ano tak nejak to vyzeralo ale nemyslim si ze toto je riesenie ani to ze "musis to ustat"
je to nebezpecne a priatelka si skoro zlomila nohu pri tom
na lyziach sa da proste zastat a hotovo a pokial na bezkach nie tak je to mega kktina
ako keby si siel na bajku a nemal brzdy a cakal ze spomalis len na rovine alebo do kopca
27.11.2019 - 09:29:39
01
omg...však logicky, keď nejdeš moc rýchlo, tak jednou nohou zapluhuješ a pribrzdíš si...samozrejme najľahšie je si vystúpiť zo stopy a pluhovať obomi nohami...čo iné by si tam chcel robiť...
27.11.2019 - 09:33:35
01
obluciky - ked je dobry sneh daju sa :-D no brzdis tak ze vystupis zo stopy a pluhom alebo bokom ako na lyziach sa tiez niekedy da. kazdopadne tiez stym mam velky problem - pomohli by mi asi kratsie bezky (tvrdsie koli vahe) bezkovanie je taky akrobaticky sport :-)
27.11.2019 - 09:45:10
00
no niekde sa neda lebo je bud viacero stop vedla seba a teda by si ich zncil alebo je tam jedna stopa a nemas kam vedla vystupit lebo je tam napr hlboky neupraveny sneh atd real skusenost na babe resp na kordikoch
ako makacka fajn pekna ale za mna nie, tento sport nie je pre mna
najviac ma na tom pobavilo ze je to podobne ako beh, ked behavas tak to bude podobne :D :D ani omlyom

ja som len chcel vediet ci je nejaky sposob o ktorom neviem a je safe ale nie je
27.11.2019 - 10:11:12
02
scarinko: to je ako s bajkovanim...a tomu iste rozumies. je rozdiel v najazde 20tis km na hradzi a 20tis km na singletrailoch. (moja zena jazdi uz roky na inline - nie moc, tak do 150km rocne po hradzi a nevie zatocit ani zabrzdit lebo rovny 14km dlhy usek) jazdenim nadobudas skill. takto to je aj na bezkach..teda aspon ja v tom vidim analogiu. co sa tyka strojovych stop...zo zahranicia skusenost nemam (ak neratam par dni jazdenia v Jesenikach v okoli Pradeda) ale povacsine ta 2x70mm siroka strojova stopa pre klasiku vzdy pod kopcom konci - prave preto aby sa tam dalo brzdit. ak si v stupani/klesani narazil na "kopec", kde bola stopa narezana...tak tá vyvysenina nema statut stupania , kde sa uz stopa nereže. cize bezkar na urovni vyssej nez uplny zaciatocnik by nemal mat problem toto terenne vyvysenie zdolat. v narezanej stope sa da ist aj 50km/h a z vlastnej skusenosti viem, ze pokial nie je v stope prekazka, tak nie je treba z nej vystupovat a dobrzdovat. ak pred zatackou stopa konci, tak ta to automaticky upozornuje, ze zatacka vynasa alebo ma maly polomer, kedy dlhe lyze sa do nej nevmestia.

"no niekde sa neda lebo je bud viacero stop vedla seba a teda by si ich zncil alebo je tam jedna stopa a nemas kam vedla vystupit lebo je tam napr hlboky neupraveny sneh atd real skusenost na babe resp na kordikoch"
nebal by som sa vystupit i v takomto useku lebo nemusis sa bat, ta stopa nie je zo slahacky a ty nie si buldozer a ta ta strojne upravena stopa urcite jedno-dve pribrzdenia do pluhu znesu. :-)

ostavaju vam dve veci. bud sa vzdate bez boja alebo date tomu bezkovaniu dalsiu sancu a dalsim jazdenim nadobudnete potrebny skill. drzim palce.
27.11.2019 - 10:51:09
02
no v zjazde sa stopa nezvykne robiť, resp. nie v nejakom extra rýchlom do zákruty...to by nedal ani Klaebo...v hlbokom snehu sa brzdí najlepšie...ten ťa zastaví sám... :)

Dagger to zhrnul :D
27.11.2019 - 10:55:20
00
PomodoroRosso napísal:
Ahojte, viete mi poradit ako zacat s bezkovanim? Na lyziach sa viem bezpecne spustit z kopca, no tuto sezonu by som sa rad naucil/vyskusal bezkovanie. Nejake zdroje, ktore by som mal pozriet? Popripade niekto, kto sa vyzna a je v okoli BA/PK?

Na youtube kanal https://www.youtube.com/user/k2nicol Je tam veľa videí, treba to prehľadať (začať od tých najstarších) a spraviť si vlastný zoznam.

