Akcia z roku 2018 - redakcii MTBiker-a som zaslal tento clanok z nasho tyzdenneho cykloputovania Gruzinskom. Nebol zatial ( od maja ) zverejneny. Prisiel mi dnes pod ruky a tak ked som si dal tu namahu, tak kto ma zaujem - nech sa paci aspon takto -

Krajinou Svanov na bicykli.


Sakartvelo, tak znie názov krajiny v miestnom jazyku. My tú krajinu poznáme ako Gruzínsko. Je to krajina vysokých hôr, dobrého vína a milých ľudí.
Gruzínci hovoria, že kto nenavštívil Svanetiu, nenavštívil Gruzínsko. Svani hovoria, že kto nenavštívil Ushguli, nenavštívil Svanetiu. Nám sa to všetko podarilo. Za týždeň ,na
bicykloch.

Počas dlhých zimných večerov som zisťoval a zaisťoval všetko potrebné,tak, aby sme v auguste mohli vyraziť na týždeň pod Kaukaz. Obaja, ja aj Ivo máme radi horskú cyklistiku a k poriadnej cyklistike patria poriadne hory.
Začíname na letisku v Budapešti, kde pani, ktorá mala na starosti odbavenie priority zákazníkov, vyrobíme problém v podobe našej batožiny. Naších bicyklov zabalených jeden v prepravnom textilnom obale a druhý zabalený v celte oblepenej páskou a previazanej tenkým lankom. Kamsi telefonuje a keďže neovládam dosť dobre reč kmeňa Húnov, vysychá mi v krku ,keď počujem pomerne často nem. Po chvíli pás určený na transport batožiny priváža pána, ktorý sa prišiel pozrieť na našu batožinu a s úsmevom nám oznámil - Its OK. Obom nám skončia suchoty v krku a naša cesta môže začať.

Okolo polnoci sa lietadlo odliepa od zeme a smeruje na výhod.Po nočnom trojhodinovom lete pristávame v Kutaisi. Časový posun je +2 hodiny a tak tu už začína svitať.
Bicykle nám dorazili tiež a tak ďalšou úlohou je pozháňať odvoz do Mestie. Dávame sa do reči s miestnym taxikárom a zisťujeme možnosti, ako sa tam dopraviť. Ponúka nám odvoz do mesta Zugdidi, odkiaľ odchádzajú maršrutky do Mestie, kde máme booknute ubytovanie na najbižšie dve noci. Cestou k autu nás ubezpečuje, že si môžme v pohodlí zdriemnuť, má vraj pohodlné auto. Keď dôjdeme k Voyageru, ktorý by u nás nezobrali ani do zberného dvora, pretože nie je kompletný, chýbal mu kus zadného nárazníka, o pohodlí začínam trochu pochybovať. A to ešte nenaštartoval a nepohol sa...Má však dvere pri sedadle na ktorom sedím a to zatiaľ musí stačiť. Viac si náš povoz radšej neobzerám. Registrujem však, že aj Ivo má dvere. Pohýname sa a ja v tom momente viem, že vo Voyageri spať nebudem. Podvozok hrkoce, auto pláva po ceste a to je lepšie ako dobrá ranná káva na prebratie. Cesta do Zugdidi trvá asi hodinu a pol. Mestečko ešte spí, ale taxikár nas zavezie najprv do miestnej zmenárne, kde si meníme eurá na miestnu menu vo výhodnejšom kurze, ako na letisku . Komunikačný jazyk je tu prevažne ruština, ktorý tu ovládajú všetci starší obyvatelia. Mladší už nie veľmi,tí skôr angličtinu. Vyrovnáme sa s taxikárom, ktorý nás vysádza kúsok od miestného trhu, na stanovišti maršrutiek.
Dohodneme si odvoz, naložíme na strechu bicykle a čakáme. Čas tu nie je evidentne dôležita veličina. Všetci ho majú dosť. Len toho ostatného je tu poskromnejšie. Ale aj s tým málom čo tu je sa s vami radi podelia. Tak ako miestní maršrutkári, ktorí sa s nami podelili o melón. Je zhruba osem hodín ráno a čas odjazdu ešte nie je určený. Doháňam chýbajúci spánok v maršrutke. Je to mikrobus, v ktorom je v naších končinách osem sedadiel plus vodič. Tu je to dvojnásobok. Počet vodičov sa však nemení, jeden.
Okolo jedenástej je nám už dlho a do plánovaného odjazdu konečne určeného na dvanástu, odchádzame do centra zaobstarať si miestne sim-karty. Neúspešne a tak to odkladáme do Mestie, ktorá je turistickým centrom a vstupnou bránou do Svanetie.
Cesta maršrutkou by si zaslúžila samostaný odstavec. Nič pozitívne by v ňom aj tak nebolo a tak to vynechám. Dorážame po X hodinách do Mestie. V tieni pri reštaurácii rozkladáme našu batožinu a skladáme bicykle. A spúšťame aj hydratačný proces v podobe miestneho piva. Mimochodom veľmi chutného.
Spleťou kamenistých uličiek sa vydávame hľadať zarezervované ubytovanie. Po sprche vyrážame do centra zaobstarať si miestne simkarty a trochu si obzrieť mestečko. Je plné turistov z rôznych končín sveta, plné reštauráciíí, pivárni a obchodov. Nachádzame predajňu miestneho operátora. Kupujeme simky a dozvedáme sa, že kredit sa dobiť nedá, lebo im nefunguje na to určená špeciálna mašina a pracovník od nás hotovosť prevziať nemôže. V meste sú ďalšie mašinky, ale tiež nefungujú. Nakoniec sa nám ale podarí v malom markete nájsť fungujúcu mašinku. Dobíjame kredit v hodnote cca 7 eur a operátor nám za to dáva 10GB dát a cca 10 minút na telefonáty do EU. Tu by sa naši operátori mohli inšpirovať :-) Po večeri a pár pivách ideme spať a dohnať spánkový deficit.

