Btw idvert3x, cital si ten clanok? Lebo ak nie tak precitaj a myslimze pochopis preco ho sem dali a na co narazali. Je to nieco podobne ako antibiotika na svk.... Ti co to uzivaju/davaju rodine,detom,... Ani casto netusia co to robi, na co to je
13.04.2019 - 12:43:47
00
( PRÍSPEVOK VYMAZANÝ )

Autor sa rozhodol vymazať svoj účet spolu s obsahom, ktorým do fóra prispel.


Naposledy upravil IDVert3X dňa 24.06.2019 - 18:53:22, celkovo upravené 1 krát.

13.04.2019 - 12:51:41
00
V skratke - po uzivani nad +-3 tyzdne (davkovanie nepisu) sa stanes zavislym, odvikacia kura je dost narocna (fyzicka aj psychicka zavislost), rychle vysadenie sa prejavuje napr silnymi, zivot ohrozujucimi epileptickymi zachvatmi a obvodaci a ini dr ho predpisuju ako lentilky na veci na ktore by sa vobec nemal predpisovat, myslimze ta "nespavost" medzi ne tiez patri podla clanku. Predpisuju ho tolko ze sa odhaduju desattisice zavislych na svk.
13.04.2019 - 13:06:23
00
Neber nič späť, lexáč nemá viacmenej žiadne vedľ. účinky pri nasadení "as meant". Len teda na nespavosť naozaj nie je, Iba ak by ho do seba štopol desiatky mg. A takisto v normálnych dávkach nie je "utlmujúci". Čo je zas taký ten ***** termín. Vzhľadom na to, že sa používa pri akútnej depresii (lebo napr. SSRI inhibítory potrebujú na nástup účinku týždne), tak "utlmovanie" by bolo vysoko nevhodné - na túto tému psychiatri hovoria, že liečiť depresiu sedatívami je asi rovnaký level, ako strčiť popálené miesto do pece. (Takže áno, z hľadiska psychiatrie je obvoďák, čo dá človekovi s depkou sedatíva "aby sa ukľudnil" výrobca samovrahov.)
stanos4 trošinku drístaš. To by som už bol závislákoepileptik aj ja :D a ani jedno, ani druhé. Je to určite lepšia terapia napr. kopačiek ako hektoliter absintu. Aj organizmom lepšie znášaná.
Aj keď iste že poznám týpky čo ho žerú lyžicami "lebo preto".


Naposledy upravil tulenik dňa 13.04.2019 - 13:11:46, celkovo upravené 1 krát.

13.04.2019 - 13:09:22
00
Lexaurin v článku popisujú ako nebezpečný liek a problémom je ze ho predpisujú aj všeobecni lekári ba dokonca ho predávajú aj lekárnici bez predpisu. To je problém, a vôbec nie vo všeobecnosti lieky na depresiu a jej liečenie
13.04.2019 - 13:10:46
00
Výpadok lieku Lexaurin v lekárňach vyvolal medzi pacientmi paniku. Psychiater Michal Patarák varuje, že jeho náhle vysadenie môže mať u ľudí, ktorí sú od neho závislí, nebezpečné dôsledky. Problém vidí aj v tom, že sa u nás tento liek nadužíva.

Cítite aj vy medzi svojimi pacientmi paniku po výpadku Lexaurinu?

Medzi svojimi pacientmi nie, lebo ja tento liek nepredpisujem. No, samozrejme, viem, že veľa pacientov je na tento liek nastavených, najmä inými lekármi než psychiatrami. Opakovane sa mi stáva, že keď ku mne príde pacient, ktorý pravidelne užíva Lexaurin, tak neprichádza od psychiatra, ale od gastroenterológa alebo od obvodného lekára, ktorí týmto liekom riešia funkčné poruchy trávenia alebo pseudokardiologické ťažkosti, napríklad psychogénne podmienené búšenie srdca. Keď si pacient dá Lexaurin, upokojí sa a môžu sa mu zmierniť ťažkosti, ktoré vznikajú na psychogénnom základe.

Prečo ho vy nepredpisujete?

Veľmi sa ho bojím. Ako psychiater by som asi mal mať ku každému lieku neutrálny postoj. Každý liek môže pacientovi pomôcť, záleží od dávky, od charakteru liečiva a od pacientových problémov. A to platí aj o bromazepame, ktorý je obsiahnutý v Lexaurine. Lenže pri tomto lieku môže vzniknúť veľmi silná fyzická a psychická závislosť, zbaviť sa jej je mimoriadne ťažké. Pacienti často nie sú ochotní vzdať sa tohto lieku dokonca ani vtedy, keď už vedia, že spôsobuje problémy.

