user_id napísal:
Nikdy som nebol zástancom firemných áut na súkromné účely .......

uhol pohľadu, nemusíš mať vlastné
09.10.2019 - 23:40:00
01
user_id napísal:
Dagger Nikdy som nebol zastancom firemnych aut na sukromne ucely. Vecer a cez vikend to parkuje vzdy tam kde nema - mimo firemneho parkoviska. Detto kurierske dodavky. Ak by ti na parkovisku neparkovalo niekomu pridelene firemne auto, celkom isto by tvoj rodak prisiel domov alebo za rodinou na vlastnom. :-).


posledných 20 rokov som nemal vlastné auto a ani mi nechýba,
nevlastním ho, nič ma nestojí a mám ho non stop k dispozícii
máš nejaký návrh čo to prečúra ?
09.10.2019 - 23:48:26
01
nazor majitela firmy.
preco nemozu mat k dispozicii firemne vsetci zamestnanci??? co sa nepodielaju na zisku???
firemne by mali byt vsetky oznacene nazvom firmy a parkovat vo firme, pripadne pri hoteli, ked je na sluzobke. a na sukromne ucely pouzivat sukromne a basta!!!
10.10.2019 - 00:31:59
01
V podstate s tvojím názorom súhlasím, vyriešilo by to čiastočne parkovanie pri bytovkách,  keby...
Myslím si, že potom by bolo na cestách áut  oveľa  viac, keby si všetci tí, ktorí  majú firemné a nemohli  by  ho  používať, chceli kúpiť  vlastné auto. Takže na tom mieste, kde stál predtým s firemným autom, bude stáť so svojím. A miesto tam nebude tak či tak.  Dnes  už nie je nič výnimočné , že v jednej rodine sú aj tri autá.  Okrem toho, životné prostredie tiež trpí. Každý chce mať v dnešnej dobe maximálne pohodlie a auto to z veľkej miery zaručuje.  Cestovanie vlakom alebo autobusom je určite ekologickejšie, aaaaale zasa, kto má toľko voľného  času, aby mohol čakať niekde dve, tri hodiny, kým pôjde autobus do jeho dediny napríklad, nehovoriac o tom, že niektoré firmy naozaj zahlcujú cesty firemnými autami, hoci by nemuseli.    Chápem aj názor tých, ktorí také autá používajú, cestovanie majú v podstate zadarmo. Kto by ho nechcel, však.  Hustejšia sieť autobusov , vlakov, metro  ako inde vo svete, kde chodí spoj každých 5 minút napríklad, by bolo riešenie pre rodiny, aj po finančnej stránke si myslím,  ale to je taká utópia u nás na Slovensku. Musíme si vystačiť s tým čo tu máme, hoc by sme radi boli ekologickejší, inú možnosť  človek veľakrát nemá. Bohužiaľ, to je dnešná spoločnosť, ktorú tvoríme aj my.
Práve včera  sme sa bavili o podobnej téme, tak mi napadla teraz pri čítaní posledných príspevkov aj prírodopisno-ekologická vsuvka :) ( čítanie len na vlastné nebezpečie) ;)
Nedávno som pozerala dokument o malom kmeni v Afrike. Žili v troch osadách vzdialených od seba  pol dňa cesty. Mali len dobytok a pestovali obilie.  Boli úplne sebestační. Nemali takmer žiadne oblečenie, len kus látky okolo pása. Každý vedel, čo má robiť , celý deň niečo  vyrábali, lovili, hrali sa s deťmi. Netrápili ich žiadne dlhy, imigranti, stres, ohováranie, alkohol, cigarety, či podobne. Ich strava neobsahovala žiadne éčka a všetko bolo bio. Výsledok ich každodennej tvrdej práce. Vyžaroval z nich ale neskutočný pokoj , pokora a úcta k prírode, ktorá im dáva život. Niekto ich môže považovať za primitívnych a smiešnych. Ale nie sme to práve my, kto vyzerá smiešne a primitívne , keď sa snažíme všetko si privlastniť a drancujeme okolo seba prírodu, nehľadiac vôbec do budúcnosti?  Berieme si viac ako potrebujeme. Nechcem tým teraz povedať, že sa máme vzdať všetkého a žiť ako v džungli, nie som žiadna aktivistka,  ale ruku na srdce, koľko máme doma vecí, ktoré nepotrebujeme a čo všetko ešte túžime mať a čoho sme schopní sa vzdať pre dobro všetkých? Veľa ľudí si povie, čo už len ľudstvu pomôže to, že práve ja začnem chodiť autobusom, že práve ja budem triediť odpad, že práve ja nebudem kupovať plasty.... A o tom to je. Sú krajiny, ktoré sú v tomto omnoho vyspelejšie, ľudia zmýšľajú úplne inak, (aj čo sa áut týka) nám sa to do hláv musí dostávať akosi "nasilu", neboli sme od mala k tomu vedení, nehovorilo sa tu o takých témach. Za desať, dvadsať rokov deti už budú mať zrejme iné myslenie čo sa živ.prostredia týka.   Áno, tiež mi auto poriadne zľahčuje život. Nemať ho, musela by som sa zariadiť inak. A tak je to aj s ostatnými vecami...
