O cyklistoch ktorý nenosia helmu nebudem nikdy písať ako o magoroch, chudákoch, hlupákoch, a pod. Pretože sám som väčšinu svojho bicyklovania jazdil bez helmy. Ono za komunistov sa ani nedalo kúpiť niečo ako cyklistická helma. A ešte donedávna som jazdil na mestskom bajku v meste bez helmy, lebo to zákon umožňuje (teraz môžte prerušiť čítanie príspevku, prejsť myšou pod príspevok a kliknúť na palec dole). Až jazdenie mimo mesta a do Karpát ma primälo kúpiť si helmu. Odvtedy ju nosím aj na mestskom bajku. Ak by zákonodarcom išlo o ochranu života a zdravia občanov, tak by takýto zákon neschválili. Väčšina smrteľných nehôd cyklistov sa štatisticky stáva práve v meste/obci.
https://helmets.org/stats.htm
Ak niekto chce zvýšiť bezpečnosť občanov, ktorý najväčšou mierou zapĺňajú štatistiky zranení pri dopravných nehodách, tak treba presadzovať do zákona povinnosť nosiť helmu v aute. A nechcem počuť žiadne výhovorky že to blbo vyzerá, že to kazí účes, že to bude zavadzať, atď. Ide predsa o zvýšenie bezpečnosti občanov.
http://www.howiechong.com/journal/2014/2/bike-helmets
Reakcie niektorých prispievateľov vyznievajú ako by ich štát nútil jazdiť bez helmy. Do zákona sa nezavádza zákaz heliem. Do zákona sa zavádza dobrovoľnosť heliem (slobodáááá).
Michalienko: Tebe prekáža že sa "nevieš "vyzuť" z povinnosti poskytnúť prvú pomoc takýmto ľudom v prípade nehody".? Tak to teda ďakujem pekne. Vedieť že aj takýto bikery jazdia po cestách. To akože keď nebude mať helmu a bude mať zranenie hlavy tak budeš nad ním ohŕňať nosom? Ale keď bude mať helmu a zranenie hlavy tak to bude pre teba okej? A čo v prípade ak nebude mať helmu, ale bude mať zranenie chrbtice? To budeš tiež ohŕňať nosom že sa nevieš vyzuť z povinnosti mu pomôcť, lebo nemal helmu?
Nedávno, keď boli tie 30+stupňové horúčavy som stúpal na biku do karpát po poľnej ceste (značenej turistickej trase). Mesto som mal už pár stovák metrov za chrbtom, helmu pripnutú na batohu. Potím sa ako debil. Pomali s fukotom míňam hikerov a nikto z nich nemal helmu, neskutočné hazardovanie zo životom! Čo ak by ich zrazil dáky biker rútiaci sa dole kopcom? Menšia polovica bikerov tiež bez helmy, tak že ju nemali vôbec! Ešte pár minút a najťažšie stúpanie bude za mnou. Potom si poutieram spotené čelo, nasadím helmu a môžem lietať ako blázon, nič sa mi predsa nemôže stať, veď mám helmu. Chránič chrbtice, hrudníka, kolenačky, lakťovky, suspenzor a čo ja viem ešte aké iné chrániče našťastie zákon neprikazuje. Super. Môžem sa slobodne dolámať. V tomto momente ma predbieha iný biker a keď je vedľa mňa tak mi začne nakladať za helmu na batohu. Huláka niečo o tom akú on bude mať traumu z toho keď ma zmrzačí, keby ma zrazil a narieka že my bude musieť platiť liečebné náklady (to myslel vážne?), stále sa odventilováva aj keď už je ďaleko a ja mu nerozumiem. Nepoviem ani slovo, spracovávam nový charakter bikera a ukladám do databázy. Keby som sa ozval, tak by najskôr zoskočil jeho charakter z bajku a otrieskal my hlavu o kameň aby som si zapamätal že helmu mám mať vždy na hlave, aj keď spím. Celkom by ma zaujímalo či takto nakladá každému jednému bikerovi bez helmy, alebo iba tým starým a chudým. Keby som videl ako sa tomu "bikerovi" niečo stane, padne a zraní sa, tak nebudem rozmýšľať a pomôžem mu (tak ako hocikomu inému bez rozdielu, aj keby išlo o bikera iba v slipoch). Nech spracováva a nechápe, prečo mu práve ja pomáham.
Inak v zverejnenej časovej verzii predpisu účinného od 01.01.2020 sa nič nemení na povinnosti nosiť helmu (§ 55, odstavec 9):
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/8/20200101.html
Takže ako to nakoniec je?

