Jano1987 napísal:
Pali65 zase nie je les ako les. Tí aktivisti a podobný sa väčšinou tvária, že les je les, teda že tam bude nastálo a nebude sa tam rúbať drevo. Takže uvažujú tým smerom. Ale máme tu vlastníkov lesov (aj taký sú, ktorý tie lesy vlastnia a kupovali ich za účelom biznisu s drevom), takže ide o technické lesy, takže aj podľa toho vyzerá ich skladba a spôsob výrubov a podobne. Samozrejme kopa lesníkov má maslo na hlave, na druhú stranu aj tam už je výrazný posun. Žiaľ vypestovať les nie je záležitosťou 3-4 rokov, ale 30-40 rokov. Keďže je toto cykloforum, je tu aj problém s tým, že veľa ľudí chodí aj do ich súkromných lesov, časť ľudí si tam buduje traily načierno a keď ich majitelia zničia pri hospodárskej činnosti, tak na nich ide mega hejt, aké sú to svine. Vám by sa páčilo, keby vám niekto na záhrade rodinného domu niekto vybudoval skatepark bez vášho vedomia a chodil tam? A keď ho odstránite, tak vás pôjde lynčovať? Asi nie.


Ulne by som suhlasil ak by neplatil zakon o lesoch, ktory hovori, ze lees je spolocenska hodnota, ktoru maju moznost uzivat vsetci za ucelom rekreacie a oddychu. Tak isto je to zivotny priestor pre zver. Cize technicky, netechnicky, vzdy takym uzivanim lesa niekto trpi.
02.08.2019 - 00:53:06
00
Kenai máme zákon aký máme, je fajn. Na druhú stranu ja ako majiteľ lesa mám isté povinnosti, napríklad keď nuž nič iné, tak platiť dane z pozemkov. Nepamätám si, kedy sa to stalo presne, ale štát odpredal lesy súkromníkom za ťažké peniaze s tým, že sú to technické lesy. Keď boli všetky predané, spravil z nich národné parky. To znamenalo, že zákaz ťažby dreva, povinnosť pustiť tam každého, starať sa o turistické chodníky, platiť dane za pozemky, ale zároveň ja nemám právo tam ťažiť, ani vyberať poplatky za vstup do môjho lesa. Keď majitelia takto dotknutých žiadali späť peniaze, štát ich poslal do zadku. Ak bývaš v Bodikoch, či inej podobnej dedine, zrejme máš záhradu. Ako by sa ti páčilo, keby ti štát povedal že už na nej nesmieš pestovať ovocie a zeleninu, musíš odstrániť okolo nej plot, nasadiť tam trávnik, musíš sa oň starať, sprístupniť to verejnosti a musíš za to ešte platiť dane? Nikto z tých vlastníkov by určite od radosti neskákal a zrejme ani ty.

