exit2 napísal:
Ahojte všetci. Ďakujem za príspevky do témy. Hlavne galerida to zhrnul veľmi pekne. Tak prešiel nejaký čas a skúsim napísať moje myšlienky aj keď to bude asi ťažké a každý deň sa to mení. Dúfam, že týmto pomôžem aj iným "pacientom" :)

Imajoros: Posledné dni nič iné ako čítanie nerobím. Píšem si biky, komponenty, váhu (ak ju zistím) atď. Okrem toho si robím poradie komponentov, aby som pri výbere biku vôbec vedel na čo sa pozerám. Preto sem ani nepíšem, lebo som maximálne preťažený a celé noci čítam a porovnávam biky.

Začnem tým najpodstatnejším. Opíšem najprv seba a možno sa v tom nájdu aj iní. Mám 43 rokov a v podstate celý život športujem. V rámci kondičky som behával, ale kvôli nedostatku času som často behal v noci a tak som začal behať po betónových chodníkoch (predtým polia a lesné cestičky). Moje preťažené nohy z iných športov začali robiť problémy. Tak som presadol na bike. Mal som taký retro favorit, ktorý som kúpil za 100 EUR a používal na chodenie na pivko. Začal som tak 30km v rámci kondičky. Nejde teraz o čas alebo rýchlosť. Ide o Watty. Čiže je jedno na akom biku ideš, ale ide o to, čo dostaneš zo seba. Čiže u mňa išlo o to ísť hodinu koľko vládzem. Po roku som si kúpil z druhej ruky cyklokrosový bike Strada. A jaj a prepadol som bicyklovaniu :) Zrazu chodím na tréningy na biku a všade možne. Z hodiny sú kľudne 2-3 a viac. Dokonca som išiel aj na chatu do Banskej Štiavnice a podobne. Proste ma to chytilo. Ešte aj regeneráciu robím na biku :) Stále chodím často aj v noci a kto nebol napríklad na Bielom Kríži v noci, tak nevie o čo prichádza. Má to takú svoju špecifickú atmošku. Ale opäť nejazdím pre časy a podobne. Porovnávam sa iba sám so sebou. Na biku mám napríklad najhrubšie plášte aké tam viem dať. Aj napriek tomu, že mám druhé kolesá s tenkými plášťami. Takto sa nemusím báť zatočiť aj mimo asfalt a dáva mi to väčšiu voľnosť. No ale nie takú, akú by som chcel. Bol som sa párkrát bikovať s chalanmi čo mali MTB a naozaj ma to na tom mojom biku nebavilo. Akonáhle je terén kamenistý alebo vyslovene zlý, tak už to nie je zábava (cyklokrosár zoberie na plece a prebehne :) ). A zjazdy s baranmi sú naozaj "zaujímavé".
No ale začal som tu na mtbiker čítať Imromanove reporty (nie len jeho) z MTB maratónov a rôzne reportáže z dlhších ciest a to ma zaujalo. Na cestné preteky si naozaj netrúfam. Aj keď mi po ceste jazdiť nevadí ani v premávke. Skoro stále jazdím sám a tak neviem ísť v skupine a nie to v pelotóne. Okrem toho tam keď sa neudržíš v nejakej skupine, tak vlastne ideš o xx km/h pomalšie a prestane ťa to baviť. Tak som sa rozhodol pre MTB bike. To si môžem robiť dlhšie výjazdy (nie výlety) a prípadne ísť aj na nejaký ten MTB maratón a podobne. Samozrejme neviem ako mi to bude chutiť a koľko km v teréne zvládnem. Veď uvidíme. Sám som zvedavý :)

No a tu začína problém. Imroman nedá dopustiť na full XC biky. A keď začneš čítať, tak zistíš, že tam sa to vlastne celé uberá. Šetrí to energiu a pre dlhé výjazdy ideálne aj kvôli pohodliu. Lenže vo videu o technike jazdy zase odporúča, začať s HT, lebo ten menej odpustí a človek sa naučí lepšie jazdiť (inými slovami to hovorí aj galerida). Takže podľa zistení v posledných dňoch by som si mal asi kúpiť nejaký HT a na full presedlať neskôr (a to som bol už v podstate rozhodnutý pre ten full).

Ďalšia vec je, či kúpiť nový bike alebo starý. Pri tom "cestnom", som o inom, ako staršom, ani neuvažoval. Kúpil som ho za 500 EUR. Z môjho pohľadu aj spätne, je to super kúpa. Pri tom MTB sa toho ale bojím viac. Komponenty sú drahé (napríklad predná vidla) a keď ten človek bike naozaj nešetril, tak môžu byť zničené. Ale zase sa dá takto ušetriť dosť peňazí. Čiže toto je moja prvá dilema: Nový alebo jazdený?