Brzdiť sa dá napríklad takto https://youtu.be/CZ-EWyi1UNE :coffee: :beer:
27.11.2019 - 10:58:14
02
dzajro vdaka za tip. Pozriem tie videa. Mas/mate aj nejake odporucania co sa tyka vyberu samotnych beziek, viazania, a pod.? Na zaciatok planujem pozicat a do buducna mozno nieco vlastne.
27.11.2019 - 11:24:14
00
Požičaj, nie je to až také drahé. A potom si kúp nejaké poriadne a nepozeraj na tých, čo si tu čvachtajú nad všelijakými starými vykopávkami z povalí starých materí. Čo sa týka bežkovania. A und O bežkovania je práca s ťažiskom. A to platí dvojnásovbne pri brzdení.
27.11.2019 - 11:31:11
00
Martinsrs napísal:
Zdravím páni, potreboval by som radu momentálne len pre predstavu. Ak by nakoniec rozpočet dovolil, tak by som išiel hneď do toho. Viete doporučiť back country bežky pre absolútneho začiatočníka, to znamená ze na žiadnych lyžiach som nikdy nestál. Nejaký základný set, ale ak ma to chytí, nech to nemusím ešte túto zimu meniť. Ďakujem. Ešte výška 189cm, váha 86kg


ja mam BC bezky Sporten Ranger. maju hrany a prevedenie so supinou. hrany su vyborna vec a hodia sa pri brzdeni, kedy sa "zahryznu" lepsie ak su hrany ostre aj do tvrdsieho snehu. ten byva na exponovanych miestach trate casto pritomny ak dlhsie nesnezi a trat je casto lyzovana. Na ostrenie hran a aj zmenu ich uhlu mam taky szerszam urceny na hrany od SWIXu.

hmotnost jazdca-dlzka lyze sporten ranger
60 - 80 - 170
70 - 90 - 180
80 - 100 - 190
90 - 105 - 200

ja mam lyzu 180cm dlhu lebo vazim tak okolo 80-82kg a bral som rezervu na batoh, lebo chodime aj niekolko dnove tury s "plnou poľnou". Neviem ako dnes stoji situacia na trhu s BC lyžami ale ja ked som kupoval, tak sporten mal v ponuke najkratsie (nie najkrajsie :-) ) najkratsie lyze vzhladom na hmotnost jazdca. kratsie lyze=lepsi manever. lepsiu manevrovatelnost ocenis pri zjazde lesom, hladajuc si cestu medzi svrčinami, ked sa budes rozhodovat menit smer jazdy "na poslednu chvilu".
mam narobene stupacie pasy (DIY) z metroviny. to je super vec, lebo na supinach hore zjazdovkou nevydes. leda ze by si to ustal/udrzal na rukach, co je nesmierne namahave. model ranger ma najsirsiu spicku a to 68mm a zmestis sa s nimi i do strojovej stopy. viazanie mam specialne urcene na BC lyze s auto funkciou (aby som sa nemusel stale pri obu-zobuvani lyzi predklanat = mam plane kríže). taketo speci viazanie ma sirsiu platformu lebo aj lyza je sirsia ako bezna turisticka bezka. jeden partak ma sporten BC bezku na nej SNS viazanie a konvencnu classic topanku a vsetky tripy dava s nami. da sa to aj takto - chcel mat jedny komatibilne topanky aj na obycajne bezky. ale casto sa musel v zjazde odopinat. nemal taku stabilitu ako my s BC viazanim a BC topanku.
samozrejme aj topanka musi byt potom urcena na BC viazanie lebo viazanie je urcene na hrubsi a dlhsi pin, ktory je na spicke topanky. vyssie modely topanok maju aj taky podporny plastovy holder, ktory pomaha udrziavat clenok v spravnej polohe a aj pri dlhotrvajucom brzdeni tvori taku podporu celej spodnej casti nohy.
co sa tyka palic. ja odporucam hlinikove na klasiku pri turistickom style jazdenia vzdy o 5-10cm dlhsie ako odporucaju tabulky, lebo tabulky nepocitaju s hlbokym snehom, kde sa palica prepadne hlbsie na rozdiel od upravovanej trate !
daju sa zakupit aj palice na BC a tie maju ine tanieriky ale to uz necham na zvazenie...nevyhnute to myslim nie je. hlinikove preto lebo ju po pade ohnes na kolene naspat, kdezto kompozitovu zlomis a je koniec - spis v lese :-).
... a prisiel som aj na dalsi poznatok. bezne som jazdil s nohavicami s prednym wind blokom. to bolo na bezkach a no problem. ked som ale vysiel s BC kdesi na hreben, tam fuka a fuka z kazdej strany, tak mi tieto gate nestacili a budem musiet nieco vymisliet a kupit asi nejake skialpinisticke aj s cordura z vnutornej strany na spodku pre hrany aby som ich nedorezal. dalsa vec, ktora dokaze zneprijemnit vyslap je nevhodna rukavica. ak ma prilis vela materialu po zositi trciaceho dovnutra, tak vodnaty odtlak zarucujem. :-(

