Robio Tie mydla uz dostanes aj v DMke, su balene v papierovom obale, stale je to mensie zlo ako flasa zo sprchoveho gelu/samponu. Mame aj kamaratku, ktora vyraba doma mydla, vzdy ked ju ideme pozriet, zoberieme si od nej plnu krabicu.
Neviem odkial si, napriklad v BB mame obchod, kde capuju roznu drogeriu do coho si len prinesies, predavaju mydla a cistice bez obalov. Napriklad avivaz, pracie gely a pod (uz to zavadza aj DMka), umyvacie prostriedky. Je to v konecnom dosledku lacnejsie ako kupit novu avivaz...ale opat sme pri otazke pohodlia. Treba tam ist, pockat (trva to chvilu), zobrat domov. My sa vzdy viaceri dohodneme a ideme si dat nacapovat viaceri naraz. Zoberies napriklad 5 litrov avivaze, 2 litre cisticu na riad a mas s tym rok pokoj. Uhlikovej stope sa v sucasnosti nevyhnes uz pri nicom, ale presne cisla ti neviem povedat ani ja.
Ja tu nechcem posobit ako ekoterorista, tiez som to par rokov dozadu nijak neriesil, ale holt, taka je doba.
lto suhlasim so vsetkym co pises. Nepisal som vsak len na margo sackov a igelitiek, ale plastov celkovo, tie sunky a syry ja napriklad nekupujem presne z toho dovodu.
02.09.2019 - 10:15:08
02
Pato a toto ti nepride ako obmedzovanie? mam sa umyvat nejakym mydlom len preto ze je v eko papieri? preco? ja sa chcem umyvat tym co mne vyhovuje a co mam rad a nie tym co chce niekto iny. Na pranie pouzivam len niektore prostriedky a tie nedostanes capovane a nebudem kupovat ine len preto ze su capovane.
Mne to pride ako silny diktat toho co si mam kupovat. Ak by bolo pri vsetkych vyrobkoch moznost zvolit si formu balenia tak by to bolo ine.
02.09.2019 - 10:19:16
00
Vsak ved rob ako myslis, ja ti nic nediktujem. Len tu pisem, ze existuju aj alternativy, ktore menej zatazuju zivotne prostredie, to je cele. Kto chce, hlada sposoby, kto nechce, hlada dovody.
02.09.2019 - 10:24:13
02
aj u nas je taky obchod, mozno aj viac, ale nic ma tam neoslovilo
02.09.2019 - 10:29:44
00
No ked sa uz niekto nieje ochotny trosku obmedzit aby nezanechal pre svoje deti smetisko tak potom to asi zle dopadne s tymto svetom. Ja osobne som ale proti zakazovaniu, lepsie by bolo preniest vsetky naklady, ktore dana vec sposobuje na tych co to pouzivaju. Keby plastova taska stala 2-3 eura kde by bol zaratany aj plat toho co ich bude upratovat odvsadial tak by aj scarinko velmi rychlo zistil ze ho to az tak neobmedzuje pouzivat alternativu. Realita je bohuzial taka ze plasty je lacne vyprodukovat, ale tie naklady co su s ich ostranenim uz nesie niekto iny.
02.09.2019 - 10:32:02
04
môj ty :headbang: na tento prístup a pohľad na svet sa už fakt ani nedá nič slušné povedať.. JA JA JA a svet je mi u *****.. komplex lvl 3000

Gusto0 napísal:
tie platene vrecka na pecivo - neoschne to v tom?