Úzkosť prepadne pacienta bez zjavnej príčiny. Foto – Fotolia
Prečítajte si tiež
Od benzodiazepínov som sa stal závislým. Chcem, aby lekári poznali môj príbeh
Prečo je potom tak často predpisovaný? Aké má výhody?

Bromazepam patrí do širšej skupiny benzodiazepínov, čo sú látky, ktoré sa prednostne používajú na tlmenie úzkosti. Dokážu veľmi rýchlo a účinne znížiť a minimalizovať u pacienta negatívne prežívanie úzkosti. Z tohto hľadiska sú to naozaj unikátne lieky. No hoci jednotlivé lieky z tejto skupiny pôsobia veľmi podobne, sú medzi nimi aj výrazné rozdiely. Jedným z nich je potenciál na vyvolanie závislosti a práve bromazepam obsiahnutý v Lexaurine patrí medzi tie benzodiazepíny, u ktorých je tento „závislostný“ potenciál veľmi vysoký. Preto sa mu snažím vyhýbať. Ak chceme tlmiť úzkosť, sú k dispozícii vhodnejšie preparáty, ktoré majú nižšie riziko vytvorenia závislosti.


Lexaurin momentálne v lekárňach chýba. Foto N – Tomáš Benedikovič
Prečo sa tým neriadia aj iní lekári, ktorí Lexaurin bežne predpisujú? Oni v tom nevidia problém?

Nechcem šíriť paniku a označovať Lexaurin za nebezpečný liek, lebo každý liek môže byť potenciálne nebezpečný. Lenže nebezpečenstvo Lexaurinu je aj v tom, že je tak široko dostupný a navyše mnoho lekárov ho vníma ako mimoriadne účinný. Lekár vidí, že pacient je s liekom spokojný, aj to podľa mňa vedie k jeho masovému predpisovaniu. Žiaľ, nedisponujem konkrétnou štatistikou, ale som presvedčený, že je to jeden z najčastejšie predpisovaných benzodiazepínov u nás. Usudzujem to aj na základe diskusií s kolegami všeobecnými lekármi, ktorých sa snažím vystríhať pred masovým predpisovaním tohto lieku.

Veľa pacientov neužíva tento liek na predpis, ale zháňa ho nelegálne. Stačí si pozrieť inzeráty na internete.

Žiaľ, doba, v ktorej žijeme, vytvorila nové cesty na to, aby si človek zohnal to, čo potrebuje, aj bez pomoci lekára. Mnohí ľudia dnes majú predstavu, že lekár im má slúžiť a dať im to, čo chcú. Aj ja mám skúsenosť s pacientmi, ktorí si pokútne zháňajú rôzne psychotropné látky, väčšinou ide o opioidy, no tento typ pacientov len málokedy siahne po bromazepame. Vo svojej praxi sa však stretávam aj so skupinou pacientiek v strednom veku, ktoré sa za nič na svete nechcú vzdať Lexaurinu a keď im ho aj nejaký osvietený lekár prestane predpisovať, začnú si ho zháňať pokútne – buď im to predáva známa z lekárne, alebo ich získavajú od pacientov, ktorí ho majú na predpis, alebo hľadajú na internete.

Lexaurin by sa mal užívať len krátkodobo, aby sa predišlo vzniku potenciálnej závislosti, čo v prípade takýchto „nelegálnych“ užívateľov zrejme neplatí. Keď niekto užíva tento liek neobmedzene a dlhodobo, čo sa stane, keď ho náhle musí vysadiť pre výpadok v lekárňach?

Nechcel by som byť v koži takého človeka… Lexaurin by sa mal v prípade akútnej liečby užívať 8 až 12 týždňov a lekár, ktorý ho predpisuje, by mal už dopredu informovať pacienta, že sa nasadzuje iba na krátke obdobie, že má veľmi rýchly účinok, ktorý je však prospešný len naozaj dočasne. Mimochodom, práve to je veľká prednosť Lexaurinu – pôsobí takmer okamžite. Mnoho podnikateľov a manažérov má problém s úzkosťou či nervozitou a vďaka tomuto lieku hneď odznie a oni majú pocit, že „môžu znova fungovať“.

