tie nove a nove dochodky maju jeden krasny paradox - rovnako ako zvysovnie minimalnej mzdy (uz jedna z najvyssich na svete) - beru peniaze strednej a nizsej strednej vrstve a davaju ich najnizsej, aby si ich pred volbami kupili. Cele tie nove dochodky su o tom, ze kto pracoval a zarabal lepsie dostane menej a kto nerobil resp. zarabal menej, dostane viac. Ake logicke! Detto minimalna mzda - namiesto znizenia zdanenia prace zdvihnu minimalnu mzdu, na ktoru su naviazane vsetky odvody - cize priamo umerne znizili mzdu zivnostnikom a aj mnohym pracujucim, kedze zamesntavatelia budu musiet pridat tym s minimalnou mzdou na ukor tych, co vykonavaju pracu s vyssou pridanou hodnotou (alebo nejakych ludi prepustit). Najkrajsie je, ze ludi so silno nadstandartnymi prijmami sa to v praktickom zivote nijako nedotkne, na rozdiel od strednej triedy - tu populisti, komunisti aj fasisti aj tak potrebuju zlikvidovat, aby mohli neobmedzene drancovat.
28.07.2020 - 08:35:33
09
Len s tymi zivnostnikmi opatrne. Vacsina z nich (cest vynimkam) si celkom slusne optimalizuje danove a odvodove zatazenie a platia minimalne odvody. Takze popri tom, ze pocas "kariery" sa vyvazaju na novych autach (to je take slovenske), tak im bezni zamestnanci budu prispievat na minimalny dochodok. Kto z tych zivnostnikov prispel mne na kupu auta?
28.07.2020 - 08:50:19
01
píšeš s živnostníkmi opatrne, akokeby väčšina podnikateľov platila dane, odvody atď. v plnej miere...

tá optimalizácia výnosov/nákladov, to je také pekné slovíčko...
28.07.2020 - 09:00:08
00
clxno1 rucis celym svojim majetkom za sposobenu skodu tak ako zivnostnik? mas tolko dni dovolenky za rok ma zo zakona zivnostnik (0)? Zivnostnici nemaju ani vypovedne lehoty, ani socialne fondy zamestnavatela, ani ich nechrania ziadne odbory atd. Zivnostnici, co si naoptimizuju minimalne odvody, dostanu aj najmensi dochodok, ktory bol svojho casu taky, ze dostavali menej, ako clovek co nikdy nepracoval...takze kludne daj vypoved, zaloz zivnost, optimalizuj a uzivaj auto, na ktore ti "prispeju pracujuci". ;)
28.07.2020 - 09:07:56
08
Ja to pisem vseobecne, optimalizuje drviva vacsina zivnostnikov a podnikatelov. Ludia odpisuju DPH z aut, bicyklov, telefonov pre celu rodinu, rodinnych dovoleniek (daju to ako prenajom priestorov) a pod. Ja im to nezavidim, ale preco pre takych ludi existuje nieco ako minimalny dochodok? Preco, ked po optimalizacii platia minimalne dane a odvody, maju narok na rovnaku zdravotnu starostlivost? Ja pochopim, ked niekto zaraba menej, lebo “nemal to stastie” a nema kvalifikaciu a pod. Ale z principu mi to vadi, ked niekto (a treba povedat, ze legalne v ramci zlych zakonov) sa potom hra na socialny pripad (mam takych v okoli).
28.07.2020 - 09:11:55
00
MageZ, ale to mozes pouzit aj opacne. Ked sa maju ti zivnostnici tak zle, tak nech sa zamestnaju. A este raz, ja im tie auta nezavidim, len nech potom neplacu, ze maju nizke dochodky. Vsetci vieme, ze pri rovnakej cene prace, najmenej (v cistom) zarobi zamestnanec. Zivnostnik zarobi viac a srockar este viac. Tak nech si tie peniaze odkladaju na dochodok, zdravotnu starostlivost a ine (dolezite) veci.
28.07.2020 - 09:18:24
01
clxno1 a teraz si porovnaj, kolko to ti zivnostnici platia minimalne odvody a kolko odvadza zamestnanec z minimalnej mzdy, pricom dostanu +/- rovnaky dochodok...vediem uctovnictvo spuste zivnostnikom a poviem ti, ze tvoja trochu skreslena optimalizacia je jedine, co im pomoze. A skus si ako zivnostnik zobrat hypoteku, to je este len sranda :) ...danove a odvodove zatazenie zivnostnikov je proste velke - a platis tie odvody ci zarobis alebo nie.
