v tom článku to je písané,je veľa samíc ktoré majú nie jedno ale až štyri mladé a tie jednoducho po odchovaní nemajú svoj životný priestor tak sa tlačia stále viac smerom na juh.Celá šop je úplne zbytočná štátna organizácia ako mnoho ďalších.
29.08.2019 - 23:13:03
02
Gusto0, byvam v meste, ale od svojich 6-tich mesiacov som bol kazdy vikend v lese (a v lese myslim chatu 1,5 hodiny od najblizsej dediny, bez pristupovej cesty, bez vody a elektriny, kde, co si sam nespravis, to nemas), takze to, kde byvam je podla mna irelevantne.
29.08.2019 - 23:18:00
00
Gusto0Príčina je,že sú chránené a tým pádom nezregulovatelné. Kam to až povedie ? Viď Rumúnsko
29.08.2019 - 23:21:15
01
Triki, asi sme citali iny clanok?
Odborníci už vedia, koľko je na Slovensku medveďov, aj v akom sú pomere. Zhodne tvrdia, že medvede nie sú premnožené. Počty však nie sú rozhodujúce. Počet, vyše 1 240, má sám osebe len informačnú hodnotu čísla. Dôležité je vnímať ho v kontexte. Rozhodujúce sú rozmiestnenie, dostatok potravy a blízkosť ľudských sídiel alebo činností.
29.08.2019 - 23:24:51
01
triki napísal:
v tom článku to je písané,je veľa samíc ktoré majú nie jedno ale až štyri mladé a tie jednoducho po odchovaní nemajú svoj životný priestor tak sa tlačia stále viac smerom na juh.Celá šop je úplne zbytočná štátna organizácia ako mnoho ďalších.


V a druhom clanku pisu, ze polovnici ich prikrmuju (aj ked nie priamo), ze ubudaju lesy, ze v lese je plno ludi a tak su vytlacane vo z lesov atd. atd.
29.08.2019 - 23:25:38
01
nemusíš mi citovať článok ktorý som sem dal.samozrejme,že to nie je veľa ak to berieme na celé územie slovenska. ak to berieme na ich tradičné biotopy tak to veľa je.každý vidí,že sa tlačia do území kde v minulosti nikdy neboli.
30.08.2019 - 00:26:26
01
Pokial viem, tak kazdeho medveda, ktory stratil plachost a zisiel do civilizacie zastrelili. Vid naposledy toho z Ocovej, predtym matku s mladymi v Tatrach, ktoru si idioti este aj chodili natacat rovno pod strom na ktorom sedela...atd atd. Takze niekto tu prehana a zvelicuje.

Ze medvede vidavat aj tam, kde predtym neboli je diskutabilne. No na isto viem, ze pilcikov vidavat aj tam, kde nebyvali desiatky rokov a kde by uz z nazvu "piaty stupen ochrany, bezzasahove pasmo" absolutne nemali co hladat.
O "turistoch" a kadejakych inych "milovnikoch prirody" ani nehovorim. Takze si niekto zjavne pomylil pricinu a nasledok.
PS: v lesoch som prezil vacsinu zivota
30.08.2019 - 16:51:14
017
niekto to mozno nevnima ale je ich naozaj dost, ja som napr presedlal z MTB na cestak cisto z toho dovodu, ze tento rok som ich stretol cez 10x z toho 1x sa po mne rozbehol, niekde ich je asi viacej nahromadenych ako inde, tu kde ja byvam urcite az moc
30.08.2019 - 17:09:31
01
Skor je otazka, ci si ich stretol vo Velkej
Fatre, alebo na Drazdiaku... Aha, pozeram tvoje konto - Ruzomberok. Kde inde by mali byt?
30.08.2019 - 18:38:27
00
ostogiske napísal:
...ze tento rok som ich stretol cez 10x z toho 1x sa po mne rozbehol...


