lto napísal:
Ani nahodou 95% .. je to presne tolko,kolko mas vzadu grip /a kolko davas kam taziska/. A pokial ho mas, co vo velmi strmom zjazde mat musis, inak to nezides /ak nepocitam hladky zosup/, tak je to o dost viac ako 5% :) .. alebo inak povedane, naozaj strmy zjazd len s prednou nedas. A to nehovorim o tom, ze vlastne niekedy prednou nie je velmi vhodne brzdit :lol:

Inak co sa tyka toho porovnavania auta a bajku, na aute nemontujes prasa na tlmic. Cize jedine co sa da porovnavat je motorka a tie zas obvykle maju ocelove tucne nohy.
Ale tiez by ma zaujimalo, z coho vychadzaju, lebo kedysi to nejake opodstatnenie malo,ale ked napr. MZ na 44ku v pohode pisali 203, aj ked to bola 32mm odhlahcovana vidlica, tak neviem. Asi len uchyt sroubu..


Nepochybujem, ze to prakticky myslime rovnako, len teoreticka rovina sa nam rozhchadza v texte.
Ja sa snazim na sustavu bike jazdec divat, ako na tazisko jazdca vzdy zvyslo nad stredovym zlozenim. To co drzia ruky je pri jazde v terene specialne v zjazde zanedbatelne. Aspon by podla teroie odbornikov na DH malo byt. Lahke ruky tazke nohy. Rukami riadis vahu drzia nohy. Snahu o XC aero tu z toho vynechajme.
Cize napriek tomu co si ludia myslia tazisko na biku neprenasaju Tazisko je vzdy nad stredovym zlozenim, bez ohladu na skoln kopca. Jediny moment, ked to tak nieje, je ked prenesies tazisko na ruky (endo) alebo tahaz za rajdy (manual). Ale to je snaha o nejaky manever/trik nie zjazdova poloha.
To kolko vahy je na prednom a na zadnom kolese urcuje geometria biku a sklon kopca, nie jazdec. A ked si predstavis bike, ako sa otaca oklol stredoveho zlozenia pod jazdcomi, tak pri velmi strmom klesani mas skoro celu vahu na prednom kolese. Limit sklonu co mozes este kontrolovatelne zist je moment kedy sa tvoja zadnica dotkne zadneho plasta. Dalej sa uz bike pod jazdcom otacat nemoze a zacne tahat/tlacit jazdca zo sebpou vpred. V tedy sa uz tazisko dostane mimo stredove zlozenie na ruky a ides OTB ak to nejako zaqrane neudrzias. To su tie momenty kedy spominas, ze uz nemozes na prednu brzdu ani pozriet, zadne koleso je skoro vo vzduchy a nemozes s tym uz nic robit, len sa modlit, aby sa sklon zmiernil.

betterride.net

Tu je vidiet aku mas polohu tela pri zjadze, kde je zhruba tazisko. Ak by bol svah este strmsi zadok by bol viac pri zadnom plasti a stredove zlozenie uz skoro nad prednym kolesom a teda aj tazisko. Ked k tomu priratas silu brzdneho mementu ktora vytvara zvyseny tlak na predne koleso a odlahceni zadneho, tak mozno uznas, ze moj odhad 95%, nemusi byt az tak mimo. Ale nemeral som to ani neratal, je to odhad a pre kazdy bike to bude ine. Cim mensi uhol hlavoveho zlozenia, tym menej vahy na prednom. Kazdopadne sa ty bavime o rampe zo sklonom hodne cez 50 stuponv.
05.10.2019 - 23:51:54
00
Vy teoretici vzdy dobre pobavite :rofl:
06.10.2019 - 11:31:47
016
Jasne, ved na to sme tu. Len by som rad, aby uz niekto konecne pobavil mna, je to tu trocha jednostranne.
Príloha:
rockface roll.png
rockface roll.png 468.69 KiB thumb_up1thumb_down



130% sklon 58,5 stupna.

Praktici mozu predviest, aby sa pre zmenu aj teoretici dobre pobavili. :rofl:

zdroj:https://youtu.be/PIsHZOOVKmQ?t=549
07.10.2019 - 00:27:40
00
Clovece, teraz sa priprav na forumsku smrt. Zacinat na tomto fore s "teoriou" proti tunajsiemu osadenstvu voci ktoremu su PhD v experimentalnej fyzike a inzinieri nic nevediace tupela :D:D . Kde je ten gif na pripravenie pukancov?
07.10.2019 - 20:46:25
02
Kenai napísal:
To kolko vahy je na prednom a na zadnom kolese urcuje geometria biku a sklon kopca, nie jazdec.

