Kynológia nijaké "bojové plemená" nepozná, ide o mediálny konštrukt. Jeho úlohou je basically, ako pri každom mediálnom konštrukte, zasiať konflikt, z ktorého rozmazávania následne médiá žijú.
A blbci im to žerú.
18.04.2019 - 07:35:17
04
jachmel "Psi problem" som dal do uvodzoviek schvalne, kedze samotne psy problemom nie su. Nastavenim pravidiel a kontrolou ich dodrziavania, by sa mohlo znizit riziko toho, ze niekto zacne brat "vychovavanie psickarov" do vlastnych ruk, nevylucujem vsak, ze sa u tych ludi najde iny spustac a spravia inu somarinu. Zatial mozme byt radi, ze tu nemame ludi, ktori by vtrhali do skolok a zacali bodat deti, tak ako v Cine. :whew:
18.04.2019 - 07:42:02
00
Jaaj, ze som si ja nekusol do klavesnice, kym som sem vcera daval link, uplne som zabudol, ako to tu na fore s psickarmi je .. dal som to len ako ukazku ludskej zloby, co clovek dokaze. No nic.. tulenik, ak sa pes specialne chova na trhanie inych psov, zapasenie v arene a chytanie otrokov, tak ano, mas pravdu , je to medialne vykonstruovane plemeno :lol: .. aj preto sa vsade na strazenie a nahananie cvicia civavy a jazvecici :lol:
18.04.2019 - 07:49:02
06
Zlomyselnosť
https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/spor-cyklostezka-bradlo-stromy-kaceni-soud-jihlava-vysocina.A190417_470998_jihlava-zpravy_mv
18.04.2019 - 08:07:03
00
user_id napísal:
Nastavenim pravidiel a kontrolou ich dodrziavania, by sa mohlo znizit riziko toho, ze niekto zacne brat "vychovavanie psickarov" do vlastnych ruk, nevylucujem vsak, ze sa u tych ludi najde iny spustac a spravia inu somarinu.

ako napr natiahnú ocelové lanká cez lesné chodníky a traily, nahádžu tam prinajlepšom len polená, v horšom prípade rozhádžu pripínačky a klince, alebo ich rovno nachystajú nabité na doskách? sám si ako biker v skupine ktorú sa zopár debilov snaží zavraždiť, tak sa teraz zamysli čo s tými cyklistami spraviť aby už tie lanká nenaťahovali.. lebo všetci vieme že aj medzi nami sú hovädá a odsierame si to všetci!
18.04.2019 - 08:32:00
02
lto ehm. Ešte aj tí bullies boli podle všeho pôvodne pracovní psi na manipuláciu s dobytkom. Treba naozaj rozlišovať legendistiku a realitu.
A realita je napríklad taká, že ani srnka netuší, čo sa dialo v plemenitbe psov predtým, ako nejaká začala existovať - teda zhruba od pol. 19. stor. Jediným dôkazom čohokoľvek je totiž iba, only, len plemenná kniha. A s tým sa začalo vo viktoriánskom Anglicku. (A bullies sú starší ako tento threshold, takže ich úsvit sa skrýva v temnote nedokumentovanej histórie.)
Mimochodom, na stráženie je čivava celkom dobrá, ďafá aj bez príčiny na všetko, čo sa pohne. A jazvečík, div divúci, nie naháňa, ale vyháňa z nôr líšky a (aké to prekvapenie) jazvece, podobne ako teriéry. A spolu s teriérmi patrí práve k tým najnasertívnejším plemenám. Stáva sa, že skočí do zvera o kúsok namakanejšieho od seba, čo sa mu občas stane osudným. Mimochodom, hádaj, ktorý pes má na triku najviac kusancov do hjumnov. Jo. Džezefčik.
Takisto je problematický "chov druhu A na trhanie iných príslušníkov druhu A" (hlavne ak u Canis lupus v reáli sledujeme silné brdzy voči vnútrodruhovej agresii, ako to Mother Nature zvykla zariadiť u všetkých druhov, ktoré sú dostatočne "vyzbrojené" na likvidáciu "vlastných"). Mimochodom, ak by si cielene zvieratká na vnútrodruhovú agresivitu, tak ak by takáto selekcia vôbec fungovala, dostal by si sa do stavu, keď by sa ti zvieratká namiesto šukačky - pomlátili. Čo by bolo pre daný druh zjavne konečnou stanicou.
Takisto kydy o "chove špeciálne na naháňanie otrokov" treba brať s podozrením na legendistiku. Médiá milujú, keď niečo znie bloody a cool. Matne si spomínam, že už urobili otrokoloviča aj z bloodhounda, čo je výborný stopár a práve pre schopnosti v pachovej práci osvedčený - záchranár.
A podobných "chýb v usudzovaní" je kopa. Väčšina ľudí si napr. myslí, že lovecký pes zver priamo loví, keď je "lovecký". No, to by mu tí poľovníci dali... v skutočnosti vyhľadáva, durí, ohlasuje, prináša. Ale nemá čo kaziť poľomrdom ich orgazmus jediný, usmrtenie zvera.

