Jedna z vecí, čo si treba uvedomiť, že Európa je vlastne kultúrna krajina (krajina ako lesy, pôda a podobne). Len ak si zoberieme Slovensko, ešte v 15. storočí tvorila púšť (klasická piesková púšť ako z filmu) 2/3 Záhoria. Masívnou výsadbou borovíc sa púšť stratila a vznikli tie obrovské borovicové lesy. Borovica sa na našom území nevyskytovala pôvodne. To že mám pravdu zistíte ľahko, pôjdete do borovicového lesa a hrabnete to zeme. Zistíte, že tam je len asi 2-4cm zeminy a pod tým piesok a aj tá zemina obsahuje množstvo piesku. Tatry tak ako ich teraz poznáme sú výsledkom práce, čo začala cca 1950. Tatry boli pôvodne dubovo-bukové lesy, vo vyšších polohách boli brezy a potom kosodrevina. Pôvodne lesy boli vyrúbané a nahradené smrekom, lebo smrek je veľmi dobré a kvalitné priemyselné drevo. Podunajská nížina bol kedysi prales, lužný les, pozostatok možno vidieť v starom koryte Dunaja. Žiadne polia, žiadne lúky a to sa bavíme ešte stále o 15. storočí. Plochu Slovenska v tom čase pokrýval z 85% les okrem miest a pár polí. S rozvojom poľnohospodárska a priemyslu stúpla potreba dreva (najcennejšia komodita, v istom čase malo väčšiu hodnotu ako zlato, keďže to bol stavebný materiál a slúžil aj na vrátenie a podobne) začali sa kácať lesy, stúpol počet polí, dediny sa rozrastali. Bratislava mala cez 2.svetovú vojnu len cca 45-50 tisíc obyvateľ, z bývalej Rakúsko-Uhorskej ríše to bolo 3. najväčšie mesto po Budapešti a Viedni. V zlatom veku baníctva v Štiavnici, tak Štiavnica bola 4 najväčším mestom v strednej Európe, na vrchole tam žilo 24 tisíc ľudí, v súčasnosti cca 10 tisíc. Všetku prírodu čo tam vidíte nie je staršia ako 200-300 rokov, keďže kvôli baniam vyťali všetky stromy v okruhu 150km skoro. To si veľa ľudí neuvedomí a ani o tom netuší.
31.07.2019 - 21:54:59
02
Kenai Gabčíkovo tu máme od tomu 1992, kedy sa spustila prevádza, teda prakticky už skoro 30 rokov. Napriek istým negatívam (každá stavba má svoje negatíva) priniesla jeho stavba niekoľkonásobne viac pozitív či už pre ľudí, alebo aj pre prírodu. Spýtajte sa ochranárov ako vyzerali lesy v okolí Dunaja pred stavbou a po stavbe. Tak isto sa vďaka tomu vrátilo na naše územie množstvo vtákov a inej zvere, ktorá sa odsťahovala, lebo tu nemala vhodný priestory pre život, či vymreli kvôli tomu.
31.07.2019 - 22:04:54
01
Uprimne neviem co na to napisat, nie je tam nic coho sa chytit, nic konkretne. Je to prilis vagne na to, aby bolo o com diskutovat. Ale skusim ta nasmerovat na jeden clanok, ako vnimaju ludia VDG a to ti, ktori ho maju za zahradou, nie ti co sedia v BA a citaju o prinosoch vo vestniku. Pre pripad, ze by niekto chcel tvrdit, ze ide o bulvar a polopravdy, vsetkych respondentov poznam osobne a ak ma niekto chut, mozem ho zoznamit. Povedia mu to iste do oci.
31.07.2019 - 22:16:11
01
Samozrejme, tí ľudia majú svoju pravdu. Na druhú stranu ako spomínajú tak bežne tam majú 2 násobný počet obyvateľov ako majú oficálne. To znamená, že ľudia tam chcú chodiť a bývať. Poznám pár ľudí, čo chce bývať a podobne a paradoxne to čo sa tam písalo ako mínus ohľadom bývania všetci berú ako plus. Tak ako to teda je?
V dome oproti ako bývam v Petržalke býval ešte človek, čo zažil pôvodnú Petržalku a celý život hejtoval novú Petržalku aj Bratislavu. Mám brať jeho ako bernú mincu, čo všetko je zlé v Petržalke?
