luper napísal:
... ale DC to dá po japonsky natotata. :D


Pozerám, že DC je tiež pekný parostroj :) Mimochodom Mini a aj Studio nemá výdaj teplej vody ?! Čiže ak vodu na čaj alebo doliať návšteve na lungo tak čo? Normálne cez hlavu? ... nie je cítiť v čaji kávová chuť?
01.02.2020 - 16:53:04
00
bruno75 napísal:
Pozerám, že DC je tiež pekný parostroj :) Mimochodom Mini a aj Studio nemá výdaj teplej vody ?! Čiže ak vodu na čaj alebo doliať návšteve na lungo tak čo? Normálne cez hlavu? ... nie je cítiť v čaji kávová chuť?

Na čaj a filtrík mám Brewistu a vodu na ☕️🇺🇸 napúšťam z hlavy. ;)

Prílohy:

EF25F586-3850-4FEF-A3AB-94AC0520103F.jpeg
EF25F586-3850-4FEF-A3AB-94AC0520103F.jpeg 817.29 KiB thumb_up0thumb_down

12EAEE38-6126-4525-85A5-7F5DDD886502.jpeg
12EAEE38-6126-4525-85A5-7F5DDD886502.jpeg 698.8 KiB thumb_up0thumb_down

01.02.2020 - 17:29:24
00
To dáva Dalla Corte IMS sprchu, či si dokupoval?
01.02.2020 - 18:07:44
00
Dokupoval. :)
01.02.2020 - 18:23:53
00
bruno75 napísal:
Pozerám, že DC je tiež pekný parostroj :) Mimochodom Mini a aj Studio nemá výdaj teplej vody ?! Čiže ak vodu na čaj alebo doliať návšteve na lungo tak čo? Normálne cez hlavu? ... nie je cítiť v čaji kávová chuť?

Pouzivat kavovar ako zdroj horucej vody je barbarstvo, na to staci indukcna ci rychlovarna kanvica. Keby to bola otazka v suvislosti s odvapnovanim, to by som chapal viac. Btw, vystup horucej vody ma DC Super Mini.
01.02.2020 - 20:21:59
00
luper napísal:
Ja by som to až tak nezatracoval, hlavne tu pasáž o pomere sušiny k výslednému extraktu, doby extraxie a jej množstva v závyslosti od gramáže sušiny. Urobiť kávu z 15 až 20g nie je žiadny problém, dobre to vyzerá i keď vieme, že bohatá kréma na chuti nepridá, skorej naopak. Tak isto vieme, že čím hustejší je extrakt smerujúci k pomeru až 1:1 /obvykle 1:2/ v zavyslosti od množstva gramáže, je chuť agresívnejšia a zanikájú v nej jemné chuťové nuansi. Kto už extrahoval kávu cez filtrík, vie o čom hovorím, hlavne k rozpoznaniu širšej škály chutí, ktoré sú pražiarom uvádzané na obale kávy. Čo už je ťažšie pri extrakte v pomere 1:2 u 15 až 20g sušiny. Tak isto stojí za povšimnutie pasáž o jemnosti mletia, kde sa neodporúča príliš jemné mletie. Z dôvodu, že sa vyextrahuje do kávy viac horkejších tónov, čo na dobrej chuti nepridá. Samozrejme je to vec názoru a osobných preferencií, niekto dáva prednosť sile kofeínu pred chuťou. Mňa osobne to zaujalo a dal som sa na experiment. Znížil som gramáž a pomer sušiny k množstvu výsledného extraktu, ktorý sa pohybuje od 20 do 23%. ;)

To nezatracujem, len tak daleko som sa nedostal, odradili ma zlozite vzorce, lebo ak by sa mal matematicky model vyuzit a simulovat spravanie, musi sa najpr naprogramovat, co nie je trivialna vec (a este sa aj tazko hlada chyba, ak nieco nechodi alebo dava cudne vysledky, lebo nevies, ci je chyba v sw alebo sa to tak naozaj sprava).
Ale to, co pises, ma samozrejme logiku, nie je to vsak nic nove, uz sa o tom popisalo viac a aj video z prednasky existuje na YT.
01.02.2020 - 20:25:36
00
luper napísal:
Dokupoval. :)

