Ahojte,

Chcel by som vás poprosiť o radu pri výbere môjho prvého bicykla na triatlon.

Najskôr niečo o mojom pozadí a cieľoch. Chcel by som sa začať venovať triatlonu na amatérskej úrovni, avšak skôr so zameraním na dlhšie trate. V ďalšej sezóne chcem absolvovať minimálne polovičného ironmana v závislosti od mojej prípravy sa rozhodnem možno aj pre full Ironman. Čo sa týka behu a plávania už mám nejaký povedzme lepší základ, niečo som už odbehal ale ako cyklistu by som sa označil za úplného začiatočníka. Všetky moje doteraz odjazdené kilometre boli len na starom low cost cesťáku alebo častejšie na horskom bicykli. Čiže cyklistika bude pre mňa najväčšia slabina čomu budem musieť venovať aj najviac času.

Teraz k výberu bicykla, keďže sa v tejto kategórii vôbec nevyznám obraciam sa na vás, no snažil som sa už niečo o bicykloch po študovať tak prikladám svoje postrehy pre výber.

Čo sa týka ceny rád by som sa pohyboval v rozmedzí najlepšie do 1500 až max. 2000 eur. Som nižšej výšky (167 cm) čiže predpokladám že kritériom bude zrejme aj schopnosť zohnať bicykel s menším rámom, zrejme Sko.?.
Otázka znie či kupovať cesťak s aero prvkami alebo triatlonovy špeciál vzhľadom na cielené jazdenie skôr dlhších triatlonov? Bicykel by mal byť skôr ale univerzálnejší, vhodný na celoročnú prípravu, v zime napojiť na trenažér, cez sezónu vhodný aj na dlhšie tréningy, avšak vrámci prípravy plánujem určite absolvovať aj kratšie triatlony, aby som sa naučil jednotlivé prechody a podobne ( tu náleží otázka ci môžem so špeciálom na krátkom, poprípade olympijskej dĺžke vôbec štartovať? )

Poprípade nejaké ďalšie tipy na ktoré si dávať pri výbere pozor. (hliník /karbón, kolesá, výbava?)
Taktiež je otázka na mieste kedy bicykel kupovať, s kúpou sa až tak neponáhľam, aj keď od októbra plánujem oficiálne začať s prípravou, jej zimnú časť zvládnem zatiaľ na tom čo mám. A teda či je nejaká čast roka kedy bývajú väčšie výpredaje v obchodoch a oplatí sa možno počkať.
Poprípade mi môžte poradiť aj obchod s vhodnými odborníkmi na danú problematiku, kde mi budu vedieť v týchto otázkach poradiť a následne aj bicykel správne nastaviť podľa mojich proporcii.?

Bicykle, ktoré som ja našiel a myslím ze by boli vhodné :
- Felt B16,
- Giant Trinity Advanced Pro,
- Merida Scultura Disc 4000,
- Merida Reacto Disc 4000.
Problémom pri zrejme pri všetkých je že som ich nikde nenašiel na sklade, len na objednávku čo je pre mňa no go, bicykel chcem určite vopred vyskúšať a rozhodnúť sa aj podľa pocitu v sedle.