na pečivo sa predávajú vrecká napustené včelím voskom, potom neobschýnajú (tak rýchlo, cca ako v mikroténovom sáčku)
02.09.2019 - 10:41:37
05
Ak sa jedna o eko treba zacat mysliet inak ako co "mne" vyhovuje. Tyka sa to nas vsetkych. Ked si zasereme planetu nikoho nebude zaujimat ake mydlo, balena voda ci baleny syr, sunka ti vyhovuje. Ja som prestal ovocie a zeleninu davat do sackov, na pecivo chodim s vlastnou taskou, vodu iba z vodovodu a do sklenenej flase... Je toho vela ako sa da pomoct aspon kuskom aj bez zasadneho obmedzenia :-)
02.09.2019 - 10:43:21
03
Sledujem túto plodnú diskusiu :lol: a som niekde uprostred medzi názormi. Veľmi rád by som sa správal ekologickejšie (schválne nepíšem ekologicky pretože úplne to pri živote v meste ani nejde). Tašky mám aj také, aj onaké, snažím sa nezabudnúť vziať trvácnejšiu keď idem nakupovať ale niekedy zabudnem, tak vezmem plastovú. Nie papierovú, pretože tú nemám ako zužitkovať. Do plastovej aspoň naskladám odpadové plasty. Tiež mi lezie na nervy, že napríklad Lidl, v ktorom najčastejšie nakupujem, má všetky mäsové výrobky, syry ale aj samotné mäso balené v plastových obaloch. Keď chcem byť eko idem tieto veci kúpiť do Kraja.
Na margo čistiacich, pracích prostriedkov, aviváže a pod. Veľmi sme sa potešili, keď u nás otvorili predajňu čapovaných prostriedkov Pulito - https://www.facebook.com/pulito.dnv/ . Tak sme po vyčerpaní našich zásob vzali prázdne obaly a išli načapovať gél na pranie, aviváž a niečo na umývanie riadu. Výber super, ale zostali sme šokovaní cenami. Oproti Arielu, ktorý používame a osvedčil sa, je cena trojnásobná.Takže sme si načapovali len polovicu fľaše a dobre sme urobili. Nevypral ani prd. Prádlo síce pekne voňalo ale čisté nebolo ani náhodou. A to sme dali plnú dávku tak ako pri Arieli, žiadne také, že toto je eko koncentrát, stačí vám tretina a vyperie rovnako. Takže som si eko prípravok nechal len na svoje prepotené cyklo veci a na bežné pranie sme kúpili znovu osvedčený prostriedok.
Tu ma zaráža motivácia. Áno, na jednej strane je motiváciou budúcnosť našich detí a aj ja sa snažím preto niečo urobiť ale motivácia vyšších, oveľa vyšších nákladov nefunguje. Prečo by som si mal kupovať eko výrobok, ktorý neoperie tak ako konvenčný produkt, za ešte vyššiu cenu?
(pozn. pri Arieli sme sa presvedčili o skutočne dvojakej kvalite výrobkov ponúkaných na SK/AT trh)
02.09.2019 - 10:55:10
07
CraObs to znie dobre - musim niekde zohnat lebo z peciva mam sackov asi najviac. ono to dnesne bezne pecivo viac ako 2 dni aj tak nevydrzi - potom sa to neda jest.
02.09.2019 - 11:13:59
00
Robio má good points, aj keď občas nie celkom presné.
Čo sa týka plastových obalov, sú podstatne viac enviro friendly, ako si väčšina z vás myslí, v porovnaní s tým, o čom si myslíte, že sú akože alternatívy. MDPE (igelit sa už nerobí - vinylchlorid nebol zrovna enviro friendly) sa vyrobí pri laboratórnej teplote a tlaku použitím vhodného katalyzátora takmer bez spotrebovania energie (tá sa pri procese vlastne uvoľňuje) takmer len prebublaním etylénu (by-product pri spracovaní ropy) cez roztok a následne sa tvaruje niekde pri 100-140 °C. To taká výroba papiera... alebo skla... (kde treba rádove 1000 °C)...
Čo sa týka "poradenia si s CO2" - eeehm. Koncentrácia CO2 v atmosfére chronicky stúpa, takže nie neporadí (v krátkodobom horizonte, reálne do vyšupovania rádiofobikov do špecializovaných liečební s hojnou dávkou elektrošokov).
Že máte plný Pacifik a Indický oceán plastového bordelu, tiež nie je problém plastov. Čím to je, zistíte, keď v Hyderabáde idete z letiska do hotela a údenáč si vedľa diaľnice stiahne gate a tam, kde sa momentálne nachádzal, vyserie mohutný exkrement, ktorý, podľa indickej najlepšej tradície, veru nebude tuhý. A to je ešte slušné, prevažne moslimské mesto, tí na rozdiel od hinďákov majú prikázania od samotného Alláha o umývaní si papŕč a pod. Takže si domyslite, ako asi vyzerá v takejto krajine odpadové hospodárstvo, čo sa plastov týka, A to ich je dobre vyše jedného gigapípla.