Prináša nielen uvoľnenie napätia, ale vytvára aj pozitívny zážitok seba samého. Človek sa naozaj cíti dobre. Je to veľmi podobné tomu, ako pôsobí alkohol. Zvýši sa sebavedomie, zníži sa nadmerná sebakontrola, dokonca sa oslabia aj úzkostné črty osobnosti. Prvé týždne si to človek vyslovene užíva, ja to nazývam medové týždne.

No ako pri každej závislosti, tento pozitívny element sa postupne znižuje a objavuje sa skôr potreba užiť liek, lebo bez neho už človek nie je schopný urobiť to, čo robí bežne. Začína tak pociťovať abstinenčné príznaky.

Ako sa prejavujú?

Zvýši sa úzkosť, človek je nervóznejší, trasú sa mu ruky, môže mať kŕčovité stavy a hnačky, búši mu srdce. Subjektívne to môže byť preňho veľmi nepríjemné, zvlášť keď to prichádza po predchádzajúcom príjemnom období. Práve to ho motivuje, aby pokračoval v užívaní – ani nie tak pre tie pozitívne zážitky, ale hlavne aby zabránil tým negatívnym. Začína mať strach, čo sa stane, keď nebude mať poruke, niekde v kabelke svoju tabletku. Skrátka, závislosť so všetkým, čo k tomu patrí.

Čo má teda robiť človek, ktorý sa teraz pre výpadok výrobcu nevie dostať k svojmu lieku?

Ak ho užíva na lekársky predpis a je pod dozorom lekára, potom to nemusí byť problém. Je možné ho nahradiť iným preparátom zo skupiny benzodiazepínov, napríklad alprazolamom. Nebude to síce to isté a možno aj subjektívny pocit pacienta bude iný a bude možno potrebovať inú dávku, ale tá náhrada je možná a bezproblémovo dostupná.

No ako to sledujem, už dlhší čas sa niečo deje s celou skupinou benzodiazepínov. V zime bol výpadok klonazepamu (liek Rivotril), za ktorý nebola žiadna priama náhrada. Zažili sme vtedy množstvo problematických stavov s pacientmi, ktorí ostali náhle bez neho, dokonca aj s potrebou psychiatrickej hospitalizácie. Nedávno boli podobné ťažkosti aj s klobazamom (liek Frisium).

Každý takýto liek musíte vysadzovať veľmi pomaly, zvyčajne to trvá mesiace. Človek sa totiž musí zbaviť nielen potenciálnych abstinenčných príznakov, ale aj návyku siahať po tomto lieku a nepokoja z toho, čo sa stane, keď ho zrazu má v nižšej dávke. Na to potrebujete skúsenosť overenú časom, v ideálnom prípade by to malo byť desať mesiacov.

Psychiater Michal Turček sa venuje problematike závislostí od rôznych psychoaktívnych látok, no zaoberá sa aj depresiou, úzkostnými poruchami či schizofréniou. Pôsobí na Psychiatrickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava. Foto N - Tomáš Benedikovič
Prečítajte si tiež
Keď sa pacient po tabletke cíti fajn, môže to byť nebezpečné, varuje psychiater
Ale čo keď si niekto zháňal liek mimo ambulancií lekárov a teraz ho musel prestať brať?

Taký človek by určite mal vyhľadať odborníka. Príznaky po náhlom vysadení môžu byť po prvé abstinenčné, ktoré som už spomínal, a po druhé symptómy z vysadenia lieku – návrat ťažkostí, pre ktoré bol liek nasadený. Ja sám som už zažil človeka s psychózou po vysadení benzodiazepínu. Zažil som tiež pacientov s ťažkým delíriom a dokonca aj jeden smrteľný prípad. Nechcem nikoho strašiť, ale najlepší spôsob je naozaj vyhľadať lekára.

Máte aj takú skúsenosť, že mnoho ľudí užíva Lexaurin úplne zbytočne?

Som o tom presvedčený. Myslím si, že je to aj o neadekvátnej komunikácii lekára s pacientom a neadekvátnom očakávaní od lieku. Liek má slúžiť, ale nemá to byť niečo, čo nám dodáva schopnosť, aby sme vôbec prežili. Práve v tom je nebezpečenstvo akéhokoľvek lieku, ktorý nás drží nad hladinou. Je obrovský rozdiel medzi takýmto typom lieku a napríklad modernými antidepresívami, od ktorých už dnes nevzniká žiadna závislosť. Ťažko stretnúť človeka, ktorý by bol závislý od antidepresív, na rozdiel od liekov na úzkosť, hoci pripúšťam aj tu výnimky.