Pali65: Tak potom treba sankcionovať aj bikerov, ktorý si úraz spôsobili nezodpovedne nebezpečnou jazdou, precenili svoje schopnosti a spoliehali sa na to že helma je ich poistka, ktorá pokryje ich zdravotné náklady na liečbu. Biker ktorý nebude mať helmu a zrazia ho má smolu.
29.07.2019 - 19:35:22
04
Tak mna helma vcera zachranila pred upalom. Ked som si ju dal dole, este viac pieklo na hlavu. Za jazdy cez diery prefukovalo. Je taka, ze vnutrom prefukuje.
Proste niekto nieje na nu zvyknuty.
Ked som bol maly, nejazdil som 30km/h ale max. 10km/h.
Ked som kedysi kupil tachometer, tak som nameral 15km/h a rychlost sa mi zdala strasna. A jazdil som len po dvore, ci popri rieke.

Naša lebka nám poskytuje prirodzenú ochranu len do rýchlosti 10-15 km/hod, pričom čelný náraz v rýchlosti 20 km/hod už môže byť smrteľný

https://www.google.com/amp/s/primar.sme.sk/c/amp/4116387/bez-prilby-nepustajte-deti-na-bicykel-ci-korcule.html

Kedysi nebol internet a clovek sa nedozvedel ze niekto zomrel na uraz.
Aj v nasej rodine bol smrtelny uraz bez prilby.
29.07.2019 - 20:09:09
01
peito, nie som biker!
Áno. Prečo mu mám pomáhať, keď on pre svoju bezpečnosť neurobil maximum? Prečo má byť jeho zodpovednosť za seba nepriamo na mne, keď on na to kašle? Mne to zákon prikazuje - poskytnúť mu prvú pomoc. On má dobrovoľnú možnosť nenosiť helmu, ktorá mu môže zachrániť život (viď moj predchádzajúci koment s fotkami z knižky od Mudr.Dobiáša). Ok, on si zvolil jazdu bez helmy (sankcionovaný nie je) Ja som si zvoilil, že takému človeku nepomôžem, lebo je nezodpovedný (sankcionovaný som). Kde je, sakra, v tomto spravodlivosť?! Kto sa zahráva s ohňom, musí rátať, že sa popáli. Ale nevidím jediný dôvod, aby hocikto musel byť príkazom zákona súčasťou laxného rozhodnutia iného dospelého človeka!
Tiež sa potím v lete. Jazdím aj keď je 35 v tieni. A? Patrí to k tomu. Sú šatky, čiapky, čelenky, starí ľudia používali vreckovky so 4mi uzlíkmi. Alebo potom nejazdiť.

Link, čo si dal, to je verzia, ktorá prešla parlamentom? Lebo neviem, čo znamená pojem "časová verzia predpisu". Viem však, že tak na konci júna schválila návrh len vláda. Paprlament by mal o ňom rokovať v septembri s účinnosťou od 1.novembra 2019. Iné info nemám.


Naposledy upravil michalienko dňa 29.07.2019 - 20:35:02, celkovo upravené 1 krát.

29.07.2019 - 20:24:20
00
peito napísal:
O cyklistoch ktorý nenosia .....