(Veľmi vtipné sú ezo-biopizze, čo chcú byť strašne eko a grín a tak sa rozhodnú žiť "na samote u lesa", lenže do roboty samozrejme každý deň absolvujú 60-80 km, samozrejme si do nej veľactenú riť vyvážajú v plechovke a samé, lebo samozrejme "auto je štandard a sloboda", hádajte ako riešia nákupy, a len čo sa "na samote u lesa" niečo zemele, tak sú nanosené u fotrovcov v fuj fuj zlej zlej Petržke, povedzme aj 4+ dni weekly, lebo sa eko grín samotou u lesa treba pochváliť na ksichtbúku, instagrame a jútjúb, nuž a na samote u lesa nielen že nie je optický kábel, ale ani len blbý GSM signál.)
Scaryho lodičky... nuž prepočítaj si emisie na kilogram (alebo tonu) a kilometer a nebude to zlé číslo. Lodičky sa dajú riešiť aj jadrovým pohonom (ako napr. flotila ruských ľadoborcov udržiavajúcich severnú morskú cestu), je to ale náročné okrem iného na personál.
A ako to je s renewables? Takto:
thumb_up0thumb_down
02.09.2019 - 11:35:07
06
Ked budu vsade elektricke auta a tie stare sa budu prerabat (ich baterky) na zdroje energie pre domacnost, nebude solarna elektricka spicka problem. Ono vacsinu casu ked mas najsilnejsie slnko auta stoja a mozu sa v buducnu efentualne nabijat.
Dost ma zarazil fakt z prednasky ze keby nemecko investovalo vsetky prostriedky investovane do solaru do jadra, bolo by dnes 100% ciste.
02.09.2019 - 18:17:11
00
Dnes som z lesa doniesol tasku PET-iek a ebol som ich do zlteho kontosa. Vycistil som potocik, porezal suchu svrcinu a presekal chodnik (padnuty strom). Kakal som v lese, takze som usetril pol nadrzky. Kedze som bol na biku, nikomu som neztazil dychanie. Nazbieral som sipky a par hub...

Robim Comozem
02.09.2019 - 18:51:37
011
Dakujeme ti my aj muchy v lese.
02.09.2019 - 19:02:52
01
Robio napísal:
Ono vacsinu casu ked mas najsilnejsie slnko.

a keď sa zatiahne kukneme si tú telku pri sviečkach čo?
02.09.2019 - 21:44:03
00
ono s tym separovanim a recyklovanim je to taky bludny kruh.
plasty by mali byt poumyvane. kdo to robi? ked nieje poumyvany, tak moze znehodnotit ostatny plast, urceny na recyklaciu. pracovnicky na linke, ked zbadaju nieco mastne, spinave, plesnive, tak celu varku daju do komunalneho odpadu. ked sa umyva, tak zase sa mina drahocenna pitna voda. kde je vybudovane umyvanie s uzitkovou vodou v domacnosti?
teraz sme boli vo Vadasi a nahradzali plastovy riad kartonovymi tackami (tak ako chcete nosit nakup v krabiciach (aj ja nosim) alebo papierovych kabelach) - ale ten papier zase treba z niecoho vyrobit a mastny a mokry (pritom do kontajnerov prsi) sa nerecykluje.
capovane pivo chce kazdy radsej do skla, ako do kelimku, ale v obchode frci 1,5L plastove.
kedysi sa nosilo v sietovkach a pila sodovka so sirupom zo sklenenej flase. teraz su plne obchody s milion prichutami a druhmi napojov v plaste a to chceme este spravit vratne a aby to stalo dalsie miliony (aby si niekto mohol uliat). sak do prdele zrusme tych milion prichuti, a vsetky plastove obaly a vratme sa ku sklu (ale aby aj ziarovka patrila na recyklaciu a nie do komunalu).
tasky na nakup sa daju aj vyrobit napr. zo starych rifli a nie zase nove kupovat.
03.09.2019 - 02:43:33
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up