No a ked ste tu uz vyriesili preco sa medvede stahuju blizsie k obyvanym oblastiam, tak by ste mohli aj navrhnut co s tym. Zanadavat si tu na kadekoho nicomu nepomoze, nejaky ten konstruktivny navrh by to chcelo.
Lebo lahko povedat, ze za to moze kukurica, lenze ta sa tu pestovala v ovela vacsom rozsahu - v minulosti, ked bola zivocina vyroba znacna a bolo treba ten dobytok niecim krmit, napriek tomu ak sa niekde v blizkosti dediny zjavil medved, tak to bola dlho spominana udalost.
Smetne nadoby - to je problem v tatrach, vseobecne medvede zatial inde kontajnery nevyberaju, zas sa da napisat, ze v minulosti boli okolo dedin sakra rozsirene divoke skladky, a predsa tam medved nebol.
Vyrub lesov - tiez nedava az taky zmysel, lebo sa presuva do oblasti, kde ziaden les nie je, navyse ani v tych tazbou zasiahnutych oblastiach medved akosi neubuda.
Pocty medvedov su zname, resp. teraz ich uz bude o par stoviek viac, lenze to je nic nehovori o tom, ze napr. okolo nasej dediny (rozumej tak do 500m az kilometra od domov, nie v lese) sa nachadzaju 3 samice s mladymi + dalsie solo.
Vseobecne sa o tom spoza klavesnice niekde v bytovke dobre mudruje, lenze mne sa uz stalo, ze som stretol medviedata ked som bol s mojimi detmi, bolo to par sto metrov od obyvanej oblasti, vtedy to uz clovek berie trochu inak...
Takze este raz, co tak sem skusit dat nieco konstruktivne k veci. Sam si myslim, ze nejaky odstrel nic nepomoze,
22.09.2019 - 13:10:21
03
Proste kto sa bojí, nech nechodí do lesa. Celý život je o kalkulovaných rizikách, aj prechádzanie cez cestu. Ako hovorí klár Zmikund, se s tím smiř.
objevit.cz
Mne je už to divné, že toto riešime na MTB fóre, kde by som čakal ľudí s prírodou zžitých. Zatiaľ tu nachádzam kopu ľudí, čo ju bez umelých úprav, napr. vymárovania im nepohodlných zvieratiek alebo bez baterkovej prípomoci, nezvládajú.
A ten "argument detičkom" mi tiež zdvíha žalúdok. Tým sa tiež zdôvodňuje každá stupidita.
22.09.2019 - 17:55:46
00
Stazujem si snáď na medvede v lese?
Spomínam tie pri dedinách, utešene sa tu množia a už neodidu, nemajú kam, v lesoch je ich plno.
Takže máš nejaký návrh, alebo iba ukazujes, že si múdry?
22.09.2019 - 18:17:16
01
andrej, nedam ti "konstruktivny" navrh pre teba asi, ale vyjadrim sa k par tvojim imo "nekonstruktivnym" "protiargumentom":

kukurica - ozaj sa pestovala v ovela vacsom rozsahu? Teda, bavime sa chapem tak ze o miestach vyskytu medveda - severnom a strednom slovensku? No, sice som len dieta federacie, nie socializmu, ale ucil som sa zo socialistickych kniziek zemepisu a geografie a tam veru o kukurici na severe pisane nic nebolo. A z detstva tiez nemozem moc povedat ze by sme chodili na kukuricu na liptove, ale iba na juhu, komarno, nitra a tak. Kdezto dneska ked idem na liptov tak kukurica je tam vsade.

"Smetne nadoby - to je problem v tatrach, vseobecne medvede zatial inde kontajnery nevyberaju, zas sa da napisat, ze v minulosti boli okolo dedin sakra rozsirene divoke skladky, a predsa tam medved nebol."
- hovori ti nieco prikrmovanie zveri? Mozno aj take mate niekde nablizku od polovnikov/lesnikov. Taktiez, medvede mozno schadzaju do zahrad - pravdaze to je tiez neziaduce, druha otazka je, preco schadzaju do zahrad - moze byt dovod aj "vytlacanie" medveda z lesa (napriklad nocnymi/skoro-rannymi/neskoro-vecernymi cyklistami, to je tu na fore dost oblubene). O divokych skladkach - akoze, ty si videl divoku skladku s jedlom za cias minulych? Ja som videl hlavne take ze stavebny odpad, plasty, sedacky, bordel - a medveda murara som fakt este nevidel ani som nepocul ze by si v divokej prirode upgradeovali zimne nory na energeticke normy europskej unie.