Prílohy:

001 Pripravene....jpg
001 Pripravene....jpg 572.22 KiB thumb_up0thumb_down

002 Pred zabalenim.jpg
002 Pred zabalenim.jpg 1.2 MiB thumb_up0thumb_down

003 Druhy bike v prepravnom obale.jpg
003 Druhy bike v prepravnom obale.jpg 689.17 KiB thumb_up0thumb_down

004 Zabalene.jpg
004 Zabalene.jpg 987.91 KiB thumb_up0thumb_down

005 Letisko Kutaisi.jpg
005 Letisko Kutaisi.jpg 505.48 KiB thumb_up1thumb_down

006 Ranne ulice v Zugdidi a nase prve stretnutie s gruzinskou realitou.jpg
006 Ranne ulice v Zugdidi a nase prve stretnutie s gruzinskou realitou.jpg 464.76 KiB thumb_up0thumb_down

007 Stanovisko marsrutiek v Zugdidi.jpg
007 Stanovisko marsrutiek v Zugdidi.jpg 472.85 KiB thumb_up0thumb_down

008 Vyhlady cestou do Mestie.jpg
008 Vyhlady cestou do Mestie.jpg 1017.13 KiB thumb_up0thumb_down

009 Priehradna nadrz nad Jvari.jpg
009 Priehradna nadrz nad Jvari.jpg 465.28 KiB thumb_up0thumb_down

010 Priehrada na rieke Enguri.jpg
010 Priehrada na rieke Enguri.jpg 462.78 KiB thumb_up0thumb_down

011 vyhlady na priehradu.jpg
011 vyhlady na priehradu.jpg 348.24 KiB thumb_up0thumb_down