Vopred ďakujem za každú radu, keďže pre mňa bude dobrá asi každá jedna:)
08.09.2019 - 08:56:04
00
S TT specialom "kozou" na kratkych triatlonoch (t.j. sprint a olympijsky) startovat nemozes. Ak len zacinas a ma to byt univerzalnejsi bicykel, tak asi skor nejaky aero cestak.
A s tou vyskou je velky problem - sam mam 170cm a vyskusat si bicykel je v SR velmi tazke. Na predajniach vacsinou drzia len M-ka a L-ka a ak sa najde S-ko tak je to vacsinou skor klasicky endurance ram.
09.09.2019 - 16:21:06
00
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. S tými velkostami si ma veľmi nepotešil, ale asi to bude pravda lebo ako pokračujem s hľadaním tak som Ska nevidel skoro žiadne.
Co sa týka typu bicykla, môžeš mi viacej ozrejmiť pojem "koza"? :D to znamená ale ze napríklad bicykel ktorý som spomínal vyššie Merida Reacto 4000 by bol vhodný, povolený na všetky triatlonovy štarty ak tomu správne chápem?
09.09.2019 - 17:48:10
00
"Koza" je proste ludovo casovkarsky special - najjednoduchsie rozpoznatelny podla specialnych riaditok. Ano ta Merida je co sa tyka kratkych triatlonov v pohode aj ked asi sa najdu aj viac "aero" bicykle, ale do toho uz moc kecat nechcem, lebo az taky prehlad nemam. Mozes si na nu pripadne dokupit triatlonove nastavce. Ale pozor pri tych kratkych triatlonoch nesmu presahovat vpredu brzdove packy a musia byt spojene. Ja mam Giant Propel a s perspektivou ucasti na nejakom polovicnom ironmanovi som si nedavno kupil klasicke nastavce, ktore pred kratkymi pretekmi jednoducho dam dolu.
10.09.2019 - 10:57:35
00
Ahoj cehlo, vitaj na MTBIKER!
Neexistuje univerzalna odpoved na tvoj dopyt a sam si budes musiet zvazit priority. Ak tvojou prioritou v buducom roku bude co najrychlejsi cas na prvom strednom triatlone (1.9-90-21), tak skutocne najlepsou volbou by mal byt casovkarsky special. To ale prichadza so svojim "ale":
1.) Na zbieranie skusenosti su vynikajuce kratsie preteky, ktore nemaju velky dopad na tvoju sportovu pripravu, mozes ich brat ako tempovy trening a lahko sa z nich zotavis. Ako uz branomiko spomenul, vacsina kratkych a sprint triatlonov u nas je s povolenym hakovanim, a na takych triatlonoch nemozes casovkarsky bicykel pouzivat. V ramci STU u nas bol jedinou vynimkou olympijsky triatlon v Danovej do minuleho roka, v tomto roku sa uz ale neuskutocnil a do buducna sa obnovit neplanuje. To znamena, ze jediny bezhakovy kratky triatlon u nas je ten v ramci Challenge Samorin vikendu. Vzdy mozes ist pretekat ale napriklad do Rakuska (zo Senca to nemas daleko), kde je mnoho prilezitosti pretekat na bezhakovych kratkych triatonoch. U nas mas bohuzial smolu a zmysluplna sezona bude chciet cestak. To znamena, ze ak by si kupoval casovku, musel by si nadalej kratke preteky v ramci STU jazdit na svojom starom cestaku (neviem, v akom je stave:).
2.) Casovka je fakt obmedzujuci bicykel a trenovat 100% casu len na casovke, ked nemas iny bike, nie je nic moc. V zasade sa mozes rozlucit s nejakymi skupinovymi treningami, nakolko koza do balika nepatri, cim sa dost obmedzujes vo svojom cyklistickom vyvoji vseobecne (ucenie sa jazdy v baliku, vyberanie zakrut, zjazdy, to vsetko sa uci najlepsie v skupine). Dalsia vec je, ze casovka je proste horsie ovladatelna. Zjazdovanie je menej prijemne, rozne technicke ukony za jazdy, bocny vietor je menej prijemny a pod. Ked mi skonci obdobie, ked jazdim par tyzdnov len na koze a sadnem zas na cestak, citim sa ako keby ma vypustili z klietky a mam chut sa nahanat s cestakom po lese a po viniciach z tolkeho pocitu slobody:) Nechap ma zle, mam jazdu na casovke rad a dovolim si tvrdit, ze mi to aj ide, ale cestak je proste zabavnejsi. A na bicykli, na ktorom ta viac bavi jazdit viac aj viac natrenujes. Ak by si bol ok s tym, ze by si nadalej v treningu kombinoval casovku so svojim starym strojom, opat problem odpada. Zavisi to od toho, v akom stave je a ci sa ti chce na nom nadalej jazdit.

