2019 - 22:40:04
01
Mirec_K nemas za co, ak mam cas tak sa snazim aj takto pomoct. Ku kolesam je tu tema Predmet: Kolesá na cesťák
Je tam toho vela, popozeraj. Ja osobne nemozem aksia ani citit. Predal som ich hned ako prisli s bikom. Ale ako vravis mnohi ich chvalia, ja viem o jednych co sa rozletela spajdla po par km, ale asi vyrobna vada na kuse. dgtzuqphqg23d.cloudfront.net

Ked pises ze cvicis strecing, tak chod do toho ultimatu, mat tovje proporcie idem do toho tiez.
07.03.2019 - 00:48:36
00
init No prave, to nie je tak jednoduche, preto to nikde nenajdes. Poviem ti priklad, ked si predstavis cloveka na biku a zacnes ho rotovat hlavou vpred okolo stredoveho zlozenia. Nieco ako zmena polohy z MTB cez endurance, klasiku race bike, aero na TT. Vo vsetkych pripadoch budes mat uplne iny stack a reach a pritom proporcie ma clovek rovnake. Neviem ci si to vies predstavit, ale pointa je, ze sa to vyrtatat neda. Da sa to stanovit len ak vies do akej polohy chces cloveka dat. Cize ak ho fitujes na konkretny typ biku a vies aspon nieco o jeho pohyblivosti. Preto kladiem tolko otazok, ak niekto chce poradit geo.
Alebo inym slovom, rovnake dlzky koncatin u dvoch ludi rozhodne neznamenaju rovnaky stack a reach. A tiez jedn clovek moze byt na endurance biku, alebo aj na TT koze, ak mu to dovoli pohyblivost a kondicia. A aby som to uplne zaklincoval, moze mat na dvoch bikoch s rozdielnym stack a reach uplne zhodne uhly v kontorlnych bodoch (lopatky, lakte, bedra...). Znie to matuco, ale ak si to nakreslis, da sa to pochopit.
07.03.2019 - 00:55:46
01
Kenai, tak stáva sa, jeden kus by som za bernú mincu nebral, ono pri tých počtoch, čo jazdia na po cestách (a že sú veľmi obľúbené u výrobcov bicyklov, lebo ich vídam hádam na 60-70% nových v cenách do cca 2000 eur) sa niet čo čudovať. Každopádne, upgrade bude, ale neskôr (rád by som pôvodné nechal ako zálohu, na trenažér, prípadne valce...). No cenovo ma výjdu tie bicykle +- cosínus :) Ešte raz díky, skúsim to osobne ešte poskúšať a uvidím podľa dojmu na živo (i keď neviem, či vydržím až do testovačiek Canyon-u :D ).
07.03.2019 - 08:17:35
00
Ved zober canyon a v najhorsom posles spat. Ja osobne mam na canyon tazke srdce, ale nie pre to ake bicykle robia, ale pre ich marketing. Osobne si myslium ze vela na prevezeni nenatestujes. Skor to moze byt matuce. Lebo poloha sedla dlzka predstavca, poloha pak, omotavka, tlak v pneu .... urobi ovela vacsi efekt na pocit ako ram. Cize moze sa ti stat ze kupis nieco "horsie", ale lepsie nastavene servisakom. Ja sobne by som isiel bud podla objektivnych parametrov (meratelnych) alebo podla farby :))))
07.03.2019 - 11:39:11
00
Canyony sa mi páčia. Ale ten čierno-červený Trek je nádherný 🙂 Pre Orbeu zas hovorí to, že u nás nie je rozšírená 🙂 Každopádne, Trek môžem mať takmer za cenu Ultimate s tým, že na ňom sú už mne vyhovujúce kľuky. A žeby sa na ňom nedala nastaviť agresívnejšia pozícia sa nebojím, asi nie ako na Ultimate, ale predsa dosť agresívna na nežiletkára 😀
07.03.2019 - 11:53:26
00
A ktore su to tebe vyhovujuce kluky ? ;-) Lebo je uplne bezne jazdit ine kluky na mtb a ine na ceste. Je to z dovodou uplne ineho zatazenia a polohy na biku.
07.03.2019 - 12:05:28
00
Myslím, že na Canyonoch sú 52/36, Trek a Orbea 50/34. Zle som sa vyjadril.
07.03.2019 - 13:33:59
00
Tiez pokukujem po Treku, ale z webstranky som vyrozumel ze endurance geo ma Domane a Emonda ma viacej zavodny posed. Cenovo a vybavovo Emonda SL6 Disk je na rovnakej urovni ako Canyon Endurace CF Disk 8.0, len som zmateny z tej geomerie. Mate s tym nejaku skusenost?
07.03.2019 - 14:19:51
00
Mirec_K Aha, myslel si prevodniky. Jasne, tak to je rozumna volaba. Zvlast na to, kde byvas. Len si ustraz aj kazetu, lebo canyon ma 11-34. Aby si neskoncil na prevode 34 - 28. To by si uz bol na tom canyone s 36 - 34 na tom lepsie. Ale to je na samostatnu debatu.
07.03.2019 - 21:19:16
00
semiro Skusenost s cim ? Byt zmateny ? Ano som, neviem vobec co chces vediet.
07.03.2019 - 21:19:49
00
Áno, máš pravdu, ale kazetu mi príde ľahšie prehodiť, navyše tá 11-28 sa dá využiť potom na trenažéri :)
07.03.2019 - 21:44:28
00
https://www.decathlon.sk/cestny-bicykel-ultra-105-af--id_8529249.html

Ja by som bral tento... Dobra sada aj kolesá!!!
08.03.2019 - 06:33:01
00
keyboard_arrow_up