012 Milka na nakupoch.jpg
012 Milka na nakupoch.jpg 626.41 KiB thumb_up0thumb_down

013 Rozbalit a poskladat.jpg
013 Rozbalit a poskladat.jpg 929.96 KiB thumb_up2thumb_down

014 Rozbalit a poskladat 2.jpg
014 Rozbalit a poskladat 2.jpg 1.46 MiB thumb_up0thumb_down

015 Gruzinsky iontak.jpg
015 Gruzinsky iontak.jpg 1.15 MiB thumb_up0thumb_down

12.11.2019 - 22:05:08
018
Ráno po výdatných raňajkách naľahko vyrážame na aklimatizačný výjazd do hôr v okolí Mestie. Počasie máme vynikajúce, slnečno a bez mrakov. Naplánovaný máme okruh s dĺžkou cca 40 km. Stúpame nad Mestiu a naskytujú sa nám výhľady na dolinu s mestečkom, rieku Enguri a hlavne na Ushbu. Štít v tvare dvojzubu, ktorý sa týči nad Mestiou. Po čase, odbočujeme zo spevnenej cesty a smerujeme k dedinke Heshkili. Cestou sa zastavujeme na mnohých miestach s krásnymi výhľadmi do doliny a na nádhernú divokú prírodu a les, kde nie je vidieť žiadny zásah človeka do nej. Žiadne holoruby. Po chvíľke prichádzame k udadlosti, kde oslovujeme miestného, či by sa u nich nedala vypiť káva a doplniť voda. Usadlosť slúži aj ako turistická ubytovňa zo základným vybavením. Má aj kuchyňu s "reštauráciou" v jednej drevenej budove. Dnu pri piecke sedi bábuška a na piecke pečie najlepšie bliny ( niečo ako lievance ), aké som kedy jedol. Džem z granátových jablk a káva sú korunou na tejto pochúťke. K tomu ešte úžasný výhľad. Chcelo to veľa vnútornej sily pohnúť sa ďalej.
My však pokračujeme ďalej do dedinky Ieli. Cesta odtiaľ pokračuje už len nadol do dedinky Ats. Ďalej smerom do Tsvirmi vedie len traverzujúci horský chodník. Ešte na ceste pred deninou stretávame naťažko nabaleného turistu. Po obligátnom - gamardžoba, zdrastvuj, hello - otkuda ty, where are you from , sa z turistu vykľul moravák :-)
Sú na túlačkách ,bez plánu ,po Gruzii ,s priateľkou. Príateľku doháňame o pár minút. Išla popredu závideniahodným tempom. Ako motorová myš. Na miestach, kde to musíme do kopca tlačiť, nás dokonca predbieha. Dorážame do dedinky Tsvirmi, kde už potrebujeme doplniť tekutiny a....kávu. Nachádzame market, čo je vlastne niečo vo veľkosti novinového stánku, kde sa dá niečo málo nakúpiť a uvaria vám aj kávu. Nescu :-( . Sedenie je vonku na záhrade s pekným výhľadom do doliny. Trochu nás znervozňuje šedivá obloha, ktorá sa zaťahuje viac a viac. A je to smerom, ktorým potrebujeme ísť. Nemáme však na výber. Keď dojdeme do sedla,na spevnenú cestu, odkiaľ sa máme už len spustiť do Mestie, vidíme, že to len taký dáždik nebude, ale poriadná búrka. V doline je tma a obloha čierna. V sedle zatiaľ len popŕcha a tak si to šinieme nadol do Mestie. Nakoniec nás to len tak trochu lízne a ani veľmi nezmokneme. Odmenou za stres z búrky je čerstvejší vzduch a dvojitá dúha. Prvý adaptačný výjazd máme za sebou. V meste si ešte dáme večeru a hydratačnú kúru. Ďalší deň nás čaká presun naťažko do Ushguli cez priesmyk, ktorým sme sa dnes spúšťali nadol. Zajtra si ho dáme opačne a lepšie by bolo nevedieť čo nás čaká.
Ráno ovešiame bycikle aj seba batožinou v ktorej máme všetko, čo sme si mysleli že budeme na týždňový pobyt potrebovať. Teraz to hodnotím tak,že toho bolo dvakrát toľko, ako sme naozaj potrebovali.
Vyrážame cestou, ktorú sme prešli včera, akurát opačne. V sedle si dávame pauzu, doplníme tekutiny aj energiu a spúšťame sa dole do Bogreshi. Cesta je v rekonštrukcii, respektíve vo výstavbe. Buduje sa tu betónová cesta do Ushguli, pretože tú nespevnenú si zakaždým vezme príroda formou zosuvov. V dedine pri ceste stojí budova Polície, kde si dvaja policajti krátia službu sledovaním akejsi telenovely. My však potrebujeme doplniť vodu a zistiť či tu je možnosť niečo dokúpiť. Vodu dostaneme a aj info, kam na pivo .
Cesta do Ushguli sa vlní, ale je prevažne do kopca. Každý výškový meter smerom nahor sa nám počíta. Potrebujeme sa dostať z cca 1400m.n.m na zhruba 2200. Medzitým sme ešte mali jedno sedlo kde sme si dali hore-dole asi 500 výškových. Cesta, ktorá tu bola pôvodne nespevnená, sa nahrádza betónovou. Zrejme kvoli turistom a lepšej prístupnosti týchto končín. Čo to urobí s krajinou a ľuďmi, ukáže čas. Starú cestu na mnohých miestach berie voda, alebo erózia.
Na neskorý obed sa zastavujeme vo Vichnashi, kde pri ceste stojí celkom útulne vyzerajúca reštaurácia. Na tabuli pre kolibou je jedálny lístok aj s obrázkami a tak si dávame niečo ako šašlík z kozľaciny, nejaké miestne korenisté omáčky a chlieb. Po pár kilometroch to ale oľutujeme, pretože s plným bruchom, stúpajúcou nadmorskou výškou a chýbajúcim kyslíkom sa nám ide čoraz ťažšie. V Davberi si dáme oddych pri odbočke na Latpari pass, ktorý máme v pláne zdolať. Teraz však máme túžbu stretnúť majiteľa odstaveného pickupu, aby nás zvyšných pár kilometrov odviezol. Zostáva nám ešte približne 5 kilometrov ale strašne pomaly začínajú ubúdať. Cestou nás míňajú teréňaky. V jednej úžine pri čoraz častejších prestávkach, zastane pri nás mikrobus, v ktorom sú len dvaja pasažieri. Nedá nám spýtať sa, či nás tých pár kilometrov do Ushguli aj s bicyklami nevezmú. Zobrali. A boli by to časovo najdlhšie kilometre, pretože nás tam čakalo, okrem strmého stúpania, aj prekonanie pomerne hlbokého brodu riečky, ktorej vodopád končil kúsok od cesty a pretekajúca voda vyryla hlboké koryto. Odtial voda opäť padala do hlbokej rokliny s pretekajúcou riekou .
Za volantom sedel mladý muž, syn spolujazdca, ktorý sa učil zvládať nástrahy tejto divokej cesty, za asistencie otca, ktorý túto cestu prešiel veľakrát. Našťastie volant mal napravo a tak mal dobrý výhľad na hlbokú roklinu na našej pravej strane. Aj ja som mal na ňu dobrý výhľad a tak som mal v krku suchšie, ako v Pešti na letisku pred odletom. Ivo bol od tohto zážitku ukrátený, čo mu ale určite nevadilo.
Dorážame do Ushguli. Vyschnuté hrdlo zvlažujeme u naších dopravcov, ktorí tu spravujú guesthose. Na dvore stretávame skupinu gruzínskych bajkerov z Tbilisi a vychutnávame si impozantné výhľady na sever, kde sa týči v doline ,na pozadí modrej oblohy, biela stena - hlavný hrebeň Kaukazu s najvyššou horou Gruzínska - Shkhara.
Zostáva nám už len nájsť si v spleti uličiek tú správnu, ktorá nás dovedie k našemu guesthousu. Dávame si vytúženú sprchu, prepláchneme oblečenie a aj by sme zaspali, ale miesni majú návšetevu, tak to ide tažšie s tým zaspávaním.