Dalsia vec na zvazenie je, o co prichadzas, ak jazdis stredny triatlon na cestaku s casovkarskymi nastavcami narozdiel od TT biku? 2 minuty na 5 hodinovom preteku? Stoji to za to, ak so sportom iba zacinas a tvoje skutocne osobaky pridu az o niekolko rokov? Triatlon, tak ako kazdy iny sport, ma istu learning-curve (proces ucenia) a casom spolu s praxou budes prichadzat na nove veci, co sa exekucie samotneho preteku tyka. Nepredpokladam, ze sa ti podari ist hned svoje prve triatlony na plny potencial a byt tebou, radsej by som si tou learning-curve presiel na cestnom ako casovkarskom bicykli. Ak ta tento sport bude bavit, budes sa mu venovat mnoho rokov a nic ti nebrani, prihodit "do stajne" casovku po niekolkych sezonach. A ak ta tento sport bavit nebude, myslim, ze radsej budes mat doma cestak ako casovku.
Ja by som preto na tvojom mieste bral cestny bicykel a nezalezi na tom, ci bude aero alebo nie. Najma by sa ti mal pacit, aby ta na nom bavilo co najviac jazdit. Na stredny/dlhy triatlon by som na cestak dal casovkarske nastavce a vyuzil prvu sezonu najma na to, aby som sa naucil spravne paceovat, prijimat ziviny a dokoncil bez problemov/vykapania/chodze/vyhorenia/upalu/zaludocnych problemov. A potom neskor, ak by ma to bavilo, dokupil by som si kozu.

Co sa materialov karbon/hlinik tyka. To je trochu kontroverzna tema a nazor na nu si budes musiet urobit sam. Ja jazdim len hlinikove bicykle, ale je to preto, ze som psychopat. Ak by ale budget 1500-2000 eur bol finalny, som si isty, ze rychlejsi budes na lowendovom bicykli s karbonovymi kolesami nez naopak. Ak ale je este moznost, ze v buducnosti si kolesa dokupis tak ci tak, vyminaj teraz budget na bicykel, za tu sumu uz najdes v pohode aj karbonove bicykle na 105ke, ktora plne postacuje.
Co sa vyskusania bicykla a posedu tyka, to moze byt u nas problem. Ak by si sa vybral cestou casovkarskeho bicykla, skocil by som na fitting do BB (https://cykloagent.sk/), a to este pred kupou bicykla. On ti nastavi posed, urci padX/padY alebo stack a reach a na zaklade toho sa potom da bicykel vyberat. Ak by si siel cestou cestneho bicykla, kupuj samozrejme na mtbiker.sk shope :P Ono, aj celkom velke zmeny v posede sa daju kompenzovat dlzkou, uhlom predstavca a podlozkami pod nim a ako sa budes cyklisticky vyvijat ty, zrejme sa bude vyvijat aj tvoj posed. Idealna cesta by asi bola zakupit si bicykel cca na tvoju velkost, dat si niekde spravit fit, pojazdit nejaku dobu a potom sa opat vratit spat k otazke fittingu (sam alebo u profesionala - opat za mna shout out to cykloagent.sk), ked uz budes sam vediet, aky typ jazdy ti vyhovuje a budes vediet sam posudit, ako sa na bicykli citis. Experimentovat s roznymi predstavcami mozes aj vo vlastnej rezii, to uz zavisi aj od teba, ci si typ cloveka, ktory sa s tym rad zabava alebo to radsej nechas na niekoho ineho.
10.09.2019 - 11:51:14
07
Ďakujem za všetky rady :)

Keďže pôjde o moju prvú sezónu naozaj nemám v podstate žiadne očakávania skvelých výsledkov a časov. Mojim cieľom bude vždy pretek dokončiť s "úsmevom na tvári", preteky si užiť, nasať atmosféru triatlonu a prejsť si celou sezónou prípravou, naučiť sa základy a špecifiká triatlonu a zistiť či to bude pre mňa to práve orechové aj pre ďalšie roky.