Ak chceš, môžem ti dať svoj pohľad, čo ma štve na Bratislave, či konktrétne aj na Petržalke a to tu žijem 32 rokov od narodenia. Ver tomu, že s nimi isto nájdem spoločnú reč v dosť bodoch, napriek tomu, že tam nebývam. Alebo aj to máš v pláne spochybniť?
31.07.2019 - 22:49:13
00
Ale nie, mas pravdu ako som ti uz napisal aj o par prispevkov hore. Ja len nemam rad B/W videnie. Verejna mienka ide tam kam media, media idu tam kam politika a aktualna agenda. Ja chcem len poukazat zvacsa na druhu stranu tej istej palice a poskytnut protipol mainstreamovemu pohladu. Chcem aby si tu diskusiu niekto precital a urobil si sam nazor, nie aby si pozrel stranku http://www.gabcikovo.gov.sk/ a uveril, aky je to zazrak. Par veci co som nevedel som sa dozvedel z tvojich prispevkov a dufam, ze si sa aj ty nieco dozvedel z mojich. A o tom je cela diskusia. Ak by som napisal: Je to fasa, lebo mame kade bikovat, len to mohlo byt miestami aj trocha hore kopcom. Tak by som asi nikomu a nicomu nepomohol, ale asi by som mal 10 palcov hore na prispevok.
31.07.2019 - 23:21:06
00
takže pri výstavbe mám počúvať nekompetentných ochranárov ako ľudí ktorí sa vodnými stavbami zaoberajú.To,že tvoj otec bol niekde na úv kss proti ešte nič neznamená.VDG má ako ochrana pred povodňami klúčový význam.A tie tri obce niesu vôbec odrezané.Kyselica je na tom určite horšie.Dobre si pamätám keď sa dunaj začal prehradzovať,to čo vtedy robili maďari a aj tí na slovensku vyzeralo ako keby mala začať vojna.
01.08.2019 - 00:27:25
01
Vychadzas z mylneho predpokladu, ze kompetencia jednotlivca sa da poznat podla tytulu, povolania, spolocenskeho postavenia. Hystoria nas stale a znovu presviedca o opaku. Ale ako vravim, ja ti tvoj pohlad zavidim, zije sa s tym lahsie. Ukoncim to hlaskou mojho kolegu Inziniera s 20 rocnou praxou v energetike. Ked si predstavim, ze ten doktor je taky MUDr. ako ja Ing. tak sa tam bojim ist.
01.08.2019 - 10:42:08
00
Nehadzal by som všetkých neštudovaných do jedného vreca, ale žiaľ 99,99% aktivistov a podobných "odborníkov" ani netuší základy o čom chcú jednať. V Bratislave bola minulý rok, či predminulý diskusia v Starej tržnici, ekológia, energetika a podobne. Rečnilo tam asi 8 aktivistov z organizácie Zelený mier, všetci vieme ktorá... Ako treba u nás budovať veterné elektrárne, solárne elektrárne, ako je jadro zlé, tepelné elektrárne to isté a treba ich odstaviť. Bol tam človek z elektrární, že ktorý mal k tomu niekoľko poznámok, praktických, pretože fyzika je len 1 a asi vie, ako mu funguje elektrárne a rozvodné siete, keď ich má na starosti. Začal veternými elektrárňami, kde z ekologického hľadiska sú vrtule neekologické, keďže na ich výrobu sa minie viac energie, ako dokážu vyprodukovať za dobu svojej životnosti. Spomínal problémy s hlukom od motorov, že ľuďom spôsobujú migrény, nespavosť a podobne, samozrejme zabíjajú vo veľkom vtáky. Praktická časť, vrtula potrebuje istú silu vetra od do, inak sa vypína, lebo by došlo k poškodeniu generátora, či vrtule. A keď to nastane, tak ako záloha sa používajú v 99,99% tepelné elektrárne na uhlie či plyn aby vykryli výpadok energie. Aktivistom skoro sánka padla, že ako klame, že to tak nie je. Ďalej sa vyjadril k soláru. Cca 70% ročnej produkcie energie z panelu sa vyprodukuje za 3 mesiace cca máj-júl. Ak to berieme, že idú na najvyššie % potencionálneho výkonu (okolo 70%), tak v zimných mesiacoch idú na 10% potencionálneho výkonu, teda ako hlavný zdroj energie nevhodné. Ďalej hovoril o udržiavaní napätia v sieti, o tom prečo je ten ktorý typ elektrárne potrebný a na čo, výhody nevýhody. Okrem asi 3-4 ľudí z 150 čo mali elektrikárske vzdelanie o tom nikto nemal ani šajnu, čo všetko to obnáša, ale to by bolo aj na 15000 znakov minimálne.