A pravdaze, to ze vidiet medveda bola historicka udalost? Nepochybujem, aj vidiet vlka je este stale historicka udalost, ale to preto, ze tie zvierata su/boli na pokraji vyhynutia na uzemi SVK. Tak obdobne to bolo/je aj s kamzikmi, bobrami, vydrami,......
22.09.2019 - 19:12:39
03
stanos4
aby som zbytocne nezavádzal, pisem o Podpolani.
Ano, kukurice bolo viac, dobre si jej rozsah pamatam, hravali sme sa v nej + zbierali sme sulce pre zajace, vlastne sme kradli :P
prikrmovanie zveri mi hovori celkom dost, v mladosti som chodil na polovnicky kruzok a osobne som to robil (seno/jadrove krmivo + sol). Ak myslys to nasypanie akejsi navnady na dostrel od posedu, tak ano aj o tom viem.
Vytlacanie medveda z lesa: ako som spominal, medved z lesov nemizne, lenze pribuda v okoli dedin.
Ano, aj v minulosti koncilo jedlo na skladkach, ten hnilobny pach sa neda zabudnut, jednu sme mali vedla sadu, lisku som tam videl bezne.
Pouzit "na pokraji vyhynutia na uzemi SVK" v suvislosti s medvedom je viac ako scestne. Bobra neriesim, nikdy som ziadneho nevidel :)
22.09.2019 - 19:34:29
00
http://spravatanap.sk/web/download/Problematika%20a%20sucasny%20stav%20medveda%20hnedeho%20v%20Tatrach,%20Lenko%20a%20kolektiv%202014.pdf

a daj si vyhladat cislo "35"

edit: oprava linku, snad teraz pojde
22.09.2019 - 19:37:15
01
Zaujímalo by ma, kde (okrem poľovníkov) beriete to "veľké medvede vytláčajú menšie"? Keď som o tom hovoril s odborníkmi, tak nad týmto bludom iba zalamovali rukami.
22.09.2019 - 23:22:19
01
Nejaká teritorialita tam je, asknem expertov (ozajstných, nie poľocentrických), jeden je môj bývalý študent. momentálne mám ale na fb banán od doma rodiacich biopíč, takže až o týždeň :D
23.09.2019 - 00:28:07
01
winter78 napísal:
No ale späť k veci → aj my cyklisti máme na svedomí vytláčanie zvierat z ich prirodzeného prostredia .

Toto je trošku otázne. Na biku stretávam rádovo viac zvieratiek, a to aj veľmi rýchlych, ako pešo. Z tohoto pozorovania hneď vyplýva hypotéza, že zvieratko nevníma bikera ako hrozbu, na rozdiel od pešechoda. Takisto zvieratká, ani veľmi plaché, nevnímajú ako hrozbu roboty (nemám na mysli robota ako niečo v úzkom zmysle, teda humanoidného tvaru, proste vozítko s kamerou a inými pozorovacími srandami) a preto sa pri pozorovaní plachých druhov zvieratiek dosť využívajú.
má to aj tú výhodu, že ak sú to zvieratá, ktoré kontakt s človekom ohrozuje, lebo im napr. prakticky každý okrem poučených ide po krku, tak si zvyknú na kontakt s robotom, ale pred človekom budú naďalej zdrhať
23.09.2019 - 00:37:35
00
Pali65 napísal:
Zaujímalo by ma, kde (okrem poľovníkov) beriete to "veľké medvede vytláčajú menšie"? Keď som o tom hovoril s odborníkmi, tak nad týmto bludom iba zalamovali rukami.

Konkrétne od teba som skôr očakával niečo rozumné, nie naťahovať sa tu prečo a koľko...
Od takého tulena som nejaký ten malomestky blabol samozrejme čakal :)
andrej25 napísal:
No a ked ste tu uz vyriesili preco sa medvede stahuju blizsie k obyvanym oblastiam, tak by ste mohli aj navrhnut co s tym. Zanadavat si tu na kadekoho nicomu nepomoze, nejaky ten konstruktivny navrh by to chcelo.

