Ja ju chápem, tiež sa mi pocitovo lepšie slapalo na 26tke ako na 29ine. Pomer prevodov môže sedieť, proste to je iné. To je taký chlapsky pristup, že nerieš, jazdi, dokáž že na to máš a akože hlavne "to dať" aj keď ti to nevyhovuje. Chlapi si často dokazujú že na zo majú ale ženám treba pohodu inak s nimi nepohnes :) a to je fakt. Mne ak niečo na biku vadí tak jasné, že sa budem oduvat cely deň lebo prístup, že "drž hubu a makaj" proste neschvaľujem :) :) súhlasím s lto, že geoska ti spraví veľa a niekmu aj mala zmena môže spôsobiť pocitovy nekomfort a môžeš mať prevody aj plášte rovnaké. A plášte podla mna spravia veľa najmä na väčších kolesách, mne sa tým hodne vyriešilo a omnoho lepšie sa mi šlape teraz :)
01.05.2020 - 10:49:30
01
fixska bez makania to nejde a nasilu nehovorím je to ako so sedlom, nastaviť optimálne posed a môžem ísť aj 140 km a nič netlačí nebolí. A nie ako niekto tvrdí že si musíš zvyknúť blbosť, musí sedieť na šírku sedacích kostí a správa predo zadná poloha ako spomenul lto aj to urobí dosť bolesť kolena a komfort pri šliapaní. A s tými kolesami to už je tak ja som nadával na 29 prvé výjazdy teraz, ide to ako nič :D 26 už isto nie 27.5 mám na druhom na zimu ok a prevody sú už o kondičke, ak chce ísť na pohodu jemnejšie odstupňovanie posledných 4-5 pastorkoch na 2 prevodníku bude vyhovovať viac, 1 prevodník má ten pomer podobný +- bez niektorých prevodov, čiže pre ňu bude 2 placka asi vhodnejšia ;) a nič si nedokazujem jazdím pre seba, pre radosť a užívam si to keď chcem bomby, ako predvčerom s kamošom on na e-bike má 120kg a keď som chcel spoločnosť a aby to zvládol aj rýchlo doma byť prispôsobili sme sa navzájom, má doma už aj full kúpený, len potrebuje dať naň dole 5-10 kg tak maká kvôli tomu :) v tomto to schvaľujem. A neodúvaj sa s úsmevom to ide lepšie aj vrásky sú vtedy krajšie :D
01.05.2020 - 11:12:42
02
Je tu este jedna moznost a to ta, ze si presla z 26" kolies na 27,5". Odpovede som preletel len narychlo ale myslim ze tu nikto tu nespomenul jeden hadam najpodstatnejsi parameter a tym je hmotnost kolies. Cim vacsie kolesa, tym vyssia hmotnost. To iste plati aj o plastoch. Rotacna hmotnost kolesa + plaste dost vyrazne ovplyvni to s akou velkou energiou ich dokazes rozhybat a naopak zabrzdit. Najviac to samozrejme pocitis hore kopcom.
Asi to tu malo kedy niekto napise, ale ak si naozaj slabsi rekreacny cyklista asi by som uvazoval ostat aj nadalej pri 26 kolesach s trojprevodnikom a ak ta to bude bavit a budes na tom kondicne lepsie zacni uvazovat nad novym bajkom s modernou geometriou a vacsimi kolesami.
01.05.2020 - 11:28:26
03
To som tým vlastne aj chcela povedať, že ak ti niečo vyhovuje tak pri tom treba zostať a to, že je to "mimo trend" ti môže byť jedno lebo je ti na tom dobre. A siliť sa na niečom co je modernejšie nemá cenu... Keď sa nevozi cez clenity terén kde je 29 prinosom kvôli prejazdnosti. Johnny80... nepochopil si ma, ja netvrdím, že sa nemá voziť a čakať zázraky ale zas driet nasilu na biku, ktorý ti nevyjovouje nemá cenu... Voziť sa dá aj na tom na čom sa ti jazdí dobre a no a čo že na teba kukaju že je to starší model.
01.05.2020 - 11:52:13
01
Pochopil, však som napísal, že som si zvykal, pravda je čo Polo píše, váha kolies a rozbiehanie do kopca bude ten dôvod určite. A ako hovoríš, nasilu nie, keď nevyhovuje tak hľadám iné ;) s tým súhlasím.