Ak mi bike sadne, tak si ho asi nechám a budem prípadne postupne vylepšovať. Ja nie som typ, čo musí mať novú vec každý rok. Ak mi niečo sedí, tak to mám radšej kľudne aj 10 rokov. Druhá dilema je v akej cenovej kategórii? Naozaj staršie biky (4-5 ročné) sa dajú kúpiť za dobré peniaze. Aj špičkové stroje, s najvyššími sadami a celé karbónové (aj riaditka, kolesá, sedlovka). Alebo radšej kúpiť niečo novšie a prípadne potom upgradovať? Toto je druhé rozhodnutie, na ktoré tiež ešte neviem odpoveď.
Láka ma mať bike pod 10kg a so zvučným menom. Hoci napríklad, niektoré tie staré biky, nemajú vnútorné vedenie laniek a to dnes pôsobí už naozaj zastaralo. Sranda, lebo veď to ani nejako dlho asi neexistuje :)

Rám predpokladám, že kúpim už karbónový. Hoci ma celkom zaujal aj ten Specialized Chisel. Len sú na neho také rozporuplné názory.

Skúsim aj tie predajne trošku prejsť. Hoci si neviem predstaviť, ako mi nastavujú na predajni bike, presne na mňa a ako zistím, či mi práve ten sedí. Ja sa skôr spolieham na to, že pozerám, ktoré biky sú najlepšie hodnotené. Často robia aj "slabšie" verzie:
- Specialized Epic
- Canyon Exceed
- Orbea Alma
- Ghost Lector
- Felt Doctrine
- Scott Scale
- Rock Machine Blizz
A kopa ďalších.

Zaprisahal som sa, že do TdF nič nekúpim. Čakal som, či dá Canyon von nový Lux. Ale keďže aj tak asi nebudem kupovať full, tak aspoň počkám, či nedajú nejaké zľavy. Hoci keď som pozrel dodania tých nových Exceedov, tak som skoro odpadol :/ Pozerám aj inzeráty tu na mtbiker a niekoľko bikov ma naozaj zaujalo. Zatiaľ ich sem nebudem dávať. Možno sa budúci týždeň s nimi podelím a pomôžete mi s rozhodovaním. Určite máte viac skúseností ako ja :)

Počas pozerania TdF sa ale rozhodnem. Počas etáp bude na to čas :) A hlavne niečo by som už rád kúpil, lebo sa chcem hlavne voziť!
Keďže bike som si kupovať zakázal, tak tento týždeň som poriešil vozenie biku na aute. Aspoň sa budem vedieť presunúť aj inde, keď už budem mať ten MTB :)


Kup si rovno full. To ze na HT sa lepsie naucis techniku jazdy je mozno pravda ale na fulle si vies tlmic aj zamknut a mas z neho prakticky HT.

Ty v podstate mas jasno v tom co chces len si to v prvotnom prispevku nenapisal. XC full

Ci kupit stary alebo novy je ako so vsetkym ostatnym..zalezi aky stary a kto na nom ako jazdil. V tom ti neporadi asi nikto.

To s tou vahou pod 10kg a zvucnym menom ma trochu pobavilo. ? Nahananie gramov je dnes velky trend a ludom z toho pekne prepina. Pokial nie si pretekar tak to netreba prehanat. Jednak to dost stoji a nikto ti nikdy nebude chytat do ruky bike a kochat sa aky je lahky ? Kolko energie ti usetri 10kg bike vs 13kg je tiez podla mna zanedbadetlne. Keby si daval celodenne vyjazdy a nahanal casy tak bych to este bral.

Vnutorne vedenie bowdenov (laniek) tiez ma svoje pre a proti. Na lacnejsich bikoch vedia buchat vnutri o ram a vydavat neprijemne zvuky a to ani nevravim co je to za robotu ked ich chces vymenit. Niektori vyrobcovia ich zamerne stale vedu vonkajskom. Cital som nazor ze aj z dovodu zachovania urcitej tuhosti ramu. Predsa len pri vnutornom mas v rame navrtane diery a nie jednu.
26.08.2020 - 09:20:24
00
imajoros napísal:


Aha prepáč. Moja chyba. Myslel som 70-29
https://www.newbike.cz/rock-machine-blizz-trl-70-29-gloss-light-grey-dvo-green-black-2021/d13461

V testovacom videu sa vyjadruje trail hunter, ze na presuny po asfalte "nič moc". No paci sa mi geometria, komponenty, vzhľad a aj cena. No neviem ci to je bike, ktorý bude spĺňat co ja očakávam a to su presuny aj po asfalte a teda vôbec mi nejde o rýchlosť no nechcem byť ako škrečok na rovine.
26.08.2020 - 09:28:53
00
Do tohto by som rozhodne siel ak sa ti paci. Super vidla, pohon 1 x 11 od Shimana, kazeta rozsah 11-51, pevne osy, teleskopka so solidnym zdvihom. Geometriu zatial nevidim nikde ale je to trailove HT a uz napohlad vidim, ze to bude mat dlhy reach, minimalne 67 hlavovy uhol, kratku zadnu stavbu. Proste trail bike ako sa patri. Lahky nebude sice, to nie je ani moj ale do bunny hopu ide jedna radost. V terene je super hravy, obratny. Moj ma len 68 hlavovy uhol ale aj tak s nim nemam problem prechadzat cokolvek prakticky.