Ľuďom však Lexaurin môže pripadať neškodný aj preto, že sa predpisuje ako na bežiacom páse.

Áno, lebo kvôli nemu ani nemusia navštíviť psychiatra. S kolegami sme sa nedávno rozprávali o tom, či by nebolo lepšie, keby bromazepam mohli predpisovať iba psychiatri. Možno by sa tak konečne podarilo obmedziť aj to nadužívanie. Samozrejme, trochu sa obávame, že by nám to zvýšilo počet pacientov, ktorým v podstate „nič nie je“, len potrebujú Lexaurin, aby vyriešili svoju vnútornú nepohodu. No som presvedčený, že by bolo lepšie, keby to takýto pacient riešil u psychiatra, než aby zostával s prípadnými skrytými ťažkosťami u obvodného.

Tabletka nám asi pripadá ako to rýchle a jednoduché riešenie. No aké riešenie je podľa vás to správne, aj keď asi nebude práve najjednoduchšie?

Keď k nám do urgentnej ambulancie príde pacient s úzkosťou, chce jediné – aby tá úzkosť okamžite zmizla. Niektoré úzkosti sú naozaj také silné, až človeka paralyzujú, znemožňujú mu bežné fungovanie, na ktoré bol zvyknutý. Chce sa toho čo najrýchlejšie zbaviť, a to je vietor do plachiet užívaniu liekov, ako je Lexaurin.

Chce to viac trpezlivosti – zo strany pacienta aj lekára. Lebo lekár môže mať napríklad mimoriadne narcistický zážitok, keď vidí, ako pacient zareaguje na tento liek. Pozerá sa naňho, ako keby bol pánboh, hovorí, aké to bolo s týmto liekom úžasné, úprimne ďakuje, že mal vďaka nemu krásny týždeň. Lenže tie medové týždne sa raz skončia a potom sa to už donekonečna bez zmyslu predpisuje len zo zotrvačnosti.
13.04.2019 - 13:24:00
00
Tulenik, referujem clanok, predpokladam ze clanok hovori o zavislosti po +-3 tyzdnoch pri beznej dennej davke. Pravdaze ak niekto berie zlomok, nepravidelne, a pod, tak ten efekt tam je hodne iny. Ak mam trepat o tom ze su pravdepodobne desattisice zavislych na svk - opat, referujem clanok, ktory referuje statistiky, 25 milionov dennych davok 1 z benzodia. lieciv, coz naznacuje ze dost vela ludi na svk ho berie pravidelne - otazne je ci aj opodstatnene - stacilo by to pre +-70k ludi na kazdy den (a to je len jedna "znacka" z nich)
13.04.2019 - 13:30:13
00
tak ono aj o kokse, marihuane a chlaste sa dá napísať, že je neškodný... a naozaj sú ľudia čo na niečom z menovaných fičia celý život a fungujú a potom sú takí, ktorým to za pár chvíľ zruinuje celý život
13.04.2019 - 13:37:53
00
čo vám priniesla poštárka a čo užívate po večeroch? :D
13.04.2019 - 14:00:35
04
tak chlapci k tomu lexáču, ak sa bavíme o bežných dávkach, teda v rozsahu 1,5-3 mg 2-3x denne (kopa issues je prežvejknuteľná s občasnou sólo dávkou tých 3 mg!), tak tam by som vôbec nebobkoval
pri managemente akútnych úzkostí alebo náhle sa vynorivšej reaktívnej depresie sa bežne ide až na 12 mg 3x denne - zvyčajne ale v nemocnici alebo na PNke, lebo taká dávka už môže mať za následok poruchy pozornosti, ospalosť a pod., pričom sa povoľuje ísť až na 60 mg denne, čiže 15násobok toho, čo do seba narve nejaký samolieč, čo si lexáč načierno zoženie cez známych (a tento rozsah dávkovania niečo vypovedá o terapeutickej šírke coby jednej zo zložiek "bezpečnosti" lieku)
a Patarák píše (a ešte to tam aj priznáva) svoj SUBJEKTÍVNY názor, čo pre mňa osobne znamená, že by som ako pacient k nemu nešiel