Sem som docital a dalej uz nemam potrebu. Nie, nie a este raz nie. Skus niekedy z Vojky sa presunut niekam, kde su naozj kopce, zistis to sam. Kolko vahy mas kde je dane rozlozene taziskom sustavy bike + jazdec, a to , cuduj sa svete, kua zalezi na tom, ako sa na bajku postavis. Geometria bajku s tym vela nanarobi. Nema totiz ani ano. Nejaky vplyv ma, ale nevyznamny. Mozno zistis, ze zalezi na tom, ako a kolko sa za sedlo skrcis .. ak nie, tak doporucujem aspon raz, dvakrat za 5 rokov navstivit Krvavu (zjazd na Stary Hrad oproti Strecne). Tam zistis, co a ako :rofl:
07.10.2019 - 21:01:50
05
Kenai napísal:
Praktici mozu predviest, aby sa pre zmenu aj teoretici dobre pobavili. :rofl:

A kde tam vidis vplyv geometrie bajku, to mi este prezrad :)
07.10.2019 - 21:04:30
01
lto vazim si tvoj nazor, ale nemusis hned cloveka zhadzovat za to, ze byva na rovine. Pojazdil som na XC HT aj zopar RS z Kalnickeho endura. Ver mi viem ako vyzera svah a mame tu aj hradzu zo sklonom k 50 stupnom.

Znovu ti napisem, ze obaja hovorime to iste. To co sa ti na mojom prispevku nepaci je sposobene terminologiou alebo ak chces okrajovymi parametrami experimentu.

Ja viem, ze mozes na biku presuvat vahu v pred a v zad. Extrem je manual alebo endo. Ale to nieje normalna poloha pri jazde.

Cize ano mozes preniest taziso mimo stredove zlozenie, ale normalne to nerobis lebo to destabilizuje bike. Pruzenie nemoze fungovat optimalne, riskujes, ze nerovnost ta prehodi az mimo kolesa vpred alebo v zad a skoncis dole z bik. Ak to potrebujes experimentalne overit, tak si, urob svoju fotku na biku pri zjazde a uvidis, ze tazisko mas vzdy presne nad klukami. Ano mozes ho mat inde, ale znova pisem, ze to je nevhodne nebezpecne a nikto to nerobi. Cize ano mozes sa rozhodnut, kde das tazisko, ale tvoje rozhodovanie je obmedzene na jedinu vhodnu polohu pre dane podmienky. Tu polohu urcuje sklon svahu a geo biku. Uz ti to dava zmysel?

K geo biku. Ide hlavne o dlzku zadnej stavby vs sklon hlavoveho zlozenia. Kratka zadna stavba, maly sklon HZ a mas tazisko ovela viac v zadu ako u opacnej kombinacie. Vlastne je to o tom v ktorom mieste predeluje stredove zlozenie pomyselnu spojnicu nabojov.
Na rovine je to cca 60% v zadu a 40% v predu u XC u endura a DH to bude skor k 70% hu 30% to sme aj namerali experimentalne. Supni predne koleso na vahu sadni na bike ako ked nastavujes SAG odcitaj, to iste urob v zadu a mas pomer hmotnosti.

Ako ovplyvnuje sklon svahu distribuciu hmotnosti som hadam uz vysvetlil.
08.10.2019 - 10:42:35
00
lto neodpovedaj, budes na novej strane :-D
08.10.2019 - 10:57:55
03
Kenaiprepac, ze som sa ta dotkol zmienkou o rovine, malo to byt skor take kamaratske postuchnutie, nie osobny vypad :( .. ale casto si neuvedomim, ze to tak vnimane moze byt, ponevaz pisanie do fora moze byt jak pchanie ruky do pahreby :D .. jasne, viem, ze chodis jazdit aj inde. Tak este raz sa ti ospravedlnujem a dakujem, ze si neodpovedal podla toho, ako si mal pocit, ze to bolo myslene. :y:

Co sa tyka taziska, priznam sa, ze ti uplne nerozumiem ako to myslis .. tazisko mam rozne, podla toho ako idem za sedlo, vo velmi strmom kopci sedim na kolese a viac sa neda :D /a to mam male kolesa :lol:/ .. co sa tyka geometrie, tak ja mam len jednu optimalnu polohu voci klukam , bez ohladu na geometriu bajku, ale rozdelenie pomeru predok/zadok zalezi na polozeni vidlice, to ano. A ano, mam aj fotky, kde to tazisko mam rozne, ostatne to sa da pozriet v rocnych fotkach a videach roznych jazdcov a je to casto rozne ...posuvas sa dopredu, aj dozadu, podla okolnosti... neviem teda co myslis.