Naposledy upravil Jano1987 dňa 01.08.2019 - 11:17:08, celkovo upravené 1 krát.

01.08.2019 - 11:01:20
01
Opat musim suhlasit, a moze za to presne ta ista zadubenost. Aktivista veri vlastnym brozurkam a skolitelom, keby mal dar pochybovacnosti, mozno by si nastudoval aj nieco o energetike a keby bol naozaj sikovny tak by namiesto vyhlasenia ze pan klame pozval dotycneho na pivo a skusil sa bud nieco dozvediet, alebo by mu jeho názory vyvratil. Diskusia je zaklad. Nebudem pocuvat....... je koniec. To nikam nevedie.
01.08.2019 - 11:12:56
00
To,že tvoj kamarát po 20 rokoch praxe je odborne taký slabý ako o sebe údajne tvrdí tak potom nemal ísť študovať energetiku,ale mal ísť za policajta tam za komunizmu brali vždy tých najsprostejších.
Čo sa týka greenpeace tak šéf slovenskej odnože tejto salafistickej org.dnes radí aktivistke v prez.paláci.To je tak keď rozum nahrádza viera v svetlejšie zajtrašky.V minulosti za to ludia platili životmi a teraz to pôjde akurát hodne do peňazí.
01.08.2019 - 12:56:13
01
No staci sa prejst hocikde po slovensku a pekne vidno co dokazali ti odbornici. Chvalabohu za aktivistov a ochranarov, inak by sme tu mali same holoruby a vsetko z betonu. Vodohospodari maju stastie v tom, ze tu ich odbornost nieje az tak casto vidno. Aj ked napriklad ten zdevastovany potok v tatrach (vid foto) to sa az rozum zastavuje ako moze byt niekto tak "odborny".

a-static.projektn.sk
01.08.2019 - 13:12:42
03
upravené koryto potoka tak ako keď pred pár rokmi zatopilo Pílu v m.k.tiež začali upravovať koryto potoka po povodni.
01.08.2019 - 13:19:28
00
ano, presne ako kedysi - porucime dazdu, vetru, vybagrujeme, vybetonujeme. Vsetko pekne "odborne". To ze tu zostane spust po nas uz tych odbornikov netrapi.
01.08.2019 - 13:25:15
00
triki: Pilu vytopilo kvoli tomu, ze po obrovskom polome tie stromy co tam boli vytahali doprec a ako bonus narobili plno zvaznic v tom velkom kotli, tak voda krasne stekala. K tomu este stare koryta kdekade, neudrziavane, bez hradzok a vysledok sa dostavil hned po prvej enormnej zrazke.... nastastie take byvaju malokedy, zatial.
01.08.2019 - 13:31:11
04
triki Posledny pokus, potom to uz s tebou vzdam. Pointa hlasky mojho kolegu nebola jeho neodbornost, ale skor to, ze sa dostal po rokoch skusenosti k tomu, ze si konecne uvedomil, ze este toho ovela viac nevie ako vie. Mozno si uz pocul: Viem, ze nic neviem! Najviac skody narobia neomylni odbornici. Pointa tej halasky bola, ze aj doktor je len clovek a tiez toho obrovske mnozstvo nevie a len tapa, generalizuje, veri co mu povedali reprezentanti farma firiem lebo zo skoly je 20 rokov prec a za ten cas nic nestuduje. Tiez robi chyby a tiez ma zle dni. Ale narozdiel od technika, zriedka kedy povie neviem nerozumiem dostudujem. Tam bola pointa. To, ze ma nikto titul neznamena, ze ma schopnosti. Moja praca bola okrem ineho opravovat projekty po projektantoch, aby sa nezistilo, ze to nefunguje, az po realizacii. A ver tomu chyba bola v kazdom druhom. Ale ja som nemal razitko, preto sme zaplatili za zly projekt, ktory som prekontroloval a vratil na prerobene zvacsa. A projektant proste len orazil co som mu poslal.
01.08.2019 - 13:37:35
01
keyboard_arrow_up