FYI na tomto fóre minimálne jedna osoba reálne robí drug design, aj keď je, pravda, otázne, či je plutvonožec považovateľný za osobu :D

asperitas bývalý primár nemenovanej ortopédie šlapal na opiátoch celý život - ako mladého medika ho v Povstaní zranili a kým sa dostal na aké-také odborné ošetrenie, čo trvalo nejaké dni, tak ako je vo vojenskej medicíne zvykom, bol mu podávaný morfín v rámci managementu bolesti. No a potom ho to furt bolelo aj po operácii, aj o týždeň, ... takže celý zvyšok života dostával svoju dávku na predpis a žil normálny život. Až umrel na starobu vo veku, ktorý je v našich končinách dodnes nadštandardom.
90+ % "zlôho" je tam totiž spôsobeného tým, že čierny trh operuje s materiálom nedefinovanej čistoty (takže ak náhodou zoženieš čistejší, nechtiac sa prešľahneš) a navyše nesterilným (zápaly žíl etc.), sociálne následky sú potom spôsobené tým, že keďže je to ilegálne, platíš podsvetiu "daň z rizika" vo výške 99.999 % end user price.
13.04.2019 - 16:55:26
00
Uf, tak tu sa to pekne zvrhlo! 😁 Presadneme z bikov na Lexaurin? 😇😁

BTW, ku tomu čo tuleň píše - keď to človek pretransformuje do alkoholu a dá do reči obyčajného ľudu, tak mi to silno pripomína reči alkoholikov. Tí si tiež vždy všetko zdôvodnia a sami nikdy žiaden problém nemajú.
13.04.2019 - 17:16:57
00
Ty robis drug design tulenik? Myslel som ze inej casti chemie sa venujes.
V skratke ale - ako vravis, rozsah davok je siroky, ale z toho co som rychlo kukol tak mi pride akoby vravis o roznych liecivach (myslim tym rovnaku/obdobnu ucinnu latku ale ine farmakokineticke ucinky - rychlost vstrebania/ucinkovania/vylucenia), ci sa mylim?
Co mi ale pride to dolezite - z tvojho prispevku vyznieva ze 3/4+ toho clanku z nka je bullshit. Aka, ja, keby si predstavim ze som uplny laik, beriem toto "na predpis", a precitam si tvoje prispevky, tak sa ukludnim ze problem iste nemam a idem si dat tabletku. Mam(e) tak chapat tvoje prispevky? Alebo je tam realne riziko vzniku napr zavislosti, je velka sanca ze na svk je od tychto lieciv vela ludi zbytocne zavislych/zbytocne sa uzivaju, predpisuju?

A ano, mozes byt zavisly aj sa dozit vela, pravdaze.... Bohuzial, v realnom svete takych ludi ako ten profak moc nebude - on si mozno vedel nasyntetizovat/vyfiltrovat ciste opium a vdaka svojim vedomostiam " vedel" co robi, to ale bezni ludia nevedia. Co je ale este omnoho vacsi problem podla clanku je to, ze bezny clovek sa moze zbytocne stat zavislym kvoli navsteve doktorov. Aj extaza sa ide pouzivat na liecebne ucinky, ale pod velmi prisnym dohladom a v specifickych situaciach.
13.04.2019 - 18:04:12
00
Ad 2. odstavec - mýliš sa.
Ad tretí - noviny si zrejme idú "svoju agendu" a keďže je Nko primárne neolib propka (s povoleným neoconstvom) tak možno ide o osobnú propagáciu Pataráka v nejakom politickom kontexte (nemá niečo do činenia s Čaputovej straničkou? just a hypothesis), čiže nemusí ísť o nejakú fakticitu, ale "aby bol vidieť". Inak platí, že žiadny novinár nevie písať nič o ničom, čo súvisí s vedou. Takže všetky tieto masové plátky produkujú bullshit akosi by default.
Pokiaľ berieš normálne dávky, tak je závislosť a akékoľvek adverse effects nepravdepodobná. Samozrejme, samolieči s pokútne pozháňaným lexáčom sú úplne iná kategória. Bol popísaný prípad, keď baba žrala 220 mg/d (+/- 4násobok maximálnej povolenej dávky), pričom sa rozhodne nezbavila anxióznych a depresívnych stavov vďaka vybudovanej tolerancii. To jej samozrejme nikto nemohol v takých množstvách predpisovať (a ani to nebolo v Európe). Lenže tu treba doplniť, že toto naozaj nie je liek na dlhodobé riešenie. Napr. pri tých depresiách to je tak, že antidepresíva potrebujú na nástup účinku tak zo 3 týždne kŕmenia sa nimi. Depkoš ti samozrejme začne už po troch dňoch vyšilovať, že mu nešlapú, po piatich sa prehlási za prekliateho a na siedmy si samoufikne hlavu motorovou pílou. Takže aby si ho tie 3 týždne udržal v rozumnom stave, pridáš mu napr. lexáč. Akonáhle nastúpi účinok SSRI, tak ho vysadíš. (Ani nie je kategorizovaný ako antidepresívum, len to, že takpovediac "ufikne emócie" pomáha preklenúť obdobie do nástupu účinku skutočných antidepresív. A nemusí zabrať každému - je nejaké % mutantov, čo na nich bude pôsobiť tlmivo, takže tým pri depresii zasa nepomôže. Holt organizmus nie je automat na mince.) Alternatíva je napr. pobyt v nemocnici do nástupu účinku, ale to je tiež problematické, 3týždňová PNka je dosť blbá aj bez toho, čo v Slopákyji nastane, ak sa náhodou rozkríkne, že si ju strávil na psychiatrii. V tomto sme stále neskutočne primitívna krajina a vypatlané obyvateľstvo. Nespavec typu feďo zas pravdepodobne dostane pokyn, aby zobal len ak má problém. Čím sa nehovorí, že sa tým má presýpať (navyše by si mal plne vystačiť s 2x1,5 mg, možno aj 1x3 by sa dalo, a pri takom dávkovaní, navyše nepravidelnom, je to riziko zasa blízke nule). Samozrejme vždy sa nájde (u žien je P vyššia) niekto, kto už nájde cestu, ako si vystavať palác svojej závislosti.