10.10.2019 - 08:00:27
012
je to sice pekne, co tu pises ale su to len take moralizacne kecy. zem ako planeta zrejme potrebuje tvrdy reset a pomaly sa nan chysta. ludia (jedni pre pohodlie a druhi pre primitivizmus) nie su ochotni sa spravat racionalne v zmysle zachovania zivota....po mne potopa. v Brazilii denne miznu amazonske pralesy...pritom vieme, ze si rubeme zelene pluca planety. medzi signatarmi Kyotskeho protokolu chyba USA ale aj Australia a preco ? Uz od prvej polovice noveho millenia je vedecky dokazany negativny vplyv el.mag. ziarenia na vcely. Je dokazane, ze vcely medonosne stracaju orientacny zmysel, schopnosti dochovavat potomstvo, a bol dokazany i vyskyt defektov pri budovani samotnych plastov a ubytok na ich hmotnosti. pritom strava pochadzajuca a zavisla od opelenia vcelami predstavuje az 35%ny podiel na nasej strave z globalneho hladiska. toto nie su ziadne hoaxy. vedecke týmy z izraelu potvrdili narast nadorovych ochoreni u ludi, pokial boli dlhodobo exponovani posobeniu ziarenia vysielaca mobilneho operatora. jednalo sa hlavne o rakovinu prsnika. dnes pomaly ale "zajtra uz rychlo" bude uz vsetko riadene a ovladane nejakym el. mag. vlnenim o roznej vl. dlzke. Inteligentne obyvacky a domy ako take....autonomne vozidla, drony ako postari...a ja neviem co este ine. vieme o negativnych vplyvoch (mam ma mysli hlavne vedecku obec) ale akosi pre zisky nas to nezaujima. Uz aj bytove podniky tlacia najomcov bytov aby mali merace tepla s dialkovym datovym odpoctom. kazdy taky merac ma svoju jedinecnu "adresu" a odpoctar len nataha data do dataloggera. ziarenie v "modernom" svete je uplne vsade.
Ja sa bezne nezapajam do tychto tem, nie som slnieckar ani satanista. mozno niekto bude prekvapeny (z tych, co ma poznaju osobne) co som tu napisal a nie som ziadny aktivista ako napisala aj Piny ale par (hoc aj 10 milionov) uvedomelych jednotlivcov sa bude snazit zanechat za sebou co najmensiu uhlikovu stopu je to kvapka v mori (pri populacii 8mld) a istotne to nestaci. Ludstvo je svojim sposobom nepoucitelne - vid vojny. Boli tu odjakziva a budu tu aj po nas. Vzdy si niekto najde "legitimny" dovod podrobit si ineho.
Piny - daj si ruku na srdce...(ako vidis, pouzil som Tvoju retoriku :-) ) kolko energie je potrebne pouzit na vyrobu a aj na "zneskodnenie" materialu, ktory potrebujes na bajkovanie ?
Samotny bicykel (niekto meni po par rokoch a ma zimak, cestak a aj MTB), plaste, duse, tretry, maziva, kazety, rukavice, retaze, dosticky......nejedna sa totiz len o tie nestastne a momentalne zprofanovane plasty v indickom oceane ! Alebo aj ta kampan - do prace na bicykli...myslienka dobra ale kolko ludi ma tu moznost schovat kolo sa osprchovat v praci aby som celu sichtu kolegom nesmrdel od potu ako diviak?
Za seba hovorim, ze ja triedim bytovy bordel uz asi 20 rokov. Zacal som papierom, ked este vtedy neboli moc nadoby na separovany zber. Teraz triedim plast, kov aj sklo. Snazim sa neplytvat vodou a elektrinou. Mobil mam asi štvrty a dva som mal ( i sucasny) z bazara. Niekto meni kazdy rok aby bol "in". Ale plne si uvedomujem, ze pri kayaku, lyzovani, bezkovani (i letnom), backcountry, hokeju, florbalu, MTB po mne ostava vela odpadu, na ktore je treba minut fosilne palivo, ci uz pri vyrobe alebo zheskodneni. Takze ja by som sa de facto ani nemal ozyvat, ze...a to ma velmi dobry kamarat uz par rokov "lame" na skialpinizmus...a aby som nebol tymto postom 100% offtopic, tak tu dam alibisticky jednu fotku :-)