Je tam 32 zubovy prevodnik, ktory mam aj ja na svojom. Ked hodis najtazsi prevod 32-11 tak uplne suse vies tahat cez 30 km/h. Hrube 2,6 plaste budu trochu brzda, fyzicka nepusti ale plaste si vies v pripade potreby vymenit za ine. Bezne sa to robi. Ja som plaste na svojom hned ako mi prisiel bike dal dole (nedali sa prerobit na tubeless a boli tazke) a dal som tam nove Maxxis Ikon. Tie povodne som predal za 30 ecok cez bazar cize co to sa ti vrati ;)

Podla mna tento Blizz = dobra volba.
26.08.2020 - 14:53:39
01
Diki moc. No plášte chcem hned užšie. Pozrem nejake ine. Dost tu mam slapania do kopcov. Zatial si robim prehľad, no tento dizajn ma neskutocne oslovil tak uvidíme ci ho niečo "prebije". Dakujem za reakciu.
26.08.2020 - 15:55:25
00
ten Blizz je uz aj trochu zrecenzovany tu https://www.bikeandride.cz/2020/08/rock-machine-blizz-trl-70-29-navykovy-trailovy-jezevcik/
26.08.2020 - 20:13:35
00
Tento bike pojde jak teple rozky. Dobra geo, viac nez dobre komponenty, vyzera pekne a za celkom rozumnu cenu.
26.08.2020 - 20:19:46
01
aj Trailhunter ho trochu pojazdil - od 10:20 min ide na Blizze https://www.youtube.com/watch?v=iFOcaUp98Io
26.08.2020 - 20:32:35
01
Za tie prachy
https://www.decathlon.sk/bicykel-rockrider-xc-900-id_8545706.html

Skús
26.08.2020 - 22:58:33
00
Iny typ biku..skor do XC kde Blizz je cisty trail bike.
26.08.2020 - 23:15:33
00
https://www.decathlon.sk/mtb-500-s-29-id_8574830.html

Tak mi dajte recenziu na tento bike
26.08.2020 - 23:24:36
00
Komponenty TOP. Za tu cenu, klobuk dolu. Od vidlice, tlmicu, pohon, brzd naozaj niet co vytknut. Co mne jemne nesedi je geometria. Je to trail/AM (All Mountain) bike so 66st hlavovym uhlom co je super avsak co mne nesedi je kratky reach a dlha zadna stavba. Ja som vysoky a tak potrebujem dlhsi ram, viac priestoru na manevrovanie. Zober si ze to ma kratucky predstavec (to je fajn, kvoli ovladatelnosti), strmsi uhol sedlovky 74st a k tomu len 463mm reach (v XL). Ja by som sa na tom biku citil dost stiesnene si myslim. Musel by som si nan sadnut a vyskusat minimalne.

Dalsia vec je zadna stavba ktora je na moj vkus dost dlha (445mm). Dnes sa snazia vyrobcovia tuto vzdialenost skor skracovat aby bol bike co najobratnejsi v zakrutach, hravy, lahsie siel na zadne, do bunny hopu atd. Pri tejto hodnote bude bike stabilny v zjazdoch ale ide to na ukor tej obratnosti a hravosti.

Zalezi co hladas, co od biku ocakavas, ako jazdis. Ber to cele aj tak, ze kazdy sme iny co do proporcii tela. Bike je to urcite zaujimavy, aj ked je to Decathlon. V tomto je Decathlon fajn, ze vedia ze nie su premiova znacka a tak to kompenzuju ozaj kvalitnymi komponentami za super cenu. Geometriu ale nemaju az tak vychytanu podla mna a to nesudim podla tohto biku len.

Asi tolko..
27.08.2020 - 09:18:24
00
nezabudli ste že hladá XC bike na maraton, nie take hupačky na traily? to su dve uplne kategorie bikov s uplne inou geometriou :)
biky maju natiahnutejšiu geo , strmší vidlicový uhol aj dlhšiu zadnu stavbu ako 435mm ospevovaných....ten centimeter naviac urobí aspon viac miesta pre koleso :) apredstavec 90mm uplne bežná vec
28.08.2020 - 20:31:03
02
zihadlo 5 napísal:
nezabudli ste že hladá XC bike na maraton, nie take hupačky na traily? to su dve uplne kategorie bikov s uplne inou geometriou :)
biky maju natiahnutejšiu geo , strmší vidlicový uhol aj dlhšiu zadnu stavbu ako 435mm ospevovaných....ten centimeter naviac urobí aspon viac miesta pre koleso :) apredstavec 90mm uplne bežná vec


Ja som teraz uz reagoval na DuroV a biky z Decathlonu co sem hodil. A pisal som, ze je to skor XC geo, aspon teda ten prvy. Ten druhy bike co sem hodil sa trochu vymyka standartom. 66 hl. uhol, kratky reach, kratky predstavec a dlhsia zadna stavba. Neviem no..
28.08.2020 - 20:43:07
00
keyboard_arrow_up