Prílohy:

016 Vyhlady pocas prveho vyjazdu v okoli Mestie - vyhlad na letisko v Mestii – kópia.jpg
016 Vyhlady pocas prveho vyjazdu v okoli Mestie - vyhlad na letisko v Mestii – kópia.jpg 669.38 KiB 42.7428,43.0378 thumb_up0thumb_down

016 Vyhlady pocas prveho vyjazdu v okoli Mestie - vyhlad na letisko v Mestii.jpg
016 Vyhlady pocas prveho vyjazdu v okoli Mestie - vyhlad na letisko v Mestii.jpg 669.38 KiB thumb_up1thumb_down

017 Na zakrute.jpg
017 Na zakrute.jpg 1.24 MiB 42.7503,43.0389 thumb_up1thumb_down

018 Obcerstvenie s vyhladom.jpg
018 Obcerstvenie s vyhladom.jpg 600.96 KiB thumb_up4thumb_down

020 Hory, lesy,doliny a modra obloha.jpg
020 Hory, lesy,doliny a modra obloha.jpg 1.09 MiB thumb_up2thumb_down

021 Kvoli tomu sme sem sli - hory a ticho.jpg
021 Kvoli tomu sme sem sli - hory a ticho.jpg 479.91 KiB thumb_up1thumb_down

022 Dedinka na konci sveta.jpg
022 Dedinka na konci sveta.jpg 1.41 MiB thumb_up0thumb_down

023 Prestavka.jpg
023 Prestavka.jpg 833.11 KiB 42.7706,43.0144 thumb_up1thumb_down

024 V dolinaaach.....jpg
024 V dolinaaach.....jpg 1.31 MiB 42.7547,43.0117 thumb_up3thumb_down

025 Buduce klobasky a sunky.jpg
025 Buduce klobasky a sunky.jpg 1.52 MiB thumb_up2thumb_down

026 Doubleraibow.jpg
026 Doubleraibow.jpg 497.68 KiB thumb_up0thumb_down

027 Pre pekny vyhlad sa oplati zastavit, co na tom ze za naprehladnou zakrutou.jpg
027 Pre pekny vyhlad sa oplati zastavit, co na tom ze za naprehladnou zakrutou.jpg 626.32 KiB thumb_up0thumb_down

028 Dvojduha.jpg
028 Dvojduha.jpg 554.57 KiB 42.8311,43.0372 thumb_up1thumb_down

029 Centrum Mestie so sochou  Tamary.jpg
029 Centrum Mestie so sochou Tamary.jpg 1.27 MiB thumb_up0thumb_down

030 Dvojzub Ushby.jpg
030 Dvojzub Ushby.jpg 539.23 KiB 42.7478,43.0397 thumb_up1thumb_down

031 V dolinach v okoli Mestie.jpg
031 V dolinach v okoli Mestie.jpg 1.68 MiB thumb_up1thumb_down

032 Iny pohlaad na to iste - Ushba.jpg
032 Iny pohlaad na to iste - Ushba.jpg 550.42 KiB thumb_up0thumb_down

033 Dolina rieky Engury, dvojvrchol Ushby.jpg
033 Dolina rieky Engury, dvojvrchol Ushby.jpg 560.21 KiB thumb_up1thumb_down