Vratil si sa naspat ku IMS? Ja som ostal pri povodnej, ale priznam, ze 2. krat som uz IMS neskusal.
01.02.2020 - 20:26:30
00
Vrátil a už aj zostal. ;)
01.02.2020 - 20:28:22
00
Inak zabudol som napisat, ze pod vplyvom tej prednasky z videa som aj skusal zmenit extrakcny pomer na 1:3, ale u espressa mi to nepasuje a vratil sa spat ku 1:2 az 1:1.6. Na druhej strane viem si vychutnat aj dobry filtrik z Haria v Nico Cafe ...
01.02.2020 - 20:33:29
00
luper napísal:
Vrátil a už aj zostal. ;)

Polepsila sa snad medzi tym? Ci?
01.02.2020 - 20:34:22
00
Lepšie sa čistí, rovnomernejší prietok po celej ploche. ;) Čo sa týka chuti, že by placebo? :D
01.02.2020 - 20:43:42
00
peterg napísal:
Pouzivat kavovar ako zdroj horucej vody je barbarstvo, na to staci indukcna ci rychlovarna kanvica. Keby to bola otazka v suvislosti s odvapnovanim, to by som chapal viac. Btw, vystup horucej vody ma DC Super Mini.

No ako sa to vezme "barbarstvo". Ak už zohrieva bojler na paru (ktorý mimochodom DC nemá izolovaný čo sa mi práve zdá barbarské :headbang: ) tak vodu zohriatu to má, len sa nedá nijakým spôsobom dostať von, teda na počkanie von :) Mimochodom ako sa potom odvápňuje ten parný bojlér keď nemá výdaj horúcej vody?
01.02.2020 - 21:41:09
00
K "espresso vede" treba poznamenat, ze znizili tlak na 6 barov.
The model predicts that EY can be increased by grinding finer, using lower pressure water, and/or using less coffee. The model was then compared with experimental coffee brewing, performed in a cafe setting. Using an espresso machine set to 𝑃=9 bar of water pressure resulted in clogging at fine grind settings (see the Supplemental Information). To circumvent this difficulty, the pressure was reduced to 𝑃=6 bar.
01.02.2020 - 21:48:39
00
bruno75 napísal:
No ako sa to vezme "barbarstvo". Ak už zohrieva bojler na paru (ktorý mimochodom DC nemá izolovaný čo sa mi práve zdá barbarské :headbang: ) tak vodu zohriatu to má, len sa nedá nijakým spôsobom dostať von, teda na počkanie von :) Mimochodom ako sa potom odvápňuje ten parný bojlér keď nemá výdaj horúcej vody?

Parny bojler moze byt aj vypnuty, ak sa nechystas parit (u mna na 99%). Ale jednu vyhodu by som videl, voda v nom by sa pravidelne obmienala. Inak mas pravdu, mohol by byt izolovany. Ale zas keby si videl dovnutra, tak chapes, preco asi nie je.
Spravna otazka. Alibisticky: nezostava nic ine, len odpojit nejaky fitting, ci dva, a zasunut hadicky...
Experimentalne: neviem, co by sa stalo, keby sa odpojil snimac hladiny vody (samozrejme aj spirala, teda aspon znizila teplota na 20°C cez menu), ci by sa nespustila pumpa natrvalo a stacilo by dal dekalcit do nadrzky a otvorit parnu trysku a preplachovalo by to samo.
01.02.2020 - 22:35:30
01
peterg napísal:
Parny bojler ...., mohol by byt izolovany. Ale zas keby si videl dovnutra, tak chapes, preco asi nie je.

Hľadám súvis medzi izoláciou bojlera a tým čo by bolo vnútri ??? Nechápem.
02.02.2020 - 06:26:01
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up