Eeehm a v neposlednom rade, agresivita je podľa FCI rules z chovu vylučujúcou vadou a na výstave dôvodom na diskvalifikáciu. Takže ak by existovalo "bojové plemeno" oprimalizované na iné jedince vlastného druhu a došlo by sa s ním na výstavu, tak by to skončilo zrejme megamassdiskvalifikáciou :D a to ešte nehovorím, že súčasťou posudzovania je aj kontrola chrupu (rozhodcom = alienom) a u samcov aj toho, či majú zostúpené gule (tiež rozhodcom).
18.04.2019 - 08:39:28
04
tak ale kiloveho jazvecika co ti skace okolo nohy kopnes do zadku a leti do prdele ale ked to iste robi 20 kilovy rotvajlej tak ho asi nekopnes radsej, kapis?
18.04.2019 - 09:12:42
00
Vždy ma pobaví tvoje vysvetlenie :) Skvelé čítanie a stotožňujem sa s tým čo si napísal. Mimochodom nie je problém sa spýtať uja Gúgla na štatistiku najčastejších uhryznutí psom podla plemien. A neznalý sa potom bude čudovať kto že to vedieť, a kde sa nachádzajú tzv "bojové plemená"
S tou diskvalifikujúcou agresivitou mám aj osobné skúsenosti. Mám celkom slušné skúsenosti s tzv. loveckým plemenom anglický chrt. V minulosti používaný na lov teraz na dostihy. Tieto psíky síce svojou výškou a niekedy aj svalnatou postavou (ak máte možnosť stretnúť vyslúžilého anglického pretekárskeho chrta), vzbudzujú veľký rešpekt. Pritom tieto psíky sú vychovávané od malička v svorkách a kŕmené z jednej misky trebárs aj 5 - 6 šteniat naraz a vzájomná agresivita tu prakticky neexistuje. Pretekársky chrt nesmie byť agresívny a ani naznačiť akciu voči súperiacemu psíkovi počas pretekov. Ak by iba otočil hlavu k inému psíkovi počas pretekov je diskvalifikovaný. 3 takéto diskvalifikácie znamenajú doživotný dištanc a bohužiaľ zvyčajne veľmi tragický koniec pre takého psíka.
18.04.2019 - 09:25:05
00
tulenik: dnes sa psici vselijako samponuju a cesu a posielaju ich na vystavy, pred 200 rokmi ich posielali otrokari na utecencov. Ak si myslis, ze su to legendy, tak zijes v mydlovej ruzovej bubline. Aj dnes existuju nelegalne chovy .. ci na zapasy, alebo na nahananie a zabijanie ludi. Len to nenajdes samozrejme vo wikipedii ani v ziadnej studii :). Ostatne, vojaci a policajti necvicia civavy, ale vlciakov a podobne potvory, preco asi. Lebo tu civavu si nevsimnes, ale vlciak ti kludne schmatne bajk a utecie s nim. Je sice pravda, ze akykolvek pes moze mat povahu podla toho, co s nim spravia, ale skus si skrizit dogu s civavou, co z toho bude. Ked podedi postavu dogy a osobnost civavy :lol: .. a druha vec je, ze ak zacnes dlhodobo slachtit nejaky dominantny gen a podporis ho cely zivot psa, ono to nezostane lezat ladom. Rovnako ako slachtenie psov na vynuchavanie zvery a pod. Media samozrejme hystercia a prekrucaju, tak ako vsetko, ale ta podstata tam je. Ale davat ziletky do potravy, to je absurdne. Aspon keby to bol rychlo posobiaci jed. So sialencami , co zapichnu vidly do psa a prepichnu ho, alebo vzduchovkou rozstrielaju hlave macku, ktora este potom den-dva preziva, som sa zial uz stretol.


kristina: statistika poctu uhryznuti ako koreluje s tzv. bojovym plemenom ? Jaj aha, tebe nepovedali, ze pes urceny na boj a zabijanie nehryzie, vsak ? Tak skus inu statistiku .. pocet roztrhanych a zabitych ludi psom. Ci tam najdes aj civavy a jazvecikov :)
18.04.2019 - 09:29:37
00
lto napísal:
Lebo tu civavu si nevsimnes, ale vlciak ti kludne schmatne bajk a utecie s nim.


este davajte, aspon sa pobavim v praci :)
18.04.2019 - 09:38:40
01
tulenik napísal:
mrdom ich orgazmus jediný, usmrtenie zvera.


A o to ide aj tymto sidliskovym ziletkarom. A nie kvoli nejakym hovnam v trave ako si tu poniektori myslia.