Izzy68: je mi jasne, ze si si to dokladne na mna pripravil :D .. cakal si, ze odpoviem a zabral si mi jediny volny post .. njn, kamarat si :D
08.10.2019 - 11:33:01
01
Kenai napísal:
lto vazim si tvoj nazor, ale nemusis hned cloveka zhadzovat za to, ze byva na rovine. Pojazdil som na XC HT aj zopar RS z Kalnickeho endura. Ver mi viem ako vyzera svah a mame tu aj hradzu zo sklonom k 50 stupnom.

Znovu ti napisem, ze obaja hovorime to iste. To co sa ti na mojom prispevku nepaci je sposobene terminologiou alebo ak chces okrajovymi parametrami experimentu.
<snipped>.


Ja si predstavujem, že ťažisko sa mení rovnako ako na obrázku. Podľa geometrie, posedu, aktuálne pozície (ktorú väčšinou určuje sklon terénu)
Takže nechápem prečo by malo byť stále za každých okoloností pod stredom...

Prílohy:

center of mass.PNG
center of mass.PNG 187.05 KiB thumb_up0thumb_down

08.10.2019 - 12:11:59
01
lto Nie netreba sa ospravedlnovat, mozno som ja uz trocha rozcarovany z pristupu foristov, ked sa snazim nieco vysvetlit. Netvrdim, ze je to vzdy spravne, ale snazim sa prezentovat pohlad z ineho konca. A samozrejme, za to, ze neopakujem 100 rokov zauzivanu mantru som vzdy cielom witch huntu. A pritom chcem len, aby ludia pohli kolieskami, nie len na biku, ale aj v hlave.

K tej nestastnej distribucii vahy, neviem to uz lepsie vysvetlit a asi by to uz bol aj velmi OT. Ale poslem ti do spravy text z Mastering Mountain Bike Skills
Third Edition
Brian Lopes
Lee McCormack
To povazujem nozaj za bibliu. Je tam vysvetlena problematika presne z takeho uhla pohladu ako pisem ja a pani to popislai velmi zrozumitelne.
08.10.2019 - 12:19:12
00
scart335 napísal:
Ja si predstavujem, že ťažisko sa mení rovnako ako na obrázku. Podľa geometrie, posedu, aktuálne pozície (ktorú väčšinou určuje sklon terénu)
Takže nechápem prečo by malo byť stále za každých okoloností pod stredom...


ANO, ťažisko sa mení rovnako ako na obrázku. Podľa geometrie, posedu, aktuálne pozície (ktorú väčšinou určuje sklon terénu)

Moja chyba, neuviedol som ze sedlo mas dolu a ides v stoji. V takom pripade by tvoj obrazok vyzeral upne inak. Hore kopcom je to este komplikovanejsie, ako dolu. Lebo hore zvlast pri technickom stupani musis velmi pracovat s taziskom pre prekonanie roznych prekazok a zaroven bojujes o grip. To je inyt svet. Mal som jasne obmedzit prispevok na zjazd. Toho sa tykala moja prva reakcia. Distribucia vahy pri brzdeni v zjazde a usli sme do vseobecnej roviny.

Skratene ak si na sedle tak cast tvojej vahy drzi sedlo a teda je distribucia vahy je uplnme ina ako v stoji. V stoji mas kontakt len cez pedale a riaditka. A riaditka by vahu drzat nemali. Preto hovorim o tazisku nad stredovym zlozenim. Jediny sposob ako nemat vahu na rukach je mat celu vahu na nohach. A ked chces mat vahu na nohach musis byt nad stredovym zlozenim. inak by si pochopitelne padal na rajdy a musel sa odtlacat, alebo opacne pritahivat k rajdom aby si nepadol vzad.
08.10.2019 - 12:31:31
00
a nieste už trošku mimo temy brzdy ? :)
08.10.2019 - 12:35:32
04
Kenai napísal:
...Cize napriek tomu co si ludia myslia tazisko na biku neprenasaju Tazisko je vzdy nad stredovym zlozenim, bez ohladu na skoln kopca.

Kenai napísal:
...Lebo hore zvlast pri technickom stupani musis velmi pracovat s taziskom pre prekonanie roznych prekazok a zaroven bojujes o grip..

?
08.10.2019 - 12:41:31
03
Kenai : tolko textu a ziadne obrazky :D .. inak ja to stale beriem, ze jazdime dole. Teda nejazdime, sedime a myslime si,ze jazdime :D .. ale spat k teme.

Praca s taziskom dole kopcom https://youtu.be/L-RaxEG5XSs?t=101 .. meni sa, posuva.
08.10.2019 - 12:42:43
01
keyboard_arrow_up