Nie je to nič osobné, ale ak sa pozriem na to, čo si napísal k tejto téme voda a lesy, tak z môjho pohľadu to vidím takto ako zhrnutie.Gabčíkovo je zlé, lebo XY vecí. Ale aj pred stavbou Gabčíkova tam mali len 1-2 cesty. Na druhú stranu Gabčíkovo produkuje cca 8-10% ročnej produkcie elektrickej energie na Slovensku. Dajme tomu, že Gabčíkovo aj Čuňovo odstrelíme, naženie vodu do starého koryta Dunaja a vrátime pôvodný stav pred stavbou. Ostane nám potom pár zásadných problémov ako napríklad čím nahradíme výpadok v produkcii elektrickej energie? Ako zabezpečíme splavnosť Dunaja? Je to medzinárodná lodná trasa a Slovensko sa má starať aby bolo možné sa po Dunaji plaviť. Ak nie, spoločnosti či štáty majú právo od nás žiadať odškodné za vzniknuté škody, ak Dunaj nebude splavný. Tie sumy budú v miliónoch a každý súd Slovensko prehrá. Potom tu máme ešte problém s vysychaním lužných lesov, ktoré reálne vysychali kvôli nedostatku vody, tak isto aj veľká časť Žitného ostrova. Tým že sa postavilo Gabčíkovo sa zmenilo prúdenie podzemných vôd a drvivej väčšine lesov to pomohlo. Ako teda by si riešil tento problém? Množstvo nákladu sa prepravuje loďami a lodná doprava je najekologickejšia. Áno, lode v globálnom merítku spôsobujú asi najviac znečistenia ovzdušia z dopravy, ale ak to porovnáme s objemom, čo dokážu prepraviť, tak to vychádza zhruba ako keby bežná Fabia vedela odtiahnuť 19 kamiónov, možno aj viac. Najväčšie kontajnerové loď dokážu prepraviť 20 tisíc kontajnerov (väčšina slovákov si to ani nedokáže predstaviť, prekladisko kontajnerov v Dunajskej Strede, ak tam majú 3000 kontajnerov, tak sú preplnený, len kvôli porovnaniu, keďže pokiaľ si to ľudia nevedia predstaviť, tak to treba prirovnať k niečomu čo poznajú. Darmo ja poviem, že na výšku má výletná oceánska loď 70m väčšina ľudí to nič nepovie. Ale keď poviem, že je rovnako vysoká ako 24 poschodový panelák, už zrazu majú akú takú predstavu). Cesta z Číny do Európy trvá cca 2-3 týždne. Viete si predstaviť, že by sa to presúvalo kamiónmi? Čo sa týka lesov. Ok, prestalo by sa ťažiť. Ale odkiaľ sa zoberie drevo? Čo keby sa majitelia tých lesov rozhodli, že za vstup do ich lesa budú vyberať čo ja viem 5€. Bol by si ochotný tie peniaze platiť? Lebo teraz vlastne zadarmo využívaš cudzí majetok. Čo keby to nebolo 5€ ale 10€? Či 15€?
02.08.2019 - 07:01:21
01
Hrozne vela ludi bolo vcera na petrzalskej hradzi, a to dokonca aj po zotmeni. Uz tam viac nepachnem, raz za rok stacilo.
02.08.2019 - 08:09:08
01
Jano1987 Opat mas kus pravdy. Problem vidim opäť v B/W videni problemu.
Nehovorim ze VDG nemalo byt nikdy urobene, ale dalo sa to urobit aj ovela citlivejsie k biotopu. Takzo by si hladal na Dunaji podobne monstrum. Co sa tyka lesov, prirovnanie k mojej zahrade je velmi nestastne. Praktizujeme wildlife friendly gardening. 80 percent plochy je povodny rakos, pasu sa tam srnky chodla lisky a jezky mame budku pre netopiere, ziaden plot. Snazime sa kompenzovat travnikovu monokulturu susedov. Cize vlastnit nieco a nebit sebecky a nechat to uzivat inym dokonca zvieratam mi vobec nie je cudzi koncet. Tiez kazdy podvedeny vlastnik pozemkov v NP ho moze kludne darovat Lesoochranrskemu zdruzeniu Vlk a zbavit sa tych povinnosti. Co ti uniklo uplne, vsetci platime velke dane tomuto statu, nevidim dovod platit za kazdy bezny pozitok este aj sukromnikovi. Aky zmysel ma stat kde si musis vsetko aj tak zabezpecit na kommercnom trhu? A uprimne neverim ze ktokolvek kupil velke pozemky od statu bol podvedeny. :-) K preprave, problem ani tak nieje sposob prepravy, problem je jej objem. To je to s cim treba bojovat. Znizovat spotrebu, koniec spotrebnej ekonomiky, to je ekologicky pristup. Zvisovat ucinnost sa da len do isteho bodu. Nahradit 10% el energie, jednoducho, znizit jej spotrebu. Ale to je na inu debatu. Ak to nejde, tak jadro. Neviem ako su aktualne vytazene jadrove elektrarne, ale viem ze sme el energiu vyvazali.
02.08.2019 - 11:45:17
00
to už s rozširujúcou sa výrobou, prestáva platiť... zachvýľku budeme "nezávislý" dovozca energie...
02.08.2019 - 12:07:18
01
V dnešnej dobe vlastniť les nieje žiadne terno.vela ludí má malé pozemky,ale dane musia platiť mestám a obciam všetci a tie ich zvyšujú s velkou radosťou.Nechápem čo to máš za logiku darovať niekomu pozemok len preto,že štát dlhodobo porušuje tvoje ústavné práva nakladať so svojim majetkom.
Z dlhodobého hladiska vidím jedinú cestu a to odštátnenie lesov s výnimkou NP.
02.08.2019 - 14:21:11
00
Pali65 napísal:
Jano1987 prečítaj si tú knižku, pochopíš o čom je reč. ;) Ukazuje sa, že aj majitelia súkromných lesov zarobia lepšie, ak nebudú zápasiť proti prírodným zákonitostiam.