Statisticky to v tvojom pripade vyzera ze je to uplne neskodne zviera :) tak preco ich strielat?
30.08.2019 - 19:13:43
08
Polovnici maju na svedomi kolko umrti a kolko zraneni za posledne roky? Radovo viac ako medvede. V lese mas vacsiu sancu, ze ta zastreli polovnik, ako ze ti ublizi medved. Podla toho treba aj riesit koho a co regulovat.
16.09.2019 - 20:41:31
016
Ludom, ktorym sa nepaci, ako funguju veci na tejto planete odporucam skusit stastie na inej.
scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net
16.09.2019 - 20:43:29
018
Skutočnosť je taká:
Človek v honbe za ziskom rabuje lesy na všetkých stranách- ťažba dreva, “kradnutie' ich potravy(čučoriedky, hríby, maliny, jahody, brusnice, černice), rozmach turistiky, hotelov, zjazdoviek, mýtenie lesov, rozširujúce sa mestá, polia blízko lesov, vyhadzovanie potravin do kontajnerov aj.
To sú hlavné dôvody, prečo zver stráca pla hosť a hladá obživu tam, kde je. Premnožená zver signalizuje narušenie ich potravinového reťazca a chýbajúci predátori, o čo sa zasa pričinil človek svojim správaním a nevyrieši to ani likvidácia zveri. Nepamätám si, že by v minulosti bol problém, ktorý je teraz. Zamyslime sa, čo sa zmenilo a kto je vlastne na vine súčasnému stavu- potom kričme a zbierajme podpisy!
Nemôžme sa správať k prírode ako neobmedzení páni a nerešpektovať jej zákony, vráti nám to aj s úrokmi. Treba si uvedomiť, že MY závisíme od nej- nie ona od nás a tak sa aj správať(a nazáleží na tom kto kde býva). Príroda a jej obyvatelia tu totiž bola pred nami a v pohode fungovala aj
bez nás.....Neplatí, že "poručíma větru, dešti".....:-((
21.09.2019 - 14:57:04
013
bi-cyklista....nechem provokovať, ale keď sa povie A tak je dobré povedať aj B → aj cyklisti a bikeri majú na pleciach určitý podiel viny. Však okrem cesťákov je trh zameraný výlučne na predaj a výrobu bicyklov určených do terénu,do lesa...či už to boli HT,crossy,full,...teraz gravel.

Nedávno som si urobil skratku na mojom fitness biku cez malú horičku tu v okolí. Na poľnej ceste na okraji lesíka sedel pastier so psom, ktorý behal volne okolo stáda. Zastal som v dostatočnej vzdialenosti, aby si ma obaja všimli. Stál som tam cca 5 minút kým si ma pastier všimol , zavolal vlčiaka k sebe a chytil ho za obojok. Tak som vedel že môžem pokračovať v jazde (a pomyslel som si "..zlatá cestná cyklistika :y: bez psov :swear: ..." . Došiel som k pastierovi, prehodili sme pár slov a posťažoval sa mi že s týmito cyklistami je to už neznesiteľné....že ich je všade neskutočne veľa, on že nemôže psa nechať voľne pusteného bez dozoru , že viac musí dávať pozor na psa aby niekoho nepohrýzol než na stádo kráv ktoré pásol. A že na vodítku mu je pastiersky pes na dve veci. A ďalej mi povedal že RD v spolupráci s Urbárskym spoločenstvom už riešia osadenie značiek Zákaz vjazdu cyklistov práve na tú cestu na ktorej sme sa stretli.

No ale späť k veci → aj my cyklisti máme na svedomí vytláčanie zvierat z ich prirodzeného prostredia .
22.09.2019 - 09:11:31
00
Takže cyklisti si odserú, že má nesocializovaného psa? Fasa. Pokiaľ by ten pes mal akú-takú "prípravu", cudzieho človeka a bicykel bude ignorovať. Toto je postup, že "z pohodlnosti, neznalosti a neschopnosti tam ***** zákaz".
V zásade máš 2 druhy pastierskych psov. Prví pasú, teda držia stádo pokope. Typicky BOC. Tie sú totálne human friendly - teda až na to, že môžeš byť pre nich člen stáda a snažia sa ťa tiež vrátiť ku stádu :) (bývalej borderák v rámci vyšantenia "pásol autá" na moste Apollo :D). Druhí sú síce akože killers, ale proti predátorom (povedzme že tradične vlk). Takisto by nemali interferovať s dvojnohými okoloidúcimi. Navyše spravidla nevedia pásť (lebo "pasenie" je modifikované lovecké správanie, pes, ktorý pasie, sa napr. nemusí byť schopný sám uživiť - v skutočnosti od nejakej veľkosti dole už budú spravidla loviť), takže zvyčajne platí, že "zavracač" neude "protektor" a opačne.
A kwďže väčšina PP psov nemá poruchy správania a je human-friendly tak samozrejme ešte podporujú kotenie bPP basťochov. By som rád zistil, čo ten pes skutočne pracovne zvláda (my bet is že ani to nie, čo moja samojedka, ktorá ovcu v živote nevidela - ale zato 50 % samojedov na rozdiel od hentých pseudoNO reálne urobí skúšku pastierskych vlôh).
22.09.2019 - 12:31:37
00
keyboard_arrow_up