Naposledy upravil jachmel dňa 18.04.2019 - 09:44:13, celkovo upravené 1 krát.

18.04.2019 - 09:40:14
01
Zviera je niekedy nutne usmrtit, ale malo by ist (ak sa da) o rychly a bezbolestny proces. Hento nechapem.

Tak tymto by neublizili https://youtu.be/OnWolLQSZic
18.04.2019 - 09:42:22
01
@lto Rad by som podotkol, ze aj z tohoto je mozne vychovat bojove monstrum ci milu hracku ... :-)
18.04.2019 - 09:48:43
00
lto napísal:
tulenik: dnes sa psici vselijako samponuju a cesu a posielaju ich na vystavy, pred 200 rokmi ich posielali otrokari na utecencov. Ak si myslis, ze su to legendy, tak zijes v mydlovej ruzovej bubline.

a to ako si predstavuješ že si ten pes geneticky zapamätá že má naháňať a zožrať ľudí? :lol:
ten pes robí to čo ho naučíš! niektoré plemeno je vhodné na to, iné na tamto, ale keď toho psa nikto nič neučí tak bude hovno vedieť.. alebo nevidíš rozdiel medzi policajným ovčiakom a ovčiakom na sídlisku či na dvore v dedine? kúpiš borderu, drbneš ju medzi ovce a ona ti to bude celý deň pásť?
18.04.2019 - 10:03:53
03
lto sorry, ale sypeš strašné žvásty. Ten "určujúci vplyv genetiky" vysvetli tým, čo sú hetero a majú jednovaječné dvojča homo a pod. (Gén je "iba" recept na výrobu proteínu. Ešte aj to, ako sa u eukaryotov posttranslačne modifikuje, je určené "mierne záhadne" a napr. nie je nijako kódované.) Genetikou popíšeš tak max. sfarbenie srsti a očí, a pri tom zbytku môžeš buď a) porobiť vyšetrenia na niektoré geneticky prenášané choroby (tam je práve princíp, že sa nejaká bielkovina vďaka mutácii navarí blbje), čo je BTW dnes v chove - čím sa nemyslí dedinské nádvorné krytie hrablí táčkami - štandard, a v ostatných prípadoch b) vzývať veľkého Alláha, aby boli prckovia OK. (U takého NO, nech sa robilo, čo sa robilo, sa napríklad nikdy nepodarilo eliminovať nejaké % dlhosrstých psov, a tak po zhruba 100 rokoch chovu a 20 rokoch akej-takej genetiky aj sám fašistický WUSV uznal porážku od Mother Nature a povolil v štandarde aj dlhosrstkov). To, prečo sa v služobnej kynológii používa Big Six, má tiež úplne iné príčiny (napr. že znesie zmenu psovoda bez toho, aby z toho chytil nejakú väčšiu depku, alebo že znesie aj horšie zaobchádzanie - si zas nepredstavuj bičovanie). Moreover, nijaký vlčiak sa (napríklad pre neofóbiu) v služobnej kynológii nepoužíva a ČSV je NEÚSPEŠNÝ pokus o vyšľachtenie nového služobného plemena (reálne je skôr psom spoločenským). Máš asi na mysli nemeckého ovčiaka, a ešte aj v jeho "psychologickej profilácii" si drobet mimo (BTW ani ten nebol šľachtený ako služobák, to sa mu proste len pritrafilo, že sa šťastnou hrou náhod namixoval v podstate univerzálny pes skoro na všetko - bol to havino chovaný na ochranu stád, a to tiež nie prostredníctvom bitia sa - vlčkom celkom stačí, že stádo je revírom iného vlčka a idú ďalej). A akože yes, ak mám zadržať štandardného človeka, tak aspoň 20 kg malinois je adekvátny. Alebo 35 kg NO. Takže veľkosť isteže somewhat matters. (Inak by ste sa divili, čo za služobné plemená sa používali pred nástupom NO... borderka... erdelteriér... alebo "strašný trhač" labroš... bígl!!! len toľko k racionalite výberu služobných plemien, a to ešte v 50tych rokoch...)
Kristina v záprahoch detto, ak sa záprahy pobijú, tak diskvalifikácia. Osobne som to nikdy nezažil a počul som tiež len o málo prípadoch, aj keď "vďaka" ortopedickým problémom mojej chlpatej pani mangelky sme z kolotoča vypadli po prvej, hoci sľubnej sezóne :(
Inak už som počul aj o vlkodavovi, aký je to strašný "bojový pes", pričom ten, ako správny chrt (áno, chrt!), by sa asi poserinkal, keby mal niekoho rafnúť. A to má up to 70 kíl, ale vážne pochybujem o jeho reálnej schopnosti niečo uloviť.
18.04.2019 - 10:42:07
03

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up