Ad posledný odstavec. Hovorím o primárovi, nie o "profákovi", nič nesyntetizoval, ale dostával na svoju spotrebu normálne morfín na predpis, ako to bolo za sociku zaužívané a normálne v podobných prípadoch. O nijakom ópiu nebola vôbec reč.
13.04.2019 - 20:42:44
00
tulenik napísal:
Pokiaľ berieš normálne dávky, tak je závislosť a akékoľvek adverse effects nepravdepodobná.


sorry, ze sa vraciam uz k asi neaktualnej teme, ale len aby som to doplnil vlastnou skusenostou, ked sa to tu uz riesi. tulenik, nevies o com pises... moja partnerka je na lieceni 9. tyzden, lebo lekarka jej tie "normalne" davky predpisovala skoro rok (nespavost, triaska, uzkosti...). telo si na benzodiazepinoch po cca 4 tyzdnov vytvori fyzicku aj psychicku zavislost, a potom je to PEKLO sa z toho dostavat! dokonca odbornici tvrdia, ze v niektorych pripadoch az nemozne. Problem je systemovy - lekari to predpisuju viac ako je zdrave, napriek tomu, ze vedia o rizikach, ktore, si trufam povedat, su viac nez u 90% pacientov naplnene, ale asi ich motivuje biznis, lebo to je strasna ryza tieto druhy liekov aj pre firmy aj pre lekarov. od poistovni maju "odborne usmernenie" (len usmernenie! nie nariadenie), ale na to sa evidentne z vysoka serie, je to pre nich lahsia cesta ako sa vysporiadat s pacientom a prist k zisku. a potom sa plnia liecebne zavislymi na benzakoch...
29.05.2019 - 13:35:57
00
Hlavne na benzodiazepiny si telo zvyka, takze treba neustale davky zvysovat .. v opacnom pripade ide len o udrziavanie zavislosti. Ale lexaurin je myslim pomerne dost slaby so skupiny BD. V zasade ale pokial po mesiaci sa stav nezlepsi, tak sa to musi riesit inak. Zit na lexaurine, alebo inych podobnych je hranie si so zapalkami nad benzinom. A myslim, ze toto tulenik myslel tym, "ze ak beries normalne davky" .. tj. nie velke a nie moc dlho. Tam problem nevznika, len ta psychika .. musi sa prestat, inak moze byt problem. Lekarka, ktora nema zabrany predpisovat BD viac ako mesiac patri sama na liecenie. Ale pre nich je to asi jednoduchsie .. zbavia sa otravneho pacienta.
29.05.2019 - 16:30:59
00
keyboard_arrow_up