034 V dolinach v okoli Mestie.jpg
034 V dolinach v okoli Mestie.jpg 673.73 KiB thumb_up1thumb_down

035 Horske jazierko cestou do sedla.jpg
035 Horske jazierko cestou do sedla.jpg 1.38 MiB thumb_up2thumb_down

12.11.2019 - 22:09:33
07
Ráno nás čakajú bohaté raňajky a krásna modrá obloha. Aby sme po včerajšku dali oddýchnuť sedacím svalom, vyberieme sa dopoludnia na pešiu prehliadku Ushguli. Viac o tom určite povedia priložené fotky. Obed si dávame s neskutočným výhľadom, ktorého fotka skončila ako wallpaper na notbuku.
Poobede sme si naplánovali kratší výjaz do doliny k ľadovcu pod horou Shkhara. Cestou nás míňajú offroady s lenivými turistami. Varianta na koňoch mi ale príde oveľa lepšia, len asi nebude pre všetkých. Kúsok pred nami zbadáme postavu, šinúcu si do doliny riadným tempom....naša "motorová myš" - turistka z Moravy, ktorú sme pred dvoma dňami stretli v lesoch nad Mestiou. Priateľa jej postihla črevná nepríjemnosť a tak sa k ľadovcu vybrala sama, svojím tempom.
Približujeme sa k hlavnému hrebeňu a Shkhare, ktorého vrchol už medzičasom zahalili oblaky. Ten pohľad, keď ste pod takmer trojkilometrovou stenou je úžasný. Takmer na konci doliny je aj bufet, síce s obmedzenou ponukou, ale pre nás kávičkárov tu majú aj čierny mok a tak si ten úžasný vyhľad vieme dochutiť aj horkou kávou ( síce Nesca, ale aj za to sme vďační ). Pivo, limonády a vodku chladia v potoku - aké ekologické. Koňak sa podáva nechladený a neochutnať ho by bol veľký hriech. Cena je zhodná s cenou kávy, takže len blbec by si dal tri kávy :-)
Cesta dole do Ushguli ubieha veľmi rýchlo, príjemným nenáročným zjazdom. Večer ešte posedíme trochu s domácimi, zažijeme večer plný prípitkov - nám tolerujú že pohár vína nevypijeme do dna, sebe to netolerujú. Popritom si ešte dohodneme ranný odvoz do sedla Latpari. Pôvodný plán, vyšľapať si približne 1800 výškových metrov, meníme, pretože na popoludnie tu hlásia výdatný dážď.
Ráno,opäť po výdatných a bohatých raňajkách, nakladáme bajky na strechu Pajera a vyrážame. Kľukatou cestou s kamenistým povrchom stúpame permanentne nahor. Miestami je nutné , kvoli stúpaniu zapnúť aj uzávierky a tak sme tej predpovedi veľmi vďační, že sme to nemuseli pol dňa tlačiť nahor. Od približne 2700 metrov má už aj šesťvalcový benzinový trojliter čo robiť, aby tie vyše dve tony v stúpani potiahol ešte vyššie. Posledné asi dva kilometre to už také stúpanie nie je a otvárajú sa aj nádherné výhľady. Prichádzame do sedla, kde sa pasie stádo koní. Pri malom plese stojí drevený salaš a kúsok opodiaľ zo stanu vyliezajú turisti. Na kraji zrázu stojí fanfónbúdka - drevená latrina a výhľad od nej berie dych. Je odtiaľ , v mäkkom rannom svetle vidieť všetky tri najznámejšie vrcholy tejto časti Kaukazu - na severe od nás najvyššiu Shkharu (5193 m.n.m.), o čosi nižšiu Ailamu ( 4547 m.n.m ) a na západe, vzdušnou čiarou skoro 50 km, dvojvrcholovú Ushbu. Na tento moment som sa z celej tejto výpravy tešil najviac. A bolo aj na čo. Mäkké svetlo z vychádzajúceho slnka, opar v dolinách, veľká dohliadnosť....vyšlo nám to. Mali sme ešte jednu túžbu, dať si tu šálku horkej kávy. Váhali sme, či si kvôli tomuto momentu zobrať z domu malý plynový varič, nerezový hrnček a zháňať tu niekde plynovú kartuš do variča. Nakoniec sme to zavrhli, kvoli zbytočnej váhe naviac, ktorú by tu bolo treba vyteperiť. Z dreveného salaša vychádza staršia žena, obzieť si prichodzich a mne nedá spýtať sa, či by nám neurobila kávu. A urobila....a tak si tie neskutočné výhľady vychutnávame s hrnčekom horúcej kávy. Sme v nadmorskej výške takmer tri kilolometre a je tu celkom sviežo, necelých desať stupňov. Z takých miest sa odchádza veľmi ťažko, ale musíme. Dnes nás čaká veľmi dlhý presun do nížin. Kúsok pred klesaním do doliny, kam máme namierené, je ešte jedna odbočka k nedokončenej kaplnke a tak si ešte ten kúsok k nej vyšliapneme, urobíme ešte zopár fotiek, rozlúčime sa pohľadom so Shkharou, spúšťame sedlá a spúšťame sa do doliny. Kamenistá cesta sa krúti ako had a neustále klesá. Brzdy smrdia, kotúče tmavnú. Musíme robiť prestávky, aby sme úplne neodrovnali brzdy. Pri jednej takej prestávke stretávame nahor idúceho cyklistu. Je to Rus a nabalený je riadne naťažko. Prehodíme pár viet a pokračujeme ďalej každý svojim smerom. My tým ľahším, aj keď naše brzdy si to určite nemyslia. Klesnúť na desiatich kilometroch o 1800 výškových metrov a k tomu nabalený na týždenný výlet dá zabrať brzdám riadne. Kotúče tmavnú viac a viac, obloženie smrdí, my postupne zhadzujeme vrstvy oblečenia a nakoniec štastlivo dorážame do doliny a pokračujeme smerom na Lentekhi, kde máme booknute ubytovanie. Keďže v pláne bol aj výstup do sedla Latpari po vlastných, tak som naplánoval ubytko relatívne blízko od priesmyku. Odvoz hore nám ušetril kopec času a my do Lentekhi prichádzame pomerne skoro po poludní. V miestej reštaurácii , čiže búde vo veľkosti novinového stánku, kde už pri štyroch zákaznikoch je tesno, si dávame rýchly obed - gruzínsky derivát pizze. Presný názov si už nespomínam, ale bolo to celkom chutné pikantné mäso zapečené v placke z kysnutého cesta. Doplníme aj chýbajúce tekutiny a vzhľadom k tomu, že máme dobrý čas, rozhoneme sa ísť ďalej. Nevieme si totiž predstaviť, čo by sme tu do večera robili. V mestečku, oproti ktorému sú aj Sečovce ako Las Vegas. Rušíme booknute ubytko a zarezervujeme si nové v Tsageri. Cesta sa šinie popri dravej horskej rieke, premávka nie je veľmi hustá.Takmer všetky prechádzajúce autá nas zdravia, k večeru sme už úplne uzdravení. Je to v podstate taký nudnejší presun dolnou Svanetiou. Ubytovanie máme zarezervované v malom, slušne vybavenom rodinnom hotelíku. Po sprche sa vydáme na malú prehliadku malého mestečka. Na večeru si kupujeme čerstvý miestny chlieb a račianské víno. Skôr rachianské ( region Racha ), keďže jeden s vinárskych regiónov Gruzínska má zhodný názov, ako časť Bratislavy, ktorá je tiež známa vinárstvom. K chlebu a vínu nám ešte domáci danesú nakrájaný fantastický syr a tak si lebedíme do večera v tieni pod viničom.

