Nazdar borci
tldr: má 120mm zmysel?

Po dlhej dobe som zase nejako prišiel na chuť trailom a cítim sa aj tak nejako odvážnejšie. Začal som poškuľovať po niečom vhodnejšom na tento typ jazdenia.
Podmienky: 29 full, tlmič horizontálne, 1x12, teleskopická sedlovka, cena okolo 4k+/-. Nepovinné: <12kg, karbónové kolá
Použitie: čoraz viac ma baví aj technickejšia trailovačka, dokážem dať aj nejaký ľahší skok, na gap sa pomaly odvažujem. Neznášam skalnaté úseky. Najčastejšie asi oblasť karpát BA - Baba, časom možno Nízke Tatry/Fatra. Určite modrý a žltý zjazd z kamzíka, BK trail. A ako sa poznám, zase to skončí naháňačkou KOMov, ktoré už nedáva cyklokroska kvôli zjazdom a kameňom.

Kandidáti:
Orbea OIZ M20 TR (M10 ak by bol super deal?)
Canyon Lux CF SL 8.0 (7.0 ak by nepustil budget)
//Superior XF 999 TR 2019 (asi sa už nedá zohnať)

Na papieri z hľadiska cena/komponenty vyhráva canyon, ale s ich horákmi som nemal dobré skúsenosti (2x zlomený Exceed, problematický predošlý Lux). Orbea má XC rám, čiže by mala byť riadne rýchla, podobnú výzbroj a zároveň väčší zdvih a nižšiu cenu. Váhovo sú na tom podobne. Down country by mal byť zábavnejší na trailoch, ale tak jedna vec je reklama a druhá vec je realita. Nie je to tak dávno čo všetci výrobcovia básnili o fatbikoch...

Takže otázky:
Má zmysel navyše zdvih tých 10mm vpredu a 20mm vzadu? Zlepší to citeľne vlastnosti na trailoch, alebo je to len taký mačkopes, pomalý XC bike a zároveň naprd trail bike?
Je veľký rozdiel medzi 125 a 150mm teleskopkou?
Je SID dobrá vidla aj na bežnú trailovačku?
Čo sa týka životnosti a údržby, je lacnejší/jednoduchší Fox alebo RockShox?
Má pri oboch bikoch zmysel šetriť na drahšiu verziu alebo už nižšia (Lux 7.0/OIZ M20) sú dosť dobré biky?
Ktorý bike je objektívne lepšia voľba na zábavnú trailovačku a naháňanie komov v karpatoch?
Vie niekto ešte o nejakých dobrých alternatívach?

    20.05.2020 - 16:55:48
    00
    https://www.rosebikes.de/rose-thrill-hill-4-2681110 - 100/100mm XC - este by mal byt dostupny
    https://www.rosebikes.de/rose-thrill-hill-trail-2-2683322 - 120/100mm XC/trail - dostupny uz asi iba v XL
    20.05.2020 - 17:47:00
    01
    No ja som presiel zo Sparka 740 (rok 2014, 27,5 kolesa, zdvihy 120/120) na Luxa 7.0 pred tromi mesiacmi. Nad tou Orbeou som rozmyslal ale nakoniec vyhrali komponenty a cena. Aj ked Orbea ma polozenejsiu geometriu a teda bude "zabavnejsia". Nahanam sa tiez v karpatoch a mam rad aj technicke strme a rozbitejsie useky. Akurat neskacem dropy - na to som uz stary.
    K tvojim otazkam:
    Vyssi zdvih: Spark bol pocitovo taky "plavnejsi" oproti Luxu. Lux je trochu hrkotavejsi pri pohodovej jazde. Ked tomu ale nalozis, tak za rozdiely v pohodli stieraju.
    Spark mal este jednu vec - standardne som jazdil na trail mode, co (podla dokumentacie) bolo ze boli zdvihy obmedzene a na full som ich prepinal na zjazdoch. To dost menilo pocit z toho biku. Plaval, ale v rozbitych usekoch to bolo lepsie.
    Takze aby som to zhrnul: V malych karpatoch pri nahanani Komov vyssi zdvih nepotrebujes. Pokial ale budes chciet sa nahanat aj na zjazdoch ako Driver8 a hlavne skakat tam skoky (dropy, nielen tie lavice - tie na Luxe idu v pohode) - tak tam asi by sa 120 mm hodilo.
    Teleskopka: Tu by som asi neriesil. Bezne by ti malo stacit aj tych 125mm zrazenia sedla na to aby si sa dostal za sedlo a "utrel si prdel o koleso". A viac nepotrebujes.
    No a k objektivnejsie lepsej volbe pre zabavnu trailovacku a nahananie komov ti odpoviem - na prve OIZ, na druhe Lux. OIZu bude pomahat geometria najma v zakrutach a technickych pasazach. Nie ze by bol Lux pomaly do zakrut - to nie - ale musis byt na nom presnejsi. Na Sparku boli tie zakruty akoby pohodovejsie - viac odpustil. Ten pocit ostrosti ale v terene viem vyriesit spustenim sedlovky o centimeter/dva a hned je to vyrovnanejsie. Najazdil som na Luxe necelych 1000 km ale uz pomaly prekonavam svoje PR, ktore som porobil na Sparku. Nehovorim, ze sa mi to vsade podari, ale na karpatske traily je zjavne rychlejsi. Ale to moze byt najma kolesami.

    Cize, musis si povedat, ci sa priklonis k rychlosti alebo k zabavnosti. Ani jeden z nich nebude vyslovene zly. Na Cerovke budes asi rychlejsi na Luxe a na BK traili na Orbei.
    20.05.2020 - 23:55:35
    00
    keyboard_arrow_up