01.05.2020 - 12:20:20
03
Polo: nad tym som uvazoval, ale z mojej skusenosti podla toho co pise, to imho nebude dovod.
Cca 2 mesiace som na tej starej Meride - vyhoda starej Meridy a starych Bomberov je, ze tam v pohode das 27.5" kolesa, pokial nechce moc tucne plaste - jazdil na 27.5" tazkych tazitkach a jednu chvilu som ich zamenil za velmi lahke /0.5kg dole/ a v podstate jediny rozdiel co som citil bolo ak som chcel akcelerovat. Inak nie.
/jeden cas som jazdil aj s kolesami co celkovo boli tazsie hadam o 1kg oproti lahkycm 26tkam .. tam som citil v kopci tu vahu , o akceleracii ani nehovoriac :D .. ale pocit slapavosti bol dobry aj tak/.
Omnoho horsie je hupajuca sa vidla bez zamykania :lol:.
Potom som prepol na lahke 26tkove kolesa (a zaroven iny bajk). Jednu polsezonu som raz jazdil na 27.5" aj na AM/EN bajku a potom znovu prepol na 26tky. Nejake subjektivne pocity z toho mam, ale chcelo by to striedat obden asi.
Ten posed co som spominal, to je tak asi 2 roky dozadu a ten rozdiel v slapani bol enormny, ak si dobre pamatam snad aj 25-30% rozdiel vo vykone. Posun sedla dozadu asi 1.5cm, alebo tak nejako. Lenze to su take subjektivne pocity, mne to vtedy aj z inych dovod zvyklo lietat.
Zatial mozem konstatovat , ze co sa tyka terenu a niektorych technickych prekazok (rigoly, schody .. mam tu v okoli BA par, aj ked to postupne likviduju mostikmi ... tam kde som s 26 musel spravne nabehnut a davat pozor, na 27.5 som presiel len tak), je rozdiel medzi 26 a 27.5" omnhoho vacsi, ako by clovek cakal pri rozdiele obvodu kolesa 4% /to ma prekvapilo/. Cakal som to pri 29er, ale nie tu.
Dalej sa mi tiez pocitovo zda, ze sa do kopca ako keby lepsie slape, ale to moze byt len pocit, vdaka Meridy :D /druhy bajk si uz moc nepamatam/. Dalsi pocit bol, ze s 27.5" kolesami (velmi podobna vaha, mozno 50-100g naviac) , ze som potreboval na jazdenie asi 5% vyssi priemerny vykon. Ale statisticky malo vzoriek :( .. ale dost na to, aby som spozornel.
A este co sa tyka akceleracie, mensie kolesa su vyhodou /aspon ted zadne/ .. to si doteraz pamatam ako som pred ais 15 rokmi nahodil 350g continental twister supersonic a zabral v stupani :D .. ale zbavil som sa ich, lebo tie kolesa vyzerali priserne male .. vlastne odkedy jazdim celorocne s odpruzenou vidlicou, mi 26tky s mensim ako 2.1" plastom pripadali dake male a chuducke. Skoda, ze onoho casu Garu & Tom nemali poruke tie povodne planovane rafiky. Mozno hybrid 27.5 vpredu a 26 vzadu ma nieco do seba :) /dnes asi uz 29 vs 27.5/. No , ale tento prispevok dotazovatke asi moc nepomoze :D
01.05.2020 - 14:00:13
02
tak možno sa treba obzrieť a po vhodnom plašti na zadnom, ak sa len vozí ,stačí tam dať nejaký lahší plaštik s jemnejším dezenom a aj z kotvy biku može byť raketa :) ked sa hodí plaštik aj dopredu a lajtky duše, prípadne bezduše -ak to rafik dovolí.... hned sa výrazne zníži rotačna hmotnosť za malo grošíkov...
01.05.2020 - 14:25:54
01
Ďakujem Vám za odpovede aj odporúčania. Veľmi si to vážim :) Dúfam, že nový bike vyberiem čo najlepšie :)
02.05.2020 - 21:03:04
00
keyboard_arrow_up