Prílohy:

036 Pri prestavke.jpg
036 Pri prestavke.jpg 847.99 KiB 42.8264,43.0317 thumb_up0thumb_down

037 Motorest.jpg
037 Motorest.jpg 1.6 MiB thumb_up0thumb_down

038 a posedenie pred motorestom.jpg
038 a posedenie pred motorestom.jpg 729.1 KiB thumb_up0thumb_down

039 Gruzinska obdoba saslika ....jpg
039 Gruzinska obdoba saslika ....jpg 368.12 KiB thumb_up0thumb_down

040 ....z kozlaciny.jpg
040 ....z kozlaciny.jpg 563.43 KiB thumb_up0thumb_down

041 Na prechadzke v Ushguli.jpg
041 Na prechadzke v Ushguli.jpg 580.17 KiB thumb_up0thumb_down

042 Dolina k ladovcu Shkhara a rovnomennemu vrchu - najvyssia hora v Gruzinsku.jpg
042 Dolina k ladovcu Shkhara a rovnomennemu vrchu - najvyssia hora v Gruzinsku.jpg 521.73 KiB thumb_up1thumb_down

043 Kaukazka flora.jpg
043 Kaukazka flora.jpg 1.09 MiB thumb_up-1thumb_down

044 Dolina rieky Enguri.jpg
044 Dolina rieky Enguri.jpg 560.21 KiB thumb_up0thumb_down

045 Cesta do doliny a na konci takmer trojkilometrova stena.jpg
045 Cesta do doliny a na konci takmer trojkilometrova stena.jpg 1.24 MiB 43.0172,42.9189 thumb_up0thumb_down

046 Pohlad na hlavny hreben Kaukazu - za nim je Rusko.jpg
046 Pohlad na hlavny hreben Kaukazu - za nim je Rusko.jpg 1.1 MiB thumb_up1thumb_down

047 Strazcovia stanu.jpg
047 Strazcovia stanu.jpg 1.03 MiB thumb_up0thumb_down

048 Hruskova limonada.jpg
048 Hruskova limonada.jpg 522.04 KiB thumb_up1thumb_down

049 Najznamejsi pohlad z Ushguli.jpg
049 Najznamejsi pohlad z Ushguli.jpg 952.93 KiB thumb_up2thumb_down

050 Veze v Ushguli.jpg
050 Veze v Ushguli.jpg 558.41 KiB thumb_up1thumb_down

12.11.2019 - 22:25:32
07
Ráno nás čaká opäť presun do nížin. Máme v pláne navštíviť kaňon Okatse. Pár kilometrov si to šinieme po asfalte popri rieke Rioni k odbočke do osady Ghvedi. Mapové podklady máme trochu slabšie a tak len predpokladáme, že tam tá cesta pokračuje do Gaghma Nogha a potom ďalej do Zeda Gordi, kde by sme mali následujúcu noc spať. Kúsok od odbočky je autobusová zastávka a aj policajná stanica. Idem sa teda uistiť že predpokladáme správne a policajt nás v tom utvrdzuje - charóšie velosipédy, daróga plóchaja dľa avtamabiľov, no velosipédy prajdut.... Aj taxikár, ktorý odtial vychádzal s Volgou nám to potvrdil , takže vyrážame do divočiny. Cesta sa preplieta pomedzi opustené a zarastené príbytky, prechádza cez lúky, na ktorých rastú divé granátovníky. Slnko pečie ostošesť. Naša pokožka dostala v Hornej Svanetii riadne zabrať kvôli vysokému UV indexu a ani tu v nížinách to nie je o moc lepšie a tak radi využijeme miesto s vodopádom a tieňom na oddych. Záverečných pár kilometrov asfaltom stúpajúcich do Zeda Gordi nám dá riadne zabrať.
Ubytovanie v Chateau Chikovani je na miestné pomery luxusné. Dostali sme pridelenú izbu na najvyššom poschodí s luxusným výhľadom do nížin okolo Kutaisi. má to však jednu chybu, nie je tu výťah. Keď som túto cestu plánoval, doporučil som Ivovi, aby si zobral plavky,s tým, že budeme ubytovaný v rezorte, kde bude aj bazén a že sa teším, ako si v ňom po ťažkom týždni v horách zrelaxujeme ubolené telá. Bazén bol bohužiaľ nepoužiteľný. Túto nepríjemnosť ale hrdý majiteľ vynahradil prehliadkou a výkladom o histórii tejto usadlosti. Keďže sa jednalo o vinársky región tak to bolo spojené aj s ochutnávkou a tradičnými dlhými prípitkami na pamiatku predkov, na družbu, na všetkých dobrých ľudí a ďalšie veci, ktoré robia svet lepším a hlavu ťažšou ..…
Ráno sme sa chystali na prehliadku kaňona Okatse. Je však pondelok a vstup je zatvorený. Takže aspoň máme dôvod sa sem vrátiť. Videli sme však deň predtým jeho ústie , kde sa priezračná tyrkysová voda vlievala do mútnej rieky Rioni. Nevadí....nabudúce.
Čaká nás zjazd, ktorý sme si včera pretrpeli smerom nahor, aby sme sa dostali bližšie k letisku, odkiaľ nás následujúci deň čaká odlet domov. Najskôr však musíme prekonať pár desiatok kilometrov v teplotách nad 30 stupňov. Počasie nám po celý pobyt prialo a snaží sa až do samého konca. Príjemným spestrením je prejaz mestečkom Tskaltubo, kde si ešte pre istotu v banke meníme pár euráčov za miestne dukáty a pokračujeme rovinou do Akhalsopeli, kde máme rezervované ubytovanie na poslednú noc. Penzión nás opäť príjemne prekvapuje štandartom, ktorý ponúka. Navonok nenápadná budova a vo vnútri ubytovanie na viac ako slušnej úrovni. Nechýba ani klimatizácia, či miniset na dentálnu hygienu.
Zbalíme bicykle do transportných obalov na ranný let a keďže v blízkom okolí sú len jedny malé potraviny, vydávame sa k ceste stopovať, aby sme sa dostali do Samtredie, kde by mohla byť nejaká reštaurácia. Na náš zdvihnutý palec nik nereaguje ( hádam to tu neznamená nejaké hanlivé gesto ) a tak oslovujeme pána, ktorý vykladá z auta bedničky s ovocím, či by nás nezviezol. Netváril sa veľmi nadšene, ale zaviezol nás do Samtredie pred reštauráciu, či skôr podľa naších európskych kritérií bufet. Ale čistý, útulný, s dobrou kuchyňou a výborným pivom. S plnými pupkami sa necháme taxíkom odviezť k penziónu, dohodneme s majiteľom telefonicky, skorý ranný odvoz na letisko a ukladáme sa na posledný krátky spánok v tejto podkaukazkej krajine.
Ráno nás správca penziónu, ktorý po celý čas nevedel ani ceknúť po rusky, odváža na letisko a smelo si zapýta po rusky 30 miestných dukátov. Následuje už len ceremoniál pred odletom, minutie posledných lari ( to sú tie miestne dukáty ) v dutty free shope a nástup na trojhodinový spiatočný let.

