Čavte,
dlho ma tu nikto nespucoval za niečo tak si nedbehnem. Pozerám sa z času na čas na zostavu, ktorú ponúka
danyH - La Nuova Era + Macap M5... Moja predstava o mletí kávy je taká, že nasypem 8/15g kávy do zásobníka a to isté množstvo by som čakal na výstupe. Postrehol som, že tiaž samotného zrna ak nie je nič naviac asi toto neumožní. Takže otázka je, či by to s týmto mlynčekom šlo, alebo nie (napr. po nejakej menšej úprave) ... Ďalšou otázkou je, či by nám doma niečo chýbalo v pohľade na kávovar. Rozmýšľal som nad tým, že PID regulátor nie je úplne must have ak sa väčšinu času urobia 2 kávy, čiže nejakých 60ml vody. To by nahriaty bojler mal zvládnuť aj bez nejakej predcíznejšej regulácie. Skúste teda prosím napísať k tomuto vyššie spomínanému a prípadne dať tip na nejaký mlynček, ktorý by mi nepretočil oči 2x okolo osy, kľudne aj zaujímavý tip na jazdenku...Keďže nám káva stále chutí a Dr. nemajú nič proti tomu aby sme ju pili, tak by som rád obstaral postupne niečo, čo nebude nutné meniť - funkčné a dobré s istotou náhradných dielov na pár rokov.
Ďakujem za každú radu ale aj kritiku
Ak sa uspokojis s tym, zo pri prvom mleti sa zaplni prazny priestor v mlecich utrobach mlynca kavou (tzv. retencia), co moze byt odhadom 5 - 8g, potom pri dalsich mletiach +/- to mnozstvo, co nasypes do zasobnika, aj vypadne. Cast vypadnutej kavy budeta stara kava (tazko povedat kolko, bolo by treba poznat vnutornu konstrukciu a poskusat) a cast bude nova. Nejake mnozstvo kavy ostane natrvalo v mlynci, kde sa usadi (prilepi) a neuvolnuje sa viac. Tiaz zrna nie je az taky problem, pomelie sa vsetko (treba vsak zakryt hrdlo proti vyskakujucim zrnam - tzv. popcorning), len treba mliet jemnejsie, ako keby bola kava v zasobniku. Ak sa budes drzat zasady, ze prva kava je vzdy pre manzelku alebo na kapucino, nebudes mat problem s chutnou kavou pre seba.
Mimochodom, neviem, preco by si nemohol mliet s kavou v zasobniku. Poziadavka na vhodny SD mlynec hned na zaciatku je pomerne draha...
La Nuova Era by mala mat na regulaciu tlaku bojlera pouzity presostat, co je presnejsia regulacia vystupnej teploty vody na kavu, ako termostat (tlak pary je umerny jej teplote). Do hlavy kavovaru sa da doplnit teplomer a tak by si videl, akej teploty tecie voda a prisposobil svoj workflow (napr. kolko treba odpustit, aby si dosiahol zelanu hodnotu). Myslim, ze slo by sa naucit s tym pracovat na uspokojujuce vysledky. Btw, vzdy omnoho lepsia takato zostava, ako Delonghi...