Prípadne môj článok na danú tému: http://niejemijedno.sk/dedicny-hriech-a-lykozrut/


Konecne som si nasiel cas na precitane toho clanku. Super zosumarizovane a naformulovane, asi to naozaj budem pouzivat ako univerzalu odpoved, ako pises v zavere. :y: :clap:
03.08.2019 - 15:17:22
01
iron.hide napísal:
Hrozne vela ludi bolo vcera na petrzalskej hradzi, a to dokonca aj po zotmeni. Uz tam viac nepachnem, raz za rok stacilo.


Divne. Stretnutie divych sviniek v lese ti robi radost a obiehanie tych dvojnohych na hradzi starost? :D
03.08.2019 - 17:09:20
02
Ono celkovo veľa ľudí má divné požiadavky na rôzne veci.
07.08.2019 - 12:25:42
00
vo velkom stavaju dialnicu aj na slovnaftskej strane. V mieste kde som este donedavna jazdil zltou znackou, co bola vtedy polna cesticka, uz stoja tunely a sirokanska cesta, tu:
https://mapy.hiking.sk/?x=17.21011&y=48.08754&ref=permalink
Tam som nevedel ako dalej pokracovat, nastastie prave siel okolo pan na cestaku a poradil. On vlastne siel po tej dialnici, vyzeral ze ju teraz bezne pouziva ako cyklotrasu :)

Prílohy:

P8271304.JPG
P8271304.JPG 405.44 KiB thumb_up0thumb_down

P8271308.JPG
P8271308.JPG 274.6 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: touto konstrukciou pri Biskupickom ramene mi zahatali moju oblubenu modru znacku, je to tam aj tak cele pod bahnom
P8271314.JPG
P8271314.JPG 207.22 KiB thumb_up0thumb_down

27.08.2019 - 22:20:31
00
Dobre vediet, uz sa tam dlhsie chystam ale co som siel naposledy tak to nebolo moc na cestak tak som vahal.
27.08.2019 - 22:34:13
00
Jedna z vecí, ktorá ma vždy neprestane udivovať je schopnosť ľudí riskovať svoje zdravie a život na miestach kde evidentne nemajú čo robiť.
27.08.2019 - 22:45:02
00
To ano, ale taka jazda po dialnici pred otvorenim, no dal by som si povedat. Samozrejme ak by to nikto povolil. Pre zmenu namiesto Coultharda na monoposte by sme sa mohli odviezt, so Saganom na biku. Bolo by to ekologicejsie a hadam aj lacnejsie a pre viac ludi osobny zazitok. Teda ak na tej dialnici nebudu uz pri otvoreni take diery ze tade bude treba ist na MTB.
27.08.2019 - 23:26:54
00
Laco Findl Ahoj. Nasu cyklodialnicu JURAVA na viacerych usekoch pomaly pohlcuje burina, aj 30-40cm z kraja. Chysta sa v dohladnej dobe nejaka kosba ?
29.08.2019 - 21:17:44
00
Ahoj,
ano chysta sa kosba, len musi prebehnut kolaudacia, v najblizsich dnoch... cele to brzdili policajti, co mam info...
29.08.2019 - 21:19:23
01
keyboard_arrow_up