28.07.2020 - 09:31:45
01
clxno1
Čo vlastne chceš? Aby odvádzali do fondov rovnako ako zamestnanci? Ja som živnostník a bol by som veľmi rád keby mi platili ľudia cenu za prácu ako je ocenená (t.j. super hrubá mzda) . Príklad: cena hodinovej sadzby opraví auta v autorizovanom servise 60€/h (to je tá super hrubá mzda) si ochotný to zaplatiť? Alebo zvolíš variant u suseda za 15 €/h.? Prečo mu nechceš zaplatiť pekný dôchodok?
28.07.2020 - 09:49:39
00
To si si zvolil zly priklad, s autami chodim do autorizovanych servisov, cize kolko si vypytaju, tolko zaplatim (nech maju na dochodok ? ). Ale cakam, kym deti vyrastu a potom obe auta pojdu z domu.
28.07.2020 - 09:59:46
00
áno,systém je celkovo dosť zle nastavený-tiež som bol živnostník,po pár rokoch som to vzdal,dal som si založiť s.r.o. (inak sa fakt nedalo,druhá varianta bola úplne z tým skončiť)
28.07.2020 - 10:06:36
00
V kazdom pripade, asi ste ma nepochopili. Mne nejde o to ako kto optimalizuje, ale co s tymi peniazmi navyse (po optimalizacii) robi. Ja sa snazim neminat, nespolieham sa na stat a nic od neho necakam ani ked budem na dochodku. Najradsej by som sa o vsetko postaral sam, ale stat mi to nedovoli. Stat ma nuti platit vysoke prispevky do ciernej diery (dane, socialne a zdravotne), kde sa stracaju. A prave preto mi vadi, ked niekto optimalizuje so slovami "statu nedam ani cent" a hned v dalsej debate bude vyplakavat, ze nemoze ist na dochodok, lebo stat mu da len minimalny. A pritom ten clovek minul na auta take peniaze, ze by do konca zivota nemusel robit a nebol by odkazany na nejaky dochodok od statu.
28.07.2020 - 10:11:05
00
Za tie autá :y: dúfam že tak robíš pri všetkých službách.
Živnostník robí iba to čo mu štát dovolí. A to ich vyplakavnie je presne také isté ako u iných. Od koľkých ľudí si počul, mám sa dobre,plat mám výborný....
28.07.2020 - 10:24:34
01
Tak tak, v prvom rade sa treba zamysliet nad tym co je ta tzv "anecdotal evidence" z nasho okolia, a ci realna statistika celeho statu nebude niekde inde. A jasne, su aj podnikatelia aj zivnostnici ale aj zamestnanci (tu na fore sa tiez pohybuje par chlpatychprikladov) co nemyslia na buducnost, akorat ze pri novom bmw to vidno lahsie ako pri zurkach, chlaste a "dovolenkach na urovni"... Ale pravda moze byt niekde uplne inde (sa kukni napr na zamestnancov co chodia na sezonne/par mesacne prace do zahranicia, nechces vediet ako a koplo tito ludia odzubavaju a nerozmyslaju nad buducnostou :D)

Imo smer a zlodeji naokolo to tu uplne posrali, (cize polka republiky :D) a preto ludia ked mozu, tak sa snazia " usetrit" kde sa da. Keby sluzby a zivotna uroven boli rozumne voci danovemu zatazeniu, tak medzi beznymi ludmi (zamstnanci, zivnostnici, podnikatelia) nieje zdaleka tolko "optimalizacie", avsak ak si zamestnanec ma vyberat medzi minimalka+200€ nacierno vs nic a urad prace to neriesi, tak co si asi vyberie....
28.07.2020 - 10:40:39
00
To neni smer ani iní. Toto sa robí všade. Do Nemecka a Rakúska chodia niektorí ľudia robiť aj za menej ako minimálnu mzdu a ešte si z toho platia aj ubytko. A Rusi v Poľsku takisto, za 1600 sedí celý mesiac za volantom, napr. To neni, že nenažraný Slovák... To je po celom svete.
28.07.2020 - 10:51:14
00
odvody poctivo platia hlavne zamestnanci tí totižto nemajú ako o.ebať štát.živnostníci vždy odr.bávali na odvodoch.česť výnimkám.
To čo dnes predviedol matelkovič aj so skysnutým Kyselicom je už naozaj hodné na prednú horu.Som len zvedavý dokedy to ten jeho zlepenec bude baviť podporovať chorého človeka vo funkcii premiéra.Aj Caligula spravil z koňa senátora.
28.07.2020 - 17:19:41
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up