Prílohy:

20190925_133043.jpg
20190925_133043.jpg 437.62 KiB thumb_up3thumb_down

10.10.2019 - 10:34:15
01
To nebolo moralizovanie vás ostatných  ;)   len skromný názor na pár vecí,  ktoré robím aj ja  ;)   Jasné, vo veľa veciach máš pravdu :y:  Toto je debata na pol roka písania, nedá sa tu napísať všetko.  Téma je dobrá, len sme na zlej stránke a chcelo by to kávu alebo pivo, bo to je na dlho :D
10.10.2019 - 11:14:36
00
Takže ja (a moja žena) , povedali sme si zo ženou že budeme čo najviac EKO:
Do práce chodíme každý deň na bicykli a v podstate kam sa dá.
Auto mám (Malý benzínový motor 1,4, norma EURO4) , ale používam ho minimálne, len keď naozaj treba, ročne najazdím 10 tisíc na aute.
Nieje to len moje auto ( aj mojej ženy) ale pre celú rodinu. (dobrovoľne máme iba jedno v rodine a nie viac ako je to móda teraz)
Plánujeme ho mať minimálne 20 rokov, keď sa o auto staráš, tak ti 20 rokov vydrží. Pri ročnom nájazde 10 tisíc bude mať za 20 rokov celkový nájazd 200 tisíc čo je úplne v pohode.

Keby to tak robili všetci, na slovensku a hlavne v BA by to vyzeralo inak.

Dalej spotrebiče. Chladnička , pračka, umývačka riadu, všetko úsporné A++. Neboli najlacnejšie ale boli kvalitné a plánujeme ich mať doslova dokým sa "nezoderú" a dokým budú fungovať (nech je to aj kludne 20 rokov).

Nevymeníme fungujúce auto a fungujúce spotrebiče alebo dobrý nábytok len pre to "lebo sú na trhu nové modernejšie modely" a "lebo na to máme".
Toto by mal byť základný vzorec správania pre každého ale to by ste nemohli byť tak zblbnutí reklamami a konzumnou dobou.

Odpad triedime, to je samozrejmé a nepoužívame plastové sáčky ani plastové fľaše.