Prílohy:

051 Pohlad na Ushguli.jpg
051 Pohlad na Ushguli.jpg 581.42 KiB 43.0097,42.9147 thumb_up1thumb_down

052 Svanska veza.jpg
052 Svanska veza.jpg 1.66 MiB thumb_up0thumb_down

053 Oprava motora uprostred dediny.jpg
053 Oprava motora uprostred dediny.jpg 1.03 MiB thumb_up0thumb_down

054 Za brodom.jpg
054 Za brodom.jpg 924.17 KiB thumb_up0thumb_down

055 Na vyjazde do doliny k ladovcu.jpg
055 Na vyjazde do doliny k ladovcu.jpg 635.98 KiB 43.0567,42.9433 thumb_up1thumb_down

057 Dolina.jpg
057 Dolina.jpg 678.83 KiB 43.0567,42.9433 thumb_up0thumb_down

058 Dolina.jpg
058 Dolina.jpg 663.26 KiB 43.0642,42.9458 thumb_up0thumb_down

059 Bufet nedaleko ladovca.jpg
059 Bufet nedaleko ladovca.jpg 973.58 KiB thumb_up0thumb_down

060 Ladovec na dohlad.jpg
060 Ladovec na dohlad.jpg 820.54 KiB 43.0803,42.9544 thumb_up1thumb_down

061 Pohlad dole do doliny.jpg
061 Pohlad dole do doliny.jpg 1.19 MiB 43.0811,42.9536 thumb_up0thumb_down

062 Kaukaz a jeho flora.jpg
062 Kaukaz a jeho flora.jpg 669.1 KiB thumb_up2thumb_down

064 Brod.jpg
064 Brod.jpg 702.74 KiB 43.0356,42.9356 thumb_up0thumb_down

065 Balime na presun do sedla Latpari.jpg
065 Balime na presun do sedla Latpari.jpg 906.39 KiB thumb_up0thumb_down

12.11.2019 - 22:32:06
06
foto

Prílohy:

066 Vyhlady cestou nahor.jpg
066 Vyhlady cestou nahor.jpg 383.16 KiB 42.9389,42.9114 thumb_up1thumb_down

067 Cestou nahor.jpg
067 Cestou nahor.jpg 315.21 KiB thumb_up1thumb_down

068 Kaukaz v rannom slnku.jpg
068 Kaukaz v rannom slnku.jpg 391.07 KiB thumb_up1thumb_down

069 Dole v doline je Ushguli.jpg
069 Dole v doline je Ushguli.jpg 207.59 KiB thumb_up0thumb_down

070 Shkhara.jpg
070 Shkhara.jpg 240.57 KiB thumb_up1thumb_down

071 Shkhara.jpg
071 Shkhara.jpg 254.27 KiB thumb_up1thumb_down

072 Latrinka v priesmyku Latpari.jpg
072 Latrinka v priesmyku Latpari.jpg 348.67 KiB thumb_up2thumb_down

073 Fanfonbudka, Shkhara a moj Giant.jpg
073 Fanfonbudka, Shkhara a moj Giant.jpg 1.54 MiB 42.9433,42.8819 thumb_up2thumb_down

074 Cesta do sedla Latpari - v pozadi dvojzub Ushby.jpg
074 Cesta do sedla Latpari - v pozadi dvojzub Ushby.jpg 291.85 KiB thumb_up0thumb_down