Zbytočne dlhý príspevok.
Poznámka k tým autám. V autách je povinnosť mať zapnuté pásy a nik už o tom nepolemizuje.
Ak by bol internet v časoch zavedenia tejto povinnosti, tak by boli bývali reakcie horšie ako sú dnes k prilbám. Asi len toľko. :P
29.07.2019 - 20:34:52
01
Amen. Všetko čo som tu x krát napísal a potom neodolal príspevok. O tých chráničoch celého tela a o tej nezodpovednej jazde... Každý úraz aj nezaevidovaný čo sa mi stal bol z nezodpovednosti či nepozornosti. Teraz už si dávam echt bacha - ale jeden nikdy nevie.
29.07.2019 - 20:37:33
02
Pozrite sa na to logicky. Aj ludia co tvoria zakony, su len ludia a tiez niesu bohovia, alebo bez skusenosti. Napriklad nikdy nemali cykloprilbu, iba tazku nepohodlnu stavbarsku, pri otvarani nejakej stavby. A tiez urcite uzakonuju podla moznosti svojho zisku.
29.07.2019 - 20:37:35
01
@michalenko pomoc musíš poskytnúť iba v rámci svojich schopností. Čiže musíš minimálne zavolať niekoho na pomoc (112). Prvú pomoc poskytovať nemusíš, existuje asi 1000 dôvodov na ktoré sa môžeš vyhovoriť. Ale je aj jeden veľmi pádny argument, prečo tú pomoc poskytnúť: pretože až na výnimky spravidla NEVIEŠ čo a prečo sa stalo, koho je to vina a ako a či vôbec sa o to zranený pričinil. A prilbu tiež mohol mať, ale mu nesedela či bola blbo nasadená a odletela do kríkov...
29.07.2019 - 21:41:03
05
Inak presne, policajt sa teší keď ma zastavuje bez prilby a keď mám prilbu vôbec neskontroluje upnutie a kompatibilitu s mojou hlavou....
29.07.2019 - 22:01:37
01
michalienko: Ako je tam napisane je to verzia ucinna od........ . Nic via neviem, len tolko ze ak je to uz takto zverejnene na Slovlexe, tak by to mala byt konecna verzia uz schvalena parlamentom. Co je ale v rozpore s tvojou informaciou ze sa bude este len prejednavat. Vies dat link na zdroj? Ja zajtra, ked budem na PC vyhladam ci uz to nepreslo jednanim parlamentu na jeho oficialnej stranke a vysledok zistenia nalinkujem sem.


Naposledy upravil peito dňa 29.07.2019 - 22:09:19, celkovo upravené 1 krát.

29.07.2019 - 22:02:56
00
Pali65 napísal:
Nežiadal by som zákonom nariadenie nosiť prilbu, ale na druhej strane by som bol za to, aby bol vážny úraz hlavy bez helmy sankcionovaný. Napr. preniesol by som v prípade nepoužitia helmy na zraneného náklady na liečbu, umožnil by som poisťovniam krátiť náhrady škôd, výrazne by sa sa v týchto prípadoch znížila zodpovednosť vinníkov nehôd, atď. Podobne to funguje už teraz napr. pri pracovných úrazoch, ak sa dokáže, že niekto porušil bezpečnostné predpisy. Sloboda je úžasná vec, ale bez zodpovednosti nefunguje.


Pali, zväčša s tvojimi názormi súhlasím, ale tu teda nie, tento "americký prístup " nás môže stáť a už stojí slobody, ktoré si v tomto kontexte neuvedomujeme. Pokiaľ ide o prilby, pre 99% tu píšucích je bike športové náradie ku ktorému patrí výstroj a outfit podľa určitých pravidiel, avšak pre veľkú časť populácie je bike len dopravný prostriedok. A k tomu prenášaniu zodpovednosti a nákladov, robím rizikový koníček už cez 20 rokov a veľmi by ma mrzelo, keby som mal prestať len preto, že pre niekoho je moja záľuba už nad jeho možnosti chápania. Pokiaľ chceš zvýšiť bezpečnosť akousi adresnou spoluúčasťou, já ako zarytý nefajčiar chcem to isté a ušetríme (teda poisťovňa) omnoho viac ;)
29.07.2019 - 22:04:36
04
kucofly neviem, či vieš, ale v reálnom svete si niekto tie rozdiely rizík uvedomuje. Ešte za čias môjho horolezenia som s úžasom zistil, že som musel uzavrieť úplne inú životnú poistku, ako keby som sa tomu lezeniu nevenoval. Neviem, či majú podobné klauzuly ešte dnes, ale vtedy to bolo tak, že aj keby som sa prizabil pri zbere čerešní, poisťovňa mohla krátiť plnenie, ak by sa dokázalo, že sa v živote venujem rizikovým činnostiam ako je horolezectvo. Podobne majú dnes niektoré poisťovne malým písmom napísané, že budú krátiť plnenie, ak si privodíš úraz mimo značený chodník v TANAPe a pod.