Napr môj Mobil. Mám tretí za 18 rokov. Prvý bola v roku 2001 Nokia 3310. Vydržala 7 rokov (po štyroch rokoch som menil baterku za novú) . Druhý som si kúpil v roku 2008 Sony Ericsson W910i. Vydržal 8 rokov (po štyroch rokoch som menil baterku za novú): Teraz mám už tretí rok Outdoor mobil z číny (ULEFONE Armor 2) a funguje bezchybne a plánujem ho mať tiež dovtedy dokým vydrží fungovať). Tri mobily za 18 rokov.
10.10.2019 - 11:46:01
08
Zabudol si spomenut, ze mas bicykel s ocelovymi ramom, ktoreho vyroba je energeticky menej narocna ako vyroba hlinikoveho a ekologickejsia ako vyroba karbonoveho. Nehovoriac o tom, ze pri dobrej starostlivosti ta mozu s nim aj pochovat (samozrejme az na konci dochodkoveho veku) , alebo ho das do zavetu ako dedicstvo. :-D
10.10.2019 - 12:07:26
00
k tej spotrebe - https://www.aktuality.sk/clanok/730617/nemcom-hrozi-chudoba-lacne-peniaze-uz-nepomahaju/
"k chudobnejším by sa dostalo viac peňazí, takže by stúpla spotreba a následne zamestnanosť" lenze so spotrebou suvisi "K politickému chaosu sa pridal problém, ktorý sa aktuálne javí byť najvážnejším – klimatické zmeny a s nimi úzko previazaná energetická závislosť od fosílnych palív." takze podla mna cele zle - je to ocividne uz niekolko rokov, otazne je kedy a ako to cele skonci. to ze samotna zapadna civilizacia upada je tiez jasne - tolko debilov naokolo nieje normalne a z roka na rok sa to horsi.
10.10.2019 - 13:22:58
00
Toto sa neskončí inak ako svetovou vojnou o zdroje a jedlo ktorého bude stále menej vďaka klimatickým zmenám.
Obrovské oblasti v afrike a blízkom východe sa stanú neobývateľné, a masa ľudí (stovky milionov) sa pohne tam kde sa ešte dá žiť.
Utečenecká kríza v 2015 bola nič oproti tomu.

Greta má pravdu.
Ale tupci ala Trump budú vidieť "biznis až na prvom mieste" , nech sa ekonomika točí , to je jedno že za akú cenu.
10.10.2019 - 13:54:13
07
desertfremen takych Trumpov tu najdes na fore niekolko :)
10.10.2019 - 14:42:21
00
desertfremen napísal:
Toto sa neskončí inak ako svetovou vojnou o zdroje a jedlo ktorého bude stále menej vďaka klimatickým zmenám.
Obrovské oblasti v afrike a blízkom východe sa stanú neobývateľné, a masa ľudí (stovky milionov) sa pohne tam kde sa ešte dá žiť.
Utečenecká kríza v 2015 bola nič oproti tomu.

Greta má pravdu.
Ale tupci ala Trump budú .

Ako náš profak v 96tom hovorieval. Rozbehnú sa do Európy. Ubiju nás capicami 😉
10.10.2019 - 14:54:18
00
ked som videl co sa sem ruti bol som radsej vyvetrat auto ako bike - no ze to bude aj s ohnostrojom som necakal - som sa bal vystupit z auta :-D blesky vsade naokolo

Prílohy:

IMG_3818.JPG
IMG_3818.JPG 98.22 KiB thumb_up5thumb_down

IMG_3831.JPG
IMG_3831.JPG 280.89 KiB thumb_up12thumb_down

10.10.2019 - 19:59:06
04
cosi na EKO nôtu..." bol som radsej vyvetrat auto ako bike "
11.10.2019 - 08:18:35
01
nastartoval som ho po mesiaci - neryp do toho o com vies hovno
11.10.2019 - 14:28:21
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo)
keyboard_arrow_up