K svojmu starému cestaku sa vyjadrovať radšej nechcem :D je to veľmi lacný starý bicykel a úprimne radšej jazdím na horskom, čiže s nim celkovo v príprave až tak nerátam.
Čiže zrejme bude asi najlepšia voľba aj pre mňa zvoliť cestný bicykel s aero prvkami a hrať sa s nadstavcami.

Bohužiaľ rozpočet ktorý som uviedol bude pre túto sezónu určite finálny. Samotný triatlon so sebou nesie kopec ďalších výdavkov s ktorými rátam (neoprén, štartovné a tak ďalej..) navyše riešime momentálne aj nové bývanie čiže... :)

Chceš povedať že keď kúpim bicykel kolesá, ktoré sú v cene sú zvyčajne na nič? Keď som si zadal do vyhľadávanie karbónové kolesá zvyčajne mi našlo kolesá drahšie ako celý bicykel :D to by bolo možno investícia o ďalší rok, no potom príde otázka či v obyčajných kolesách v pohode od jazdím sezónu?

Vedel by si mi dat aj nejaký typ na podobný bicykel, ktorý by si ty odporučil v rámci toho o com sa rozprávame?
10.09.2019 - 13:05:27
00
cehlo Skúsim ti poradiť aj ja, resp sa podeliť so svojimi skúsenosťami, ale v zásade súhlasím so všetkým, čo napísal Rachela. Ak máš takto obmedzený rozpočet a cesťák máš momentálne nevhodný (ale aj tak by ma zaujímalo, čo je to zač :) ), tak kúp určite cesťák a k tomu triatlonové násadce. Ja som mal prvý cesťak hliník s 8spd kazetou, starý Bianchi za 500e. Dokúpil som nástavce za 10e a zvládol na ňom pár krát Oravamana, pár krát Goralmana, končiac vždy v pohode lepšej polovici štartového poľa. Na jednom menšom triatlone v CZ som mal prekvapivo najrýchlejší bike split a falošne som uveril, že hádam mám na bike talent :D. Urobil som si radosť teda a kúpil TT Cervelo P3, niečo som potrénoval a na prvom preteku a rovnakej trati som mal bike split o pár sekúnd horší ako na starom Bianchi :D. Poznám týpkov, ktorí nejazdia ironmany na koze, ale na cesťáku s nástavcami už nejaký čas a jazdia časy okolo 10 hodín. Tým som chcel len potvrdiť, čo napísal Rachela - ísť na tvojom mieste najprv do cesťáku.
Čo sa týka tých výdavkov na triatlon, tak nevyhnutnosťou sú bike s hrazdou/nástavcami a neoprén. Nakoľko najmä na Slovensku sa triatlon stal čiastočne aj elitárskou zábavkou a kopec týpkov si kúpi bike, aký si nedovolí ani profík a dres s menom má ešte pred prvým triatlonom, štartovné býva často zbytočne vysoké. Kúsok od nás na Morave ale usporiadavajú viacero triatlonov s rodinnou atmosférou za symbolické štartovné - u nás (a v relatívnej blízkosti BA) by som vypichol určite triatlon na Starej Turej. Ale keďže toto fórum je bicyklovaní, tak áno - ak si kúpiš lacnejší cesťák, tak kolesá, ktoré k nemu dostaneš, sú tiež lacnejšie (nanič je príliš silné slovo v tomto prípade). Vydržať by ti mal aj lacnejší bike niekoľko rokov a keď zistíš, že triatlon a cyklistika je pre teba to pravé orechové - treba si urobiť radosť :). Typ na tento prvý bike ti dať nemôžem, najdôležitejšie je, aby sa tebe páčil ;). Ale ako písal Rachela, dobrý bike s dobrými kolesami za teba o moc lepší výsledok neurobí, radšej ušetrené zdroje investuj do tréningu.
Btw, všetko podstatné veľmi dobre zhrnuté je v tejto knižke: https://www.martinus.sk/?uItem=248810 Tú si zožeň, nájdeš tam všetko podstatné ;)
11.09.2019 - 09:08:52
02
keyboard_arrow_up