dufam, ze som to nepisal zbytocne a aspon jednemu som tymto pomohol. toto su moje "múdra" - verim, ze kazdy ma nejake svoje, mozno aj rozdielne. :-)
27.11.2019 - 11:40:46
02
hmm video pekne ale svah siroky, stopa ziadna a nikto mu tam okolo nejazdi
prvy sposob ako na zjazdovych neovladam ale ten pluh sa da tak nejako len na to musia byt taketo podmienky a nie tie co som zazil na bezkarskych tratiach v lese ja

cize ak poznate v okoli Ba nejaku zaciatocnicku drahu kde nie su ziadne kopce a je to tam pomerne siroke tak dajte vediet

minuly rok sme skoncili v BB kde okolo nejakeho jazierka bola urobena draha a tam sa celkom dalo
27.11.2019 - 11:42:37
00
tebe teda odporucim spravit si vlastnu trat, kdesi na atletickej zabudnutej škvarovej drahe. vnutorny obvod ma 400m alebo poza futbalove ihrisko. taketo mame v ZA a verim, ze aj v hlavnom meste sa nejaka obdobna najde.
27.11.2019 - 11:56:43
00
Dagger : vďaka moc za rady. Presne nad tými rangermi som rozmýšľal, láka ma na nich to ze sa zmestia aj do stopy. No čítal som na ne aj dosť hejtu že sú strašne pomalé a majú zlú sklznicu. Neviem co je na tom pravda a ci ma to ako začiatočníka ma vôbec zaujímať. Palice teda nedoporučuješ také, ktoré sa dajú aj zväčšovať a zmenšovať? Co sa týka viazania tak by som išiel radšej do širšieho, teda magnum, keďže som na lyžiach nikdy nestál myslím ze by som mal mat väčšiu stabilitu na tom. Ci sa mýlim? Topánky jednoznačne Bc, také rossignol bcx 6 napríklad na zaujali. No vychádza mi to tak, že okolo 400 eur by ma to malo vyjsť dokopy. Počítal som tak dvojnásobok, takže idem do toho už tento rok. Ešte raz ďakujem.
27.11.2019 - 13:18:16
00
scarinko napísal:
hmm video pekne ale svah siroky, stopa ziadna a nikto mu tam okolo nejazdi
prvy sposob ako na zjazdovych neovladam ale ten pluh sa da tak nejako len na to musia byt taketo podmienky a nie tie co som zazil na bezkarskych tratiach v lese ja


Najlepšie je ísť do Ramsau :)

Ak ideš klasiku, plytké kopce, kde je vyratrakovaná stopa, pluhuješ tak, že vytiahneš jednu nohu zo stopy. Strmšie zjady robia bez stopy, tam pluhuješ voľne. Ideálne je začať na rovine.

Ja sa zas za boha neviem naučiť skejt. Som jak poleno. Možno už tento rok teda :D
27.11.2019 - 14:40:14
00
Martinsrs napísal:
Dagger : vďaka moc za rady. Presne nad tými rangermi som rozmýšľal, láka ma na nich to ze sa zmestia aj do stopy. No čítal som na ne aj dosť hejtu že sú strašne pomalé a majú zlú sklznicu. Neviem co je na tom pravda a ci ma to ako začiatočníka ma vôbec zaujímať. Palice teda nedoporučuješ také, ktoré sa dajú aj zväčšovať a zmenšovať? Co sa týka viazania tak by som išiel radšej do širšieho, teda magnum, keďže som na lyžiach nikdy nestál myslím ze by som mal mat väčšiu stabilitu na tom. Ci sa mýlim? Topánky jednoznačne Bc, také rossignol bcx 6 napríklad na zaujali. No vychádza mi to tak, že okolo 400 eur by ma to malo vyjsť dokopy. Počítal som tak dvojnásobok, takže idem do toho už tento rok. Ešte raz ďakujem.

ja som rangery mal, uz by som si ich v zivote nekupil. Sklz naprd, supiny tiez nic moc. (ak teda uvazujes o supinacoch a nie mazackach) Doporucujem z vlastnej skusenosti Fischer.
konkretne tie nove outback 68 s dierkou na uchytenie pasu, ale kludne aj fischer traverse 78- bez problemov vlezies do stopy a mas lepsiu stabilitu a priechodnost hlbokym snehom. Ten maly pas stupaci k tomu urcite kup
27.11.2019 - 14:55:41
00
keyboard_arrow_up