... nechce sa mi veriť že ručný do 100€ nedokáže to čo elektrický do 300€ keď náklady na výrobu elektrického sú ďaleko vyššie a vzhľadom na menší predajný počet aj návratnosť vývoja je inde
Vidím, že mnohí už stihli odpovedať.
- To nie je otázka viery, ale faktov. Skúšal som veľmi dobrý (na alternatívy) čínsky ručný z kategórie 120 eur (keby to bol EU výrobca stejnej kvality, tak kategória 230 eur), ale nebol dobrý na espresso. Takže preto nie (naviac Porlex je kvalitatívne na tom oveľa oveľa horšie). K stejnému záveru prišiel aj Ramon s Commandante.
- Ako vraví Ramon, poštuduj trochu viac, na špecializovaných fórach, ako napr.
https://www.home-barista.com,
http://www.primacafe.cz/primafrm sú samostatné témy len o mlyncoch. Tu sa to už preberalo veľa krát, ale roztrúsene.
- Výrobcov nikto k ničomu nemôže "prinútiť", komunizmus už skončil! Oni to robia dobrovoľne podľa dopytu trhu. A zvýšené výrobné náklady (čo pre presnú výrobu je nutné) sa nepremietajú do výslednej ceny 1 : 1, ale krát 3 a aj viac, lebo každý predajný medzičlánok chce svoju maržu, to je zákon fungovania obchodu. Plus daľšie dôvody, nízka sériovosť, image značky, ...
A myslím si, že práve elektrických mlynčekov sa vyrobí viac, lebo sa používajú vo veľkom v kaviarňach a reštauráciach a s väčšou sériovosťou prichádza nižšia cena. Aj konkurencia je v tejto oblasti oveľa väčšia, ako u "kvalitnejších" ručných.