lapaloma neviem ako je to s jednotlivymi zlozkami nasytenych/nenasytenych MK, a inych zloziek v (prirodnych) olejoch - raz sa tvrdi to, potom to. Uz je to nejaku dobu co som si to troska kukal (a studoval), realne treba obe zlozky, otazne je v akych mnozstvach/pomeroch. Mozno tulenik by vedel povedat lepsie aky je aktualny opinion medzi odbornou verejnostou.
Kazdopadne, v principe co viem, tak palmovy
olej sam o sebe je velmi kvalitny olej.
Tu je napr. velky paradox - iste sa aj tu na fore najde kopa ludi co vypraza na/do varenia pridava (panensky) olivovy olej, v lepsom pripade specialne urceny na vyprazanie. Toto je jedna z najhorsich veci co mozes robit, lebo olivovy olej bez antioxidantov velmi lahko oxiduje - specialne pri vyprazani/peceni - vec co hlavne kvoli zdravotnym dosledkom nechces aby olej do jedla robil.
Dalsi bonus pri palmovom oleji je vytaznost rastliny - na kg plodu sa ziska ak nie najvyssie, tak jedno z najvyssich mnozstiev oleja - nasobne az radovo vacsie mnozstva oproti inym zdrojom, ako repka olejna, slnecnica.... (pokial viem tak to nie je kvoli oblasti pestovania, ale vlastnost rastliny)
Z mojho pohladu, preco sa vyhybat palmovemu oleju je hlavne/jedine ekologicky dopad - pestuje sa v oblastiach ekologociky najrozmanitejsich pralesov, ktore sa kvoli nemu vo velkom rubu a vdaka jeho vlastnostiam sa pcha do vsetkeho a zlacnuje produkty, cim podporuje "nadspotrebu". Keby sa dal pestovat niekde na europskych stepiach a rozumne sa vyuziva, tak je to hodne super vec.