075 ...taka spomienkova.jpg
075 ...taka spomienkova.jpg 504.48 KiB thumb_up1thumb_down

078 Este chvilu si vychutnavame tie vyhlady.jpg
078 Este chvilu si vychutnavame tie vyhlady.jpg 798.34 KiB thumb_up0thumb_down

079 Asi taketo.jpg
079 Asi taketo.jpg 660.82 KiB thumb_up1thumb_down

080 A taketo.jpg
080 A taketo.jpg 823.14 KiB thumb_up2thumb_down

081 Aj tam kde nic nie je ti vie dobra dusa splnit zelanie - uvarit kavu.jpg
081 Aj tam kde nic nie je ti vie dobra dusa splnit zelanie - uvarit kavu.jpg 1.6 MiB 42.9431,42.8822 thumb_up2thumb_down

082 Splneny sen.....kava s nezabudnutelnymi vyhladmi.jpg
082 Splneny sen.....kava s nezabudnutelnymi vyhladmi.jpg 1.02 MiB thumb_up3thumb_down

12.11.2019 - 22:34:08
05
foto

Prílohy:

083 Vyhlad.jpg
083 Vyhlad.jpg 428.61 KiB thumb_up1thumb_down

084 Kamenista cesta nadol.jpg
084 Kamenista cesta nadol.jpg 1.23 MiB 42.9469,42.8808 thumb_up1thumb_down

085 Brzdy si uzili.....jpg
085 Brzdy si uzili.....jpg 1.23 MiB 42.9469,42.8808 thumb_up6thumb_down

086 Nad Tsageri.jpg
086 Nad Tsageri.jpg 673.04 KiB 42.7689,42.6592 thumb_up0thumb_down

087 Dolna Svanetia.jpg
087 Dolna Svanetia.jpg 1.27 MiB 42.7644,42.8022 thumb_up0thumb_down

088 Centrum Tsageri.jpg
088 Centrum Tsageri.jpg 586.02 KiB thumb_up0thumb_down

089 Centrum Tsageri.jpg
089 Centrum Tsageri.jpg 512.33 KiB thumb_up0thumb_down

090 Zrejme tu ta lavicka bude dlhsie.jpg
090 Zrejme tu ta lavicka bude dlhsie.jpg 1.99 MiB thumb_up1thumb_down

091 Sucha vecera.jpg
091 Sucha vecera.jpg 424.88 KiB thumb_up1thumb_down

094 Bufet s eko chladnickou - vodopadikom.jpg
094 Bufet s eko chladnickou - vodopadikom.jpg 860.83 KiB thumb_up0thumb_down

095 Vsetko co treba na tyzden....a par zbytocnosti.jpg
095 Vsetko co treba na tyzden....a par zbytocnosti.jpg 1.59 MiB thumb_up0thumb_down

096 Lukami s divymi granatovnikmi.jpg
096 Lukami s divymi granatovnikmi.jpg 2.22 MiB thumb_up0thumb_down

097 Prestavka v tieni pri vodopade.jpg
097 Prestavka v tieni pri vodopade.jpg 1.02 MiB 42.5836,42.4564 thumb_up0thumb_down

12.11.2019 - 22:36:32
04
foto

Prílohy:

098 Pri vodopade.jpg
098 Pri vodopade.jpg 1015.88 KiB thumb_up2thumb_down

099 Voda, voda, vsade sama voda.jpg
099 Voda, voda, vsade sama voda.jpg 1.94 MiB 42.5836,42.4561 thumb_up1thumb_down

100 kamene, kamene a zas len kamene.jpg
100 kamene, kamene a zas len kamene.jpg 1.38 MiB 42.5822,42.4558 thumb_up0thumb_down

101 Ustie rieky Okatse....kanon sme nevideli....dovod vratit sa sem.jpg
101 Ustie rieky Okatse....kanon sme nevideli....dovod vratit sa sem.jpg 1.72 MiB thumb_up2thumb_down

102 Chateau Chikovani.jpg
102 Chateau Chikovani.jpg 726.87 KiB thumb_up1thumb_down

103 Hrdy majitel pri rodostrome.jpg
103 Hrdy majitel pri rodostrome.jpg 469.47 KiB thumb_up1thumb_down

104 Exkurzia po vinarstve.jpg
104 Exkurzia po vinarstve.jpg 1.12 MiB thumb_up0thumb_down

105 Oddych.jpg
105 Oddych.jpg 912.6 KiB thumb_up0thumb_down

106 Na letisku si mozte kupit medveda....keby ste chceli.jpg
106 Na letisku si mozte kupit medveda....keby ste chceli.jpg 1.03 MiB thumb_up1thumb_down

107 ...by the way.jpg
107 ...by the way.jpg 355.26 KiB thumb_up5thumb_down

108 Kazbegi beer.jpg
108 Kazbegi beer.jpg 1.09 MiB thumb_up2thumb_down

12.11.2019 - 22:39:56
010
perfektné , palec hore
13.11.2019 - 15:43:59
01
napíš im ešte raz na mail, nech ho zverejnia, tiež som dávnejšie písal reportáž z pretekov a nejak sa na ňu zabudlo, zverejnili až po pripomenutí :) tu to zapadne prachom
13.11.2019 - 17:39:34
01
keyboard_arrow_up