Inak, opýtaj sa tých odborníkov prečo sú v blízkosti ľudí hlavne samice s potomstvom a mladé jedince. Statné samce tam spravidla nevidat.
23.09.2019 - 06:38:22
00
Práveže to nesedí, lebo v poslednom čase sú reporty skôr o jedincoch, rodinka rozvírila hladinu naposledy v Smokovci, čo ju chuderku napokon zastrelili. O medveďoch kolujú rôzne, medzičasom vyvrátené teórie, napr. že medvedie stromy majú signalizovať mladému, že sa má pakovať kade ľahšie, aby sa zistilo, že tam je až prekvapivo čulé korzo, a že najvyšší “záhryz” nepochádza od najväčších samcov, ale že tam mladé vylezú a zahryznú vyššie (staré kusy už príliš na kmeň nelezú). Mňa na tých prednáškach prekvapilo, že zažitá predstava o “vytláčaní” mladých starými, sa po zavedení GPS obojkov nepotvrdila, ale nazri do ktorejkoľvek internetovej debaty a stále to tam bude niekto omieľať do aleluja. Rozširovanie medveďov je skôr štatistický jav, založený aj na potravnom oportunizme, ale predstava, ako gang starých samcov terorizuje mládež, to odporuje najnovším poznatkom z pozorovania. Ak niekto nemá vyzerať ako nedouk, nemal by už používať frázu “vytláčajú mladých z teritória”, lebo sa tým zbytočne strápňuje.
23.09.2019 - 07:10:19
02
"nejaky ten konstruktivny navrh by to chcelo"
23.09.2019 - 07:26:49
00
Neprikrmovať zver ničím, čo je potravou pre medveďa, nerabovať jeho prirodzené zdroje potravy (napr. čučoriedky), nestrieľať vlky, regulovať pestovanie kukurice v podhorí, používať nedobytné kontajnery, chrániť včelstvá a ovocné sady elektrickými ohradníkmi. Nevyvyšovať sa ako homo sapiens nad prírodu, urobiť pre zachovanie nerušeného života medveďa v prírode niečo konštruktívne.
23.09.2019 - 08:15:38
00
Ale no tak, snažil som sa normálne usmerniť, nejakého prázdneho mudrovania a odhalenia vinníkov je tu už dávno dosť.
Ako konkrétne si predstavuješ tie jednotlivé body?
Lebo vidno že to riešiš od stola, bez skutočnéj skúsenosti, napr. ohradnik je dobrý akurát tak na to, aby sa statok nerozutekal, prakticky pred medveďom kukuricu, alebo vcelin neuchrani. Dokonca aj vlky ho majú na háku, prišli sme takto o 11 oviec.
Fakt som si myslel, že budeš komunikovať menej povysenecky.
23.09.2019 - 08:29:08
00
Zaujimave ale nepomoze. Medved je vsezravec, mohlo by sa prikrmovat iba senom a neviem ci by to stacilo (otazne je ci vobec niekoho prikrmovat okrem neprisposobivych). Vlk na maca utocit nebude preto neviem ako to suvisi s macovym problemom. Je pravda, ze sa oteplilo a kukurica sa sadi na miestach kde pred 30 rokmi nebola. Elektricky ohradnik aby fungoval na maca by bol pre ludi nebezpecny, znesie ovela viac ako kravy, kone, a ovce.
Dat na papier nieco konstroktivne nebude take jednoduche. K tomuto stavu sme sa dopracovali vdaka cca 40 rocnemu nerieseniu problemov ktore nikto nevidel alebo nechcel vidiet. A to zo strany polnohospodarov, polovnikov, zakonodarcov a aj ochranarov. Zacalo sa na nedostatky poukazovat az po zalozeni skupin ako ich ja vnimam ekoteroristov. Je ale velmi dobre, ze sa na to dali, poukazali na problem a lady sa pohli, aj ked to podla mna riesia prilis hystericky.
23.09.2019 - 08:38:50
00
keyboard_arrow_up