Kalkulácia rizík je súčasťou spravodlivého sveta, teraz neriešim, či sa to dá vždy všetko korektne odhadnúť, ale aspoň by sme sa o to mali pokúsiť. Môj foter (lekár) zvykol hovorievať, že fajčiar nemá právo na zdravie a keby to nebolo z pohľadu ľudských slobôd otázne, asi by mali takí ľudia naozaj platiť iné odvody.

Helma na bajku, pásy v aute, to považujem za štatisticky dokázané. Ako to vyriešiť, na to nemám univerzálne riešenie. Príkazy a regulácie sa mi bridia, tak by som to radšej riešil tým, že za ignorovanie zdravého rozumu bude mať zranený nejaké malusy.
29.07.2019 - 23:28:25
01
Myslim si, ze na bicykli by sa podla moznosti malo jazdit s prilbou. Nemyslim si vsak, ze to ma prikazovat zakon. Nenosenie prilby ohrozuje akurat samotneho jazdca, nikoho ineho.
Clovek si vie pekne otrieskat svoj kokos aj pri cinnostiach, pri ktorych zakon prilbu neprikazuje. Napriklad bicyklovanie v meste, bicyklobanie v lese, lyzovanie, snowboardovanie, kolieskove korcule, jazda na kolobezke, jazda na koni ... Proste je to prehnana byrokracia pisat prikaz na kazdu prkotinu.
30.07.2019 - 00:00:55
01
Ved to presne pises, podla zdraveho rozumu by sa malo ale ludia to nerobia. Vtedy zakroci stat a vyda zakon.
Zober si tych idiotov co padaju zo skal. Najnovsie sa strhol shitstorm kvoli pani, co sa zakoptala a zabila na Tomasovskom vyhlade. A vies co pisala tula masa? Aby tam stat namontoval zabradlia (!!!), lebo je to nebezpecne. Pritom zdravy rozum jednoznacne hovori, ze skratka neleziem na okraj a nic sa mi nestane. Zaujimave ze zviera tam nepolezie, iba ludia a potom pozaduju zabradlie...
30.07.2019 - 05:54:03
00
Pali65 dobre si povedal, životná poistka by to mala riešiť, tam by to malo začínať a nie, že neposkytneme základnú život zachraňujúcu pomoc...
alebo si to môžem predstaviť aj takto:
"neposkytujme ošetrenie nikomu, kto si za zranenie môže sám....alebo "tých bez prilby" strieľajme rovno na singli a s nimi aj tých, čo nemajú pásy a aj fajčiarov, alkoholikov, zlodejov, feťákov, komunistov, liberálov, moc tučných, moc chudých...vyčistí sa priestor a zostanú len "normálni"...a ešte nechajme aj tých, čo si zlomia na bicykli chrbticu, nevadí, že nemali chránič, veď ten nikto nikdy neprikazoval, ale musia mať prilbu!"
alebo sa dá ísť aj cestou osobného príkladu a presvedčiť ľudí, že nosenie prilby môže byť dobré...neviem
30.07.2019 - 08:11:35
05
petocervik napísal:
Nenosenie prilby ohrozuje akurat samotneho jazdca, nikoho ineho.

Toto pocuvam casto a nesuhlasim s tym. Myslim si, ze je rozdiel, ked sa na mojom celnom skle vytrepe cyklista a zrani sa a ked zomrie.
Zdravotne riziko je len sice len cyklistove, avsak psychicke nasledky toho, ze "si zabil cloveka", "nasiel si mrtveho bikera na traili, ked si si siel zabehat" alebo "ked si musel zachranovat typka s rozbitou hlavou" ostavaju aj ostatnym.
30.07.2019 - 09:03:33
011

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up